Ámokfutás és rombolás

2016. május 03. 09:18

Súlyosan magyarellenes döntések sora rombolja a nemzeti kultúrát.

2016. május 03. 09:18
Szántó T. Gábor
Szombat

„Van szerencsénk bejelenteni, hogy a Magyar Művészeti Akadémia által elfoglalt Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – évtizedes hagyományt megszakítva – más rangos folyóiratok mellett, idén először nem támogatta a Szombat, zsidó politikai és kulturális folyóirat és honlapja, a szombat.org pályázatát sem.

Mielőtt bárki antiszemitizmust orrontana, el kell keserítenünk: a helyzet rosszabb. Azt a viccet juttatja eszünkbe, mely szerint a kommunizmus a zsidótörvények hatályának kiterjesztése mindenkire.

Súlyosan magyarellenes döntések sora rombolja a nemzeti kultúrát. A Magyar Művészeti Akadémia által delegált kurátorok nem csupán a folyóirat-finanszírozást akarják átformálni, hanem a magyar szellemi élet egészét.

A deformált ábrázat, melynek körvonalai máris látszanak, torzképet mutat, melyen amellett, hogy sírunk, röhöghetünk is.

Ezeknek tényleg fogalmuk sincs, milyen világban élnek, és mit művelnek.

A Szombat mellett további rangos folyóiratok sora szenvedett el hasonlóan abszurd, vagy tragikomikus döntést. Nem csupán a sajtó és a szellemi élet tajtékzik az ostoba és agresszív lépésektől, hanem immár külföldi diplomáciai testületek, nemzetközi érdekképviseletek is hírt kaptak róla.

Minden abszurdum addig tart, amíg erővel fel nem számolják, vagy amíg a szisztéma önmaga paródiájába nem fordul, és magától össze nem omlik.

Vagy ez, vagy az bekövetkezik. Mi mégis azt javasolnánk: itt az ideje az önkorrekciónak, itt az ideje újraszervezni a kultúra finanszírozására hivatott Nemzeti Kulturális Alapot, száműzve onnan a károkozókat.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2016. május 03. 17:59
A szent piac az smafu?
Peter8811
2016. május 03. 14:40
Szombat név rossz legyetek péntek és akkor már is támogatnak a buzik.
vendelin
2016. május 03. 14:15
Mindig megdöbbent az az arrogancia, amellyel ezek a "rangos" kulturálsi periodikák, szellemi műhelyek követelik maguknak a támogatást attól az államtól, amelynek a beavatkozása minden más esetben fasiszta-orbanista-diktatorikus aljasság. Meg vannak győződve róla, hogy őket támogatni kötelesség, hiszen ők a kultúra egyedüli világító fáklyái ebben a mucsai sötétségben. Ilyenkor hol marad a szent piac? Tessék előfezitőt, olvasót gyűjteni, még ha az ezekben a szellemi elit körökben rangon aluli is. Persze a támogatást elfogadni - mit elfogadni: követelni - megfelel a rangos elit szokásainak.
atila68
2016. május 03. 13:47
Melyik nemzetét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik