Magán is, nem is

2016. május 03. 09:36

Demokráciában a vallás bizonyos vonatkozásban magánügy, más vonatkozásban nem.

2016. május 03. 09:36
Révész Sándor
Népszabadság

„A fáraóktól és a farizeusoktól Dioc­letianuson, a feudális uralkodókon, az inkvizíción és a jakobinusokon át a bolsevikokig, a nyilasokig, szunnita uralkodókig és iráni ajatollahokig sokan vélekedtek és vélekednek úgy, hogy a vallás kérdése fontos kormányzati, tehát államhatalmi ügy. E gondolat jegyében sok-sok állami pénzt elköltöttek már az évezredek alatt, sok mindent építettek, sok mindent pusztítottak, tömérdek ember megél(t) belőle, tömérdek belehal(t).

A különböző vallások érdekében és ellenében kormányzó, azokat üldöző, propagáló, pozitívan és negatívan diszkrimináló hatalmak nagy többségének eszébe sem jutott, hogy a vallást magánügynek nyilvánítsa. De egy kisebb részük, az ateista diktatúrák pontosan ezt tették. Ez éppoly abszurd hazugság volt, mint a proletariátusra fogni az állampárti diktatúrát. Ezzel a jelszóval igyekeztek kiszorítani az egyházakat a társadalom életéből, a közéletből, a közszolgálatból, a nyilvánosságból, a társadalomból.

Demokráciában a vallás bizonyos vonatkozásban magánügy, más vonatkozásban nem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2016. május 03. 14:20
"Demokráciában a vallás bizonyos vonatkozásban magánügy". Népszabadságos vonatkozásban addig magánügy, amíg valakinek nem miniszterelnök az apja.
péterx
2016. május 03. 11:52
1. Az ember transzcendens , szellemi , a végtelen létnél levő lény , tehát kikerülhetetlenül "vallásos" / az ateizmus is a vallás egy - negatív - válfaja / . 2. Itt Nyugaton , az állam és egyház modern együttműködése a legjobb , nem a "kultúrharc" . 3. Azt még sok ateista is elismeri , hogy a hittanon a gyerekek rosszat biztos nem tanulnak ...
Senye Péter
2016. május 03. 10:55
"Demokráciában a vallás bizonyos vonatkozásban magánügy" - ha ezt az athéni demokráciában tudták volna, Szókratésszel nem itatják ki a méregpoharat.
Zokni
2016. május 03. 10:21
"... eszébe sem jutott, hogy a vallást magánügynek nyilvánítsa... az ateista diktatúrák pontosan ezt tették. Ez éppoly abszurd hazugság volt..." - írja. Ez egy próbálkozás, mint ahogy a jobbos sajtómunkások próbálják kimagyarázni a lehetetlent, Orbán és bandáját, 'Al-, Közép- és Felcsútot... satöbbit, úgy szeretne Szerző demokrata színben látszani, de közben elhatárolódni az "ateista diktatúráktól". Márpedig a vallás a demokráciában IS magánügy. Legalábbis abban az értelemben, hogy a közösségi élet intézményesülésében, az államban, az állam működésében, az állami szabályozásban, a jogban semmilyen szerepet nem játszik, nem játszhat. Egyéb tekintetben még az egykori pártállamban is valamilyen szinten (...) közügy volt. Legalábbis hivatalt, állami támogatást szenteltek neki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik