Tovább szigorítja az Észak-Korea elleni szankciókat az USA

2016. február 11. 07:58

„Itt az ideje, hogy komolyan vegyük Észak-Koreát” – fogalmazott felszólalásában New Jersey demokrata párti szenátora az amerikai szenátus szerda késő esti ülésén, ahol egyhangúlag fogadták el az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását. A szavazás miatt Washingtonba repült két republikánus elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz és Marco Rubio, a demokrata Bernia Sanders viszont nem, de jelezte: támogatja a döntést.

2016. február 11. 07:58

Szerdán késő este vita nélkül, egyhangúlag megszavazták az amerikai szenátus tagjai az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását. A szenátorok félretették pártbéli nézetkülönbségeiket: demokraták és republikánusok együttesen, ellenszavazat nélkül megszavazták a Phenjan ellen már érvényben lévő szankciók további szigorítását szorgalmazó törvényjavaslatot.  

A szenátorok ismét élesen bírálták Phenjant, amiért semmibe véve a nemzetközi jogot, változatlanul atomfegyverek fejlesztésén dolgozik. New Jersey demokrata párti szenátora, Bob Menendez azt fejtegette, hogy Észak-Koreát túlságosan sokáig emlegették elnézően mint afféle különc országot, amelyet irracionális vezetők irányítanak. „Most azonban már itt az ideje, hogy komolyan vegyük Észak-Koreát” – intette politikustársait Menendez. Cory Gardner coloradói republikánus politikus pedig azt mondta: az Obama-kormányzat „stratégiai türelmi politikája” kudarcot vallott.

A Koreai-félszigeten a koreai háborút lezáró 1953-as tűzszünet óta most a legbizonytalanabb a helyzet” – tette hozzá a coloradói szenátor. A törvényjavaslat – amelyet éppen Menendez és Cory Gardner dolgozott ki – megnehezíti Észak-Koreának a miniatürizált nukleáris robbanófejek fejlesztésének finanszírozását, valamint ötvenmillió dollárt irányoz elő a következő öt évre Észak-Koreába sugárzandó rádióadások továbbítására, kommunikációs felszerelések vásárlására és humanitárius segélyprogramokra.

Cruz és Rubio visszarepült Washingtonba, Sanders nem

A voksolásra két republikánus elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz texasi szenátor és Marco Rubio floridai szenátor visszasietett a New Hampshire-i előválasztásokról Washingtonba, a demokrata párti elnökjelölt-jelölt, Bernie Sanders viszont nem vett részt a szavazáson, igaz, nyilatkozatban biztosította egyetértéséről a szenátus döntését.

A globális fenyegetésekről szóló szokásos évi összegzésében James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője kedden egy szenátusi bizottság előtt a többi között arról beszélt, hogy Észak-Korea bővítette urándúsító berendezését és újraindította plutónium-reaktorát. Clapper arra is felhívta a figyelmet, hogy Phenjan ugyan még nem tesztelt atomfegyverrel felszerelt, nagy hatótávolságú rakétát, de elkötelezte magát emellett.

A Fehér Ház ázsiai ügyekkel foglalkozó igazgatója, Daniel Kritenbrink szerdán külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján közölte: az ENSZ Biztonsági Tanácsában folytatódnak az egyeztetések újabb szankciókról, s az Egyesült Államok fontolgatja további egyoldalú szankciók foganatosítását.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2016. február 12. 20:05
és leül a kabapéra,utána meg lefekszik a szőnyegre.
peninsulavaldes
2016. február 12. 20:03
egyébként az annyira izgató,amikor egy pasi sport után hazajön..
bodolidi
2016. február 11. 10:57
Előre mondom,hogy rühellem az É.Koreai vezetőket és a rendszert DE.Az amerikai titkosszolgálatok?Olyan ez mint az iraki vegyfegyverek.Nemrégen körül orditották a világot,hogy nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki.Aztán kiderült,hogy műholdat állítottak pályára.Igaz nem működik. Ennyire lehet hinni az amerikaiknak.
Csigorin
2016. február 11. 09:58
Es mit vartok a szankcioktol? Hogy szarabbul elnek majd? Hofi egy klasszikus viccet ideznem: Szesztilalom idejen Sziberiaban odaszol Igor Szergejnek: Talaltam egy uveg vodkat, gyere igyuk meg! Hulye vagy? Elvisznek! Innen?! Hova?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik