Még egyszer a tanárlázadásról

2016. február 11. 09:49

Én lennék a legutolsó, aki ellenezné a radikális kultúrakritikát. „A fiatalok világképe, életfelfogása és […] az információhoz való viszonya” csakugyan óriási katasztrófa. De nem az első.

2016. február 11. 09:49
Tamás Gáspár Miklós
Kettős Mérce

Más radikális kultúrakritikusok valamikor azt mondták, hogy a tömegsajtó és a ponyvairodalom kialakulása, az operett, az orfeum és a kabaré olyan kultúrafogyasztási szokásokat kényszerít a tömegekre, amelyek képtelenné teszik őket az elmélyülésre és az összpontosításra. Igazuk volt. Később félreverték a harangokat, amikor elképzelhetetlen mennyiségű szemetet öntött a tömegekre a hangosfilm és a rádió. A rádió volt mellesleg – a filmhíradó mellett – a totalitárius tömegpropaganda fő eszköze, Hitler legjobb hangszere. Az aggodalmaskodóknak igazuk volt. Utána jött a televízió – a maga sorozataival, vetélkedőivel, lényegtelen álhíreivel, sikeres manipulációival – meg a gagyi popzene, amely rántottát csinált a nézők és hallgatók agyából (ráadásul meg a legmocskosabb bizniszt, a profi sportot vallásként a nézőkre lőcsölte a rádió és a tévé, a fasiszta, sztálinista és liberálkapitalista rezsimekben egyaránt). Minden értelmes ember kétségbe esett, és igaza volt.

Valamikor Jókai afféle minőségi ponyvának számított – elismerve, hogy az író lángelme (az volt csakugyan) – , ma kanonizált nemzeti klasszikus, kifinomult magas irodalom, amellyel alig tudnak megbirkózni az elitgimnáziumok jó módú családokból származó, elkényeztetett diákjai. Fiatalabb koromban Márait és Szabó Magdát amolyan jobb lektűrírónak tartották (helytállóan), manapság ez olyan magas szint, amelyre csak a legkiválóbbak képesek elvergődni. Napjainkban a kommersz makulatúrával tisztelettudóan foglalkoznak a kulturális hetilapok, s a »slam poetry« révén a vers visszasüllyed a tömegkommunikációs folklórba, a szimplifikált népies zenébe, ahonnan egyébként történetileg származik. Aki ráér még, hogy ezen elkeseredjék, joggal teszi.

Folytathatnám, de minek?

A kívánatos oktatási reform mindezen nem segíthet, mert ehhez a társadalom totális megváltoztatására lenne szükség. Ha normális, egészséges fiatal emberek képtelenek 45 percig figyelni vagy hosszabb szövegeket elolvasni, akkor hagyhatjuk a francba az egészet. Akkor a társadalmat se lehet megváltoztatni, mert ahhoz bizony fóliánsok kellenek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. február 11. 14:44
togumi láz ad.
szervető
2016. február 11. 14:39
Olyan könnyű tarsadalmi valtoztatasokrol, a közoktatas reformjarol beszélni, miközben az egyedi embert a legapróbb szokasai is guzsbakötik... Evekig tervezi a cigiről leszokast, pedig az eleteről van szo. Ehhez kepest elméletileg emelni a lexikalis tudast - masoknal - es komplett rendszereket kijavitani gyerekjateknak tűnik...mindenki tudja, masoknak mithogykéne, csakhát azok a masok mi vagyunk. Aztan neha jön valaki, mind követjük valami helyes uton, azonban az mindig konstruktiv. Ez az iras megáll a probléma szintjén...(kieg, pedagoguskent az en gyerekeim szeretnek olvasni, sokat beszelgetünk, elünk offline,, mind az iskolaban, mind otthon. Gyökeres valtozast mindenki tud eszközölni, mar az us sokat szamit, ha az oktatas reformjanak egyeztetese helyett az ember a sajat gyerekevel beszelget, mert az a meghatarozo, ha nincs, akkor ius. Mert az atlag gyerekkel töltött idő naponta 8 perc..nem biztos, hogy az rossz, ami törtenik, hganem az is, hogy nem....mit varunk az iskolatol? Negyedorat 25 fős osztalyban 45 perc alatt? :-)
hátakkor
2016. február 11. 13:34
"a társadalom totális megváltoztatására lenne szükség. " Jaj Gazsi ne! Már megint?
MZ/X
2016. február 11. 13:14
Az eredeti cikk legvégéről: "Mindezen csakugyan nem segít, ha a Klebelsberg Intézményfönntartó Központot (szép név, nem mondom) decentralizálják." ??????????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik