Kérdéses Vona7 – a Jobbik-elnök gondolkodásának hét fő problémája

2016. február 1. 18:57

Mráz Ágoston Sámuel
Nézőpontok blog

A győzelem ugyebár csak többséggel lehetséges, s Vona e téren is megnehezítette a saját dolgát.

„4. A győzelem ugyebár csak többséggel lehetséges, s Vona e téren is megnehezítette a saját dolgát. »Isten mentsen, hogy a pártok építsenek hidat egymás felé« – mondta szombati beszédében, ami egyértelmű elutasítása egy esetleges, de nem túl valószínű (diplomatikusan technikainak nevezett) koalíciónak. Ezek szerint más pártok támogatása nélkül kíván kormányozni, azaz vágyai még nehezebben teljesülhetnek. Alighanem ezzel megbukott a Vona és Török Gáborok tézise az ún. »21. századi pártokról«. Nem beszélve arról, hogy ha a hatalomért mégis kötne egy alkut, abban a – persze teljesen elméleti – esetben rögtön igazmondási deficittel indítaná országlását.

5. Ha egy politikus a kutatási eredményeket szidja, indokolt az elemző gyanúja. Legutóbb Mesterházy Attila vádolta a vereségét váró előrejelzéseket 2014 tavaszán. Nem mondom, hogy minden esetben alaptalan a kétkedés, de jelen esetben mégis inkább magyarázkodásnak tűnt. A néppárttá válás kudarcát próbálta többek között ezzel magyarázni Vona. Ugyanerre szolgált a Tapolca-mítosz építése is. Utóbbi szerint, ha akar, tud győzni a Jobbik, csak a migrációs válság miatt inkább segített, s ezért abbahagyta a növekedést. A magyarázkodás ellenére maga ismerte el, hogy a néppártosodás nem sikersztori – mivel 2016-ban újra meghirdette. Tavaly aláírásgyűjtést kezdeményezett, idén fordított nemzeti konzultációt.

6. Épp e nemzeti konzultáció kezdeményezése a következő problémahalmaz. Máig nem tudni, mennyire volt sikeres a tavalyi aláírásgyűjtés. Elérte-e mondjuk a 800 ezres (ennyi lenne a Nézőpont-kutatás szerinti 10 százalékos pártszimpátia-arány abszolút értéke) vagy egymilliós számot (ennyi lenne a kormányzati nemzeti konzultáció által állított küszöb). Alighanem épp az ellenőrizhetetlenség és a számonkérhetetlenség miatt választotta Vona 2016-ra ezt a politikai akciót. Ez azonban nem hasonlítható össze a Fidesz 2008-as szociális népszavazásával, amely állami felügyelet mellett folyt, objektív adatokkal. Úgy tűnik, a Jobbik-elnök fél a 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésének terhétől, hiszen látja: azon eddig az LMP és az MSZP is elbukott (a Munka Törvénykönyve kapcsán).

7. Végül Európáról is még néhány szó. Vona szerint erős Európa kellene ugyan, de fel kell készülni a saját lábra állásra is. Tavaly az ukrajnai háború kapcsán és az USA-ellenében tette le a garast az oroszok mellett, most a széteső unió képével rezonált Putyin geopolitikai törekvéseire. Oroszországból és az USA-ból nézve nem érdek az erős Európa, csak Európából nézve. Aki a magyar nemzeti érdeket akarja védeni, nem lehet érdekelt sem Európa gyengítésében, sem gyenge elitje védelmében. 2016 első beszédéből kiderült: nehéz lesz a Jobbiknak Kovács Béla esetleges bukása és ejtése után is az orosz báb imázsától megszabadulni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/96690