A saját hazámban

Merkel menekültpolitikája miatt lép ki a CDU-ból Kohl egykori elnökjelöltje

2015. december 3. 12:18

Steffen Heitmann volt szászországi igazságügyminiszter kilép a CDU-ból a szövetségi kormány migrációs politikája miatt – írja a Die Welt. „Soha, még az NDK-ban sem éreztem magamat ilyen idegenül a saját hazámban”. A politikus a média többségének „politikailag korrekt szépelgését” is kritizálta.

Kilép a CDU-ból Steffen Heitmann volt szászországi igazságügyminiszter – írja a Die Welt a Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán. A keletnémet kereszténydemokrata politikus így tiltakozik az Angela Merkel vezette szövetségi kormányzat migrációs politikája miatt. Heitmann levélben indokolta kilépésről szóló döntését.

A szász politikus szerint a Merkel vezette koalíció egy nemzeti válság idején cselekvésképtelennek bizonyult. Egy egyszemélyi döntés és átgondolatlan kijelentés nyomán Merkel a menekültek kiemelt célpontjává tette Németországot. A hatóságok túlterheltek, a városok és közösségek felvevőképessége kimerült, a népesség nagy többsége mélyen elbizonytalanodott Heitmann szerint, aki úgy látja: a legújabb menekültügyi szigorítások csak kozmetikázásra jók.

Még az NDK-ban sem

A 71 éves politikus a média többségének „politikailag korrekt szépelgését” is kritizálta, különösen a német közszolgálati adókét. A politikus úgy zárja levelét: „Soha, még az NDK-ban sem éreztem magamat ilyen idegenül a saját hazámban”.

Steffen Heitmann 1990 és 2000 között volt Szászország tartományi igazságügyminisztere, 1991 óta volt a CDU tagja. 1993-ban Helmut Kohl Heitmannt javasolta szövetségi elnöknek, de a szász politikus visszalépett a jelöltségtől, miután akkoriban botrányt kavart azzal, hogy az EU-t létrehozó maastrichti szerződést „felülről elrendeltnek”, az európai polgár pedig „kifacsart értelmiségi” fogalomnak nevezte.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/94904