Kósa Lajos utazni tanul

2015. július 03. 09:12

Kósa Lajosnak, aki amúgy a parlament rendészeti bizottságának az elnöke, láthatóan fogalma sincs róla, miről beszél, mégis egy nappal később már azon értetlenkedett, hogy a menedékkérők miért nem nyújtják be a kérelmeiket a magyar követségeken.

2015. július 03. 09:12
Sztankóczy András
Válasz.hu

Hogy csak egy okot mondjak: azért, mert nem lehet. És ez nem véletlenül van így. Képzeljük csak el, miként működne, mondjuk egy ankarai svéd vagy egy nairobi német nagykövetség, ha több millió iraki, szíriai, szomáli odamehetne és menedékjogot kérhetne, sőt menedékkérőként utána már azt is jogosan igényelné, hogy az adott ország a kérelem elbírálásáig gondoskodjék róla? Ezért van az, hogy menedékkérelmet az Európai Unióban csak személyesen az adott országban lehet beadni. (Csak megjegyezném, hogy az tévhit, hogy egy nagykövetség területe nem tartozik a követségnek helyt adó állam területéhez).

A fenti szabály alól legfeljebb néhány különleges és hangsúlyozottan csak egyedi esetekben szoktak kivételt tenni, azt esetleg el tudnám képzelni, hogy egy magyar képviselet befogad valakit, ha azt kifejezetten magyarsága vagy a magyar államnak tett szolgálatai miatt üldözik, és közvetlen veszélyben van, de ennyi.

Egy politikusnak nem kell mindenhez értenie, megjegyzem azoknak az újságíróknak sem, akik szerint azért butaság, amiket Kósa mond, mert egy háborús országban fizikailag nehéz eljutni az adott követségre vagy repülőtérre. De ha nem ért valamihez, és ráadásul még saját ötlete is van a témában, akkor még mielőtt a világ elé állna vele, nem árt előtte megkérdezni valakit, aki ért hozzá. Vagy legalább keressen egy kicsit az interneten, meg fogja találni például az alábbi tanulmányt, ráadásul csak 15 oldal, két tévéfellépés között is el lehet olvasni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2015. július 03. 22:48
Mire az országba belép a "menekülő"95% megsemmisíti a személyi okmányait.A jogvédők nyugodtan átmehetnének összeszedni!
Lolka-Bolka
2015. július 03. 19:59
milyen jo nekunk , hogy ti a legek legjei mindig tudjatok mit es hogyan , mikeppen, merre es hogyan kell ,kellett , fog kelleni csina;lni , gondolni erezni ..... hurrrrrrraaaaaaa
Mich
2015. július 03. 13:58
"Kósa... azon értetlenkedett, hogy a menedékkérők miért nem nyújtják be a kérelmeiket a magyar követségeken." Simicska-csicska, ha nem tudnád: MINDEN célországban (Svédországgal az élen...) EZ az elvárás - amit aztán az illegális bevándorlók megkerülnek...!
Mystes
2015. július 03. 12:50
"oszt te próbálozol még? tényleg egy kósáért indulsz eleve elveszett harcba, kreténkém?" az a baj veled, hogy az itteni eszmecserét "harcnak" fogod fel, ahelyett, hogy az adott téma mélyebb/többszempontú megismerésének fognád fel. ezért vagy antipatikus a többiek számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik