Bizakodóak a befektetők, borúlátóak a hitelminősítők a görög válsággal kapcsolatban

2015. július 03. 20:32

A Barclays felmérése szerint az intézményi befektetők derűlátóak a vasárnapi görög népszavazás eredményével, illetve annak lehetséges következményeivel kapcsolatban. Ezzel szemben a hitelminősítők 25 százalékos GDP visszaesést illetve négyszer jelentősebb sokkhatást várnak, mint a Lehman Brothers összeomlása után, ha a görögök kilépnek a valutaunióból.

2015. július 03. 20:32

A legújabb londoni befektetői felmérés tanúsága szerint az intézményi befektetők többsége még mindig derűlátó a hitelezők reformigényeiről kiírt hétvégi görögországi népszavazás kimenetelével és várható piaci következményeivel kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays 1244 intézményi ügyfelét vonta be gyorsfelmérésébe. A ház által pénteken ismertetett eredmények szerint a megkérdezett befektetési társaságok 66 százaléka várja azt, hogy a görög választók a vasárnapi referendumon igent mondanak a hitelezők legutóbbi reformjavaslataira. 

A Barclays körkérdésébe bevont befektetési cégek fele abban is bízik, hogy ha mégis a kedvezőtlen forgatókönyv érvényesül, és Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, annak csak csekély globális negatív következményei lennének, tekintettel a görög gazdaság kis méretére és az euróövezetben kiépített pénzügyi védőmechanizmusokra. A válaszadók nem egészen ötöde tart attól, hogy ha Görögország kiesik az euróövezetből, annak súlyos és az egész világgazdaságra kiterjedő hatásai lennének. 

A Barclays londoni elemzői a felméréshez fűzött saját értékelésükben maguk is felhívták a figyelmet arra, hogy a görög válság változatlanul komoly járványkockázatokat jelent. A ház szerint az egyik ilyen kockázat az, hogy a pénzügyi járvány ellen kiépített védőmechanizmusok még nem estek át igazi próbatételen, és egyelőre nem is teljes körűek. Ennek egyik példája az új, egységes euróövezeti bankválság-megoldó mechanizmus, amelynek 55 milliárd euróban meghatározott szanálási alapja 95 százalékban fedezetlen, emellett továbbra sem létezik euróövezeti szintű betétbiztosítási rendszer – hangsúlyozzák a Barclays londoni elemzői.

A rendkívül súlyos görög adóskockázatot a közvetlen piaci mérőszámok is jelzik.

Az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, az S&P Capital IQ pénteki kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók – az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek – középárfolyama az ISDA szabvánnyal számolva szinte példátlanul meredek, 1600 pontot meghaladó napi emelkedéssel 4400 bázispont környékén mozgott a pénteki londoni zárásban az irányadó ötéves kötvénylejáratra.

Ennek alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg 4,4 millió eurós középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon; ez több mint 1,6 millió eurós drágulás egyetlen kereskedési napon belül.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 94 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett legutóbbi tanulmánya szerint a cég által elvégzett szimulációs modellszámítások azt mutatják, hogy ha a vasárnapi népszavazás után Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, a követő két évben a görög hazai össztermék (GDP) 25 százalékkal zuhanna.

A régi-új valuta, a drachma az S&P számításai szerint a görög euróövezeti csatlakozás előtt rögzített 340 drachma/euróról az idei negyedik negyedévre 540 drachma/euróig gyengülne, az utána következő néhány negyedévben azonban 440 drachma/euróig erősödne vissza, így összességében 30 százalékkal gyengülne az eredeti átváltási árfolyamhoz képest.

A hitelminősítő mindezek alapján azzal számol, az esetleges Grexit – vagyis Görögország kiesése a valutaunióból – a görög gazdaságban négyszer olyan súlyos bizalmi sokkhatással járna, mint amilyent a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása után elharapózott globális pénzügyi pánik okozott.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2015. július 04. 08:17
Csodálatos, milyen egzakt tudomány a közgazdaságtan! Azonos premisszákból teljesen ellentétes következtetéseket képes levonni.
pollip
2015. július 04. 07:44
Ez itt nagyon érdekes: http://mno.hu/gazdasag/atombombat-robbantott-az-imf-1293686 Hajrá NEM!!!!
formaegy
2015. július 04. 07:41
Akkor ha már így tudod a dátumokat, akkor azt is tudnod kell, hogy amikor a nehézségek felmerültek akkor Merkel legelső "segítség nyújtása" az volt, hogy megnevezte melyik szigeteket akarja. A Görögök kiakadtak ezen - vajon miért? No ezután ami következett, az már magáért beszél! IMF hitelek. Nagyon jól tudjuk, tapasztaltuk a ballib jóvoltából mire valók! Még mélyebbre süllyeszti az országot! A ballib hogy fel volt háborodva amikor kiderült, hogy az Orbán kormánynak esze ágában sincs az IMF "újbóli" segítségére, hanem éppen ellenkezőleg! Abban a szar helyzetben, ahogyan átvették a kormányzást, a cél az volt, hogy minél hamarabb megszabadulni az IMF-től. Visszafizetni mindent. Megtenni ezt úgy, hogy a ballib felvette a pénzt, de a törlesztés már a Fideszre maradt. Nem sajnálom a Görögöket, mert ha igazak az állítások, éppen azt a politikát folytatták, mint a ballib. Hamis adatok, a felvett pénzből való élősködés stb. Viszont ne feledjük, hogy az EU "bandacsoportja" nagyon jól ért ahhoz, hogyan kell gatyára vágni államokat! Nehogy azt mondd már, hogy Merkel a Görögök szép szeméért dobálta a pénzt. Csak amit akart, az nem jött össze. Most meg az "éhségéért" szívja a fogát. Csoda, hogy a németek még nem vágták pofán. (így erős, de igaz) Az, hogy ki kamuzik, ne te mondd már meg légy szíves! Nem biztos, hogy te sz..d a spanyol viaszt! Én így látom, el lehet fogadni, vagy nem.
Akitlosz
2015. július 03. 20:55
"Ezzel szemben a hitelminősítők 25 százalékos GDP visszaesést illetve négyszer jelentősebb sokkhatást várnak, mint a Lehman Brothers összeomlása után, ha a görögök kilépnek a valutaunióból." És ha nem lépnek ki? Akkor lehúzzák az egész valutauniót. Már így bukik az eurózóna rengeteget, ha nem lépnek ki a görögök, akkor ez tovább fog tartani és még sokkal nagyobbak lesznek a károk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik