Scheppele mérges

2015. május 23. 03:34

Az amerikai Kongresszusban Magyarországról folytatott meghallgatás nem sikerülhetett rosszul a magyar kormány szempontjából, hiszen Kim Lane Scheppele rögtön klaviatúrát ragadott és dühös írást tett közzé.

2015. május 23. 03:34
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Alapjogokért Központ

„A keddi, az amerikai Kongresszusban Magyarországról folytatott albizottsági meghallgatás nem sikerülhetett rosszul a magyar kormány szempontjából. Ez már csak abból is látszik, hogy az eseményt követően a hazai közjogi rendszer egy oly szakavatott elemzője, mint Kim Lane Scheppele rögtön klaviatúrát ragadott és dühös írást tett közzé. Na, most persze kivételesen nem (csak) a »magyar közállapotokat«, hanem az amerikai képviselőházat, annak érintett albizottságát, azon belül is annak republikánus tagjait állítva pellengére.

A meghallgatás ugyanis – híven a vonatkozó kongresszusi eljárásokhoz – a következő koreográfiát követte: az albizottság republikánus elnökének meghívására »tanúként« megjelent a testület előtt négy »szakértő«, akik a maguk »szakterületéről« beszámoltak a testület kilenc – republikánus és demokrata – tagjának. Az albizottság tagjai azonban nem csak kérdeztek, hanem megnyitó-beszédeikben, illetve a „szakértőkkel« folytatott eszmecsere során maguk is kifejtették nézeteiket Magyarországról, illetve az amerikai-magyar kapcsolatokról. És persze ez volt az, ami annyira felháborította Scheppelét, akit – minden viccet félretéve – nemes egyszerűséggel csak »a magyar alkotmányjog szakértőjeként« szoktak emlegetni (már azok, akik ezt tényleg el is hiszik).

Az nyilván az amerikai belpolitikai adok-kapok része – nahát, ott is van ilyesmi? –, hogy Scheppelének most már nem csak a magyar közjogi berendezkedéssel, illetve a kormánnyal van baja, hanem a Kongresszussal és a republikánus képviselőkkel is, akik ilyen »rosszindulatú« és »egyoldalú« vitát mernek rendezni a kérdésben. Persze Scheppele most is nagy mellénnyel próbálja osztani az igazságot és kioktatni az egyébként – vélhetően a magyar kormány kinti lobbistájának, Connie Mack-nek köszönhetően – egészen jól felkészült képviselőket. Ted Poe, texasi republikánus képviselő például azon »értetlenkedett«, hogy miért probléma a kritikusok számára az Alaptörvény »Isten, áldd meg a magyart” kezdősora. Na, Scheppele megmondja, hogy miért. Hát azért, mert »az alkotmány csak a >>magyarok<< kifejezést használja, mely csak a magyarokat jelenti, a többi nemzetiséget nem. Szóval a preambulumban megidézett alkotmányos hatalom (sic!) nem említi a zsidóságot, a romákat és más magyar állampolgársággal rendelkező nemzetiségeket, miközben a nem Magyarország területén élő magyarokat igen – pedig nem is rendelkeznek állampolgársággal. Ez tehát a problémánk, nem Isten említése«.

Igazából kommentálni sem lenne méltó mindezt – ha a Scheppele nem magas lóról beszélne, oly pózban, mintha ismerné az egésznek a hátterét.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. május 25. 10:11
Látom: Sche ppele, se nélküle.
Karbantartó9
2015. május 23. 21:59
Aljas némber!
tango47
2015. május 23. 17:54
Kim Lane Scheppele kb olyan Magyarország- szekértő, mint amilyen történész nálunk Kenedi János.
Morgen
2015. május 23. 15:52
Könnyű neki! "Otthon" már nincs kit emlegetni, kiirtották őket! Gondolom, "náluk" minden nemzetiség szerepel az Alkotmányban. Mikor lesz már vége annak, hogy megélhetésiek , unatkozó gazdagok hülyeségeire figyel a világ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik