Lélek nélkül, elvek nélkül nem lehet kormányozni

2015. május 06. 14:35

A középosztály nem lehet zárt. Azt az üzenetet kell közvetíteni a szegényebbeknek is, hogy a kapuk nyitva állnak. Olyan életminőséget kell teremteni, hogy az embernek ne csak a napi megélhetéssel kelljen törődnie. Aki a mókuskeréken túl már a köz ügyeire is tud figyelni, polgárrá válik.

2015. május 06. 14:35
Tuzson Bence
PestiSrácok.hu

Nem bánta meg, hogy a jól menő ügyvédi irodát a politikára cserélte?

Szó sincs róla, ráadásul eleve a politikával kezdtem. 1989-ben az MDF-ben, tizenhét évesen, még a párttá alakulás előtt.

Abból a világból, amiben ön a tavalyi megválasztásáig élt, némi ízelítőt adnak a Kötter Tamás írói néven publikáló volt ügyvédi irodatársának a könyvei. A vastagon kitömött yuppie világról van szó bennük.

Tamás nemcsak sikeres ügyvéd, hanem sikeres íróvá is vált. Az általa megvilágított világba persze bele kellett kóstolnia, de a könyvei inkább erős társadalomkritikák. Én magam sosem éltem yuppie életet csak az ügyfeleimen keresztül láttam rá erre az életformára.

Az egyik közkedvelt szórakozás a politikusok zsebének kiforgatása. Szóval hogy lett a fiatal MDF-esből a belváros egyik legmenőbb ügyvédi irodájának a tulajdonosa?

Egy nagy ügyvédi irodát építettünk fel, amely alapvetően a piacról él. Bankoktól a nagyvállalatokig sokféle partnerünk van. Talán a legfontosabb alapja a sikerünknek, hogy nagyon komoly szakmai tudást halmoztunk fel és a másik titkunk, hogy nem erőltetünk döntéseket az ügyfelekre, hanem jól megindokolt alternatívákat kínálunk. A környezetvédelmi jogtól a bankjogig szakcsoportokat állítottunk fel, egyes témák specialistái lettünk, úgyhogy a titkunk a szívós szakmai építkezés.

A parlamenti szék elfoglalása után kilépett, vagy csak felfüggesztette a praxisát?

Fontos és komoly döntést hoztam, hogy az összeférhetetlenség látszatát is elkerüljem. Eladtam a tulajdonrészemet és tudomásul vettem, hogy a politikusi pálya teljes embert kíván.

(...)

Hogy vezetett az út az MDF-ből a Fideszbe?

Antall József közelében ifjúsági tanácsadóként dolgozhattam. Nem túlzás: egy életre meghatározta a politikához való hozzáállásomat, amit Antallnál láttam, tanultam. Azt, hogy bármi lehet az ember a politikában, de ha nincsenek elvei, akkor nem érdemes csinálni.

Azért az elmúlt huszonöt évben történt egy-két száznyolcvan fokos fordulat itt a jobboldalon is.

A pártok jönnek-mennek a fejünk fölött, de az ember marad a helyén. Szerintem sokan vannak ezzel így. Ma leginkább a Fidesz testesíti meg az elvet, amit akkor mi képviseltünk.

Mégis mi az az elv?

A legegyszerűbben talán úgy lehet összefoglalni, hogy egy olyan Magyarországot képviselünk, ahol a középosztály széles és erős, ahol egyre több embert próbálunk felhúzni ebbe a középosztályba. Az erős középosztály a stabil demokrácia alapja.

Akkor valószínűleg megakadt a torkán a falat a keményen dolgozó kisemberek programjának hallatán! G. Fodor Gábor a parlament füvéről a minap be is intett a budai polgároknak.

A középosztály nem lehet zárt. Azt az üzenetet kell közvetíteni a szegényebbeknek is, hogy a kapuk nyitva állnak. Olyan életminőséget kell teremteni, hogy az embernek ne csak a napi megélhetéssel kelljen törődnie. Aki a mókuskeréken túl már a köz ügyeire is tud figyelni, polgárrá válik.

(...)

Vannak olyan meghatározó tanácsadók, akik nyíltan állítják, hogy nincs lelki alapú kormányzás. Tizenharmadik havi nyugdíjra ígérjünk tizennegyedik havit – idézhetnénk egy korábbi, bukáshoz vezető kampányüzenetet. Ön melyik oldalon áll?

Lélek nélkül, elvek nélkül nem lehet kormányozni. Ezeknek az elveknek az alapjait 2010 után letette a kormány, akár az Alaptörvényben, akár a munkahelyteremtéssel, a nemzeti ipar megerősítésével, a magyarság kérdésének fölkarolásával. De pragmatikusnak is kell lenni, nem lehet csak elvi alapon kormányozni egy országot. A lényeg, hogy az elvek és a pragmatikus döntések egymásnak ne mondjanak ellent és mindezt a választók is lássák, értsék. Ma nehezebb a helyzet, mert 2014-ben az emberek az újabb kétharmaddal értékítéletet hoztak, megerősítettek bennünket, hogy az út, amin járunk, jó. Beáraztak minket és most már többet várnak, valamiféle továbblépést. Meghirdettük a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetének megerősítését. De érezzük, hogy ezen még van mit csiszolni, nem hangzik olyan jól, mint mondjuk a rezsicsökkentés.

Több pénzt az embereknek! – mondta az MSZP. Lehet, csak a klasszikusokhoz kell visszanyúlni.

Jó vicc, de mindig lehet egy forinttal többet mondani, így az MSZP szövegét érték nélküli ígérgetésnek tartom. A mi programunk ennél többről szól. Mondok egy példát: elterveztük a sertéshús áfájának a csökkentését, ami ebbe az irányba hat, hiszen sertéshúsra évente 130 milliárd forintot költenek a magyarok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. május 07. 08:48
Pártkatona,semmi több...
VakzKommondor
2015. május 06. 22:52
na a tolvaj geci megszólalt
gubenc
2015. május 06. 21:26
Pupukáim, középosztály teremtés, munkahely teremtés, polgárság teremtés, innen a keményen dolgozó kisemberek világából nézve kurvára úgy néz ki, hogy néhány nyakkendős bohóc istennek képzeli magát, vagy legalábbis istent játszik. Babukám neked nem az a dolgot, hogy megteremts egy új embertípust, hanem hogy olyan körülményeket (p.l. oktatás, adó, egészségügy) hoz létre, ahol a polgárság szép lassan kialakul a vállalkozás és a munka világában, esetleg a kultúra területén. Rendbe kellene rakni a közlekedést, hogy a kisgyerekek ne a 20 éves buszok kipufogógázát szívják, meg jó lenne, ha a mindennapi testnevelés órákat minden iskolában tornateremben tartanák, és nem a folyosón... És kiverni a kis hülye fejünkből azt, hogy majd mi megteremtjük a polgárságot. Az a valaki, aki állami mutyikból szerezte a vagyonát, és nagyjából azon kívül, hogy az osztalékból megél nem csinál semmi érdemlegeset, meg kitúrja az olimpiai bajnok birkózót a birkózó szövetség éléről, na az nem polgár, hanem kegyenc, hűbéres meg here. A polgárság nem így szokott keletkezni. A kosztért szopó értelmiségi, meg a kommunikáció szakot végzet huszonéves államtitkár szintén nem az. Ő egy felkapaszkodott nyikhaj, akit még egy Londonban mosogató szabadbölcsész is lenéz. Tudjátok miért? Azért mert a Londonban mosogató azt tudja mondani, hogy megélek abból amit csinálok, és ha nem tetszik a főnök, majd elmegyek esetleg máshova dolgozni. A nyakkendős nyikhaj viszont mindig a hűbérurától függ, a véleménye a hűbérura véleménye, aki életének és halálának ura. Naponta kell nyilatkozataival szembeköpnie saját magát. Ebből jó esetben egy nagypofájú sznob jön ki, nem egy független önálló egyéniség, aki ugye a polgár szokott lenni.
KannibálTatárÚr
2015. május 06. 20:06
"Aki a mókuskeréken túl már a köz ügyeire is tud figyelni, polgárrá válik." Nagyon jó. Kevesebb munka, több pénz = polgár. Aki már semmit sem dolgozik, az politikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik