Orbán ellen már a harc is kevés

2014. november 22. 16:55

Remélem, ahogyan múlik az idő, a civilekben úgy erősödik az érzés, hogy ez az MSZP már nem az az MSZP, amelyet ők nem szerettek négy vagy öt éve. Interjú.

2014. november 22. 16:55
Botka László
Népszabadság

Főleg úgy, hogy az elmúlt hetekben tízezrek tüntettek az utcán a kormány ellen. Ön az eddigiekben a választási ciklus szokásos menetrendjéről beszélt – mintha nem bízna abban, hogy az utcai megmozdulások kikényszeríthetnék a kormány bukását, és korábbi választásokat.

Nagyon fontosnak, pozitívnak tartom és üdvözlöm az utcai megmozdulásokat. Óriási erőt ad, a jövő felé való utat mutatja, ha sok tízezer ember nyilvános tüntetéseken fejezi ki, hogy nem ért egyet a kormány politikájával. Akár konkrét ügyekben, akár abban, hogy a korrupció immár a jogalkotásban jelenik meg, a Fidesz politikája egyértelműen az üzletei és magánérdekek preferálása a közjó ellenében. A tömeges tüntetések világossá teszik, hogy nem lehet bármit megtenni ezzel a néppel. A szocialista párt tagjai és szimpatizánsai részt vesznek ezeken a tüntetéseken, támogatják a célokat, de tudomásul veszik, ha a civilek nem kívánnak még politikusokat látni a színpadon. Jónak tartom a munkamegosztást: a tiltakozás és a kritika a civilek dolga, a politikai alternatívaállítás a pártoké. Remélem, ahogyan múlik az idő, a civilekben úgy erősödik az érzés, hogy ez az MSZP már nem az az MSZP, amelyet ők nem szerettek négy vagy öt éve.

Nemcsak tüntetések vannak, hanem erősödő nyomás is érzékelhető az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről. Korábban az MSZP is tárgyalt az oroszokkal a paksi atomerő megújításának lehetőségéről, és támogatta a Déli Áramlatot. Mit gondol, a demokratikus értékszempontok, vagy az Oroszország visszaszorítására irányuló geopolitikai érdekek a meghatározóak ebben a nyugati nyomásgyakorlásban?

Orbánék azt mondják: a nyugati világhoz tartozás csupán érdek Magyarországnak. Azért vagyunk az Európai Unió tagjai, hogy Magyarország megkapja a fejlett országok adófizetőinek több ezermilliárdos támogatását. Mi azt mondjuk, a nyugati demokráciák és szervezeteik, az Európai Unió és a NATO értékközösség. Nemcsak a pénzért, hanem az értékeink azonossága alapján is ehhez a közösséghez tartozunk. Ezért visszük be minden parlamenti ülésnapon az Európai Unió lobogóját az ülésterembe, amivel könnyen föl lehet mérgelni Kövér Lászlót. Érezzük az országunk iránti növekvő bizalmatlanságot. A nettó befizető országok polgárai joggal kérdezik: jó-e nekik, hogy az adójuk egy részét nem a saját országukban költik el, hanem a kelet-közép-európai országok felzárkóztatására. És a magyar kormány, miközben a pénzt elteszi, az uniót düledező háznak, a befektetőket gyarmatosítóknak nevezi. Ezért külön örülök, hogy a civil tüntetések egyik legfontosabb jelszava és iránymutatója Európa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2014. november 24. 09:16
"Orbánék azt mondják: a nyugati világhoz tartozás csupán érdek Magyarországnak.... Mi azt mondjuk, a nyugati demokráciák és szervezeteik, az Európai Unió és a NATO értékközösség.... A nettó befizető országok polgárai joggal kérdezik: jó-e nekik, hogy az adójuk egy részét nem a saját országukban költik el" 1. Előszöris Orbánék pont számon kérik az értékközösség hiányát a nyugatiaknál. 2. Másodszor, pont a fentiek mutatják Botka akarata ellenére, hogy bizony a nyugati polgárok csak a pénzre gondolnak, nekik a Lajtán és az Elbán túl nem Európa van, hanem Kelet-Európa, sőt egyszerűen csak a Kelet: Hegyeshalomtól Kínáig. Ami teljes elfordulás a realitásoktól. Főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy lassan ott tart a Nyugat, hogy több a nem európai származású lakos mint az európai.
Eltünt
2014. november 23. 16:42
Botka elvtárs mondása szerint "Orbán ellen már a harc is kevés",akkor mire készülnek a vörösbáró elvtársak ,,rosszabbra ,,,,lelövetnék Orbánt???? ,igaz a kommunistáktól nem idegen a gyilkolászás még párttársaikat is irtották akasztották a hatalomért,mindig erőszak terorral tudtak hatalmat megszerezni..
Eltünt
2014. november 23. 16:31
Rossz nyelvek szerint gyerek szegénység nőt , gondoljuk bele mi lehetett gyf bajnai idejében megvonták a családtámogatást az étkeztetést a gyest gyedet ,falatot kivették a gyerekek szájából azok a drága elvtársak akik ma gyermekszegénységet vizionálnak....Közben Orbánék számtalan családsegítő programot hagyott jóvá ,gyest gyedet cspótlékot vissza adta amit szocik elvettek ,iskolai étkeztetések .. gyes munka mellett is jár.
Rockpapa
2014. november 23. 14:29
Nem értem hogy miért kell folyamatosan azt hangoztatni ,hogy a politikai jobboldal nem akar Európa része lenni!Mi vagyunk a földrész földrajzi központja.Ez szemét csúsztatás,és aljas propaganda.Miért nem tarthatnánk gazdasági kapcsolatot a tőlünk keleti világgal is?Izraellel lehet "gyümölcsöző,politikai,és gazdasági kapcsolatunk,pedig az már Ázsia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik