GFG a Centrális Erőtérben 12.: Amerikai história

2014. október 27. 17:56

Ezt a kormányt feltételezhetően belső erők belátható időn belül nem fogják megdönteni. Ezen a ponton válik érdekessé az amerikai história és mindaz, ami ennek keretében történik.

2014. október 27. 17:56
G. Fodor Gábor
GFG Blog

„Ezt a kormányt feltételezhetően belső erők belátható időn belül nem fogják megdönteni. Ezen a ponton válik érdekessé az amerikai história és mindaz, ami ennek keretében történik. A szándék egyértelműnek tűnik, ezt hívjuk úgy, hogy »egy szuverén ország belügyeibe való beleavatkozás«.

Kezdetét vette a reaktivált szereplők zavarkeltése. Minden kommunikációs megnyilvánulás az elbizonytalanítást szolgálja, az egység megtörését. Politikai nyilatkozatok, komplett hírportálok és véleménycikkek segítik az események beérését, egy szektoriális különadó szabadságküzdelemre való lefordítása megépíti a dobogót, mindezt a »liberális demokrácia« frazeológiájába burkolva. Ha mindez működött Irakban, Egyiptomban, Kijevben, miért ne működhetne Budapesten is? Ezt hívjuk úgy, hogy »az univerzális recept alkalmazhatóságába vetett hit«.

A hit azért olyan erős, mert kétségtelenül van empirikus alapja: a módszer általában működik. Innen az aggodalom a jobboldali értelmiségi elitben, hogy szabad-e konfliktusokat vállalni, szembefordulni stb? De a civilizációs elköteleződés kérdése nem az ügy oka vagy előfeltevése, hanem a játék része és következménye. Ha a cél az elbizonytalanítás, akkor talán nem kellene elbizonytalanodni. A játék a félelmek, aggodalmak felerősítéséről szól. Erről van szó akkor is, ha valaki klasszikus külpolitikai forgatókönyvek racionálisnak tűnő számbavétele mögé rejti el szándékait, és akkor is, ha szimplán »behívná a törököt«. Ezt hívjuk úgy, hogy »zajlanak az események«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gubenc
2014. október 28. 10:39
Ez nem többségi, hanem kisebbségi demokrácia.
Karcolt
2014. október 28. 09:27
Különben GFG-nek és a többi majdanozó, összeesküvéselméletben hívűnek fellebbentem a megoldásról a fátylat, ami ott van a szemük előtt, csak nem veszik észre: Ha a CIA intézte el ilyen jól az ukrajnai eseményeket, akkor lehet tudni, mi lesz a vége, ha valaki az oroszokkal próbál összeborulni és amerika nem szeretné. Janukovics helikopteren menekült a végén. Ha GFG-ék sem örülnének, hogy Orbán helikopteren meneküljön, ők pedig alkoholista munkanélküliek legyenek rövid úton, akkor egész egyszerűen szépen ki kell hátrálni Putyin seggéből és vagy Paks2-őt vagy a gázvezetéket visszamondani. A beépített orosz ügynököktől pedig megszabadulni. Ennyi és még tanácsadói díjat sem kérek érte.
ormányos csillós
2014. október 28. 09:18
reméljük többé nem fogják zsidó bandák dúlni a fővárost.
A helység galagonya
2014. október 28. 08:04
Minden világos. Én Haloperidolt javasolok neked, kedves gnóm. Csak ezt a mondatodat magyarázd meg, mert nem értem: "De a civilizációs elköteleződés kérdése nem az ügy oka vagy előfeltevése, hanem a játék része és következménye."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik