Meddig folytatódik a „Great Game”? – Putyin eurázsiai víziója

2014. október 25. 08:22

Bekövetkezhet-e az, hogy Putyin víziója mégsem állja meg a helyét, és Oroszország belátja, mégis közelednie, és nem távolodnia kellene Európától és a nyugati világtól?

2014. október 25. 08:22
Bobák Fanni
Kitekintő.hu

„A szocializmus megszűnésével ugyan az egykori tagköztársaságok elnyerték függetlenségüket, Oroszország azonban igyekezett továbbra is fennhatósága alatt tartani a poszt-szovjet területeket. Természetesen nem jelenthető ki egyértelműen, hogy Putyin kizárólag Mackinder geostratégiai elmélete alapján hozza külpolitikai döntéseit, az azonban kulcsfontosságú tény, hogy Oroszország ereje geopolitikai helyzetében van. Az ország nem fejlett gazdaságával vagy iparával élenjáró, hanem az ásványkincsek birtoklásával tartja fenn élvonalbeli pozícióját. Mivel azonban ezeknek jelentős részét elveszítette 1991-ben, az orosz vezetés nem titkolt szándéka az egykori területek újbóli integrálása.

A közép-ázsiai országokkal Oroszország meg tudta tartani a szorosabb viszonyt; Grúzia életébe is erős beleszólása van, ahogyan azt a 2008-as háború példázza, Ukrajnával azonban már nehezebb a dolga. Ennek ellenére, ahogyan azt az ukrán válság eseményei mutatják, Oroszország képes bővíteni határain a 21. században is, habár eszköze nem a 21. században megszokott tárgyalásos út, hanem a fegyverhasználat. A Krím-félszigetet a maga ásványkincs lelőhelyeivel mindenesetre megszerezte, Kelet-Ukrajnában pedig máig nem zárult le teljesen a fegyveres konfliktus.

(...)

A kérdés az, hogy Oroszország meddig lesz képes talpon maradni. Képes lesz vajon egyedül, jelentősebb szövetségesek nélkül valóban létrehozni január elsejével, majd életben is tartani az Eurázsiai Gazdasági Uniót? Valós ellenfele tud lenni ez az integráció az Európai Uniónak és a Nyugatnak? Bekövetkezhet-e az, hogy Putyin víziója mégsem állja meg a helyét, és Oroszország belátja, mégis közelednie, és nem távolodnia kellene Európától és a nyugati világtól? Egyelőre ugyanis olyan szövetségesei vannak, amelyek a Szovjetunió felbomlása után is megmaradtak a nagy medve árnyékában, és azóta is függnek tőle. Ráadásul ezeken a poszt-szovjet területeken számos területi hovatartozási vita zajlik, gondoljunk csak Transznisztria vagy Oszétia helyzetére.

Ukrajna csatlakozása megnövelhette volna az Eurázsiai Unió esélyeit, de az ország – egyelőre – nem kért ebből. Kína szövetsége viszont abszolút felívelést jelenthetne. A két ország közeledésének vannak jelei, ami a gázvezetéket kiépítését, illetve az export-import forgalmat illeti, azonban Oroszország sokkal inkább egy kiszolgáltatott pozícióban van Kínához képest, nem pedig annak egyenlő partnere. Kína, az Egyesült Államok hegemón pozíciójára törő új szuperhatalom egy modern, gazdaságilag és technológiailag fejlett ország. Oroszország ezzel szemben mára már csak regionális nagyhatalom, amelynek egy igazán ütőképes Eurázsiai Unió megvalósításához nagy szüksége lenne Kína támogatására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. október 25. 17:57
Itt nem Oroszország belátásról van szó. Amerika és az ő csicskaszervezetei az EU és a NATO viselkedik ellenségesen Oroszországgal szemben. Ha Oroszország engedne nekik, akkor egyszerűen még tovább mennének, de korrekt viszony akkor sem lenne. Nem Oroszország puccsoltatta meg Ukrajnát, hanem a "demokratikus, szabad" világ a saját "értékrendjével" abszolút ellentétesen.
illesl
2014. október 25. 15:36
Kedves kis Fanni! Még egy kicsit nőni kell az Élethez, különösen akkor, ha egy ekkora szellemi nagyságról, mint Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinról ír!!! Nem Oroszország távolodott el Európától, hanem az usa szeretné megkaparintani fogyó nyersanyag készletei pótlására az Orosz Birodalmat. Az első lépés Ukrajna destabilizálása. Ehhez ostoba partnerként megkapta az európai uniót, holott elemi érdeke lett volna a szövetség Oroszországgal. E helyett egy kicsit demokráciázott, az usa destabilizálta Közel-Keletet, éket vert Európa és Oroszország közé. Amit nem gondolt át, kezelhetetlen számára az Iszlám Világ. Maga az Iszlám Állam és ez lehet a sírásóra az eltervezett világrendnek. Sajnos nem mérte fel, hogy engednie kellene Európa és Oroszország szövetségét, ki kellene egyezni vele, de tévedett. Ha ez a szövetség nem marad fenn, az Iszlám nem Budáig jó, hisz' már Berlinben, Nyugaton jelentős muzulmán és nem multikulti hívő él, tehát egész Európa így muzulmán uralom alá kerülhet.... Ennek tükrében elég ostobaság volt ezt a cikket megírni....
Rockpapa
2014. október 25. 15:17
Be kéne fejezni baloldalon a politikai ellenfeleinknek agymosott birkázását.Én 60 éves vagyok.Nekem tényleg 45 évig mosták a komcsik az agyam,és most ők ,és az utódaik, vádolják meg a még mindössze 10 éve létező jobboldali médiumokat ezzel.A mai kis faszoknak nincs is fogalmuk arról hogy mi a szocialista propaganda.Az volt az alapelvük hogy minél nagyobbat kell hazudni,annál jobban elhiszik.Nem tudják hogy mi az a "szocialista történelemírás"ferdítések,elhallgatások,hazugságok végtelen tára.
Rockpapa
2014. október 25. 15:07
oké!Nem barátkozzunk Putyinnal,kezdjünk akkor benyalni az USA-nak,ők majd megveszik a mezőgazdasági termékeinket,és adnak elegendő gázt is ha télen nagyon hideg lesz.Ha nem lesz villamosenergiánk,akkor majd ideszállítanak azt is.Paksot állítsuk le,nem kell egy diktátor fűtőeleme.Majd nap ,és szélenergiával pótoljuk.Remélem először majd "belvárosiak"valaga fog befagyni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik