„Nem mi voltunk azok, akik ezt a médiába bedobtuk”

2014. október 20. 12:41

André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő azt mondta: nem fognak neveket bedobni a médiába, a kormánynak tudnia kell a kitiltással érintett korrupciós ügyekről.

2014. október 20. 12:41

Az amerikai nagykövetség már korábban tájékoztatta a magyar külügyminisztériumot, hogy bizonyos személyektől meg fogják vonni a beutazási lehetőséget, és hogy az érintettekkel közvetlenül is felveszik majd a kapcsolatot – mondta a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Hozzátette: mikor Szijjártó bekérette, akkor ugyanezt személyesen is elmondta neki. Ez egy vízum-ügy: az Egyesült Államok és az adott személy közötti ügy, és nem kérik a magyar kormányzatot, hogy bármilyen lépést tegyen ebben az ügyben – fejtette ki André Goodfriend. Többször hangsúlyozta: az Egyesült Államok szuverén döntése, hogy kit enged be az országba.

Az már egy másik ügy, és a vízumokról független, hogy tudják: a magyar kormányzat is foglalkozik ugyanezekkel a korrupciós ügyekkel – szögezte le Goodfriend. Példaként említett olyan közismert eseteket, mint a trafikügy, vagy a NAV-mutyi. Mivel a magyar kormány is információkkal bír az érintett korrupciós ügyekről, ezért az amerikai ügyvivő nem érti, miért kérnek adatokat Amerikától.

Az információk, ami a magyarországi korrupciót, és a magyar kormányzatot illeti, nyilvánosan rendelkezésre áll. Ezek olyan kérdések, amelyekre a magyar kormányzat tud válaszolni” – fogalmazott Goodfriend.

Mi nem próbálunk a médián keresztül befolyásolni embereket. Nem mi voltunk azok, akik ezt a médiába bedobtuk és most sem fogunk neveket bedobni” – mondta az ügyvivő.

A Rogán által felvetett Norvég Alap és Clinton Alapítvány közti összekapcsolást határozottan cáfolta az ügyvivő. A Napi Gazdaság és Rogán által is említett adóvizsgálatokról semmit nem tudnak. Ez független minden mástól: „ez egyszerűen arról szól, hogy adott személyek, akik korrupcióban részt vesznek, nem utazhatnak be” – szögezte le Goodfriend.

Az érintettek köréről csak annyit mondott: a kitiltás alapjául szolgáló proklamáció a kormányzati tisztviselőkre vonatkozik, de hogy milyen szintű tisztviselők érintettek, arról nem árult el részleteket. Hozzátette: az adott személyekkel közvetlenül közölték érintettségüket, de másnak nem adnak ki információkat.

Nem a szint, hanem a tendencia aggályos Goodfriend szerint például az emberi jogok, a fékek és ellensúlyok, vagy a civil társadalom körében. „Ez nem összeesküvés elmélet, hanem elérte azt a kritikus tömeget ez a tendencia, és most már mindenki erről beszél” – szögezte le.

Goodfriend azt is elmondta: lehetséges, hogy Magyarországot kiszavazzák a Demokráciák Közössége Kormányzótanácsából. Hogy jogosnak tartja-e, arra a kérdésre kitérő választ adott.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2014. október 21. 09:35
"Itt egyébként a bukott választásról szól az egész" Vannak, akik nem így látják: "A botrány súlyát a Népszabadság szerint jól jelzi, hogy a kormányzatban vannak olyanok, akik az amerikaiaknak már egyenesen hálásak, hogy nem az önkormányzati választás előtt robbantották ki a botrányt."
brabant89
2014. október 21. 09:24
Idézet a fent belinkelt Index cikkből: Hogyan pattant ki ez a botrány? A gyakran a kormány agyának is nevezett Századvég-csoport egyik cége, a már említett Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonában álló Napi Gazdaság http://napigazdasag.hu/cikk//25771/ múlt héten arról írt, hogy az Egyesült Államok egyfajta válaszcsapásként korlátozná a NAV vezetőinek beutazását az USA-ba, miután a magyar adóhatóság amerikai cégek és szervezetek ellen vizsgálódik. Mi az Egyesült Államok verziója ugyanerről? A követség tagadta, hogy tudna amerikai érdekeltségek elleni adóhatósági vizsgálatról. A kitiltás mögött ugyanis szerintük nem ez áll. Azt állítják, azért nem adnak beutazási engedélyt több magyar állampolgárnak, mert ezek az emberek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak. Tehát igen, ezt az ügyet nem az amerikaiak dobták be a médiába.
brabant89
2014. október 21. 09:19
Az Indexen vagy egy nagyon jó szájbarágó a kitiltási ügyről. Mindenkinek ajánlom, aki képes és hajlandó gondolkodni. (Azaz vérfideszeseknek nem ajánlott, azoknak csak megzavarja a világképét). http://index.hu/belfold/2014/10/21/usa_magyarorszag_korrupcio_kitiltas_szovetseg_szajbarago/
Eltünt
2014. október 21. 09:15
Persze nem mondanak neveket mert nem tudnak ,amcsi szóvivő az lmps kunhátas vonyító-val együtt a q...tó anyjába húzzon el lebegtető állításával.Tegnap a hátas rágalom hadjáratot indított a kormány ellen. Na kedves elvtársak bakot lőtetek. Nincs érintett kormánytag http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/nincs-erintett-kormanytag-1254406
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik