Vissza a Balkánra

2014. október 20. 09:06

Több évtizede a Juncker-bizottság lesz az első, amely fél évtizedes működése alatt eleve elhatározottan lemond a közösség további bővítéséről.

2014. október 20. 09:06
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

„Jean-Claude Juncker már kora tavasszal, elnökjelölti kampányában meghirdette, hogy a következő öt éves ciklus alatt semmilyen bővítést sem tervez. Amikor pedig megválasztott elnökként összeállította »kormányát«, azaz a biztosi portfólió leosztását, világossá vált, hogy az új Európai Bizottságnak nem is lesz bővítési biztosa. Az új magyar külügyi és uniós vezetés dilettantizmusát bizonyítja, hogy Navracsics Tibort eredetileg bővítési biztosnak javasolták: olyan posztra, amelynek a megszüntetése (vagy teljes súlytalansága) hosszú hónapok óta előre látható volt. Mindenesetre több évtizede a Juncker-bizottság lesz az első, amely fél évtizedes működése alatt eleve elhatározottan lemond a közösség további bővítéséről. Ennek oka mindenféle bővítési szakvéleményen és helyszíni vizsgálódáson túl egyértelműen politikai. A gazdag nyugati tagállamok közvéleménye, bulvársajtója és a nekik megfelelni kívánó, rövidlátó politikusok kiábrándultak a korábbi keleti bővítésekből, az egykori Vasfüggöny leomlásának gyakorlati következményeiből. Belőlünk, kelet-európaiakból, hogy egyszerűen fogalmazzunk. (...)

Mivel az unióból gyakorlatilag lehetetlen kizárni egy tagállamot, az eddigi bővítés miatti csalódottságot a nyugati tagállamok különbözőképp kívánják kezelni. A britek nyíltan és egyértelműen az EU-n belüli szabad mozgás korlátozását követelik, és természetesen nem a belgákét vagy svédekét, hanem a lenézett, magunkfajta kelet-európaiakét. A Juncker-csapat szerint az eurózóna önmagában is alkalmas a »kétsebességes Európa« megvalósítására, a legfejletlenebb keleti tagállamok »kiszűrésére«, és ráadásul a britek bizonyos fokú önállóságát is biztosítja. A további bővítések leállításában viszont konszenzus van a valódi döntéshozók között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2014. október 20. 13:12
Nem is nagyon értem ezt a Hegyi-féle sirámot. Nézzük már meg, mivel járna a bővítés! Hiszen-ahogy írja-" Belőlünk, kelet-európaiakból"-nyiván elég. Kik is vannak még kívül? Ukrajna, a szerbek, Montenegró, az albánok Koszovóstul... nincs az a piac, ami ellensúlyozná a politikai gubancokat meg az elmaradásokat, gazdasági, politikai, társadalomszerkezeti meg egyéb okokat. Ja, ott vannak a törökök, és a kapcsolt problémáik is. Ráadásul az eu-n belüli konfliktusok nem csökkennek, közben itt a migráció kérdése meg a nagyon fontos gittrágásos témák; lesz Junckernek elég baja a bővítés nélkül is.
Türelem
2014. október 20. 09:47
Az MSZP-s Hegyi Gyula, az egykori Hívő Tagozat életre keltője többet imádkozhatott volna, értünk és Európáért is. No meg a keresztény gyökerekért, azok elismeréséért. S tehetett volna pártjával együtt többet a szegénység ellen, a demográfiai mutatók javításáért, s azért, hogy fiataljaink itthon is találjanak megfelelő munkát. Azért, hogy ne veszítsük el szuverenitásunkat, ne váljunk rabszolgákká, ne a magyar munkaerő álljon a képzeletbeli Moszkva-téren munkára várva. Idegenként.
Pékovách Álmos
2014. október 20. 09:40
A jelenlegi folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy a Juncker éra alatt nemhogy bővítes nem lesz, hanem még csökkenni is fog az Unió tagok létszáma.
balbako_
2014. október 20. 09:34
Amíg lerabolták a volt szocialista országokat addig jó volt most, hogy ők is a sarkukra állnak ezt már nem lehet folytatni akkor már nem olyan szép. Ami a komcsi suttyók tekintetét elkerüli a déli országokkal ezerszer több baja van az EU-nak, mint velünk. Oda már annyi pénzt toltak be abszolút eredménytelenül, hogy ha csak töredékét kapnánk utolérnénk őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik