Egy furcsa coming out: blogtársunk a főpolgármester-jelölt

2014. szeptember 22. 07:32

Kialakult az a felfogás, hogy ha magunkra zárjuk az ajtót, onnantól vagyunk otthon. Valahol elveszett a közösségben való gondolkodás képessége.

2014. szeptember 22. 07:32
Csárdi Antal
A KARD

„Budapesten pedig ma nem mindenki érzi otthon magát. Ez jórészt azért van, mert az elmúlt évtizedek elidegenítették az embereket egymástól. A Kádár-korszak nem tisztelte a magántulajdont, elvileg minden közös volt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy idő után az emberek a korábban magukénak érzett közterületeket sem érezték többé sajátjuknak. Ezért lettek mára néhol elviselhetetlenül koszosak, szeméttel teliek az utcák. Kialakult az a felfogás, hogy ha magunkra zárjuk az ajtót, onnantól vagyunk otthon. A rendszerváltás utáni városvezetés – és a kormányok – sem hozták közelebb az embereket saját lakóhelyükhöz. Valahol elveszett a közösségben való gondolkodás képessége.


A helyzet nem jó, de szerencsére nem is reménytelen. A rendszerváltás után felnőtt egy generáció, amelyik nem sérült az elmúlt rendszerben, és amelyiknek természetes, hogy megszervezze önmagát. Budapest ezért reményteli hely.

Gondoljunk csak a kerékpáros mozgalomra, ami önmagából nőtt ki. Ma már nem lehet úgy városalakításról beszélni, hogy ne vegyük figyelembe a bringások érdekeit. A romkocsmakultúra is ennek a generációnak az önmegvalósításáról szól. Közösségi kertek nyílnak két ház közti üres telkeken, olyan egyletek jönnek létre, amik meg akarják védeni a fákat, ha ki akarják azokat vágni, vagy az a céljuk, hogy az emberek visszafoglalják a Dunát.

Szerintem a városvezetésnek az a feladata, hogy ezeket az alulról szerveződő, valós megoldásokat kínáló civil mozgalmakat felkarolja és teret adjon ötleteiknek. Ez a frissesség fel tudja szabadítani a szunnyadó energiákat minden városlakóban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. szeptember 22. 15:24
Kofavernyogás.
anegy_
2014. szeptember 22. 12:26
Na ennek a Csárdinak is "elmentek otthonról". Ha nem veszi észre, nem értékeli a főváros 4 évvel ezelőtti állapotának jelentős változását, akkor jobban teszi, ha nem járatja le még jobban magát. Tarlóson nincs "fogás", se együtt, se külön. Annyi szavazatot érdemelnek ezek a felkent jelöltek, ahány támogatót összekapirgáltak a szemétdombjukon!
röviden
2014. szeptember 22. 12:00
"Ó én szeretem a bús pesti népet..." :)
puszika
2014. szeptember 22. 11:29
Ha a romkocsma a JÓ PÉLDA,akkor Csárdi Antal nem hogy főpolgármester-jelöltnek,de még utcaseprőnek sem felel meg.Pedig az utcaseprés tisztességes foglalkozás!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik