Közösségi magánélet

2014. szeptember 16. 14:14

Ha egy szűkebb közösségnek megadatik, hogy a saját ügyeit önmaga intézze, elégedett és hasznos tagja lesz a nagyobb közösségnek, az állampolgárok összességének.

2014. szeptember 16. 14:14
Surján László
Magyar Hírlap

„Autonómia és szeparatizmus között nemcsak az elszakadás földrajzi értelemben lehetséges vagy lehetetlen volta a különbség. A szeparatizmussal ellentétesen az autonómia egy adott államberendezkedés keretein belül teremt élhető viszonyokat egy nemzeti közösség számára. Nincs most alkalom az autonómiák különféle formáinak taglalására, de értetlenségemet fejezem ki amiatt, hogy a románok élénken tiltakoznak az etnikai alapú autonómia ellen. Székelyföld területi egység is, autonómiája szépen beleilleszthető volna egy decentralizált román közigazgatási rendszerbe. 

Le kellene vetni a régi reményekből és csalódásokból fakadó érzelmeket. Az egész kérdést új alapokra lehetne, sőt kellene helyezni. Induljunk ki az emberek alapvető jogaiból, ahogy tette ezt a bukaresti Gabriel Andreescu is. A következőket írta a Charta XXI. mozgalom Békességes Szó című kötetében: »Hiszek az emberi jogok fontosságában a nemzet és Európa építése során, de felfedeztem annak szükségét, hogy figyelmet fordítsunk a csoportokra és közösségekre. Egy koncepcióm is van már erre: privatitate comunitar, azaz közösségi magánélet. Ahogyan egy embernek joga van a magánélethez, a közösségeknek is joguk van hozzá. Egy tisztességes társadalmi élet igényli az egyéni jogok kiegyensúlyozott gyakorlását. Ugyanígy a társadalmi béke magába foglalja a beismerést (a hibák megvallását), és a közösségek magánéletének harmonikus gyakorlásához való jogot, legyen az többség vagy kisebbség.«

A párhuzam érthető, az érvelés meggyőző. Ha a magánéletemet tiszteletben tartja a közösség, elégedett és hasznos tagja leszek. Ha egy szűkebb közösségnek megadatik, hogy a saját ügyeit önmaga intézze, elégedett és hasznos tagja lesz a nagyobb közösségnek, az állampolgárok összességének. A privatitate comunitar, a közösségi magánélet fogalma megkerüli az autonómia szóhoz tapadó érzelmi viharokat, és képes lehet csendesebb vizekre érni. Az egymásnak feszülés helyett az energiákat vállvetve az adott ország egészének javára lehetne fordítani. Csakhogy ehhez államférfiak kellenek politikusok helyett. Mi viszont ne figyeljünk a pártpolitikusok érzelmeire, hanem tanuljunk a korszerűen gondolkodó román értelmiségtől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2014. szeptember 17. 12:13
"Ha egy szűkebb közösségnek megadatik, hogy a saját ügyeit önmaga intézze, elégedett és hasznos tagja lesz a nagyobb közösségnek, az állampolgárok összességének." - na ja... Ángyán József ezt az elvet majdan országosan követendő kísérletnek szánta - csakhogy a Borsodi Mezőség sunyi földmutyijának megtapasztalása után minden módosító javaslatát lesöpörték. Egyébként a jelentésében maga írja: "A Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben és puffer-területén, a Mezőcsáti Kistérségben az illetékes Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) és a helyi társadalom közel két évtized alatt korrekt, kölcsönösen eredményes együttműködést alakított ki. A kistérségben erre az együttműködésre alapozva tudatos vidékfejlesztési program zajlott. E program sikerének is egyik fontos alapfeltétele volt, hogy a termőföld és az egyéb helyi erőforrások a helyi közösségek, a helyben lakó gazdálkodó családok kezében és használatában legyenek. Éppen ezért a vidékfejlesztési tárca vezetése a földbérleti viszonyok átalakítási folyamatában a térséget kezdetektől 'zászlóshajónak' tekintette, ahol példa értékkel tervezte megkezdeni a visszavett állami földterületek helyi gazdálkodó családokhoz, helyi közösségekhez juttatását." http://www.kielegyenafold.hu/eta.php?id=11819&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201409 A Fidesz sakáljainak nem volt annyi eszük, hogy megértsék - az igazi klientúra-építés éppen a szubszidiaritás elvének a gyakorlati alkalmazása lett volna, azaz ha a döntésekbe beleszólást engednek a helyi életképes embereknek...most a sokszáz ilyen helyett van egy néhány, a Fidesszel együtt gyűlölt helytartójuk!
Zokni
2014. szeptember 16. 17:11
Az autonómia Eu-s keretekben, illetve egy demokratizálódó országban értelmetlen. Ugyanis ILYEN körülmények között a kisebbségek elemi jogai érvényesíthetők. Természetesen a politikai karrier nem olyan egyszerű, mert nincs ketrec, nem lehet üvöltve rázni a falát.
csuka
2014. szeptember 16. 16:08
"Az aktuális témától függetlenül, ez a Surján nagyon ellenszenves figura. Egy két lábon járó szürke nulla. " --- Ez is azt hiszi, hogy jólétével megjött az esze is. Már az hittem eltűnt, de megint ide ette a fene. Ez is bajban lenne, ha születne egy rendes ügynök törvény!
illiberator
2014. szeptember 16. 15:04
Az aktuális témától függetlenül, ez a Surján nagyon ellenszenves figura. Egy két lábon járó szürke nulla. Kaméleonként mindig, minden háttérbe ügyesen beleolvadt, ha szólt, akkor is kizárólag üres általánosságokat. Minden politikai vihart túl élt, és miután a KDNP önállóan nem indul választásokon, posztja haláláig bebetonozott. Ez ám a karrier.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik