Orosz embargó: Lengyelország a WTO-hoz fordul

2014. augusztus 08. 11:41

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testületéhez fordul Lengyelország a mezőgazdasági termékekre kivetett orosz embargó miatt. A mezőgazdasági miniszter szerint Oroszország a nemzetközi jog minden szabályát megszegte az intézkedéssel. A miniszter úgy tudja, az illetékes EU-biztos is panaszt tesz a WTO-nál.

2014. augusztus 08. 11:41

Lengyelország a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testületéhez fordul a lengyel mezőgazdasági termékekre kivetett orosz tilalom miatt – közölte a Gazeta Wyborcza napilap pénteken. A lap úgy értesült, Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken készül kidolgozni a benyújtandó panasz szövegét, Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel együtt. 

Oroszország a nemzetközi jog minden szabályát megszegte a Lengyelország ellen kivetett tilalommal, de az Európai Unióval szembeni embargóval is. A panaszt korábban nem tudtuk benyújtani, mert csak a sajtóhírek álltak rendelkezésünkre” – jelentette ki Sawicki. A miniszter hozzátette, Lengyelország csak szerdán értesült hivatalosan az orosz tilalomról. Sawicki úgy tudja, az Európai Unió fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztosa is a WTO-hoz fordul hasonló panasszal. 

Moszkva csütörtökön pedig importtilalmat rendelt el egy évre a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, a baromfi, a hal, a sajt, a tej, a tejtermék behozatalára az ellene szankciókat alkalmazó országokból – így az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fractalized.bitstream
2014. augusztus 08. 16:35
Az már megvolt, hogy az oroszok tegnapelőtt 1,5 milliárd dollárért rendeltek Boeing 737-eseket, és máris kifizették az előleget. http://www.bloomberg.com/news/2014-08-06/blacklisted-russia-airline-plans-1-5-billion-boeing-deal.html Most akkor ki is szív? Az Airbus nem szállíthat az EU-s tilalom miatt, az amerikaiak meg a "zsidó és az ingyen disznó" problémát kell, hogy megoldják. Bár szerintem itt is az EU lett belehajtva a f.sba.
kukagyerek
2014. augusztus 08. 14:54
Ezek az elmebetegek azt hiszik, hogy nekik szabad, az oroszoknak meg nem. Mennyi agyuk van!
DrPepper
2014. augusztus 08. 13:33
Pragmatikusan kell hozzáállni a kérdéshez: pl. úgy, hogy az érintett cégeket Szerbiában jegyeztetjük be.
thymian
2014. augusztus 08. 12:24
Kell nektek amerika és az eu seggét fényesre nyalni. Ha nem tudnátok, amit ők elcsesznek, annak mindig mi fizetjük meg az árát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik