Szájbarágó: a szabadságról

2014. április 23. 12:03

Ha magyar vagy, nagyon nehezen lehetsz önmagad, mert a magyarok legtöbbje nem autonóm személyként tekint a másikra, hanem egy kollektívum vagy csoport tagjaként.

2014. április 23. 12:03
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Ha magyar vagy, nagyon nehezen lehetsz önmagad, mert a magyarok legtöbbje nem autonóm személyként tekint a másikra, hanem egy kollektívum vagy csoport tagjaként, és hiába szeretnéd magadat adott esetben kivonni ez alól, ha (1) mások nem adják meg a lehetőséget, és (2) te sem adod meg másoknak. Ebből következik az is, hogy a magyarok többségének objektíve nem lehet önálló (közéleti) gondolata, hiszen eleve nem kapja meg azt az udvariasságot, hogy a gondolatai személyes voltát elismerjék: a személy (még rosszabb esetben a név) csak egy blikk erejéig lényeges és érvényes, megállapítandó, hogy éppen hova soroljuk be az illetőt, jobbra vagy balra, zsidónak vagy kuláknak, Lenin-fiúnak vagy keresztény-nemzetinek, újgazdagnak vagy panelprolinak, mandisnak, zsindexesnek, narancsbolsinak stb. A személy (az egyéniség) nem létező politikai érték ebben az országban, ettől kezdve a gondolatok előállítóinak helyébe a kollektívumok lépnek, és mivel a »kollektív gondolatokban« az érzelmi azonosulás a gondolat tartalmánál mindig fontosabb, végső soron oda jutunk, hogy a gondolatok megvitatása helyett és címén kollektívumok becsmérlésébe fullad a közélet.

Nos, a szabadság első akadálya nálunk ennek megfelelően a gondolatszabadság radikális hiánya: gondolatszabadsága alatt ugyanis nem csak azt értjük, hogy gondoljon mindenki, amit akar, hanem azt, hogy a környezete úgy fogja fel a beszélő gondolatait, mint amelyekért személyében felel, a sajátjai, egyéniségének reprezentációi. A gondolatszabadság szerencsésebb civilizációkban az egyén és az egyénisége elismeréséből és az irántuk való tiszteletből fakad (a gondolatszabadság a személyes méltóság lenyomata a nyilvánosságban), de ahol a személy és a gondolat nem kötődik össze, ott se tisztelet, se szabadság. Szabad vagy a gondolataidban, ha mások hozzád tartozónak fogják fel őket, és így a gondolataid a személyes szabadságod hordozóivá, jeleivé és bizonyítékaivá válnak. Ha ellenben úgy tekintenek rád, mint aki csupán egy kollektívum kliséit, bevett, raktári ménjeit állítja elő, azzal megfosztanak a szabadságodtól, eltagadják tőled az önálló gondolatokat, nem adják meg neked a gondolatszabadságra való képességet, és tagadják a gondolatszabadság feltételeit a tágabb közösségben. Ma Magyarországon nincsen gondolatszabadság, mert a gondolatok személyességének elismerése nem része a kultúránknak, ezért a gondolatok maguk rendre alul maradnak a közéleti vitákban a törzsi szenvedélyekkel szemben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. április 24. 01:04
Milyenek azok a raktári mének?
Ángyán Páván
2014. április 24. 00:42
"Tudnia kell, hogy az első Orbán-kormánynak szakértője voltam, de kirúgtak, amikor 2002-ben a miniszterelnök Testnevelési Egyetemen elmondott beszéde után azt mondtam: Orbán Viktor kiiratkozott a demokratikus politikusok köréből." http://www.168ora.hu/itthon/bendek-peter-polgari-konzervativ-part-fidesz-konzervativ-polgari-120507.html "...Ne kerteljünk kedves barátaim, tisztelt hölgyeim és uraim. Magyarország minden polgárának tudnia kell: ha a szocialisták alakítanának kormányt, akkor valójában Magyarországon a nagytőke és a pénztőke alakít kormányt. Szeretnék adni önöknek egy példát arra, hogy hogyan tudjuk megmondani mindenkinek, Magyarország minden polgárának, hogy mi is készül itt. Elegendő arra gondolnunk, hogy mi történik vasárnap óta a tőzsdén. Szárnyal a magyar olajipari részvénytársaság árfolyama, és részvényeinek ára óráról órára emelkedik. Mitől lett ilyen értékes hirtelen? Nos, hát tisztelt hölgyeim és uraim, akik hallották korábban a szocialisták vezetőinek nyilatkozatait, azok tudhatják, megmondták: első lépésként jelentős gázár-emelés történik majd. Ezt már korábban is követelték arra hivatkozva, hogy a Mol részvényeseinek nem elegendő a hasznuk. Nos, hát, tisztelt hölgyeim és uraim, csak hogy megértsük, csak hogy megértsük: miközben egyik oldalról azt mondják, hogy majd 13-ik havi nyugdíjat fognak adni a nyugdíjasoknak, azt valójában azért adják oda, hogy utána legyen miből kifizetni a megemelt gázárakat, amiknek a haszna mindannyian tudjuk, hova megy. Ne legyen illúziónk! Mindenhol, az egész országban és az egész gazdaságban újra ez történne, ahogyan egyszer már megtörtént. ...A helyzet azonban még ennél is komolyabb. Azt is tudnia kellene Magyarország utolsó szegletében is mindenkinek, hogy Magyarországot újabb úgymond liberális közbiztonság fenyegeti. Ez azt jelenti, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy visszaáll az az állapot, amiről már az előző kormány miniszterelnöke is csak azt tudta mondani, hogy ami van, az minden, csak nem közbiztonság." http://www.gemenc.hu/sajtoklub/TestnevEgy.htm Miért iratkozott ki, honnan, kicsoda?
puszika
2014. április 23. 22:03
Ügyes, ügyes,de feleslegesen sok,mondaná a mádi honpolgár!! Ez a gondolatszabadság,inkább gondolatrendőrségnek tűnik! Béndek Péter azt mondja mi magyarok nem jól gondolkodunk.Nem a ma divatos trendnek megfelelően. Ebben leginkább az a megdöbbentő,hogy Béndek polgártársnak ilyen magyarmegváltó gondolatai korábban nem voltak.Mi következik ebből? Hát az,hogy Béndek polgártárs gondolatvilága igen szelektív.Vannak időszakok/pl.2002-2010/amikor fel sem merül a gondolatszabadság mint fogalom/tehát gszabadság van/,vannak időszakok amikor nincs/napjaink/.Sőt, még a kettős mérce jellegzetes műszere is feltűnik olykor,olykor. Úgy látszik,jól megfér egymás mellett a valódi szellemi kútmérgezés,és a Megszállási emlékmű" gyalázásának "gondolatszabadsága"!!!!
Locassen
2014. április 23. 21:27
Elolvastam, jelentem, nem értek egyet. Ha jól értem, a szerzőnek az a gondja, hogy amikor valaki mond valamit, akkor a mondandó tartalmának felületes percepciója alapján be lesz skatulyázva valami kényelmes címke alá ("ez komcsi", "emmeg egy fasiszta", "nézd a hülye liberálist"). Csakhogy az a helyzet, hogy ez a szinte automatikus címkézés az esetek 95%-ban teljesen helytálló. Ugyanis a közéletben megnyilvánuló emberek 95%-a a) per definitionem el van kötelezve valamilyen oldal / szekértábor mellett, ezért mindenre aszerint reflektál, ahogy a saját csoportja érdeke diktálja; vagy b) hülye, félművelt szellemi proletár, aki az öt perccel azelőtt máshol hallott mantrát böfögi vissza. Egyik csoport sem érdemli meg igazán, hogy a fenti taxonómiai eljárásnál többet pazaroljunk rá. Ahhoz, hogy valaki joggal követelje azt, hogy figyeljünk oda rá, ahhoz két dolog kell: 1. Tekintély. Legyen mögötte olyan valós, akceptálható teljesítmény, amire rámutathat, mondván: "ezt én csináltam, ezért hallgasd meg, amit mondani akarok. 2. Empátia. Na ez alapvetően nem kéne feltétel legyen, de specifikusan nálunk, a mai közéleti miliőben senki nem számíthat érdemi intellektuális megbecsülésre, csak ha képes a vitapartnerei értékvilágát megbecsülni, sőt, továbbmegyek, kicsit/részben magáévá tenni, mintegy önkéntes nemzeti minimumot létrehozni. Ha ennek folytatólagosan tanúbizonyságát adja, akkor az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, és azok is figyelni fognak rá, akik amúgy nem tartoznak az általa képviselt szellemi áramlathoz. Ja igen, természetesen Schiffer Andrásról beszélek:) Ő a legjobb példája annak, hogy hogyan kéne a dolgokat csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik