Lendvai Ildikónak is ez volt az utolsó ülésnap

2014. február 13. 19:16

A következő parlament csak 199 fővel áll majd fel, így sokan búcsúznak a Háztól. A jövőben nem lesz képviselő Lendvai Ildikó, Pokorni Zoltán, Demeter Ervin és Wittner Mária sem.

Az április 6-ai választás után megalakuló Országgyűlésnek a jelenlegi 386 helyett csak 199 tagja lesz, azaz a képviselők nagyjából fele a ciklus lezárultával búcsúzik. A legtöbben közülük fideszesek, a kormánypárti képviselőcsoport 223 tagot számlál, vagyis népesebb, mint amekkora a következő parlament lesz.

Öt ciklus után nem lesz képviselő Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, akinek az új összeférhetetlenségi szabályok miatt választania kellett, és úgy döntött, a XII. kerületi polgármesteri címet tartaná meg. Húsz év után távozik Demeter Ervin is, aki MDF-esként kezdte, 1998 óta a Fidesz-képviselő, az első Orbán-kormány alatt a titkosszolgálatokat irányító miniszter volt, most borsodi kormánymegbízott.

A polgármesteri címért indul újra Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a VIII. kerületben és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Győrben. Ők egy, míg az ismét Székesfehérvár vezetésére aspiráló Cser-Palkovics András két ciklus után hagyja ott a parlamenti patkót.

Nem lesz tagja az új Országgyűlésnek a 93. évében járó korelnök, Horváth János – aki 1945-től 1947-ig nemzetgyűlési képviselő volt –, és az 1956-os forradalom után elítélt Wittner Mária sem. Ők négy éve a Fidesz-KDNP országos listájának 3. és 4. helyéről szereztek mandátumot.

A 48 tagú MSZP-frakció negyede nem indul a tavaszi választáson. Húsz év után visszavonul a parlamenti politizálástól Lendvai Ildikó korábbi pártelnök-frakcióvezető, valamint a szocialista kormányokban a belügy- és a szociális minisztériumot is vezető Lamperth Mónika.

Három ciklus után búcsúzik Ipkovich György volt szombathelyi, Káli Sándor korábbi miskolci és Steiner Pál volt belvárosi polgármester, továbbá Tóth József, aki ősszel újra indul a XIII. kerület vezetéséért. Az MSZP-s képviselők közül négyen a párt EP-listáján szerepelnek: Veres János 1994, Szanyi Tibor és Szabó Vilmos 1998, Ujhelyi István 2002 óta tagja a Háznak, de most Brüsszelbe készül.

A Demokratikus Koalícióban politizáló képviselők közül várhatóan visszavonul a 89 éves Vitányi Iván, aki 94. helyezett az Összefogás listáján. Vitányi Iván távozásával a következő parlamentben már csak négy olyan „ősfideszes” marad, aki az első szabad választás óta folyamatosan képviselő: Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos és Németh Zsolt (ők biztos bejutók a Fidesz listájáról).

A Jobbik-frakcióból tízen nem vagy szimbolikus listás helyen indulnak a választáson: az 1956 után elítélt Murányi Levente, Szabó Gábor pártigazgató, valamint Pörzse Sándor, Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula. Nem indítja a Jobbik az egykor SZDSZ-tag Hegedűs Tamást és a valaha az állampártban politizáló Korondi Miklóst és Nyikos Lászlót.

Három LMP-s képviselő – Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes és Vágó Gábor – is bejelentette, hogy egy ciklus után befejezi parlamenti munkáját.

A kieső képviselők – ha benyújtották záró vagyonnyilatkozatukat – mandátumuk megszűnése után még fél évig jogosultak képviselői alap- és pótdíjukra, ez munkaviszonyban töltött időnek számít.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/64262