Feltétel nélkül

2014. január 19. 11:02

2010 előtt, amikor a baloldal politikusai kormányon voltak, nem alapjövedelmet folyósítottak, hanem szigorítottak a segélyeken, a közmunkaprogramokat pedig összevonták a segélyezés ügyével.

2014. január 19. 11:02
Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

„A LÉT csoport javaslata a feltétel nélküli alapjövedelemről erre a helyzetre reagál. Azt mondják, ha lenne alapjövedelem, nem packázhatna a polgármester az éhezővel, és nem annyiból kellene megélniük embereknek, amennyibe a segélycsökkentést és a nyugdíj-felülvizsgálatot megszavazó képviselők nyakkendője kerül. Ha lenne alapjövedelem, nem omlana össze valakinek a teljes egzisztenciája pusztán azért, mert csak fél év alatt talál állást. A baloldal támogatói bólogatnak, emberi méltóságról, az egyenlőtlenség csökkentéséről és a szociális biztonság szükségességéről beszélnek. Szép. Csakhogy 2010 előtt, amikor politikusai kormányon voltak, nem alapjövedelmet folyósítottak, hanem szigorítottak a segélyeken, a közmunkaprogramokat pedig összevonták a segélyezés ügyével.

Ők voltak azok, akik bevezették, hogy egy családban csak egy személy juthat segélyhez. Nem hivatkozhatnak a válságra és a költségvetési kényszerre. Szemben a 13. havi nyugdíj megvonásával, amit indokolhat a költségvetés állapota, a segélykassza sosem volt jelentős tétel. A segélyeken való spórolást nem a költségvetési egyensúly elérése indokolta, az taktikai lépés volt: a hecckampány kezdete az »ingyenélőkkel« szemben. Mindez nem akadályozza meg őket abban, hogy most óvatosan bár, de kiálljanak a feltétel nélküli alapjövedelem mellett. Hiszen ellenzékben vannak. Ellenzékből meg a Fidesz már a kormányprogram vitájában a dupla összegű alapjövedelem bevezetését követelné. Licit licit hátán.

Ha lenne feltétel nélküli alapjövedelem, a magyar politikai élet egyetlen kérdés körül forogna: melyik párt ígér az embereknek magasabb alapjövedelmet ellenzékből, és melyik párt mit kezd az ígéretével és a felszított várakozással kormányon. Ördögi kör. Eközben az MTI arról tudósít, hogy nem jött össze a szükséges számú aláírás ahhoz, hogy kérhessék: az Európai Bizottság kezdeményezzen uniós jogszabályalkotást a feltétel nélküli alapjövedelem megteremtéséről. A kezdeményezés akkor lett volna sikeres, ha legalább hét tagállamból minimum egymillió uniós állampolgár aláírásával támogatja a feltétel nélküli alapjövedelem ötletét. Mintha még korai volna – majd pár évtized múlva, talán. Egyedül Bulgáriában lett meg a kritikus számú aláírás. Arrafelé is sokan éheznek. Hiába no, a nagy dolgok Kelet felől jönnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. január 20. 00:39
25 ezer a gyerekekre, 50 ezer a felnőttekre és 75 ezer a terhes anyákra, mondja a bölcs LÉT javaslat... Na, ha ez így lesz, akkor én is menten behajítom a kalapácsot a sarokba és megyek haza gyereket gyártani szakmányban....összekötöm a kellemeset a hasznossal...és röhögök mindenkin, aki megpróbál 3 x annyit gürizni, mint eddig, hogy eltartsa az immáron hozzám is hasonló léhűtőket... :) Ha ezt megcsinálják a szociálfasizták, akkor két év alatt visszajutunk a kőkorszakba...
Autofocus
2014. január 19. 23:51
Ez a cikk egyaránt tartalmaz köztudott igazságokat ("A jóléti állam halott") és csúsztatásokat, de a legnagyobb bajom vele hogy sem állást nem foglal, sem javaslatot nem fogalmaz meg, az állításait pedig csak ötletszerűen kiszórja az asztalra, mint egy női táska tartalmát. Mondjuk a hazai baloldal ideológiai szekerét tolni kicsit is értelmesebb embernek eleve garantált kognitív disszonancia.
improduktiv
2014. január 19. 22:45
A Népszabi ezzel letudta a normálisnak (is) mondható írásokat, jöhet a hazugságáradat!
S0ma
2014. január 19. 21:27
Ez a Dóra is következetes, annyi szent! Mint Dávid Ibolya, anno!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik