A vesztes mindent visz

2013. augusztus 24. 11:45

Ma úgy néz ki, hogy nem lesz közös jelöltje a baloldali ellenzéknek.

2013. augusztus 24. 11:45
Török Gábor
törökgáborelemez

„Az előválasztás – egészen pontosan az a folyamat, amely tavaly októberben Bajnai bejelentkezésével vette kezdetét - amúgy lehetett volna a balodali ellenzék komoly erőforrása, amelynek végén a győztes – aki ilyenkor tényleg mindent visz – egy jelentős siker után nézhetett volna szembe a hivatalban lévő kormányfővel. Ehhez képest most két olyan ember indul majd harcba, akik egyaránt komoly kudarcon lesznek túl, hiszen egymást sem bírták le- vagy meggyőzni.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a 2014-es választás eldőlt. Nyolc hónap sok idő, sok minden történhet még, másrészt pedig a 106 választókerületben – ahol a választás valójában el fog dőlni - közös egyéni jelöltekre még van esély a baloldalon (ha ez sem megy majd, akkor valóban nincs mese, és a Fidesz akár négyötödöt is szerezhet). Ugyanakkor nem kérdés, hogy ilyen előzmények után a választásokig hátralévő időben Bajnainak és Mesterházynak is rettenetesen nehéz lesz a siker reményét keltenie. Valamilyen fordulat persze nem zárható ki, hiszen nem tudhatjuk, hogy miképpen reagálnak a felek a feltehetően most majd jelentősen  felerősödő »egyezzetek meg, különben...« típusú nyomásra. Ha azonban marad az, amit eddig és különösen ma láttunk, akkor mindkét párt és különösen mindkét vezető elkezdhet felkészülni arra, hogy mivel válaszol majd azokra a felvetésekre, amelyek a Fidesz esetleges újabb győzelme kapcsán a személyes felelősségüket firtatják. Ha így lesz, azt szerintem - bármit is gondolnak most a 2014 utáni politikai stratégiáról - politikai értelemben egyikük sem élheti túl.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. augusztus 24. 18:32
Nem emiatt nyeri meg a Fidesz a választást (ha megnyeri). Ebből kifolyólag nincsen ebben felelőssége az Mszp vezetőjének. Aki egyébként már rég kirúghatta volna ezt az Együtt pártot, mert teljesen egyértelmű, hogy csak élősködni akarnak az Mszp-n. Az Mszp van szervezete, az Mszp-nek támogatottsága, az Mszp a kihívó várt, s ezt mind ki akarná használni a Bajnai féle Együtt párt, de nem sok minden tudnak hozzárakni. Az Mszp-nek az az érdeke, hogy ne hagyja hogy a fejére nőjön egy másik párt. a saját emberei felé is vannak kötelezettségeik. Nem sok Mszp-s képviselőjelölt örülne neki, ha helyette egy másik párt emberét futtatnák a körzetében. Bajnai pedig úgy akar az ellenzék vezéralakja lenni egy pár hónapos párttal, hogy ezért nem akar megdolgozni, nincsen mire fel neki. Az Mszp-nek volt a miniszterelnöke, de már mégsem jó neki az Mszp, de azért teljes mértékben kihasználná. Nem ezen múland a következő választás, de így 2018-ra tisztulhat a terep a bal oldali vörös télfélen a po9litikai palettán, s már nem kell az Mszp-nek "előválasztásokat" tartania. Bajnai Gordon önerőből nem egyhamar lesz Magyarország miniszterelnöke.
balbako_
2013. augusztus 24. 15:10
Török begorombult, ha nem lesz népfront én miből élek meg?
regiszter
2013. augusztus 24. 13:54
A várható eredmény: Fidesz kétharmad, Jobbik második erő, MSZP-nek néhány mandátum, Bajnaiék nem érik el a köszöböt, a többi meg az 1 százalékot se.
civilina
2013. augusztus 24. 13:25
"...miképpen reagálnak a felek a feltehetően most majd jelentősen felerősödő »egyezzetek meg, különben...« típusú nyomásra." A kormányzásra törekvő pártok erősségét, a pártelnökök karizmatikusságát, többek között, az is mutatja, hogy mennyire tudnak ezeknek a mindenféle nyomásoknak ellenállni. Abban már keserű tapasztalatunk van, hogy pl. az mszp sehogy! A "demokratikus", ellenzéki pártok egyik nagy hibája, hogy hagyják magukat minden és mindenki által sodortatni, ahelyett, hogy az utat, a jövőt ők határoznák meg, hiszen ez az egyetlen dolguk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik