Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2013. február 4. 16:46

Úgy látszik, hogy a Fidesz törölte a polgári szót a saját szóhasználatából. Interjú.

„Összeállhat új blokká a baloldal? Ahogy ön is említette, 2010-ben tényleg darabjaira hullott, ma viszont azt látjuk, hogy az MSZP és a volt SZDSZ jószerével önmagával tárgyal különböző kerekasztalok körül.

Valóban többségében ugyanazok a szereplők jönnek vissza, de azért akad néhány új is. A legfontosabb tanulság talán az, hogy illúzió az gondolni, hogy az antiestablishment–jelszavak, a mindkét blokkal való szembenállás a korábbiaknál nagyobb tömegeket mozgat meg: sok jelszó ezt fejezte ki 2010-ben, ám végső soron nem az új pártok nyertek. A Fidesz–blokk nyert, vagyis az establishment egyik fele a másikkal szemben, miközben az outsiderek csak módosítottak a pártszerkezeten. Ma a baloldali ellenzékből csak a szakadás utáni LMP képviseli a »mindkét blokktól egyenlő távolságra« politikáját, így potenciálisan összeállhat egy új baloldali választási szövetség. A választási érdek nagyon erős motiváció. Itt azonban a technikai összefogáson túl mélyebb problémák is vannak. Ma még túl sok a szervezet, a politikai különbség és a rivális politikus ahhoz, hogy ez az összefogás egyszerűen létrejöjjön. És ha létrejön, kérdés, hogy ezzel regenerálódna-e a 2010 előttről ismert kétblokk–rendszer.

Ilyen körülmények között milyen jövőt jósol az LMP-nek és Jobbiknak?

Most úgy érzem, hogy a Jobbik elérte, amit el lehetett. Nem látom a terjeszkedés, a további megszerezhető választói tömegek lehetőségét. Az LMP helyzete ugyan merőben más, de a kilátások számukra borúsabbak. Még az is elképzelhető, hogy 2014 után egyciklusos kísérletként emlegetjük majd őket.

2007-ben A magyar jobboldal elhúzódó válsága címmel írt cikket a Kommentár folyóiratba. Ennek központi mondanivalója akkor az volt, hogy a Fidesz népszerűsége illúzió, Orbán Viktor stratégiája több választáson is kudarcot vallott, így tehertétellé vált, többször nem is vezethet már sikerre. Ráadásul a Fidesz elkisgazdásodott, »egyre kevésbé tarthatja magát a polgári politika képviselőjének«. Ma hogyan értékeli ezeket az állításokat?

Ha csak az eljövendő választásra vonatkozó állításokat nézem, a prognózis helytelennek bizonyult, de ennél jóval többet akartam mondani. Az a cikk a polgári jobboldalról szólt; akkor is, most is úgy látszik, hogy a Fidesz törölte a polgári szót a saját szóhasználatából. Mi több, a kormányzó párt ma sok esetben a polgári értékrendtől eltérő politikát képvisel: visszamenőleges törvényhozás, különadók, bank- és nagyvállalat-ellenesség, energiavállalatok állami megvásárlása... Ezek a módszerek kilépnek abból a keretből, amit a polgári kormányzás európai példáitól a XX. században megszoktunk.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/47650


Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Végső soron nem az új pártok nyertek

Ha eltünnek a sűlyesztőben, azzal csak a társadalom nyer majd. És ez a lényeg.


Az eredetiben azt mondja: a devizahitelesek voltaképpen spekuláltak. Ez biztosan nem igaz. Szinte utána dobták az embereknek a svájci frank- hiteleket, és mindenki bízott benne, hogy a gazdaság helyzete úgy alakul (s benne az egyéni sorsa), hogy gond nélkül ki fogja tudni fizetni.

Azóta háromszorosára emelkedett a törlesztőrészlet, és ez nem volt benne a szerződésekben.

Válaszok:
bini | 2013. február 4. 18:11
nyugalmazott tanár | 2013. február 4. 18:22

Ez is jó (röhejes):
"Ezek a módszerek kilépnek abból a keretből, amit a polgári kormányzás európai példáitól a XX. században megszoktunk."

mintha a merőben új helyzet nem kívánna új módszereket!


Hogy mit szoktunk meg a XX. században, az egy dolog, és hogy a XXI.-ben mit jelent a polgári kormányzás, az pedig egy másik.
De hát ahogyan az elemző tévedett 2007-ben, ugyanúgy tévedhet manapság is - már rutinja lesz benne.
Ami viszont nem tévedés, hanem merő rosszindulat, azt feltételezni, hogy emberek százezrei spekulálni akartak, azért mentek bele a devizahullámvasútba. És nem volt ott egy MNB, PSZÁF, Bankfelügyelet, pénzügyi kormányzat, vagy egy szál Körösényi sem, hogy elmondja ezeknek a devizában eladósódottaknek, vigyázat, Önök nagy kockázatot vállalnak!
Nem, mert abból éltek.


De az benne volt a pakliba, hogy jobban járnak, mint a saját valutánkba vették volna fel a hiteleiket amiben a jővedelmüket kapják. Mivel akkor kiszámithatóan előre meghatározott törlesztő részletekkel számolhattak. Nem ezt tették, tehát spekuláltak arra, hogy jobban járnak, s tették ezt mindenféle banki ismeretek nélkül, mert nem az volt a fő szempont. Az, hogy a pénzíntézetek és a kormányzat nem is tett azért, hogy fígyelmeztesse a delinkvenseket az egy más kérdés.

Az, hogy Orbánék azért szálltak be a kimentési akciúba, mert korményzati felelöséget is éreztek(korábbi), valamint az össztársadalmi érdekek is közrejátszottak a döntéseknél. Ez nem mentesíti a felelötlen hitelfelvevöket.

Mellesleg dehogy nem volt benne a szerzödésben, mivel az árfolyam kockázat benne volt, méghozá azzal, hogy deviza alapu forinthítel. Ez azt jelentette, hogy a törlesztő részletek változnak az árfolyammal és nem garantált még a kamat sem, mivel nem fix kamatozással vették fel.

Azért valjuk be az emberi kapzsiság is belejátszott az ilyen mértékü eladosodáshoz.
Én anno a rendszervátoztattás utáni ídékben teljesen megdöbbentem, hogy Magyarországon terjedtek el legjobban a piramis játékok és ráadásul a leghosszabb ídeig tudtak tömegesen müködni is. Ebben szintén a kapzsiság a munka nélküli meggazdagodás motivált. Ez már kodolta, ha valaki, vagy valakik hasonló filózófián kinál pénzügyi konstrukciót akkor biztos nagyot tud kaszálni kihasználva az emberi gyarlóságot.


"Az LMP helyzete ugyan merőben más, de a kilátások számukra borúsabbak. Még az is elképzelhető, hogy 2014 után egyciklusos kísérletként emlegetjük majd őket."
2013 elejére kifutottak..


egypárti parlament? frakcióból is van bőven (még),de pártból íme:
Szili párt egy fővel
MIÉP (!)
Jobbik
LMP
PMP
DK
MSzP
Fidesz
KDNP

kimaradt vmi?


Azt gondolom, hogy a devizahitelesek többségét belesodorták a bankok a csapdába, de akadtak spekulánsok is szép számmal.
Akik nem ottohnra, hanem villaépítésre vették fel a hitelt, olykor 10-20 milliót is.

A "valahol csak lell laknom" típusú ingatlanvásárlók nem merészkedtek 5-8 millió fölé.


Körösényi jóslat találati aránya még így is fényévekre van Lengyel Lászlóétól..


szerintem kimerítik a párt fogalmát. Különben együtt lennének..


Ráadásul itthon vegyes a szisztáma. 2014-ben 106 képviselő a 200-ból egyéniben kerül be, akár relatív többséggel.
2010-ben az angol csak egyéni rendszer alapján pl. két angyalföldi-újlipóciai kommunista jutott volna be: Tóth és Szanyi, a többi FIDESZ-KDNP. Na akkor lett volna 3 párti a parlamentünk. 2 kommancs, pár KDNP, a többi 300+ meg narancssárga.


Az árfolyam biztosítást úgy hívják, hogy forintalapú forint hitel..


Az akkori kormány ebből élt, plusz 2006-től megszorított. Az egyszeri ember pedig építkezett, berendezte a kéglit, másoknak is munkát, megélhetést adva, egyszóval folyt a Patyomkin-élet - hitelből. Könnyű ezt most felróni a tudatlan embereknek, de egy, mondom, egy szakember sem nyekkent egyet sem, hogy emberek ebből baj lesz. A királyi tévén pedig mentek a non-stop hirdetések , hogy a bankot az sem érdekli, kinek mennyi a jövedelme. Bankárköztársaságban éltünk.
Az állam, az akkori "szakértő állam" is ezt csinálta, hakra-vakra vette fel devizában a pénzeket, elöl járt a jó példával. Tehát ami kicsiben ment, az ment nagyban is - most pedig már mindenki professzor. Lyukas zsebbel.
Mert most sem könnyű a helyzet, csak most már hitel nincs, csak hitel beszedés. Egy olyan adósság után, mely nem csökken, hanem nő.

Válaszok:
hátakkor | 2013. február 4. 20:06

Emlékszem, egy adott pillanatban Kóka azon örömködött, hogy az emberek többsége pénzügyi analfabéta. És egy olyan államban éltünk, ahol ezt a "pénzügyi analfabétát" gátlástalanul ki is szolgáltatták az itt a piros, hol a piros szintű gazembereknek.
Tudom, hogy a bankok még véletlenül sem ajánlottak a forintot. Annyi nem is lett volna.
Ki volt ez nagyon jól találva, a fél Nyugat hozta ide a pénzét, hogy majd a nehéz időkben valami azért csurranjon- cseppenjen. Nekik is azt kellene mondani most, felnőtt polgárok voltatok, annak is van felelőssége, aki a pénzt adja. Csóróknak nem ad hitelt egy "szakember". Egy öntudatos polgár nem tesz ilyet.


ha nincs pártosodás, akkor pl. a 200 képviselő 300 felé fog beszélni. kell egyfajta artikuláció. Akkor meg azzal lenne bajod.


első lépés a korrupció felé, ezen már túlléptek rég a demokráciák..


minden spekuláció. a jóslás nehéz dolog, főleg jövő időre vonatkozóan. Aki a múltat se érti meg, az magára vessen!


a politikus is ember, ő is a "fény felé megy"


"Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel Elveszti önmagát, el a barátot; Viszont, adósság a gazdálkodás Hegyét tompítja. Mindenek fölött Légy hű magadhoz: így, mint napra éj, Következik, hogy ál máshoz se léssz. "(Hamlet I. felvonás 3. szín)


a kényszer nagy úr, de pl. lehet kérót bérelni is, szülőknél lakni, stb. Polgári döntés..


ha jól tudom - pont a "biztonság" kedvéért - egy közjegyzőnek fel kellett olvasni a szerződést, ez is benne volt a pakliban.


amire vágysz spórolj rá, hátha közben már nem is vágysz rá idővel ;)


polgári értékrend. A polgárokat legkésőbb 46-ban "kivégezték", ha voltak egyáltalán, inkább dzsentroid ok voltak azok. Ma Mo-on vegyünk ne egy polgárt, de mondjuk egy középosztálybelit! ha mondjuk 6 hónapra kiesik a megélhetés, máris lecsúszott elem. Polgár nálam lehetőleg termelő vagyon, jövedelem, kultúra, stb. El lett vágva rendesen. Talán Csehországban maradt vmi a háború előtti polgári életből, 45 év kemény kommunizmus után is.


és akkor most előbújik a nem-politikus Lúdas Mutyis, h fel kell futtatni a hitelezést megint..


Annak a "fenyegetésnek" lehetett oka is..


ez is igaz. nem kell matek profnak lenni, az ember józan paraszt ésszel úgy gondolja, hogy felvesz hitelt, törleszt és lassan is, de inkább csökken a tartozása és ha egy szerencsés pillantban kifizeti egyben a tartozásást, akkor "el van engedve".
sztem ösztönesen így gondolkodhattak a zemberek. De a banki termékek egyre "fejletebbek" lettek. Kb. 1900 óta..
Itt jön be a Hamlet.


a tanulás egy folyamat. Nem akarok dicsekedni, de az ún. "kedvező ajánlatok" esetén nálam mindig kigyullad a piros lámpa, főleg, ha nem one-time deal, hanem 10-25 évre szól. Én 2..3 évnél tovább sose kalkulálok, lehet betegség, polgárháború, bmi. 2..3 évre meg lehet és legyen is egyéni stratégia. sztem. most sokan tanultak sztem. Erre jön Lúdas Mátyás és hogy fell kell futtatni a hitelezést, mert a State Departmantban erre képezték ki, amire magától is rá áll. Azt majd megint jöhet(ne) a "nem értettünk hozzá..


Fores cégnél dolgozott.. Nálunk a gymben vannak régi elsárgult magazinok, szeretem átfutni őket. Kedvenceim a befektetési, bulvár-gazdasági magazinok, hogy mi lesz, befektetési tanácsok, mi lesz az Euróval, Görögországgal. A matek eléggé egzakt tudomány, a gazdaság ab ovo nem az. teljesen logikus a Corvinus ( sokaknak Marx) "tudomány" egyetem helyre tétele. Ment-é a corvinusok által a világ elébb? Tisztelet a kivételnek, az "elitjük" az adóoptimalizásban csinált karriert, a gyengébbje meg még abban sem..


tényleg nem akarok okoskodni, de addig takarózz, ameddig a lábad ér! annyi minden más alternatíva van, mint hitelből a végleges kéró. A fejlett világban pl. a zöm, középosztály is bérel, mobilis és amikor a gyerekek kirepülnek, na akkor gondolnak saját kéróra, akár kis hitellel, ami mögött akkor már van/lehet fedezet. ha 21 éves beleugrik, hajrá, lesz még ideje korrigálni.


miről van szó? elvesztettem a fonalat, bocs..


"ha nincs pártosodás, akkor pl. a 200 képviselő 300 felé fog beszélni. kell egyfajta artikuláció. Akkor meg azzal lenne bajod."
erről van szó? nem én találtam ki. már a középkorban is volt pártosodás, lsd. "pártütők" fogalma. a pártosodás logikus és evolúciós folyamat.
nincs rá nagy esély, de ha 200 képviselő egyenként szólalna fel, stb. akkor arra lehetnél kikelve. Tudom fikció..


a közgáz inkább társadalomtudomány, bár vannak egzakt matekos elemei.
Beszélsz egy corvinusossal - és nem bántásból mondom, eleve benne van a képletben - nem tudja, mert nem tudhatja mit hoz a holnap. Emberek játsszák a játékot, nem 4 bites gépek..
Soxor látjuk, hogy el lehet szakadni a kőkemény valós elemektől..


nem erről beszélek, de Marx nélkül is tudjuk, h az élet tele van kockázatokkal. Én a forexes okosokra reagáltam, hol vannak ők Marx-Engels-Lenins-hez!


Sőt, lsd. Deák! Eladta a vagyonát és beköltözött az Astoriába. Aztán erre itt egy hétvégi példa, amikor Karácsony-Jávorék..


és mi a következő amit törölni fog, a nemzetit :(?Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó