Hamarosan lehet jelentkezni a kisadózás alá

2012. november 12. 15:43

Az új adónem januártól vehető igénybe egyéni vállalkozók, egyéni cégek és csak magánszemély-tagokkal rendelkező bt-k és kkt-k részére. A kisadózók mentesülnek a vállalkozói személyi jövedelemadó, a társasági adó, a személyi jövedelemadó és járulékai, az egészségügyi hozzájárulás, a szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás terhei alól.

Közzétette a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV)a kisadózó vállalkozások tételes adójának részleteiről, és az adó hatálya alá való bejelentkezés módjáról szóló tájékoztatóját.

Aki eva-s, annak december 20-ig ki kell jelentkeznie.

Az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A már működő vállalkozásnak, aki 2013. január 1-jével a tételes adóra vonatkozó szabályok szerint kívánja teljesíteni az adókötelezettségeit, 2012. december 1-31. közötti időszakban be kell jelentkeznie a Katv. hatálya alá.

Azon adózóknak, akik (amelyek) a 2012. adóévben az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adóztak, és 2013. január 1-jével a tételes adó alanyaivá szeretnének válni, 2012. december 1-je és december 20-a között ki kell jelentkezniük az eva hatálya alól – olvasható a NAV közleményében.

A tájékoztatóból kiderül, hogy a bejelentkezés négyféle módon történhet december 1-től:

1. 2012-ben az okmányirodai és a cégbírósági nyilvántartásba vételi kérelemmel egyidejűleg kérelmüket előterjesztők (tevékenységüket év közben kezdők) esetében a nyilatkozat adatai elektronikus úton – az ún. egyablakos rendszeren keresztül – érkeznek meg az állami adóhatósághoz;

2. a közvetlenül az állami adóhatósághoz bejelentkező, Szja tv. 3. § 17. pontja szerinti egyéni vállalkozók a ’T101 jelű adatlapot (az egyéni vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő, de az Szja tv. említett pontja szerint egyéni vállalkozónak minősülő adózók, pl. ügyvéd) használhatják;

3. a T101E bejelentő lapot a már működő, egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók nyújtják be;

4. a már működő kkt., bt., egyéni cég a ’T201T jelű adatlap útján, kizárólag változás-bejelentés keretében jelentkezhet be.

A felsorolt nyomtatványok várhatóan 2012. december 1-jétől lesznek alkalmasak a fenti bejelentés megtételére, mivel a bejelentkezésre vonatkozó rendelkezések az említett napon lépnek hatályba.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó kisadózó vállalkozások és kisadózók mentesülnek a vállalkozói személyi jövedelemadó, a társasági adó, a személyi jövedelemadó és járulékai, az egészségügyi hozzájárulás, a szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás terhei alól. A kisadózó vállalkozás nem mentesül a kisadózónak nem minősülő személyek (pl. munkavállalók) részére juttatott jövedelmek után teljesítendő adókötelezettségek alól.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/43871