Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. szeptember 22. 11:34

Aki eddig nem értette, mit is jelentett januárban az a mondat, hogy NEM LESZÜNK GYARMAT, az most már igazán észbe kaphatna.

„A cseh állam százmillió eurós támogatást nyújt a cseh állami légitársaságnak. Az Európai Bizottság megvizsgálta az ügyletet, és rendben találta. A cseh állami légitársaság hozzájuthat az állami támogatáshoz. S ezzel a döntésével az Európai Bizottság egyszersmind jóváhagyta azt a 2,5 milliárd koronás támogatást is, amelyet a cseh állam még 2009-ben nyújtott a cseh állami légitársaságnak.

Ugyanez az Európai Bizottság 2012. január 9-én, hétfőn a következő döntést hozta: mivel a magyar állam tiltott állami támogatásokat juttatott a Malévnak 2007 és 2010 között, a magyar nemzeti légitársaságnak »vissza kell fizetnie a jogtalanul juttatott állami támogatást«. Ez az összeg 88 milliárd forint volt. Scheiring Gábor akkor a blogjában mindjárt idézte is a legfontosabb tudnivalót: »A Bán, S. Szabó & Partners ügyvédi iroda szerint például egy esetleges csőd esetén sem fogja eltűrni az Európai Bizottság, hogy nem vagy késlekedve hajtsa végre a Malév a tiltott állami támogatások visszafizetését (…).«

És nem tűrte el. A Malév pedig megszűnt.

Azért ilyenkor talán azok is eltöprengenek egy pillanatra, akik ájultan rajonganak az unióért és a piacgazdaságért. Akik szerint nincs jobb szabályozó, mint a »szabad« piac, s nincsen fontosabb az életünkben, mint a dereguláció, privatizáció, liberalizáció szentháromsága. (...)

Aki eddig nem értette, mit is jelentett januárban az a mondat, hogy NEM LESZÜNK GYARMAT, az most már igazán észbe kaphatna. És belevéshetné agyába a régi, ósdinak tűnő, ám annál inkább megfellebbezhetetlen igazságot: gyáva népnek nincs hazája.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/41619


Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Vagy igaza van Zsoltnak, hogy kettős a mérce, vagy óriásit hibázott a Gyurcsány kormány (Veres) és ezért csődőlt a Malev, vagy mindkettő.


Az eufémisztikusan PIACnak nevezett világbirodalmi főhatalom már a saját sírját ássa.
Máshoz már sem ereje, sem esze.


Az ominózus eset és a Malév párhuzam sajnálatos, de Tehetetlen Dodó 16:32-es kommentje, miszerint "Hja, a kisantantnak többet lehet." lefedi a probléma lényegét: És ezzel részemről be is fejezném a Malévos füstölgést.

Sokkal fontosabb a cikk címe: Piacgazdaság.
Ezzel kell hamarosan egyre többet foglalkozni, mert ha ebben a kérdésben nem történik paradigmaváltás, az Európa sorvadását fogja eredményezni.
Be kell látni, hogy zsákutca, és hatalmas félrevezetés volt a gazdaság liberalizációja.
Maradjunk itthon Európában, ma Európa egyre égetőbb gondja a munkanélküliség, amely nem csökken, hanem fokozódik.
Ha marad ez a szemlélet, amely ezt előidézte, vagyis a szabadpiac, a tőke szabad áramlása, ez katasztrofális eredményt hoz előbb, utóbb.
A tőkések kihelyezik a tőkét, ismert okokból máshol ruháznak be, Európában ez miatt a munkahelyek csökkennek, ugyanakkor a szabad piac, a szabad tőke- és áruáramlás következtében Európát ellepi a fejlődő világ iparából származó olcsó áruk tömege. Most a minőségre nem is térek ki.
Nem kell több, mint egy-két évtized és Európát megfojtja - a szabad piacgazdálkodás adta lehetőséget kihasználó - nagytőke korlátot nem ismerő mohó és kapzsi profitéhsége.

Ez addig, amíg voltak átgondolt szabályok, amíg a gazdaságot nem engedték a tőke szabadosságának kitenni, addig nem is okozhatott problémát. A hamis illúziókat keltő liberalizáció hozta azt meg.
A liberalizmus az erkölcsi, életminőségi téren rengeteget rombolt, de hol van ez ahhoz, amit a megélhetés terén fog hamarosan okozni.

Leragadhatunk az illúzióknál, hazudhatunk magunknak, de számolni kell akkor a lassú sorvadással. Ilyen már volt a történelemben, de a mai helyzet más. Ma már nem fog itt maradni Európa a maga bajával és nem lesz újra több évtizede, évszázada arra, hogy magára találjon és újra fejlődni kezdjen. Ma már láthatók a jelei a liberalizáltság okozta elgyengülésnek, amelyet ugrásra készen figyel a sokkal vitálisabb másik világ.
Nem tudom, melyik a jobb. Megkezdeni a világnézeti revíziót, egy fegyelmezettebb, korlátozóbb, de élhetőbb társadalom újraszületése érdekében, vagy nyomorultul hagyni magunkat liberális fennsőbbségünk hamis tudatában eltapostatni, letarolni.
Ne feledjük, hogyan járt az ókori, túlfinomult görög társadalom: "Ne zavard meg köreimet!"
Amiként a római katona sem értette és nem is törődött vele, Európa is így járhat.
Ma még van erő, de van-e akarat...


Én nem Magyarország problémájáról beszéltem, én Európa gondjait látom.
Pontosan erről van szó, hogy pl. a német tőke ide telepít Magyarországra, de megy máshova is, mert a mohósága ezt diktálja.
Ma még mindezt természetesnek veszi Európa és nem látja, hogy miért nem sikerül kikecmeregni a recesszióból.
De ne hidd, hogy ez a szemlélet nem hat a hazai viszonyokra?
Emberek millióinak nincs munkája, mert árad be az országba az olcsó bóvli; mind ipari-, mind mezőgazdasági téren egyaránt.
Szembe kell nézni azzal a meg nem kerülhető problémával, hogy vagy elfogadjuk, hogy ócska, de viszonylag olcsóbb dolgokkal áraszt el bennünket pl. Kína, vagy Dél_Amerika, mi pedig belegebedünk abba, hogy alig van munkaalkalom, vagy igyekszünk visszaállítani a korábbi feldolgozóipari kapacitás legalább 50 %-át. Ez munkahelyeket teremt, de valószínűleg magasabb árakat is hoz, de lesz az embereknek miből megfizetni. Nem olyan bonyolult ez, csak sajnos fennáll az az akadály, hogy EU-korlátokba ütközik (lásd: Malév megsegítés). Erre mondom, hogy Európának előbb-utóbb paradigmaváltásra van szüksége; be kell látni, hogy 40-50 éve téves úton jár.


"Aki eddig nem értette, mit is jelentett januárban az a mondat, hogy NEM LESZÜNK GYARMAT, az most már igazán észbe kaphatna."

Nem fog. Mert vagy annyira agymosott áldozat, vagy mert nem akar észbekapni. (Neki "jobban tejel" a hazaárulás. Mi lényege.)Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó