Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. szeptember 16. 13:21

Sokan tartanak diktatúra fokozatos kiépülésétől, de látszik, hogy ehhez a képességei sem lennének meg ennek a kabinetnek: egyszerűen képtelenek mindent ellenőrzésük alatt tartani. Interjú.

Akkor ennek fényében mit várna, ha mondjuk jövő tavasszal jönne ismét Budapestre?

Ezt nehéz megmondani, de még egyszer hangsúlyozom, vannak pozitív fejlemények. Hangozzon bármennyire is furcsán, szerintem ilyen, hogy kiderült: a kormány egy csomó helyzetben inkompetens módon viselkedik. Sokan tartanak diktatúra fokozatos kiépülésétől, de látszik, hogy ehhez a képességei sem lennének meg ennek a kabinetnek: egyszerűen képtelenek mindent ellenőrzésük alatt tartani. Még ha esetleg szeretnék is.

Ön szerint ez valóban csak kompetencia-kérdés? Miből gondolja, hogy mindent ellenőrzésük alá szeretnének vonni?

Szerintem a meghozott törvényekből ez kiolvasható. Alkotmányjogász vagyok, a magyar törvények láttán szinte börtön-államot várnék, aztán idejövök, és látom, hogy Magyarország nem ilyen hely. De ez akár változhat is persze, időbe telik, amíg egy-egy törvény a maga teljességében elkezd működni, amíg a társadalom hozzáidomul a szűkülő lehetőségekhez. De az is látszik, hogy ez egy »jogász-kormány«, nem közgazdasági szakemberek, menedzserek dominálnak, sajnos ez érződik is a gazdaság állapotán: az ország egyik krízistől a másikig botladozik, miközben a költségvetést csak úgy sikerül egyensúlyban tartani, hogy vagyonokat nyúlnak le. Persze a gazdasági bizonytalanság miatt sem tudnak teljes kontrollt kiépíteni. Visszaütött a rengeteg korábbi kormánytisztviselő kirúgása, látszik, hogy a kabinet egyszerűen nem képes a megfelelő szakértelemmel bíró káderekkel feltölteni a megüresedett helyeket. Márpedig, ha nincsenek jó kádereid, nincs, aki működtesse a kormányzati gépezetet sem. Tehát roppant tetszetős alkotmányos berendezkedést sikerült ugyan a Fidesznek teremtenie – mármint annak, akinek ez ízlése szerint való – de a rendszer működtetése már nehezen megy.

A Ramil Safarov kiadatása nyomán kitört botrány ön szerint szintén kompetencia hiányt jelez? Elég sok a kormányzati kommunikációs kacskaringó az ügyben, de a legújabb nyilatkozat szerint Orbán Viktor saját döntése volt, és számolt is előre a következményekkel.

Nyilván én is csak a sajtóból tudtam tájékozódni az ügyben, de nekem úgy tűnt, a kormány egyes szervei között semmilyen kommunikáció nem zajlott, ami melegágya a rossz döntéseknek – most is ez történhetett, hiszen a Külügyminisztériumnak biztosan tisztában kellett lennie a várható botránnyal. Egyébként mindig érdekes számomra, mennyi mindent tulajdonítanak Orbán Viktor személyes döntésének. Beszéltem olyan tisztviselőkkel, akik még a saját irodájuk dekorációjának stílusáról is úgy tudták, Orbán Viktor személyesen döntött róla. Ő nyilván egy intelligens, energikus, döntésképes ember, de akkor sem hiszem, hogy ennyi mindenről határozna saját maga. Ami számomra furcsább, hogy még az ellenzék is így gondolja. Persze nekik megéri minél több rossz döntést egyenesen hozzá kötni, de ezzel perszonalizálják a politikát, ami számomra mindig aggasztó jelenség: túl egyszerű azt mondani, hogy »Orbán Viktor a probléma maga«, miközben nagyon komoly rendszerhibák vannak Magyarországon.

De tény, hogy nem nagyon látszik semmilyen ellensúly, ellenerő a kormányfővel szemben, sem a Fideszben, sem a kormányban.

Ezt is sokan mondják, de én már azt is hallom, hogy vannak kritikus hangok a Fideszben. Persze ez lenne a normális, hogy legyenek ilyenek egy demokratikus pártban. Tehát nem hiszem, hogy minden Orbán Viktoron múlik. Vagy, ha igen, akkor az baj. Mindenben dönteni ugyanis roppant fárasztó lehet. Mi lesz, ha a kormányfő kimerül?

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/41336


46 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez ki ez?

Válaszok:
röviden | 2012. szeptember 16. 13:54
drkovax | 2012. szeptember 16. 19:33

Scheppele egy hazug, rosszindulatú és tényszerűen tévedő politikai fullajtár.


Ő.
http://lapa.princeton.edu/peop..
Minden egyéb kiolvasható az írásból.
Én se kedvelem.


"Börtön-állam"! Anyám, borogass!-mondaná a kisebik lányom. Ez a nő sem lesz már kicsikét fóbiás. Az "újságíró" pedig undorítóan alákérdez a mocskolódásnak. (Akkor is így van ez, ha néhány dolog nekem is csípi a szemem.)

Válaszok:
Antigoné | 2012. szeptember 16. 14:16

"Alkotmányjogász vagyok, a magyar törvények láttán szinte börtön-államot várnék, aztán idejövök, és látom, hogy Magyarország nem ilyen hely."
Önleleplezés!:)
"ez egy »jogász-kormány«, nem közgazdasági szakemberek, menedzserek dominálnak, sajnos ez érződik is a gazdaság állapotán: az ország egyik krízistől a másikig botladozik,,"
Akkor most nem alkotmányjogász? Mégis ért a gazdasághoz a "jogász-kormány" meg nem?:)


Azért érzi a hölgy, hogy valami nem stimmel a gondolatmenetével. Börtön államra számítana az alkotmány alapján, aztán mégsem...
Kognitív disszonancia vagy mi.

Válaszok:
vaktyúk | 2012. szeptember 16. 18:48

Na már őt is idecitálták a szochibbantak, valahogy alátámasztani a feltételezéseiket?

Válaszok:
gyurmandia | 2012. szeptember 16. 14:20
kulalak | 2012. szeptember 16. 17:33

Pontosan. Pedig rájöhetnének (a HVG-nél is), hogy már nem esünk hanyatt ha valaki a tutit próbálja elmagyarázni Ojrópából, nekünk mucsaiaknak. Elég jól leleplezték magukat az utóbbi években.


A kettősséget az jellemzi a hozzáállásában, hogy
1. látszik, hogy ez se élt a Rákosi, de a Kádár érában sem.
2. az EU nem szívesen segítene rajtunk.

Még rémesebb, hogy a honiak sem tudják elképzelni, hogy nagy baj lehet:

http://www.youtube.com/watch?v..


Nekünk már csak ilyen hülyék jutnak Amerikából.

Válaszok:
Charlie Chan | 2012. szeptember 16. 22:00

A diktatúra már kiépült, neve is van, globális gazdasági-pénzügyi monopólium. Központját inkább Washingtonban/Berlinben kellene keresni, és nem Bp.-en!


Egy bolti eladó is érti mi az 6%-os infláció( legmagasabb eu-ban) mi az a recesszióban lévő gazdaság...ehhez nem kell közgazdásznak lenni, ő sem mély elemzésbe bocsátkozott! Viszont ez ellen tenni, az már nem megy mindenkinek, ehhez kell a gazdasági szaktudás, erről beszélt! Egyébként ki ez?


"Börtön-állam"
A hölgy elv-társai azért még itt élnek szabdlábon, nagylábon (Heeller 100 milliócskák...).
Kérdezzék meg azokat, akiknek el kellett hagyniuk az országot ha éhen nem akartak dögleni. Több százezer ember.
Hogyan fosztották ki ezt az oszágot? Legutóbb devizahitelek! Szólt egy bankos, újságíró, stb., jobb- vagy baloldali hogy ez veszélyes ügylet?
Hol volt a börtönt emlegető hölgy kollégái a Princeton egyetemről szaktanácsaikkal, amikor fosztogattak bennünket immár több évtizede? Meg a magyarországi kollégái akik megjárták Princetont?


Mi lesz, ha a kormányfő kimerül?”

már az akkukat is cserélni kéne.


A riporter keményen alákérdez valóban. Négyszer kezdi így a kérdéseit 'De'. KLS-t nem lehet komolyan venni, felületes hebrencs, a riport tele van feltételes móddal és hallomásból eredeztett spekulációkkal, ez a belterjes tábornak szóló sulykolás, ahogy mondod.


Miért kell szezont-fazont összehozni? Éljen Habsburg akárki, de soha nem kerüljön itt, ebben az országban pozícióba. Örüljön, hogy az ősei a mi hátunkon lubickoltak be a történelembe. Labancok, protestánsokat gályarabságra hajtók és székelyeket legyilkolók IS voltak a drága Habsurgok. Történelmünk részei, de a jövőben max. a Vöröskeresztig kapaszkodhassanak...


"De az is látszik, hogy ez egy »jogász-kormány«, nem közgazdasági szakemberek, menedzserek dominálnak, sajnos ez érződik is a gazdaság állapotán: az ország egyik krízistől a másikig botladozik,"

És mi van Amerikában, ott mindent kontrolláltok és mindent megoldotok?


Erről mikor ír már egy cikket Scheppele?
"Nem úgy működik, mint ahogy világszerte terjesztettem, én Kim Lane."


Az ideológusnő

Oly tencenciózus , oly elméleti ,hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal.


Egykor az szdsz tanácsadója volt Pesten ... ha ez mond valamit ;-) ...


Hunyadi, a törökverő.
Gerő, a hídverő.
Meg a Bolgár.


Seppele, seppele,
Hávégébe pisile.


Tudom, olvastam.
Akkoriban találtam ki ezt a kis tréfát.


Sajnos nem CSAK hülye, fél éve szisztematikusan hazudik rólunk a New York Timesban, ezzel óriási károkat okozva nekünk, hiszen Paul Krugman blogjában teszi. A kurucon nincs annyi baromság Amerikáról, mint amit ő hord össze rólunk. Az SZDSZ jogi kabinetjének volt tagja a Hornográfia idején.


"szinte börtön-államot várnék, aztán idejövök, és látom, hogy Magyarország nem ilyen hely. "

es ebbol meg veletlenul se az a levonando kovetkeztetes, hogy netalantan eddig hulyesegeket beszeltek. Nem. A kormany, az a gonosz, akar diktaturat, csak nem ert ahhoz (sem).

Gratulalok.

Ezzel az egy mondattal viszont "túl egyszerű azt mondani, hogy »Orbán Viktor a probléma maga«, miközben nagyon komoly rendszerhibák vannak Magyarországon."
Scheppele meghaladta az egesz magyar ellenzeket.
Ok idaig nem tudtak eljutni mar hosszu evek ota.


Ki ez a morcos cunci, és vajon miért releváns, hogy mit mond, jobban mondva kit sérteget?

Vagy megnézzük 10 év múlva: Orbán még a magyar politika vezető személyisége, ez a valaki baloldali nőcske meg a Kunczék, Magyar Bálintok, Petők sorsára jut: megy az elfelejtett baloldali politikai sügérek panoptikumába...


--Minden azon múlik, hogy azok az ostoba seggfejek, akik, 2010-ben megszavazták, leváltják-e 2014-ben.--

tisztelettel jelentem, én a fidex-re szavaztam
mért is vok ostoba seggfej ?
mert nem a maszopra/trágyadomb, jobbikra/ LoL :), lmp/megalol :D, vagy valami függetlenre szavaztam ?
vagy valakit lehagytam ?
is there anybody out there ?
http://www.youtube.com/watch?v..

egyébként, ha te egy ilyen kurva nagy jövőbe látó mufti vagy, akkor mondd meg nekem, hogy a ma esti Everton-Newcastle meccsen hány gól lesz, na ? :)
ennél nagyobb fasság (sicc !) nincsen, minthogy te erre szavaztál, akkor fasz vagy, mivel senki nem tudta konkrétan, hogy mi lesz, de ezt te is tudod

Válaszok:
Charlie Chan | 2012. szeptember 17. 08:27

Hagyd, ez a stílusa, Tóta W-n nőtt fel, nem hallott még normális beszédet.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó