Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. szeptember 16. 13:21

Sokan tartanak diktatúra fokozatos kiépülésétől, de látszik, hogy ehhez a képességei sem lennének meg ennek a kabinetnek: egyszerűen képtelenek mindent ellenőrzésük alatt tartani. Interjú.

Akkor ennek fényében mit várna, ha mondjuk jövő tavasszal jönne ismét Budapestre?

Ezt nehéz megmondani, de még egyszer hangsúlyozom, vannak pozitív fejlemények. Hangozzon bármennyire is furcsán, szerintem ilyen, hogy kiderült: a kormány egy csomó helyzetben inkompetens módon viselkedik. Sokan tartanak diktatúra fokozatos kiépülésétől, de látszik, hogy ehhez a képességei sem lennének meg ennek a kabinetnek: egyszerűen képtelenek mindent ellenőrzésük alatt tartani. Még ha esetleg szeretnék is.

Ön szerint ez valóban csak kompetencia-kérdés? Miből gondolja, hogy mindent ellenőrzésük alá szeretnének vonni?

Szerintem a meghozott törvényekből ez kiolvasható. Alkotmányjogász vagyok, a magyar törvények láttán szinte börtön-államot várnék, aztán idejövök, és látom, hogy Magyarország nem ilyen hely. De ez akár változhat is persze, időbe telik, amíg egy-egy törvény a maga teljességében elkezd működni, amíg a társadalom hozzáidomul a szűkülő lehetőségekhez. De az is látszik, hogy ez egy »jogász-kormány«, nem közgazdasági szakemberek, menedzserek dominálnak, sajnos ez érződik is a gazdaság állapotán: az ország egyik krízistől a másikig botladozik, miközben a költségvetést csak úgy sikerül egyensúlyban tartani, hogy vagyonokat nyúlnak le. Persze a gazdasági bizonytalanság miatt sem tudnak teljes kontrollt kiépíteni. Visszaütött a rengeteg korábbi kormánytisztviselő kirúgása, látszik, hogy a kabinet egyszerűen nem képes a megfelelő szakértelemmel bíró káderekkel feltölteni a megüresedett helyeket. Márpedig, ha nincsenek jó kádereid, nincs, aki működtesse a kormányzati gépezetet sem. Tehát roppant tetszetős alkotmányos berendezkedést sikerült ugyan a Fidesznek teremtenie – mármint annak, akinek ez ízlése szerint való – de a rendszer működtetése már nehezen megy.

A Ramil Safarov kiadatása nyomán kitört botrány ön szerint szintén kompetencia hiányt jelez? Elég sok a kormányzati kommunikációs kacskaringó az ügyben, de a legújabb nyilatkozat szerint Orbán Viktor saját döntése volt, és számolt is előre a következményekkel.

Nyilván én is csak a sajtóból tudtam tájékozódni az ügyben, de nekem úgy tűnt, a kormány egyes szervei között semmilyen kommunikáció nem zajlott, ami melegágya a rossz döntéseknek – most is ez történhetett, hiszen a Külügyminisztériumnak biztosan tisztában kellett lennie a várható botránnyal. Egyébként mindig érdekes számomra, mennyi mindent tulajdonítanak Orbán Viktor személyes döntésének. Beszéltem olyan tisztviselőkkel, akik még a saját irodájuk dekorációjának stílusáról is úgy tudták, Orbán Viktor személyesen döntött róla. Ő nyilván egy intelligens, energikus, döntésképes ember, de akkor sem hiszem, hogy ennyi mindenről határozna saját maga. Ami számomra furcsább, hogy még az ellenzék is így gondolja. Persze nekik megéri minél több rossz döntést egyenesen hozzá kötni, de ezzel perszonalizálják a politikát, ami számomra mindig aggasztó jelenség: túl egyszerű azt mondani, hogy »Orbán Viktor a probléma maga«, miközben nagyon komoly rendszerhibák vannak Magyarországon.

De tény, hogy nem nagyon látszik semmilyen ellensúly, ellenerő a kormányfővel szemben, sem a Fideszben, sem a kormányban.

Ezt is sokan mondják, de én már azt is hallom, hogy vannak kritikus hangok a Fideszben. Persze ez lenne a normális, hogy legyenek ilyenek egy demokratikus pártban. Tehát nem hiszem, hogy minden Orbán Viktoron múlik. Vagy, ha igen, akkor az baj. Mindenben dönteni ugyanis roppant fárasztó lehet. Mi lesz, ha a kormányfő kimerül?

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/41336


Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Börtön-állam"! Anyám, borogass!-mondaná a kisebik lányom. Ez a nő sem lesz már kicsikét fóbiás. Az "újságíró" pedig undorítóan alákérdez a mocskolódásnak. (Akkor is így van ez, ha néhány dolog nekem is csípi a szemem.)

Válaszok:
Antigoné | 2012. szeptember 16. 14:16

A diktatúra már kiépült, neve is van, globális gazdasági-pénzügyi monopólium. Központját inkább Washingtonban/Berlinben kellene keresni, és nem Bp.-en!


"De az is látszik, hogy ez egy »jogász-kormány«, nem közgazdasági szakemberek, menedzserek dominálnak, sajnos ez érződik is a gazdaság állapotán: az ország egyik krízistől a másikig botladozik,"

És mi van Amerikában, ott mindent kontrolláltok és mindent megoldotok?


Erről mikor ír már egy cikket Scheppele?
"Nem úgy működik, mint ahogy világszerte terjesztettem, én Kim Lane."


Az ideológusnő

Oly tencenciózus , oly elméleti ,hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal.


Seppele, seppele,
Hávégébe pisile.


"szinte börtön-államot várnék, aztán idejövök, és látom, hogy Magyarország nem ilyen hely. "

es ebbol meg veletlenul se az a levonando kovetkeztetes, hogy netalantan eddig hulyesegeket beszeltek. Nem. A kormany, az a gonosz, akar diktaturat, csak nem ert ahhoz (sem).

Gratulalok.

Ezzel az egy mondattal viszont "túl egyszerű azt mondani, hogy »Orbán Viktor a probléma maga«, miközben nagyon komoly rendszerhibák vannak Magyarországon."
Scheppele meghaladta az egesz magyar ellenzeket.
Ok idaig nem tudtak eljutni mar hosszu evek ota.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó