Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. szeptember 16. 15:48

A frontvonalak nem a kormányoldal és az ellenzék, hanem sokkal inkább a KDNP és a Fidesz – úgy is mondhatnánk: a fundamentalizmus és a valóságismeret – között húzódnak. Interjú.

Ha teljesen szabad lenne a választás, sok nő mondana le a szakmai karrierről a »főhivatású« családanyaságért?

Annak az ideológiának, amely szerint a nő helye a konyhában van,Magyarországon a rendszerváltásig egyáltalán nem volt relevanciája. Most viszont, amikor - ha nem is társadalmi, de legalább politikai szinten - lenne rá igény, hiányzik hozzá a minta: a mai 30-40-es nők szülei (nem csak az apák, hanem az anyák is) dolgoztak, a lánygyermeke ebben a környezetben nőttek fel, az anyákéhoz hasonló karrier-álmokkal. A politika most »menet közben« próbálja őket átnevelni, néha meglehetősen durva eszközökkel: például a felsőoktatás jelenlegi finanszírozási »reformjánál« a jellemzően női hallgatókat vonzó szakokat sokkal nagyobb arányban teszik fizetőssé - ezzel, és a fizetős helyeken a kapacitások szűkítésével egy egész nő-generáció előtt csukják be a kapukat.

A kormányoldal egységes ennek a kérdésnek a megítélésében?

Én úgy látom, hogy a »nőkérdésben« egyáltalán nincs konszenzus a Fideszen belül - már csak azért sem, mert a fideszes honatyák feleségeinek döntő többsége dolgozik. A frontvonalak nem a kormányoldal és az ellenzék, hanem sokkal inkább a KDNP és a Fidesz - úgy is mondhatnánk: a fundamentalizmus és a valóságismeret - között húzódnak. A társadalmi elvárás teljesen egyértelmű: a nők dolgozni és érvényesülni akarnak, az államtól pedig azt várják, hogy segítse, vagy legalább is ne akadályozza őket ebben. A Fidesz olykor látható igyekezettel próbálja rendezni a nők és a KDNP viszonyát - a kisgyermekes anyukák foglalkoztatásához kapcsolódó járulékkedvezményt célzó javaslatot például formailag a kereszténydemokraták nyújtották be, bár a tervet a Fideszben dolgozták ki -, de közben próbálja fenntartani az ortodox KDNP-sek játékterét is, hiszen az ideológiai kemény magot is ki kell szolgálni.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/41342


Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mi az a nőkérdés?

Pl. "Te is akarod drágám?"
Vagy
"Nem látod, hogy mekkora fejfájásom van?"


Gondolkodtál-e már azon, hogy miért nem? Szerintem főleg azért, mert ha gyermeket szülnek, villamosmérnökként elmegy mellettük az élet. Humán szakokon (tanár, stb.) ennyire azért nem durva a helyzet: az emberek nem modernizálódnak annyit pár év alatt, mint a gépeink.

Szóval a jellegzetesen férfi és női szakmák kialakulása már önmagában összefügg a gyermekvállalás témájával.


"A korszerű anyának is illene tudnia, hogy a gyermeke 4 éves koráig csak az anyára van szüksége!"

Hm. És biztos, hogy pont 4 év?. Azért kiváncsi lennék, hogy mennyi az a EU-s szabványok szerint. Mert mehet hogy 5, vagy 6 év. Ki tudja?


"Kurvára zavar, ha Varga képviselő hülyeséget beszél."

Nem értelek. Lassan 22 éve, hogy a politikusok hülységeket beszélnek, és Te még mindig nem tudtad megszokni? Nahát!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó