Az MSZP szerint Varga Istvánnak le kell mondania mandátumáról

2012. szeptember 16. 16:59

A párt képviselőnői szerint a fideszes képviselőnek kijelentései miatt le kellene mondani mandátumáról, vagy ha ezt nem teszi meg, akkor Rogán Antalnak kellene őt visszahívnia.

Az MSZP továbbra is kitart amellett, hogy Varga István fideszes országgyűlési képviselőnek le kell mondania mandátumáról a parlamentben a családon belüli erőszak kapcsán tett kijelentése miatt – jelentette be Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. A vitában felszólaló Varga egyebek között azt mondta: „azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”.

Kormos Kata, az MSZP szóvivője közölte, amennyiben Varga István nem hajlandó lemondani mandátumáról, Rogán Antaltól, a Fidesz frakcióvezetőjétől várják, hogy hívja vissza a képviselőt. Emlékeztetett arra, hogy pártja elsőként reagált a történtekre, ehhez képest az MSZP egyetlen képviselőjét sem hívta meg Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szombaton a témában tartott egyeztetésre. A szóvivő szerint a családon belüli erőszak nem csak nők és anyák, hanem sokszor a gyermekek ellen irányul, ezért a probléma komplex kezelést igényel. Erről az MSZP  országgyűlési határozati javaslatát már a héten benyújtotta – tette hozzá. 

Bangóné Borbély Ildikó arra is kitért, hogy Varga István kijelentését a statisztikák sem igazolják, ugyanis Magyarországon jelenleg az emberölések 39 százaléka családon belül történik. Az erőszakos cselekmények sokszor épp a nő terhessége alatt kezdődnek meg, aminek sokszor vetélés lesz a vége. Az MSZP szerint Varga Istvánon kívül még számos olyan fideszes, illetve kereszténydemokrata képviselő ül a parlamentben, akik kijelentéseikkel és intézkedéseikkel „büntetlenül megsérthetnek több millió magyar családanyát és magyar nőt” – fogalmazott a képviselő.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/41345