Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. szeptember 14. 15:23

A politikus leszögezte: a Jobbik támogatja azt az országos népi kezdeményezést, amely a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését célozza meg.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta: pártja mindenképpen szükségesnek érzi, hogy további jogalkotás történjen a témában és az állam ne tűrje „passzív belenyugvással a százezrek életét megkeserítő jelenséget”. Hangsúlyozta: a családon belüli erőszak elleni nemzeti stratégiát és az ENSZ vonatkozó ajánlásait végre kell hajtania a kormánynak. Mindezt megelőző tájékoztatással és megfelelő védőrendszer felállításával kell elvégezni – tette hozzá.

A jobbikos politikus Varga István fideszes képviselőnek hétfőn elhangzott szavait „a nők méltóságát sértő megjegyzéseknek” minősítette. Gaudi-Nagy Tamás kiemelte azt is, hogy az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén külön kérése ellenére a testület kormánypárti többsége nem várta meg és nem hallgatta meg a javaslat kezdeményezőjét.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/41289


Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


vaktyúk 2012. szeptember 13. 00:29Családon belüli erőszak

Nem tudom, hogy egy férfi-nő kapcsolatban vagy egy gyerekeket nevelő család esetén ki, miért és milyen alapon védi az ököljogot?

A tartós együttélés során fakadó nagyon erős konfliktusokat is meg tud oldani az emberek többsége anélkül, hogy egyik a másiknak nekiesne és gyepálná egyik a másikat vagy egymást.

A szocializáció során az agresszivitást az emberek többsége megtanulja kezelni, de vannak akik azt tanulják, hogy az agresszív megoldások és a tettlegesség a célravezetőek. Rövid úton levezetik az indulataikat így érik el azt, amit akarnak . Sokaknál az alkohol ( v. drog) szabadítja fel a gátlásokat.

A családi erőszak témáját törvényileg körbe kellene járni.

A szenvedő alanyok a fizikai erőszaknál többnyire a gyengébb fizikumú nők és a gyerekek, a verbális erőszak és alázás mindkét irányba megy, ebben és a rejtett erőszak különböző formáiban gyakran van mikor a nők az erősebbek.

A "polgári szemlélet" szerint család zárt, szent és sérthetetlen , a rendőrök a gyakorlatban így gondolkodnak, távoltartják magukat , nem hiába terjedt el a köznyelvben , hogy " majd ha vér folyik."

Nem kellene várni az első vagy a sokadik vérig, meg kellene határozni a korábbi beavatkozás módjait és hogyanját.

Nem megoldott a távoltartás végrehajtása sem. Szükség lenne a családból való azonnali kiemelésre vagy tartós tartózkodásra a lakóhelytől nem nagyon távoli (főleg a munkahely miatt) szálláslehetőség biztosítására ( Természetesen nem ingyen, a kiszabott bírság mellett, ez külön, de nem ellehetetlenítő összegű költség lehetne)
Aki nem tud menni rokonokhoz vagy albérletbe , annak is legyen helye, tudjon munkába járni.
Közben a távoltartás ideje alatt lehetőséget kellene adni mindkét félnek pszichológussal vagy erre a területre kiképzett , konfliktus és agressziókezelésben jártas mediátorral vagy szociális munkással konzultálni .
30 nap után vagy más megszabott idő után szükség esetén( ha kiskorú gyerekek is vannak a családban) vagy kérés esetén ( gyermektelen házaspár, szülő-felnőtt gyerek )pedig segítenék az első újratalálkozást, a történtek megbeszélését és annak a döntésnek a megszületését ,hogy ezek után újra együtt lesznek, vagy marad inkább továbbra is tartósan a különélés.

Válaszok:
duzur | 2012. szeptember 14. 22:23

Összefoglalás a vitáról

http://csaladhalo.hu/cikk/hatt..


Egyébként vsz , hogy a BTK-ban benne vannak össze-vissza jogszabályok, de ennek a nagyon sok problémát okozó területnek de sem a felderítésére sem a helyzet hatékony kezelésére nincsenek jogszabályok ill. nincs a jogérvényesítésre megfelelő garancia.

A téma alapvetően fontos , gondoljunk a szenvedő alanyokra vagy a családokból az erőszak miatt kiemelt gyerekekre.
Az erőszaknak nagyon nagy számban oka az alkalmi nagy mennyiségű alkoholfogyasztás vagy a krónikus alkoholizmus és újabban a drogfogyasztás is.
" De vannak józan bolondok is "- mondja a köznyelv. Ilyenkor a mindenben akadékoskodó, agresszív emberekre szoktak gondolni. A családon belüli erőszak hátterében nagyon gyakori a féltékenység is.

Hiába mondják ki a távoltartást az" úgyis hazajön és még jobban verekszik , megbosszulja" hozzáállás nagyon gyakori, mert az emberek nem remélik azt , hogy segítséget kapnak és a hivatalos szervek pedig nem teszik megfelelően a dolgukat.

Nagyon sokszor érzelmi zsarolás , fenyegetés miatt vagy egzisztenciális alap híján a sértettek, bántalmazottak visszavonják a feljelentést és brutális bántalmazást is éveken, akár évtizedeken át eltűrnek.


Igy bizony! Szerencsésebb országokban ez ma már így müködik. Nem kell ujra feltalálni a spanyol viaszkot, de az is tény, hogy mindez pénzbe kerül és sajnos állambácsinak az nemigen van.


Mindenesetre sikerült ezzel a nyilatkozattal alaposan meglepni engem. Tapasztalatom szerint a jobbik nem éppen a nöi jogok védelmében szokott fellépni és az ittjeleskedö lelkes nemzetiek föleg gúnyosan kezelik az ilyesmit. Vagy itt most csak az a lényeg, hogy ez is egy jó ürügy a Fideszt fricskázni...


A kivételek erösitik a szabályt. De általában a szélsö-jobb erösen macho mentalitású csoportosulás.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó