Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. szeptember 14. 15:16

Hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést az LMP abban a közbeszerzési ügyben, amelyben egy Közgép által vezetett konzorcium nyerte el Csongrád város Tisza-gátjának felújítási munkálatait.

Schiffer András és Karácsony Gergely, az LMP parlamenti képviselői pénteken, Budapesten a újságírók előtt írták alá feljelentésüket az ügyben ismeretlen tettes ellen.     Karácsony Gergely elmondta, szerintük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság követett el törvénysértést, mivel az ötször kiírt pályázatból háromszor a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a kiíró olyan feltételeket is támasztott az induláshoz, amelyek nem voltak szükségesek a munka elvégzéséhez. Ennek ellenére az igazgatóság „újra és újra irreális feltételeket támasztott, hogy kiszorítsa a Közgép riválisait” – mondta a politikus. 

Az LMP képviselője szerint „ha valaki végigköveti a folyamatot, akkor világossá válhat számára, hogy a vízügyi igazgatóság mindent megtett azért, hogy a Közgép által vezetett konzorcium nyerje meg ezt a munkát, méghozzá jóval nagyobb áron, mint amely árat egyébként más, ebben a munkában érdekelt hazai vállalkozások tettek” – fogalmazott. Karácsony Gergely szólt arról is, Magyarországon a közbeszerzési törvényeket úgy írták át, hogy törvényes, mégis erkölcstelen közbeszerzési eljárások folyhatnak, ugyanakkor szerinte ebben az esetben még ez sem igaz, hiszen „világosan kimutatható az, hogy konkrét törvénysértés is történt”.    

Magyarország miniszterelnöke lehet, hogy kurucul beszél, de labancul viselkedik” – fogalmazott Schiffer András, aki szerint ebben az ügyben is magyar vállalkozások a kárvallottak, akik helyben élő magyar embereknek adnának munkát. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, a kormányoldal „oligarcháinak” feltőkésítése „nem pusztán a politikai riválisok számára csúnya dolog, nem pusztán a kényes jogászi ízlést sérti, hanem ezzel egyébként hosszú ideje hátrányban lévő magyar kis- és középvállalkozásokat tesznek tönkre” – mondta.

Az LMP volt frakcióvezetőjének közlése szerint pártja ezért 2014-től a politikai korrupció rendszerszintű visszaszorítására készül, vagyis mindenekelőtt azt akarják megakadályozni, hogy már a feltételek kiírásakor manipulálhassák a pályázatokat. Új szabályként elfogadtatnák azt a jelenlegi kétharmados kormánytöbbség által elutasított javaslatukat, amely a közbeszerzési pályázatok ajánlattételi határideje után valamennyi pályázatot megismerhetővé tenné. Schiffer András szerint ugyanis a nyilvánosság lehet az egyik legjobb eszköz a manipulált közbeszerzési gyakorlattal szemben. Megjegyezte továbbá, hogy az LMP rövid időn bemutat egy olyan antikorrupciós csomagot, amely képes lehet átfogóan kezelni a problémát.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/41288


35 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az eredményt borítékoltam!


"az LMP rövid időn bemutat egy olyan antikorrupciós csomagot, amely képes lehet átfogóan kezelni a problémát."

Olyan jogszabály nincs és nem is lehet. Korrupció ügyben a helyszíni felkoncolás reális esélye (ld. Kína) sem elrettentő erő. Legfeljebb egy kicsit megemeli az ingerküszöböt.

Válaszok:
G. Pantyelejevics | 2012. szeptember 14. 19:26

Értem én és el is fogadom érvnek, hogy a nyilvánosságnak lehetne szerepe a korrupció megakadályozásában, de

1. ez akkor lenne igaz, ha mezei olvasó meg tudná ítélni a jogi, pénzügyi és műszaki paraméterek milyenségét (enélkül ugyanis az egész csak hitvita, ahhoz meg nem kell nyilvánosabb eljárás)

2. a többi pályázat megismerhetősége meg azért felvet némi "üzleti titok" problémát, meg azt, hogy a pénzügyileg igazán erősek ezeknek az információknak a birtokában tudnák csak igazán kiszorítani a konkurrenciát.

Válaszok:
Oblomov | 2012. szeptember 14. 22:51

Szerinted apró piszlicsáré ügy, hogy az állambevétele közvetlenül utalódik a közgéphez, onnan pedig a fideszbe?


Mik a fontos ügyek?


És ha igen?
Bár mennyi is az esély egy szájer irányította bíróságon, azt lehet sejteni.

Válaszok:
phaidros | 2012. szeptember 14. 17:44

Nem a fővezér mondta nekik, hogy tegyenek feljelentést?

Ők csak megtették.


"Karácsony Gergely elmondta, szerintük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság követett el törvénysértést"

Akkor miért is a Miniszterelnököt cseszteti ezzel KG? már ha..


Nem tudom, végülis "Szájerné bírósága" egymás után menti fel a baloldali pontentátokat.


Úgy tűnik, hogy OV engedélyére vártak. Hétfőn beszólt nekik, hogy miért nem tesznek feljelentést, ha gondjuk van. Erre tessék!


"..Gyurcsányt is feljelentette (bár igaz, hogy Orbán közbenjárása miatt felmentették) és Orbánt is fel fogja jelenteni, ha itt lesz az ideje"
Ez jó! Orbán közbenjárására.. Meg Orbánt is fel fogja jelenteni...
Régen hallottam ilyen jó viccet!


""az LMP rövid időn bemutat egy olyan antikorrupciós csomagot, amely képes lehet átfogóan kezelni a problémát."

Olyan jogszabály nincs és nem is lehet."

Meg fogsz lepődni. De lehet. Roppant egyszerű, olcsó is és nagyon hatásos. Hogy miért nem lépi meg senki mégse? mert ahhoz kellene pár igazán becsületes ember és sok becsületes polgár, aki arra szavaz.

Elmondom a rém egyszerű megoldást:

nyilvános adóbevallás

A korrupció túlnyomó részét felszámolná.


Azért szép hánynivaló, hogy a naridroidok körömszakadtukig védik még a mocskos lopást, korrupciót is. Szép erkölcsök! :P


Akár oda is láncolhatják magukat megint.


Elképesztő vagy.
1. nem a mezei olvasó, hanem a vesztes pályázó kerülne helyzetbe.
2. "a közbeszerzési pályázatok ajánlattételi határideje utánról" van szó, akkor már nem szorít ki seki semmit.


Lekésted a hathuszast. Gyuszi úr már nem feljelentésügyi biztos, mostanság hivatalból kartellezik.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó