Balliberális harakiri

2012. augusztus 22. 07:16

Pataky István
MNO

A népszerűtlen Basescu és az őt támogató, ellenzékbe szorult demokraták a lehető legelszántabb hozzáállással akadályozták meg a puccsszerű módszerekkel élő balliberálisok antidemokratikus térnyerését.

„Basescu őszinte hozzáállása ritkaságnak számított az utóbbi néhány év Romániájában, s ezt érezték meg azok a székelyföldi magyarok is, akikhez az elnök évente többször ellátogatott, fittyet hányva a koalíciós partner Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) féltékeny aggodalmára. Az RMDSZ ugyanis nehezen tudta elviselni azt, hogy rajta kívül másnak is üzenete van az erdélyi magyarságnak. A tegnapi döntés előtt Basescu ismét a Székelyföldön pihent. Személyesen mondott köszönetet az erdélyi magyaroknak azért, hogy újfent kifejezték az iránta táplált rokonszenvüket azzal, hogy a bojkottra való felhívásnak eleget téve, távol maradtak a szavazástól. Az államfő menesztéséről szóló július 29-i népszavazáson a székelyföldi megyékben jegyezték a legalacsonyabb részvételt országos szinten. Nem kétséges, Basescu és a magyarok egymásra találtak.

A román alkotmánybíróság tegnapi döntése tulajdonképpen másodszor hozta ki győztesnek vert helyzetből Basescut. Az államfő továbbra sem népszerű, hiszen a többség nem bocsátja meg neki a korábbi – a valutaalap által diktált – megszorításokat, balliberális ellenfelei viszont hibát hibára halmozva csökkentik esélyeiket az ősszel esedékes parlamenti választáson. Az íratlan politikai tankönyv alapszabálya szerint ha egy párt vagy szövetség az ellenfél elleni kezdeményezésbe fog, akkor biztos a sikerében. Ha mégis veszít, az amolyan harakirivel ér fel. Bukarestben ez történt az utóbbi hónapokban. A népszerűtlen Basescu és az őt támogató, ellenzékbe szorult demokraták a lehető legelszántabb hozzáállással akadályozták meg a puccsszerű módszerekkel élő balliberálisok antidemokratikus térnyerését.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/40284