Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 22. 20:29

A román alkotmánybíróság megerősítette, hogy a külföldön tartózkodó román állampolgárok nem törölhetők a választói névjegyzékből. A testület indoklását szerdán hozták nyilvánosságra Bukarestben.

Az Antena 3 hírtelevízió által ismertetett dokumentum szerint – amelyet az alkotmánybíróság szerdán szövegezett meg és küldött el a parlamentnek a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás ügyében – a külföldön tartózkodó, de Romániában állandó lakhellyel rendelkező románoknak is szerepelniük kell az állandó választói névjegyzékben a törvényes előírások szerint.

A testület előző nap állapította meg, hogy érvénytelen volt a Basescu leváltására irányuló népszavazás, amelyen a részvétel 46 százalék volt az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöbhöz képest. A román kormány az alkotmánybírósági döntést megelőzően közölte a taláros testülettel, hogy külföldön 3,05 millió román állampolgár tartózkodik. Az alkotmánybírók többsége szerint azonban ennek az adatnak nincs semmi köze az általuk kért, még a népszavazás előtt aktualizált választói névjegyzékhez, így azt nem lehet figyelembe venni.

A kormány által elküldött számok közül – írja az alkotmánybíróság – egyedül az vehető figyelembe, hogy mintegy 35 ezer személyt kell törölni a névjegyzékből, mivel különböző okokból elvesztették választójogukat vagy elhunytak. Az alkotmánybírák szerint azonban ez nem befolyásolja a népszavazás érvényességét, hiszen ez nem olyan nagy különbség, amely indokolná a referendum érvényessé nyilvánítását.

A román parlament két házbizottsága csütörtökön fog összeülni, hogy kijelölje azt a dátumot, amikor a parlament két háza együttes ülést tart. Ezen kell ugyanis felolvasni az alkotmánybíróság határozatát, amely csak ezt követően jelenhet meg a hivatalos közlönyben és léphet hatályba.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/40321


Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az előzetes regisztráció lett vóna a jó megoldás, pancserek.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó