Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 20. 15:30

Újkori dilemmáinkat próbáljuk projektálni a történelemre.

„Nem kívánok belemenni most a történelmi vitába. A keresztyén vs. pogány magyarság vitánál sem kívánok elidőzni. Már csak azért sem, mert meddőnek találom a párbeszédet. Újkori dilemmáinkat próbáljuk projektálni a történelemre, ami szemmel láthatólag történelmietlen. S ugyan hol találunk hiteles bizonyítékot, perdöntő forrást arra nézve, hogy Koppány csupán »színből«, míg István »szívből« vette fel a keresztyénséget? Inkább hadd mondjam el személyes történetemet. Ami először a nevekről szól. A magyar nevekről. Az én irredenta nagyapám, akinek anyja még törte a magyart, elkötelezett hazafi volt. Katonatiszti múltját nem tudta soha levetkezni, s minden meggyőződését eréllyel juttatta érvényre. Régi magyar nevet viselő gyermekeinek kiadta a parancsot egy háború előtti naptár kíséretében: »Magyar gyereknek magyar nevet adjatok!« Ismerve családomat, nagy erőszakra nem is volt szükség, és gyerekein kívül unokái is mind régi-régi magyar nevet kaptak. Hogy aztán szép nevű édesanyám éppen egy Árpádhoz ment feleségül? S én szintén olyan családba házasodtam, ahol a gyerekek magyar neveket kaptak? Szerelmeink egészen biztosan nem a nevek alapján gyúltak, de a tények megmaradnak. Ezek után adhattam-e sajátjaimnak mást, mint magyar neveket? A név éppúgy kötelezett, mint a szeretet egy hagyomány, egy kultúra, egy nyelv iránt. És csak halkan jegyzem meg: nagycsaládunk névadási szokása ezen a nyáron először szakadt meg egy unokatestvérke születésével. Vajon eddig tartott nagyapám öröksége? Szeretném remélni, hogy nem.

Nem szokványos névvel felnőni, ez megtanítja az embert sok mindenre. A névvel együtt, ezzel a sajátos kiválasztással hamarabb körvonalazódik az identitás-tudat, mert meg kell határozzam magam a környezetemben. Gyermekkoromban társaim természetesen elfogadtak úgy, ahogy voltam, nekik nem tűnt furcsának a virágnév. Mindig a tanárokkal volt gond. Felnőtt fejjel ma már megdöbbenéssel emlékszem vissza azokra a megaláztatásokra, amiknek kitettek. Egy név miatt, ami ma már védjegyem. Megkönnyít bizonyos dolgokat a számomra, és nem bánom, ha nem társadalmi helyem és címem alapján szólítanak meg, hanem egyszerűen a keresztnevemen.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/40233


15 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Gyönyörű neve van, és éppoly szépek a gondolatai.


Igen, nagy az ország állatkertje. Te vagy benne a legnagyobb ökör.


A hangvétel, a stílus rendben van. Az viszont zavar engem, hogy valaki azt vizsgálgatja, hogy kinek milyen eredetű a neve... Vagy ki milyen nevet ad a gyerekének. Én pl. kifejezetten bibliai nevet szerettem volna a gyerekeimnek. Akkor én most nem vagyok elég magyar???
Mi ez az István-ellenesség reformátuséknál? Persze, ez az írás messze minőségi Balaványéhoz képest, de akkor is. Ez engem érdekelne.


A gondolatok így is érdekesek, de ez a dolgozat bizony le van rövidítve. Nemrég olvastam az egészet, és most kicsit furcsállom a rövidítést. Így is érdekes, és szól valamiről, de ha valaki ellátogat a www.reposzt.hu oldalra, és végig olvassa az írást, akkor érti meg a lényegét. Nem akarom lelőni a poént, de ez a névadási dilemma a kimaradó részben válik a mai nap egyik aktuális csúcskérdésének csodálatos és izgalmas kifejtésévé. Nem akarom lelőni a poént, de az édesanya egyik tündéri kisfiának a neve: Koppány! És részben ez válik a fejtegetés innen hiányzó részének csodálatos, aktuális és fontos gondolatokat kifejező végső részének poénjává.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó