Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 12. 11:04

A döntéshozóknak a jogállami mércéhez kell tartaniuk magukat, a jogállamnak nyitnia kell a polgárok felé, az ehhez szükséges polgárbarát jogértelmezés képviselete pedig az ombudsman feladata – jelentette ki Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

Az ombudsman szerint a kormánynak hozzá kellett kezdenie a nagy rendszerek, például az oktatás, az egészségügy vagy a nyugdíj átalakításához. Azonban a jogállam és annak egyes intézményei, így az ombudsman éppen arra hivatott, hogy a nagy átalakításokat, bevezetésük módját az alapjogok mércéjével vizsgálja, például a jogbiztonság, a megfelelő felkészülési idő vagy a szerzett jogok szempontjából.

„Nyilvánvalóan indokoltak azok a nagy horderejű változtatások, amelyek az államélet több területén zajlanak, de a döntéshozóknak mértéket kell tartaniuk” – szögezte le Szabó Máté.

A politika az előző kormányok hibái és a nemzetközi elvárások szorításában kénytelen döntéseket hozni. A rokkantnyugdíjazás például a rendszerváltást követő években a munkanélküliség „alternatívájaként” funkcionált, mára azonban vitán felül áll, hogy ez a rendszer már finanszírozhatatlan. A politika, a jogalkotás viszont a fenntartható rendszer kialakítására törekedve sem hagyhatja figyelmen kívül a jogbiztonság követelményeit. Az oktatásban hasonlóképpen elkerülhetetlenek a változások, de egy jogállammal szemben elemi követelmény a kiszámíthatóság és a jogbiztonság. Ennek azonban ellentmond, amikor felkészülési idő nélkül zúdítanak az érintettekre radikálisan új, azonnal életbe lépő szabályozásokat – fejtette ki Szabó Máté.

Hozzátette: amikor az ombudsman Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, valamilyen alapvető jogokkal kapcsolatos dilemmát próbál megragadni, felmutatni, mellyel megítélése szerint foglalkozni kell, mert az állampolgárok ezt igénylik, kérik.

„Az Ab döntése már nem nekem, hanem az állampolgároknak adott válasz” – mondta Szabó Máté, arra a kérdésre válaszolva, hogy a taláros testület ombudsmani indítványok alapján meghozott döntései a hivatal munkájának egyfajta értékmérőjét jelentik-e.
 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39924


Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon jó foglalkozás ombudsmannak lenni. Semmi felelősség, semmi következmény. Ha úgy gondolja, futtat egy kört az Alkotmánybírósággal közpénzen. Mert ő most megmutatja.

Akár csak a hitelminősítők, az ombudsman felett sincs kontroll. Mert ő szent jogokat véd, igaz nem mindig lehet tudni, milyen súgások alapján

Nem egy korrekt intézmény. Nagyon jó foglalkozás ombudsmannak lenni. Semmi felelősség, semmi következmény. Ha úgy gondolja, futtat egy kört az Alkotmánybírósággal közpénzen. Mert ő most megmutatja.

Akár csak a hitelminősítők, az ombudsman felett sincs kontroll. Mert ő szent jogokat véd, igaz nem mindig lehet tudni, milyen súgások alapján

Nem egy korrekt intézmény. Úgy van tálalva, hogy nála van a bölcsek köve, és senki sem mondja, hogy neki is mértéket kell tartani. Szemlátomást megrendelésre dolgozik.


"Az Ab döntése már nem nekem, hanem az állampolgároknak adott válasz” – mondta Szabó Máté, arra a kérdésre válaszolva, hogy a taláros testület ombudsmani indítványok alapján meghozott döntései a hivatal munkájának egyfajta értékmérőjét jelentik-e."

Hogy is van ez? Csak hódolat illet, nem bírálat?
Eléggé öntelt fazon, mi az, hogy az ő munkáját nem minősíti az AB itélete?

Ez a legjobb, jó pénzért, következmények nélkül, politikai megrendelésre semlegsséget játszva dolgoztatni az AB-t.

Korunk hatalmas sikere az ilyen sóhivatalok létrehozása.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó