NAV: Nemzeti Adózóirtó Vállalat?

2012. augusztus 12. 16:20

Michnai Attila
Heti Válasz

Európai bírósági álláspont ide vagy oda, ha a NAV kipécéz magának egy, az adócsalók által kétségtelenül kedvelt ágazaton belüli vállalkozást, annak semmi esélye a túlélésre.

„Ec-pec, kimehetsz, adóellenőrzésre bejöhetsz, cérnára, cinegére, a cégednek itt a vége: huss! A NAV drága pénzekért összehozott, és büszkén emlegetett kockázatelemző szoftvere helyett – ellenőrzési gyakorlatáról szerzett legfrissebb tapasztalataim nyomán legalábbis – bőven megtenné a régi kiszámolós játék fenti változata. Akire ugyanis valamely, adócsalással erősen fertőzött ágazatban (pl. gabona-, hús nagykereskedelem) bizonyos kikutathatatlan okból ráveti szeme sugarát az adóellenőri apparátus, annak biztos bukására a tapasztalatok szerint komoly összegekben lenne érdemes fogadni.

Az említett ágazatokban a legutóbbi időkig uralkodó állapotok, a bennük ősidők óta szokásban levő lánckereskedelem okán (én a paraszttal értek szót, te meg a külföldivel) ugyanis csak idő és türelem kérdése, hogy akár egy talpig becsületes vállalkozás valamely partnerénél is találjon valami bibit az ellenőrzés, hogy erre azonnal kicsapja az asztalra aduászát: a cég vezetése nem járt el a tőle elvárható, kellő gondossággal, tehát súlyosan elmarasztalható! Nos, csak hogy a kívülállók is képben legyenek, ama »elvárható gondosság«, azaz a partnerek alapos ellenőrzése, amelyet hiányolva az alábbi példában szereplő céget is éppen a padlóra küldi, a mindenféle hatósági eszközzel bőségesen ellátott NAV-nak egyetlen hónap vonatkozásában is másfél évi munkájába került! (...)

Csak azért, mert a statisztikák szerint annyi a csaló ezen a területen, hogy muszáj felmutatni valami eredményt. Arról pedig, hogy két évtizedes múlttal a háta mögött esik bele a szórásba a piaci kényszerek, netán még egyes partnerei trükközése miatt is egy vállalkozás, csak saját maga tehet ugyebár, sugallja a NAV minapi közleménye, elvégre egyáltalán nem kötelező senkinek sem az ország valóban honi »természeti kincse«, a gabona exportálásával foglalkozni!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39933