NAV: Nemzeti Adózóirtó Vállalat?

2012. augusztus 12. 16:20
Michnai Attila
Heti Válasz

Európai bírósági álláspont ide vagy oda, ha a NAV kipécéz magának egy, az adócsalók által kétségtelenül kedvelt ágazaton belüli vállalkozást, annak semmi esélye a túlélésre.

„Ec-pec, kimehetsz, adóellenőrzésre bejöhetsz, cérnára, cinegére, a cégednek itt a vége: huss! A NAV drága pénzekért összehozott, és büszkén emlegetett kockázatelemző szoftvere helyett – ellenőrzési gyakorlatáról szerzett legfrissebb tapasztalataim nyomán legalábbis – bőven megtenné a régi kiszámolós játék fenti változata. Akire ugyanis valamely, adócsalással erősen fertőzött ágazatban (pl. gabona-, hús nagykereskedelem) bizonyos kikutathatatlan okból ráveti szeme sugarát az adóellenőri apparátus, annak biztos bukására a tapasztalatok szerint komoly összegekben lenne érdemes fogadni.

Az említett ágazatokban a legutóbbi időkig uralkodó állapotok, a bennük ősidők óta szokásban levő lánckereskedelem okán (én a paraszttal értek szót, te meg a külföldivel) ugyanis csak idő és türelem kérdése, hogy akár egy talpig becsületes vállalkozás valamely partnerénél is találjon valami bibit az ellenőrzés, hogy erre azonnal kicsapja az asztalra aduászát: a cég vezetése nem járt el a tőle elvárható, kellő gondossággal, tehát súlyosan elmarasztalható! Nos, csak hogy a kívülállók is képben legyenek, ama »elvárható gondosság«, azaz a partnerek alapos ellenőrzése, amelyet hiányolva az alábbi példában szereplő céget is éppen a padlóra küldi, a mindenféle hatósági eszközzel bőségesen ellátott NAV-nak egyetlen hónap vonatkozásában is másfél évi munkájába került! (...)

Csak azért, mert a statisztikák szerint annyi a csaló ezen a területen, hogy muszáj felmutatni valami eredményt. Arról pedig, hogy két évtizedes múlttal a háta mögött esik bele a szórásba a piaci kényszerek, netán még egyes partnerei trükközése miatt is egy vállalkozás, csak saját maga tehet ugyebár, sugallja a NAV minapi közleménye, elvégre egyáltalán nem kötelező senkinek sem az ország valóban honi »természeti kincse«, a gabona exportálásával foglalkozni!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39933

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az adó- és vámmentes budapesti Kínai Különleges Gazdasági Övezet Közepén székel a
NAV Bevetési Főigazgatósága.
Évek óta nem látnak mást, csak csempészetet, vámcsalást, adócsalást, többtízezer illegálisan itt bizniszkedő kínai máskéntvállalkozót- már ha kitekintenek a hivataluk ablakán.

Milyen érdekes, hogy ez sem tűnik fel senkinek a NAV-on belül!

Erről szól:http://www.harommajom.hu
http://www.monoricenter.hu

Jezsov vagy Berija - ez itt a kérdés.
Melyiket szeressem.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés