Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 6. 13:14

A Velencei Bizottság sem emelhet kifogást, mert az előzetes feliratkozás nem zár ki senkit, nem aránytalan, és nem teszi az esélyeket egyenlőtlenné.

Pedig az előzetes regisztráció intézménye nem ördögtől való. Nem is antidemokratikus. A feliratkozás nem zár ki egyetlen jogosult személyt sem a választójogból. Nem akadályoz meg senkit sem abban, hogy éljen is vele; szabad akaratából akár a mindenkori kormány ellen. Az előzetes feliratkozás továbbá nem veszélyezteti az egyenlőséget. Minden választópolgár számára ugyanolyan módon ad lehetőséget a politikai akaratnyilvánításra. A Velencei Bizottság sem emelhet kifogást, mert nem zár ki senkit, nem aránytalan, és nem teszi az esélyeket egyenlőtlenné. (...)

Másik fontos érv lehet a feliratkozás mellett, hogy a választási akaratnyilvánítás tudatosabbá tétele tisztább és törvényesebb viszonyokat teremt. Mindenki hallott már az utolsó napon mozgósított, »tudatlan« választókat szállító buszokról. Emlékszünk a konzerveket, illetve ételjegyeket osztogató szocialista képviselőjelöltek történeteire, vagy a törvény határait feszegető, sokszor átlépő, de érdemben nem bizonyítható piszkos trükkökre. Az előzetes feliratkozás persze ezt teljes mértékben nem rendezné, mert a csalás nélküli választás sajnos csak utópia. De bizton akadályozná, nehezítené. Egy lépés lehetne a tisztább választási rendszer felé. Minden demokráciában cél a választók tudatosabbá, aktívabbá tétele, illetve a démosz (a nép) részvételének növelése. Az előzetes regisztráció ebben a két törekvésben vet fel kérdéseket. Látszólag ellentmondásosan. A válaszok pedig a részletekben rejlenek. De ha sokáig vár a kormány ezek kidolgozásával, és az érvekkel is, akkor – a sporthasonlathoz visszatérve – könnyen a saját kardjába dőlhet a páston.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39691


Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez a "piszkos trükközés" már nagyon unalmas. Még senki nem tudott konkrétumot mondani, mert mindenki "hallotta egy ismerősétől, aki biztos helyről hallotta". Természetesen olyan emberek terjesztik ezt, akik még soha nem vettek részt egy választás lebonyolításában sem. Mert akkor esetleg tudnák, hogy miért hülyeség amit mondanak.

A pályaszéléről a legkönnyebb focizni...


Megszólal a kistudású agitpropos.

Ha tényleg így lenne, akkor a kormány már régen a Velencei Bizottsághoz fordult volna, hogy állásfoglalást kérjen tőle.

Éppen akkor nem járják be ezt az utat, amikor ők is tudják, hogy disznólkodás van benne.


Az egész feliratkozás egy humbug.

Minek kellene bárhová is feliratkozni, amkor több évszázados szerves fejlődés vezetett oda, hogy a nagykorú, cselekvőképes állampolgár választó és választható, hacsak ettől jogerős bírósági döntés el nem tiltja?

Ha olyan primitív emberek ülhetnek a parlamentben, amilyenek most szép számmal ülnek, ha olyan ember lehetett köztársasági elnök aki csalóként a magyar nyelvet sem ismerte, ha egy olyan dilettáns ember mint Matolcsy miniszter lehet, akkor nem értem, hogy miért kellene a választási folyamatból bárkit kizárni?Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó