Szavazni, komolyan

2012. augusztus 6. 13:14

Nagy Ervin
Magyar Hírlap

A Velencei Bizottság sem emelhet kifogást, mert az előzetes feliratkozás nem zár ki senkit, nem aránytalan, és nem teszi az esélyeket egyenlőtlenné.

Pedig az előzetes regisztráció intézménye nem ördögtől való. Nem is antidemokratikus. A feliratkozás nem zár ki egyetlen jogosult személyt sem a választójogból. Nem akadályoz meg senkit sem abban, hogy éljen is vele; szabad akaratából akár a mindenkori kormány ellen. Az előzetes feliratkozás továbbá nem veszélyezteti az egyenlőséget. Minden választópolgár számára ugyanolyan módon ad lehetőséget a politikai akaratnyilvánításra. A Velencei Bizottság sem emelhet kifogást, mert nem zár ki senkit, nem aránytalan, és nem teszi az esélyeket egyenlőtlenné. (...)

Másik fontos érv lehet a feliratkozás mellett, hogy a választási akaratnyilvánítás tudatosabbá tétele tisztább és törvényesebb viszonyokat teremt. Mindenki hallott már az utolsó napon mozgósított, »tudatlan« választókat szállító buszokról. Emlékszünk a konzerveket, illetve ételjegyeket osztogató szocialista képviselőjelöltek történeteire, vagy a törvény határait feszegető, sokszor átlépő, de érdemben nem bizonyítható piszkos trükkökre. Az előzetes feliratkozás persze ezt teljes mértékben nem rendezné, mert a csalás nélküli választás sajnos csak utópia. De bizton akadályozná, nehezítené. Egy lépés lehetne a tisztább választási rendszer felé. Minden demokráciában cél a választók tudatosabbá, aktívabbá tétele, illetve a démosz (a nép) részvételének növelése. Az előzetes regisztráció ebben a két törekvésben vet fel kérdéseket. Látszólag ellentmondásosan. A válaszok pedig a részletekben rejlenek. De ha sokáig vár a kormány ezek kidolgozásával, és az érvekkel is, akkor – a sporthasonlathoz visszatérve – könnyen a saját kardjába dőlhet a páston.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39691