Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 31. 16:26

Megbukott minden, amivel a Fidesz magához akarta vonni az erdélyi szavazókat.

„Hogy is állunk azzal, hogy annyit ér Orbán Viktor felbukkanása – ahogy nálunkfelé mondják – Erdélynek, mint halottnak a szenteltvíz. Pedig idén történt valami: a Fidesz Erdély-politikája megbukott. Megbuktak a pártok, amiket létrehoztak, pénzeltek. Megbukott az RMDSZ-el szembeni stratégia. Megbukott a kettős állampolgárság intézménye, aminek mobilizáló erejében olyan bizton hittek.

Megbukott minden, amivel a Fidesz magához akarta vonni az erdélyi szavazókat. Két évtizednyi építkezés, stratégia bukott hatalmasat. És miután bekövetkezett a (jobboldali szemszögből mindenképpen) katasztrófaként minősíthető eseménysor, a Fidesz hosszan és mélyen hallgatott.

Furcsa volt ez a hallgatás. Se magyarázkodás nem történt, se igenlés, se tagadás. Csak a sokkos csend jött át a határon. Biztos jele annak, hogy megélik, de nem értik a vereséget odaát, Orbán-oldalon.

És ebben a csendben telt el az idő Tusványosig,

ami idén éppen ezért kivételesnek ígérkezett. Úgy tűnt, tovább nem lehetett odázni: eljött a szembenézés és elszámolás ideje. Az ígéretekkel, a taktikai hibákkal, a tévedésekkel.

Hiába vártuk, Tusványon (ami a világ közepe) nem történt semmi. Orbán képtelen volt a szembenézésre. Sem ellenfeleivel, sem szövetségeseivel nem tudott mit kezdeni.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39450


Összesen 286 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kedves Boróka,

Orbántól ne várjon őszinte gesztusokat.

A magyar testvérek szeretetét meg nyilván érzi a hozzászólásokból.

Milyen szép is az, amikor az anyaország ilyen önzetlenül támogatja a külhoni magyarságot.

Sajnos - és ez a XX-XXI. századi magyar történelem legnagyobb tragédiája - az anyaországon mind a bal-, mind a jobboldal teljesen érzéketlen a külhoni magyarság iránt. Ebben a két oldal megegyezik, csak árnyalatnyi különbségek vannak.


"Megbukott az RMDSZ-el szembeni stratégia."

A rendszerváltást követő 20 évből az Uniunea Democrată Maghiară din România (RMDSZ) mintegy 10-ben kormánypárt volt, 4 éven át a kormány külső támogatójaként ellenzékeskedett, a fennmaradó néhány évben ette az igazi ellenzék keserű kenyerét (hosszabban közvetlenül a rendszerváltás után): http://hu.wikipedia.org/wiki/R.. Talán érdemes lenne megkérdezni, hogy jutott-e előrébb egy hajszálnyival is az első koalícióra való lépéstől mostanáig a romániai magyarság ügye? Ha jutott is, mennyire vannak alkotmányosan (a román alkotmányban) biztosítva ezek a jogok? Ha netalán azt a választ kapjuk, hogy semmivel sem jutott közelebb a magyarság ahhoz, hogy pár évtizeden belül NE tűnjön el maradéktalanul, akkor talán nem ártana egy kis önkritika az RMDSZ kerítésén belül sem, éppen a tizenegynéhány év kormánypártiaskodás, főnökök miniszterel-nökhelyetteskedése után. De a bűnbak már megvan: Orbán. Kilóg a lóláb.


Talán mert Ujhelyi most konzultált az elvbarátokkal, és most adta meg az alaphangot: "Orbán megbukott", Orbán megbukott, Orbán megbukott". Nagyon unalmas és nagyon átlátszó:
http://www.erdon.ro/hirek/roma..
„Ebben a szervezetben megkoptak az arcok, s ha kampánytechnikákon túlmenően is nem sikerül újítani, akkor mást talál majd meg az, aki alternatívát keres, ha elindul. Ezt sokszor elmondtam RMDSZ-es barátaimnak is.” Újhelyi elmondta még: “Tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk…”
---- de még mennyit, a demoralizálással mindenképp. Ld. fenn.


Baszeszku is nagy játékos, mivel elöszőr vigigjárta az országot a fákjácskájával, s felmérte, hogy a kampánya mennyi embert tud mozgosítani. Közben az eu beindult, berendelte pontát és elérte, hogy visszakozott a választási rendszer megváltoztattásától. Ekkor Baszeszku taktikát választott, hogy utasítsák el a referendumot és maradjanak távol. Erre jőt az EPP támogatás és Tusványos, melyt Ponta nem tudott kivédeni, mert azért betiltani nem lehetett, meg Orbánnal nem tehette meg, mint Kövérrel az ominozus őnkormi választásnál. Így Orbán összerántotta a külömböző magyar pártok és szervezetek vezetőit, ezzel az RMDSZ nyílt Ponta melletti kampányolást is. Ami meg végkép meggyözte, hogy otthon maradnak az a szombati előadása volt ami megtette hatását, mivel a román média akaratán kivül kampányt csinált a magyarlakta területeken is, hogy aki nem hallotta Orbán beszédét megtudhatta, hogy Baszeszku mellett áll és otthomaradásra biztatott.

Állítólag az RMDSZ vezérkara nem ment el Tusványosra, de másodvonalbeli "kémeit" azért elküldte egy kis hangulatjelentésre. Na ennek a hatása az, hogy csöndbe maradtak és a választások után meg képes volt Kelemen Hunor egy blöd értékelést adni, hogy miért maradtak otthon a székelyek, magyarok.

Borokának meg nem ez az első fobiás írása, mivel az lmp-vel tart kapcsolatot, de nem nagyon vevők az erdélyi fiatalok a szorosabb kapcsolatra.

Probálkozott már a jobbik is nem sok eredménnyel. Az mszp meg tudjuk, hogy az RMDSZ-el mutyizott mindig is háttérben, de nem jőtt össze a terv.


Eddig csak a határokon belül ugrott magyar magyarnak, jó olvasni ezen hozzászólásokat is, mert a politika lassan eléri nem tervezett célját, magyar távolodik magyartól a nemzet egységesítésének zászlaja alatt, immár határokon átívelve is. Mert ugye vannak jó és kevésbé jó vagy rossz magyarok (emberek), ahol azt, hogy ki hova tartozik, azt politikai hovatartozása, irányultsága definiálja automatikusan. Ezen út így helyes, ellenségeinket határon kívül keressük, miközben saját magunkat faljuk fel, belülről.

Válaszok:
hhonor | 2012. július 31. 19:34

Vajon milyen előnyöket és hátrányokat tartogat Erdély magyar lakossága irányában, ha a belpolitikai, pártpolitikai viszonyokat, eszközöket, gondolkodásmódot határon túlra exportáljuk? A pontos politikai célokról, motiváló tényezőkről keveset hallani, mert a paravánok mögött zajló tervezgetésekről kevés dolog válik publikussá a társadalom irányában. Mi az ami egyelőre következményként látszik? A jelenben az történik, ami a múltra nem volt jellemző, a társadalom egy részében kialakul a "jó és rossz erdélyi" fogalma, politikai irányok mentén gondolkozva. Valóban ezen irányt tartjuk az egységes nemzet szempontjából üdvözítőnek?


1990-ben verték ki Sütő szemét, én ezt írtam:
"Talán érdemes lenne megkérdezni, hogy jutott-e előrébb egy hajszálnyival is az első koalícióra való lépéstől mostanáig", azaz 1996-tól. De ha szerinted az már normális viszony, ha nem verik ki magyar írók szemét (egyébként ott bányászokról szó sem volt, az egy másik eset), akkor megnyugodhatsz, mert szemek kiverése, (és kilövése) ROMÁNIÁBAN tényleg nem volt szokás az utóbbi 20 évben. Könnyel lehet, hogy az RMDSZ sem akar többet.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó