Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 22. 10:24

A futballban az a varázslatos, hogy nem lehet, mondjuk, az IMF nemzetközi versenyképességi rangsora vagy hitelképességi rangsora alapján eredményt hirdetni. Interjú.

Szóba került a magyar válogatott. Szerethető?

Ez a szóösszetétel, hogy »szerethető válogatott«, nálam kétszázötven felé emeli a vérnyomást. Mert ugyan már, mi a fenét lehetne csinálni egy válogatottal, ha nem szeretni?! Hiszen az a mienk. Azok mi vagyunk. Úgyhogy ez is szép célkitűzés, de ennél azért magasabbra is tehetnénk a mércét. Például, hogy sikeresek legyünk. Kijussunk egy nagy tornára. Legyen világverő válogatottunk. Én ezekben a dimenziókban álmodom. És nem is kétséges, hogy még nyugdíjas korom előtt ülök én még olyan mérkőzésen a lelátón, ahol a legmagasabb kategóriában jegyzett csapatot verünk majd el a válogatott szintjén is, és nem barátságos meccsen, hanem egy világversenyen.

Hiszen a futball nem matematika kérdése csupán…

A futballban az a varázslatos, hogy nem lehet, mondjuk, az IMF nemzetközi versenyképességi rangsora vagy hitelképességi rangsora alapján eredményt hirdetni. A görögök példája azért fontos példa, mert arra tanít, hogy nincs reménytelen helyzet. Tehát lehet gazdasági válság, összeomolhatnak klubok, most éppen nem tudnak fizetni a nagy klubokat leszámítva szinte egyetlen görög klubnál sem, mégis, amikor kell, akkor az Eb-n összeszedték magukat, szerintem kiválóan szerepeltek, és utánpótlás korosztályaik is emberfeletti erőket mozgósítva remek eredményt tudnak elérni. Az U19-es válogatottjukat, amely tele volt a felcsúti Puskás-Suzuki-kupán korábban látott Panathinaikosz-játékosokkal, a spanyolok éppen, hogy megverték az Eb-döntőben. Hiába van sok pénzed, attól még nem biztos, hogy jól tudsz futballozni. És hiába vagy gazdaságilag nehéz helyzetben – az ötvenes évek Magyarországán nem virágzott a jólét –, ha tehetséges vagy, a világ csúcsára is eljuthatsz. Ezért a másik dolog, ami rosszat tesz a vérnyomásomnak, amikor a sportújságokban állandóan a transzferárakról olvasok. Az átigazolási díjak az üzleti szaklapokba valók, számomra elvesznek a sport értékéből, nem hozzátesznek. Gyurcsó Ádám transzferára hogyan viszonyult Petr Čech transzferárához a lövés pillanatában? Amikor azzal próbáljuk magyarázni az eredményt, az esélyeket, hogy egyébként kinek mennyi pénze van, az számomra a sport lealacsonyítása. És annak az egyébként gazdag és erős országok által terjesztett legendának az akaratlan megerősítése, miszerint ha hátul vagy, hátul is maradsz, ha szegény vagy, szegény is maradsz, és mindig is sikertelen leszel. Hát ez ellen küzd Magyarország.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39074


Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A berni VB-döntő a mai napig talány, hiszen ezt a német csapatot a csoportmérkőzések során 8:3-ra vertük.
Te beleestél a bundavád kelepcéjébe (vagy csak nem tudsz tőle szabadulni) amely teljes mértékben téves megközelítés.
'54-ben a közvélemény, mert nem talált magyarázatot, ezzel vigasztalta magát, ezzel próbálta a szégyenletes bukás keltette sebet kezelni.
Nekem egészen más a véleményem.

Szerintem a németek azért nyerték meg a döntőt, mert doppingoltak!!!
Ezt a véleményemet azóta tartom fenn, amióta olvastam egy nyilatkozatot arról, hogy a német öltöző takarítónői elejtettek egy megjegyzést arról, hogy injekciós fiolákat találtak a német öltözőben, amelyre nem találtak magyarázatot.
Nem is találhattak, hiszen '54-ben még sehol sem volt a doppingellenőrzés, egyáltalán még a dopping sem nagyon létezett.
Minden esetre a mérkőzés fejleménye igazolni látszik a feltevésemet, hiszen már 2:0-ra vezettünk, amikor fokozatosan felülkerekedett a német csapat. Ugyan miért?! A korábbi meccs okán nem volt erre magyarázat.


Az idézet tökéletes helyzetjellemzés, de illene ideírnod, honnan idéztél.
Én a Tóth Gy.László - Lentner Csaba - Zárug Péter Farkas könyvre tippelek, amelyet még nem volt alkalmam olvasni.
Mellesleg a magyar futballról volna szó elvileg, de, hogy mekkora a baj az országban, hogy a balliberális médiumok és a romkocsmák, na meg a primitív kocsmanyelv és az alkohol mekkora rombolást képes végezni a mindig-, mindent leszólni szerető, attól elélvező alja népség fejében, erre tökéletes bizonyíték ez a topic.


"De most a Gondviselés egy páratlan embert is adott a nemzetnek: Orbán Viktort."

"Balsors, akit régen tép..."


Ha a foci feneketlen hordójába számolatlanul öntött milliárdokat néhány más sportág kapta volna /kapná, akkor egyedülálló eredményeiket joggal csodálná a világ. Olyan szomorú és szánalmas ez a reménytelen csodavárás, melyet belevertek azoknak a felnövekvő fiataloknak a fejébe is, akik élőben egyetlen Aranycsapat meccset se láthattak... Miért nem látjuk be, hogy vannak a világban egyszeri és megismételhetetlen csodák és teljesítmények. Amikre pont azért kell büszkének lenni, mert soha többé nem ismétlődnek meg. A mai gyerekek meg hadd szórakozzanak a maguk játékával!

Válaszok:
Forsz | 2012. július 22. 13:20

most már mondtad, bár ne tetted volna..


"Miért nem látjuk be, hogy vannak a világban egyszeri és megismételhetetlen csodák és teljesítmények. Amikre pont azért kell büszkének lenni, mert soha többé nem ismétlődnek meg. A mai gyerekek meg hadd szórakozzanak a maguk játékával!"
--------------------------------------------
Kedves trendo! Nagyon nem értek veled egyet.
Te sajnos a lemondó fajtába tartozol és észre sem veszed, hogy ez a mentalitás a lúzerek világa.
Hogy a sikernek éppen aktuálisan mekkora az esélye, az mit sem számít; ami számít, az az, hogy ha van belső tűz és tehetség is hozzá, akkor hihetetlen sikereket lehet elérni, csak hinni kell benne és tenni érte.
Én hiszek benne, hogy a magyar foci fellendíthető és hiszem, hogy az Aranycsapat nem egy különös csillagászati konstelláció eredményeként állt össze.
Nem túl régen még evidenciaként vertük el a spanyolokat, ma meg látod hogy mennyire megfutott nekik.
Miért kellene eleve lemondani mindenről, ami ma nem aktuális?
Orbánnak van igaza, mert hisz és bízik. Miként teszi ezt a politikában is, minden taknyos gyalázkodó seggfej ellenére, amelyekre ő oda se ránt.

Válaszok:
trendo | 2012. július 23. 04:47

"...a világ futball-rangsorában ugyanúgy nullák vagyunk..."
----------------------------------------------
Dendrobaba! A FIFA világrangsorban Magyarország jelenleg a 31. helyen áll. Ami valójában a múltunkhoz képest nem egy fiesta, de hát javítgatjuk, javítgatjuk a rangsort.
Most javítottunk éppen. Ha nem tévedek, a 34. helyről léptünk előre.

Viszont kíváncsi vagyok, hogy a fajtádnak miként jó, hogy ha leszólhatjátok a magyarságot?
Csak bizserget, vagy el is élvezel?


Örülök, hogy egy ilyen érzelmileg sokakat megérintő témában is lehet korrektül megfogalmazott ellenvéleményt látni.Köszönöm! Ami engem illet, hadd tegyek a korábbihoz még annyit hozzá:
Egyszerűen azt a monomániát nem értem, hogy évtizedek óta képtelenek vagyunk feltámasztani egy régóta döglött sportágat és mégis makacsul hiszünk benne, hogy csak és kizárólag ebben lehet és kell sikereket elérni. Ha szűkös erőforrásainkat a menet közben csodásan teljesítő többi sportágra áldoznánk, lényegesen többre vinnénk. A vízipólósok, öttusázók, kajakosok ugyanúgy példaképül állhatnak a fiatalok előtt, dicsőséget szerezve hazánknak, lelkierőt adva a még előttünk álló nehéz években.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó