Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 22. 05:30

Hajlok arra, hogy két forintos percdíj-emelés a telefonon nagyobb szavazatvesztés, mint amit az IMF-ügy cikkcakkjain, finomságain el lehet szenvedni.

– Azt mondod, nem tudod, mi éri meg politikailag az »IMF-nélküliségben«. De hiszen emlékszünk még a »Nem leszünk gyarmat!«-transzparens mögött vonuló békemenetre: nem egyszerűen csak arról van szó, hogy az IMF-nélküliséggel bár semmit nem nyer Orbán Viktor kormánya, de a megállapodás súlyos hitelességvesztéssel járna a szavazótáboruk egy jelentős része előtt?

– Őszintén szólva ez okozza a legnagyobb fejtörés számomra is. Talán csak azért, mert nem foglalkozom a politikával, de nekem máshogy néz ki az IMF-sztori politikai költség-haszon struktúrája, ezért nem is értem a kormány időhúzó taktikáját. Épp a napokban egy nagyra becsült politológus ismerősömet is zaklattam a kérdéseimmel, de a helyzet számomra továbbra is ködös. Nem világos például, miért politikai kudarc, ha az EU/IMF-megállapodás végül létrejön. A kormány hivatalosan végig ezt kommunikálta, a hosszú tárgyalás csak »bizonyíték«, hogy eközben keményen védték a magyar érdekeket. Akit ez ügyben el lehetett veszíteni, azok jó részét az IMF visszahívásakor már elveszíthették. Persze lehet, hogy most azokért megy a küzdelem, akik tavaly év végén elbizonytalanodtak, bár nekem az ezért felvállalt 100-200 milliárdos további megszorítási kényszer politikailag is nagy árnak tűnik. Amúgy is hajlok arra, hogy két forintos percdíj-emelés a telefonon nagyobb szavazatvesztés, mint amit az IMF-ügy cikkcakkjain, finomságain el lehet szenvedni.

Pont ezért a másik eset (nincs IMF-deal) politikai költség-haszon egyenlege sem egyértelmű nekem. Hiába húzza az időt a kormány, egy esetleges meg nem kötés ugyanúgy tekinthető kudarcnak: »tessék, vissza kellett hívni őket, de még ezt sem tudták rendesen megcsinálni«. Ez esetben a »mennyibe kerül ez nekünk« egyre erősödni látszó narratívája is kap még egy lökést. Most az olyan vészforgatókönyvekről, mint hogy olyan gyorsan jön majd a külső baj, hogy nem lesz idő megkötni, amikor igazán szükség lenne rá, nem beszélek. És itt is jön az, hogy a »megnyertük a szabadságharcot« politikailag kétes értékű eredményével szemben ott áll több százmilliárdos ablakon kidobott pénz, amivel szavazókat lehetett volna venni. Ráadásul látva a nemzetközi helyzetet, a szabadságharc végérvényes győzelmét nem is lehet igazából kihirdetni, legfeljebb sugallni. Még egy IMF-kiebrudalást nem biztos, hogy tolerálna a piac, és elviselne az ország.

Ha ezek alapján tippelnem kellene, akkor még mindig inkább azt mondanám, hogy jobb lenne megkötni a dealt, és a megpuhított közvélemény elfogadóbb lenne, mint egy évvel ezelőtt. Más következtetésre akkor jutnék, ha azt feltételezném, hogy a politika nem önértékén kezeli az IMF-megállapodást, hanem valami elvi, értékalapú megközelítés alapján utasítja azt el. Vagy – és ez tűnik kirajzolódni az elmúlt 1-2 hónapban – olyan, nem IMF-kompatibilis lépéseket tervez, melyek megint elhozzák az unortodoxia időszakát.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/39072


61 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mert az IMF a pénzügyi terroristák, bűnözők, bankrablók fedőszerve, mint a Barclays – Libor csalók. Jobb az ilyenekkel kapcsolatban sem lenni.
Egyébként meg mindenki láthatja Görögországban, Spanyolországban, hogy hova vezet az IMF recept.

Válaszok:
Stenonis | 2012. július 22. 09:49

A véleményvezér papagájkommandója akcióban. Néha összekeveri őket az ember a hírcsárdával.


Ez most "nyomásgyakorlás"?

Mert nem a percdíjról szól, sokkal inkább az IMF megállapodás sürgetéséről..


A nemzeti konzultáció legutolsó eredményeiből látszik, hogy Orbánnak nemigen maradt más támogatója, mint a rendszer közvetlen haszonélvezői, akiknek a rezsim adott hivatalt, munkát, megrendelést, katedrát, képernyőt, büntetőjogi védelmet stb., és a látványosan agyafogyott szélsőségesek. Ez utóbbi csoportnak adja kiváló keresztmetszetét a mandiner nácisimogatója. És most hozzászólnak az ország finanszírozási kérdéseihez a maguk intellektuális szintjén. :)

Válaszok:
hátakkor | 2012. július 22. 09:08
Stenonis | 2012. július 22. 09:51

nem akatam hinni a szememnek, amikor láttam a Telenor eedményét.

a honlapjukon megnézhetitek.

http://www.telenor.hu/telenor-..

177 Mrd Ft-os árbevétel, 73 Mrd Ft-os ebida ( ez a tevékenységből adódó nyereség )

Válaszok:
bolá | 2012. július 22. 09:07
Stenonis | 2012. július 22. 09:44

végre látom ki ez a VV-nek hazudott munkásőr. nem a fidesz bevett szokása volt lejárt honvédségi májkrémkonzervvel szavazatot venni.


Az okos ember azt is tudja hogy a 3-4%-os kamat kevesebb teher, mint a 7-8%-os, amit O.V.most a pénzpiacról felvesz!

Válaszok:
hátakkor | 2012. július 22. 09:07

Szavazatvásárlás témában Szocialista Ildikó nénit kell kérdezni, kampányfőnöke is kijött már a böriből


A még okosabb ember nem hasonlítja a forint kamatot az euro kamattal össze. A géniuszok még azt is mérlegelik mi az ára a hitelnek.

Válaszok:
Stenonis | 2012. július 22. 09:43

A bankok, a biztosítók, az energia-cégek és az ingatlanfejlesztők mellett a telekom cégek a legnagyobb jövedelem-szivattyúk.


Hol látod a konzultáció eredményeit?


A még okosabb ember meg elgondolkodhatna, hogy a piacról Orbánék által felvett 6 és 6,375%-os EUR és 7,625%-os USD állampapírok helyett nem érte volna meg a kb. 4%-os IMF/EU hitel...

Válaszok:
hátakkor | 2012. július 22. 10:07

Vegyél telekom részvényeket és részesülni fogsz a haszonból. Ez ilyen egyszerű.

Vagy irigykedsz a szomszédra is, mert sok barack termett a fáján?

Válaszok:
hunmohikan | 2012. július 22. 10:03

De természetesen a Franklin Tempelton Investment (https://www.franklintempleton...) az egy jó dolog. Tudod, ők azok, akik a Viktorodtól állapapírokat vettek 8-9%-os éves kamatra.

Tudod, ők a Viktorék által fetisizált piac.

Talán le kellene esni, hogy a piac pont az általad emlegetett Barclay's-t is jelenti.

Az IMF meg a mi bankunk ;)

Válaszok:
bolá | 2012. július 22. 12:34

És az a vicces (vagy inkább szomorú), hogy ezek a tahók magukat jobboldali konzervatívnak hiszik...


a multi kereskedőláncokat kifelejtetted

Válaszok:
hunmohikan | 2012. július 22. 10:05

nem szokásom irigykedni

csak egyes cégek pénzszivattyúként működnek, ahogy ezt bolá is írta

te meg gondolom valami liberálisan gondolkozó, pc emberke vagy

Válaszok:
Stenonis | 2012. július 22. 10:52

Az a helyzet jómadár, hogy sokat tanultak a 19000 Ft-ból. Tudod annak idején azzal vádolták őket, hogy ellopták a nyugdíjasoktól.
Tudod köcsögmadár, te - állítólag - közgazdász vagy. Méltó utóda annak a hazaáruló értelmiségi bandának, amely gyarmati sorba juttatta az országot. Nomármost! Az IMF, EU stb segítségével bekell mutatni a népnek, hogy gyarmati sorban van, ki az úr a háznál, merre van az előre.
Persze a dolog roppantúl nehéz, mert te és tettestársaid össze vissza hazudoztok, megpróbáljátok megtéveszteni az embereket.
Manapság egyébként divatos győzelmet ünnepelni!
A bankárok is ünnepelnek! Egyre nyíltabban kimondják, hogy legyőzték Amerikát, Európát és hamarosan " Világkormány" lesz egységes pénz, és 7. Rotschild fáraó elfoglalja a trónját.
Mindezt olyan sz@rmadarak sgítségével érik el, mint te!
Mert ugye mit is jelent az egységes világpénz?
Jól látjuk mi történt az egységes eurot bevezető országokkal. (Görögök, spanyolok, portugálok,stb és hamarosan jön a többi!)
Szóval, ha nem lennél áruló értelmiségi erről beszélnél az embereknek és nem a 2 Ft-os adóról. Beszélhetnél arróll hogyan is keletkezik a Ft,és kinek jó a magas jegybank alapkamat. Ha közgazdász lennél, matematikailag is bizonyíthatnád az egységes világpénz értelmetlenségét, a lokális pénzek szükségességét. De te a fáraó embere vagy, helyi károkozó, gerincelenmadár!


ezt bolá megjegyzésére írtam, bocsi


a 4% mellé tegyél még oda ingatlan és vagyonadót, 20%-os közbér és nyugdíj csökkentést, ment volna tovább a kötelező magyánnyugdíj nevű gazdálkodj okosan, nem lehett volna bank és telco adó, pláne nem végtörlesztés. Sajnos Baynau nem indult a választásokon, Bokrost táncoltatták meg, 3%-ot kapott a csodapogramjával. Itt írogathatsz, de a választásokon NEM az IMF nyert.

Válaszok:
Stenonis | 2012. július 22. 10:42
Vhailor | 2012. július 22. 10:45

Szerintem pl. az 50 millió fölötti ingatlanokat nyugodtan meg lehetne adóztatni.

Sőt a vagyonadót sem tartom nagy problémának, ha okosan dolgozzák ki.

A nyugdíjakat nyugodtan lehetne differenciáltan csökkenteni (apukám 155 ezer forintos havi nyugdíjat kap, nincs erre pénze az államnak).

A közbéreknél lehetne spórolni az önkormányzati rendszer átalakításával is.

A manyup jó ötlet volt, csak katasztrofális a megvalósítása. A szabályozást kellett volna átalakítani, nem pedig magántulajdont államosítani (ilyet utoljára Rákosiék csináltak).

A végtörlesztés maga volt az elmebaj. Akik ki tudtak csengetni egy összegben 5-10 millió forintot, azokat nem kellett megsegíteni. Ők simán tudták volna fizetni a magasabb törlesztőrészleteket is. Akiknek segítség kellett volna, azok szarul jártak. Az egyik ismerősöm röhögve végtörlesztett, nyert rajta vagy 2 millió forintot, idén vett egy Lexust. Tényleg ennek a rétegnek volt szüksége segítségre?

A bankokat nyugodtan meg lehet adóztatni. Persze nem azzal az elmebeteg hozzáállással és mértékkel, ahogy itt tették (ennek is tudható be a mostani recesszió).

A választásokon nem is indult az imf. De ettől függetlenül lehetne normális gazdaságpolitikát folytatni. Pl. a régióban nálunk a legalacsonyabb a beruházás és tendenciózusan csökken a mértéke. Az alacsony beruházásból hogy lesz gazdasági növekedés?

Válaszok:
hátakkor | 2012. július 22. 11:38
hunmohikan | 2012. július 22. 15:06

Konzervatív jobboldali vagyok... ;)

Attól, hogy valaki bolsevik, még érthetné a piac működését.

Van Mtelekom részvényem, kapok érte osztalékot (méghozzá eléggé szép summát). Akkor most én is szivattyúzok?

Tudod, a polgári gondolkodás onnan indul, hogy nem elbulizom a fizetésem, hanem befektetem.

Sőt, elárulok egy titkot. Van német gyógyszergyári részvényem is. A németek, amikor osztalékot fizettek nekem, ide Magyarországra, akkor szerinted panaszkodtak, hogy kiszivattyúzzák a pénzüket?

Ha zavar a telenor pénzszivattyúja, vegyél részvényeket az oslói tőzsdén. És akkor te is részesülhetsz a profitból...

Válaszok:
hunmohikan | 2012. július 22. 11:28

"Hajlok arra, hogy két forintos percdíj-emelés a telefonon nagyobb szavazatvesztés..."

Szánalmas ez a próbálkozás, ahogy minden eszközzel igyekeznek tömeghisztériát kelteni ez ellen a - mellesleg fogyasztás-arányos - filléres adó ellen, aminek összegét havi 400 ft-ban maximálták. Ez másfél gombóc fagyi.


Madárkám! Különös,de Te szerintem nem is érzed vagy látod hogy már egyáltalán mi is támasztunk feltételeket a tárgyaláson.Gazdáid/értsd már akiktől a lóvét kapod/az első slukkra befeküdtek volna az IMF-ek.Tudod azok már 60 éve ezt csinálják.Az eredményt, ha egyszer nagyon kinyitod a szemed láthatod!


köszönöm hogy kioktatsz konzervativizmusból.

eddig magam is azt hittem, hogy konzervatív vagyok.

például abban, hogy nem örülök annak, hogy kicsi hazánk nemzeti bruttó össztermékének ( GDP ) csak 90 %-a netto hazai termék. ( NNP )

ez azt jelenti, hogy a GDP 10 %-a távozik a fenti pénzszívattyúkon keresztúl legálisan az országból

Válaszok:
Stenonis | 2012. július 22. 13:29

A kívánságlistád alapján Bokrosra kellett volna szavaznod, de így se érte volna el a bejutási küszöböt. Majd legközelebb. Aput meg beszéld rá utaljon a 155 rúgóból az IMF-nek havonta, meg a kéró után is ami felesleges otthon. Vagy vegyetek állampapírt, 8%-ot fial.

Válaszok:
Kovács Jenő | 2012. július 22. 11:50
Stenonis | 2012. július 22. 13:41

BTW a szavazó vásárlás nem túl legális. Szocialista Ildikó néni osztogatott 19eFt-os sárga csekkeket Budafokon, h szebb legyen a szipirtyó fekvése


És ezzel most bármit is cáfoltál, amit Stenonis elmondott? Ilyen konstruktívak vagytok ti mind a főnökötökkel egyetemben. Közben nagy erővel építitek a kriptokommunizmust (nem, nem a fasizmust, mert Mussolini nem bratyizott a maffiával), és még ti komcsiztok meg libsiztek, gratula!


Ha nem tudod, mit csinált a Barclays a Liborral, akkor inkább nézz utána. A magasságos piacod bűnözők, bankrablók, pénzügyi terroristák gyűjtőhelye.

Válaszok:
Stenonis | 2012. július 22. 13:25

És Viktor az általad pénzügyi terroristáknak tartott bankoknak adott el magyar államkötvényeket... Tudod, ez a 2 éve meghirdetett piacról történő finanszírozás. Ahelyett, hogy a mi bankunktól (by O. Viktor) vett volna fel alacsonyabb kamatért hitelt.

Amit te művelsz, az tipikus példája a kognitív disszonanciának. ;)

Válaszok:
bolá | 2012. július 22. 16:31

Ha te beruházol valahova, akkor az elért profitot szeretnéd élvezni.
Az EU-ban a tőke, munkaerő stb. szabadon áramolhat. Ha egy magyar cég épít egy gyárat Bulgáriában, akkor az ott megtermelt profit egy részét biztos, hogy hazahozná.

Nem értem, hogy ebben mi a pénzszivattyú?

Az ország alapvetően tőkehiányos, az új beruházások nagy része külföldi működő tőkét igényel.

Szerinted a Daimler, aminek a kecskeméti gyárára olyan büszke Viktor, nem fogja kivinni az itt megtermelt profitot?


Nem kellett volna Bokrosra szavaznom, pár gazdasági programja egyedül neki volt valamilyen szinten reális.

Szerinted a mostani gazdasági és a jövendő demográfiai viszonyokat figyelembe véve a magyar állam képes ennyi nyugdíjat fizetni?
Ez egy egyszerű eldöntendő kérdés (igen/nem). Nem kell bokrosozni, meg terelni.

Szerinted nem lehet megadóztatni mondjuk az 50 millió fölötti ingatlanokat. Miért nem?

És igen vettem állampapírt, és 8,5%-ot fial. Az inflációt kb. 3-3,5%-kal meghaladja (ennyi a nettó profitom). De csak rövid távra, mert 10 éveset nem mernék venni, még ennél magasabb kamatrátával sem. Viszont a 8%-os diszkont kincstárjegy az nagy üzlet.

Tudod, én vagyok a nemzeti tőkés, akiket támogatni kell. Nem kell az ingatlanokat, vagyont megadóztatni, sőt köszönöm az adócsökkentést. Abból is vettem magyar állampapírt. ;)

A hülyének is megéri, az állam kevesebb adót szed be tőlem, ezt állampapír kibocsátással kompenzálja, amit az adócsökkentésemből veszek.
Dupla hasznom van a hülye magyar államból.

De köszönöm, hogy tapsoltok ehhez. ;)


Ha az egész neked ködös, nem egyértelmű, akkor mi a lófaszt okoskodsz, akkor kussolj!


amit ebben a cikkben írtál, azzal mindenben egyetértek


Látom egyszerű magyar szavakat nem értesz, közben dobálózol idegenekkel, amelyeket ugyancsak nem értesz.
A Barclays csalt a Liborral, ez bűntett, akik ezt csinálták – a bank vezetői – bűnözők, még a neoliberális szócső Economist is kénytelen volt bankster-ekről írni az ügy kapcsán.
De a korábban Goldman Sach-os amerikai pénzügyminiszter 3 hónappal a Lehman csődje előtt, egy moszkvai találkozón megsúgta a volt kollégáinak, hogy a Lehmant már nem mentik ki; így a Goldman Sach kapott 3 hónapot, hogy szép csendben kiszálljon a Lehman-pozícióiból, amiben persze a hitelminősítők is nyakig benne voltak, mert egészen a csőd előestéjéig AAA-n tartották a Lehman, a Goldman Sach magas áron eladta, egyszerű tudatlan kisbefektetők meg megvették, aztán jó nagyot vesztettek.
A HSBC a mexikói drogkartellek pénzét mossa tisztára.
És még a végtelenségig lehetne folytatni a bűntényeket csalásról, bennfentes kereskedésről stb. Olyanok ezek, mint a Tour de France-osok: mind kokszos. Csak ezekről az általuk tulajdonolt globális média mélyen hallgat, csak amikor már nagyon nagy a balhé – most a Barclays – Libor – akkor számolnak be. De te azért ezeknek a bűnözőknek a szlogenjenit ismételgeted. Ezért tartunk itt.


Látom egyszerű magyar szavakat nem értesz, közben dobálózol idegenekkel, amelyeket ugyancsak nem értesz.
A Barclays csalt a Liborral, ez bűntett, akik ezt csinálták – a bank vezetői – bűnözők, még a neoliberális szócső Economist is kénytelen volt bankster-ekről írni az ügy kapcsán.
De a korábban Goldman Sach-os amerikai pénzügyminiszter 3 hónappal a Lehman csődje előtt, egy moszkvai találkozón megsúgta a volt kollégáinak, hogy a Lehmant már nem mentik ki; így a Goldman Sach kapott 3 hónapot, hogy szép csendben kiszálljon a Lehman-pozícióiból, amiben persze a hitelminősítők is nyakig benne voltak, mert egészen a csőd előestéjéig AAA-n tartották a Lehman, a Goldman Sach magas áron eladta, egyszerű tudatlan kisbefektetők meg megvették, aztán jó nagyot vesztettek.
A HSBC a mexikói drogkartellek pénzét mossa tisztára.
És még a végtelenségig lehetne folytatni a bűntényeket csalásról, bennfentes kereskedésről stb. Olyanok ezek, mint a Tour de France-osok: mind kokszos. Csak ezekről az általuk tulajdonolt globális média mélyen hallgat, csak amikor már nagyon nagy a balhé – most a Barclays – Libor – akkor számolnak be. De te azért ezeknek a bűnözőknek a szlogenjenit ismételgeted. Ezért tartunk itt.

Válaszok:
Stenonis | 2012. július 22. 16:50

Ok, értem én...

Ugye nincs bankszámlád, és a kert végében ásod el a pénzt, mert csak ott van biztonságban.

A kapitalizmus nem a tökéletes rendszer. Elvtársaid megpróbálkoztak a szocializmus építésével, de lássuk be az nem működött.

Csalók mindenütt vannak, annak kell inkább örülni, hogy kiderülnek az esetek és hatékonyabban fog ott működni az ügyészség, mint nálunk Polt Petya és Budai Gyulus. ;)

Viszont úgy tűnik, hogy az általad szlogeneknek vélt írásokra érdemben nem tudtál reagálni.


Ezt most a Lenin összesben vagy a Sztálin összesben olvastad?


És ennek mi köze van a kapitalizmushoz?

Az Opel vígan gyártotta a németeknek a hadfelszerelést és fizette az amerikaiaknak a profitot, mivel már akkor is a General Motors tulajdonában volt.

Ráadásul a kapitalizmus az nem egy ideológia, mint mondjuk a kommunizmus.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó