Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 17. 15:08

Az ingatlanadó ötlete nem feltétlenül ördögtől való.

„Az egyszerű magyar emberek persze már így sincsenek könnyű helyzetben. Amennyiben rendesen adózott jövedelmükből véletlenül sikerül annyit spórolniuk, hogy ingatlant tudjanak venni, akkor még az után is kell illetéket fizetniük. Ha ezt követően a kormányzat még ingatlanadót is akarna tőlük szedni, azt már alighanem erőteljes kizsákmányolásként élnék meg.

Pedig az ingatlanadó ötlete nem feltétlenül ördögtől való. Aki egy adott területen ingatlannal rendelkezik, az ott nagy valószínűséggel használja a közszolgáltatásokat: igénybe veszi a közutakat és a közvilágítást, élvezi a közbiztonságot, melyekért cserébe jogos - ha úgy tetszik igazságos - lenne, ha fizetne valamit az államnak. Igazságosabb, mint néhány olyan extrém adónem esetében, ahol a befizetők köre köszönő viszonyban sincs a közszolgáltatások igénybe vevőivel.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38886


Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Hogy reszket a kicsi lelkem még egy adónemért, egyem a szívét. Hát még nem elég? A bőrünket ne vessük le?


Tudod ott távol az ingatlanoknak más története volt, mint nálunk, valamint a társadalom ingatlantulajdoni hányada a mai napig más, valamint a szerzési modja is.

Mivel nem volt államosítás ezért a családok generáciokon keresztül örököltek a másik részük meg aki ujonnan építkezet mig terher volt az ingatlanán adómentességet élvez. Mivel ez a szabály ezért mindenki tudja, hogy ez egy kiszámitható rendszer. Ezért nyugaton inkább a vagyonadó az ami elterjedt, de az ingatlanadót nem vonják be ezekbe a körbe.

Ma magyarországon nem lehet a társadalomra rázuditani az általános ingatlanadó terhét mig a jővedelmek sokesetben a lakhatási (rezsi költséget) sem fedezi, vagy legalábbis elviszi a jővedelem 40-50 % át.

Válaszok:
bini | 2012. július 17. 16:18

"Aki egy adott területen ingatlannal rendelkezik, az ott nagy valószínűséggel használja a közszolgáltatásokat: igénybe veszi a közutakat és a közvilágítást, élvezi a közbiztonságot, melyekért cserébe jogos - ha úgy tetszik igazságos - lenne, ha fizetne valamit az államnak."

Az adót tulajdonképpen miért is fizetjük? Vagy fordítsuk meg, mi is jár nekünk az adóért cserébe? Valóban ingyen kapjuk az utat, a közvilágítást, a közbiztonságot - ez utóbbit, mondjuk elég szerényen adják.

Az tulajdonomban lévő ingatlan többszörösen le van adózva, milyen alapon fizessem meg még egyszer?


Még ehhez annyit, hogy legtöbb nyugati országban az ingatlan nyilvántartás és érték az 1900 as évektől kezdödött és folyamatosan ehez viszonyítva tartják nyílván a mai értéknek megfelelően ezért a kivetett adok a valós értéket tartalmazzák hozzáidomulva a jővedelmekhez. Nálunk ez nem mondható el a rendszerváltoztattással bekövetkezett magántulajdon és ingatlan értékének aránytalan és irreális értékével, ráadásúl a területi absztrak befolyásolása által.
Ezek a változások nem követték a jővedelmi változásokat, de az is előfordúl, hogy egy külterki terület(zöldövezet) hitrtelen felértékelődik és ott 30-40 éve felépitett (kalába) egy családi ház mára 100 milliot is ér anélkül hogy bármilyen értéknővelő beruházást elvégeztek volna.

Szóval szépen hangzig, de kivitelezhetettlen a jelen állapotban egy ilyen adó ami igazságos és méltányos lenne. Talán két három generáció mulva , mikorra egy egységés értékelési rendszer is kiépül és nem hagy óriási területi külömbségeket ami ma egy nonszensz.


Azért nincs ingatlanadó, mert az elmúlt 20 évben jobbára ingatlan spekulációból születtek a nagyvagyonok. Nincs semmilyen értéke a munkának.

Lehetne ingatlanadó, csak nem a szerző által tálalt dolgok miatt. Ingatlanok után úgy kellene adózni, hogy lenne egy adómentes rész, ( négyzetméter/fő) ami egy tisztességes lakhatást feltételezne és megadóztatni a gyakran fekete jövedelemből és spekulációs célzattal vásárolt ingatlanokat.

De nem lesz, mert nem érdek. Akik igazán kellene, hogy adózzanak már régen bevásárolták magukat a politikába.


Úgy látom, ti itt csak ellenérveket kerestek. Hadd legyek akkor az ördög ügyvédje!
Én nem tartanám rossznak egy olyan ingatlanadó kivetését, melynek révén az a gazdag réteg, amelyik lényegében nem fizet jövedelemadót, mert mondjuk osztalékból él, és a kiadásait a vállalkozásaira terheli, így még a fogyasztásán keresztül kicsengetett ÁFÁ-t is visszaigényli, mégis valahogy hozzájárulna a közteherviseléshez.
Ehhez persze az adómentes értékhatárt nagyvonalúan kéne megszabni, mondjuk 50 MFt körül, hogy ne a vidéki viskótulajokat és a "panelprolikat" terhelje az adó. És az adó mértékét is jó érzékkel kéne kivetni, mert a cél nem lehet az értékes ingatlanok "államosítása" (sem).
Mielőtt valaki le akarna torkolni, hogy ebből nem folyna be lényeges összeg, gondoljon bele, hogy ennek ellenére mégiscsak elmozdulna valami a társadalmi igazságosság irányába. A gazdagok nem mennének tönkre, és legalább rájönnének, hogy a birtoklás felelősséggel is jár.


Igaz ugyan, hogy többféle adó is van, amit az önkorik kivethetnek. De választaniuk kellett a lehetőségek közül és csak egyfélét szabhattak ki. Ahol pl. van kommunális adó, ott nem szedhetnek az építmények után is.
A lényeg viszont az, hogy így az ország lakosságának egy hányada fizet ingatlanja után adót, a másik nem, ami élből igazságtalan. Nyilvánvalóan, ha bevezetnének valamiféle egységes adót az ingatlanokra, akkor az összes többit el kéne törölni!


Lehet hogy nem ordogtol valo, de mindenesetre ordognek tetszo talalmany.


"Az ingatlanadó ötlete nem feltétlenül ördögtől való. "


Természetesen, amennyiben az adó önkéntes. Ha viszont a nemfizetését a hatalom büntetné, akkor inkább sarcról van szó, mint adóról, és akkor bizony ördögi.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó