Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 12. 12:03

Akár kedvező folyamat is lehetne, ha ezek a fiatalok a külföldön megszerzett tudásukkal aztán visszatérnének. Interjú.

Sokan arra figyelmeztetnek, hogy az ösztöndíjas helyek csökkentése miatt sok fiatal már eleve nem Magyarországon, hanem külföldön kezdi meg tanulmányait, és ez tovább növeli az elvándorlás egyébként is egyre súlyosabb problémáját. Ön szerint is van ilyen összefüggés?

A tendencia valóban létezik. Mindez önmagában akár kedvező folyamat is lehetne, ha ezek a fiatalok a külföldön megszerzett tudásukkal aztán visszatérnének. A mostani gazdasági és társadalmi helyzetben ez azonban egyáltalán nem így van: akik elmennek, nagy eséllyel nem térnek vissza. Márpedig mégiscsak itthon képzett szakemberekkel kellene biztosítanunk a társadalmi utánpótlást.

Szorosan ide kapcsolódik a »röghöz kötés«, azaz a hallgatói szerződések kérdése, amelyet most az Alkotmánybíróság döntése után törvényben kívánnak szabályozni. Mennyire jelenthet megoldást egy ilyen intézkedés?

Megértem, hogy ez nem szimpatikus a mostani fiataloknak. Azonban hasonló megoldások korábban is léteztek: amikor én másodéves voltam, édesapám halála után ösztöndíj szerződést voltam kénytelen kötni a Somogy Megyei Tanáccsal, és miután az akkori Pécsi Orvostudományi Egyetemen maradtam, vissza kellett ezt fizetnem. Tehát korábban is voltak hasonló konstrukciók, más kérdés, hogy nem ilyen nagyságrendben. Az az alapelv megítélésem szerint egyáltalán nem irreális, hogy a társadalom által a szakemberek képzésére fordított források a társadalom számára hasznosuljanak. Abban már egyáltalán nem vagyok biztos, hogy pont a hallgatói szerződések jelentik erre a megoldást, ez tipikusan az a kérdés, ahol társadalmi egyeztetés lenne szükséges. Az Európai Unión belül szerintem az is megoldás lehetne, hogy a magyar diplomásokat foglalkoztató állam fizesse ki a képzési költséget, hiszen a nálunk megszerzett tudás náluk hasznosul.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38682


Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A kint végzettek hazatérését rengeteg tényező befolyásolja. Ha sikerült kinn beilleszkedni, jó állást találni, egzisztenciát teremteni, karriert építeni, lakást, házat venni, családot alapítani... egyre kisebb lesz az esélye annak, hogy érdemes legyen a semmire hazajönni. Főleg azért, mert nagy eséllyel addigra az előmenetelt jelentő státuszok rendre be vannak töltve.
A kint párt választó, vegyes házasságot kötő fiataloknál (főleg, ha a házastárs családja befogadó és segítőkész), még egy okkal több lesz, hogy ne települjenek haza.

Válaszok:
bini | 2012. július 12. 14:32

Értem én hogy kurva jó a mesés nyugat, biztosan az. De legalább ne propagáljuk, csak szívunk vele.


A tendencia az lesz, lehet visszaáramlás, de már akkor, ha biztosított az egzisztenciális háttér. Adott esetben ez a nyugdíjaséveket is jelentheti, de egy biztos, az adózás lényegi része és a szakértelem visszaforgatása nem itt fog megvalósulni. Ez csak azon esetben lesz másként, ha megváltozik a helyzet és a gondolkodás az országban. De akik mostanában mennek ki és sikeresen beilleszkednek, őket már ez sem fogja nagyon meghatni.


Amit Te felvázoltál az az ut ami sok esetben egyáltalán megakadályozza azt, ha akarna se tudjon hazatérni, mivel annyira elkötelezte magát a hitelei és egyébb kötelezettsége miatt, hogy szinte nyugdíjas koráig kell ott dolgoznia hogy nullára kijöjjőn.
Máskülönben bármilyen csillógónak tünik valami keserü kenyér az, mert bármilyen karriert exisztenciát teremt idegen marad minden ellenkező híreszteléssel ellentétbe.

Az életkörülmények és a munkalehetőségek úgyanolyan bizonytalan, mint itthon. A munkanélküliség demoklesz kardja ott lóg még a zsenik feje fölött is, mert ha egy cégnek nehezen megy Ő az elsők között lesz akinek utilaput kötnek a talpára és, ha lekötötte magát a továbbállás már nem egyszerü.

Az eurozónában válság van és egyre mélyül s nem lehet tudni hová fút ki, főleg akkor mikor már gazdasági növekedési potenciálja kisebb, mint a fejletlenebb keletközép europai országokban, mivel ott az infrastrukturális és teknologiai beruházások már el lettek végezve, így ezen területen a munkalehetőségek is beszükültek. A szolgáltató és kereskedelem meg egyre szükebb, mivel a belső kereslet már évek óta nem látványosan, de csökkennek. A munkanélküliség folyamatosan nő ami a lehetőségeket is szükiti.

Ezért én inkább arra teszek, hogy ha valaki kimegy és életvitelszerüen ott él egy pár évet nagyon sok tapasztalattal inkább hazatér, mint életét idegenben élje le, mely ha bevaljuk ha nem mentálisan is rombolja az embereket.


szóval nem vesztettél egy feltalálót sem, egy nobel dijast sem, senkit...kár hoyg itthon szinte egy se maradt...


milliómosok adják el házaikat Bicskén és lépnek le


A magyarok nagy része német-szláv-bolgár-görög-latin stb. bevándorlók ivadéka. Az ő őseik még a nacionalizmus kitalálása előtt érkeztek Magyarországra, így őket nem nevezték még hazaáruló, sehonnai bitang embernek. De mégiscsak ugyanezt tették: kiszakadtak családjukból, kultúrkörükből, elhagyták velük közös nyelvet beszélő "nemzettársaikat".

Felesleges valamiféle erkölcstelen cselekedetként ezt megbélyegezni: ha valaki más országban szeretne letelepedni - és unokáik már valószínűleg nem lesznek magyarok többé - akkor tegye ezt meg. Ez magánügy.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó