Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 12. 12:03

Akár kedvező folyamat is lehetne, ha ezek a fiatalok a külföldön megszerzett tudásukkal aztán visszatérnének. Interjú.

Sokan arra figyelmeztetnek, hogy az ösztöndíjas helyek csökkentése miatt sok fiatal már eleve nem Magyarországon, hanem külföldön kezdi meg tanulmányait, és ez tovább növeli az elvándorlás egyébként is egyre súlyosabb problémáját. Ön szerint is van ilyen összefüggés?

A tendencia valóban létezik. Mindez önmagában akár kedvező folyamat is lehetne, ha ezek a fiatalok a külföldön megszerzett tudásukkal aztán visszatérnének. A mostani gazdasági és társadalmi helyzetben ez azonban egyáltalán nem így van: akik elmennek, nagy eséllyel nem térnek vissza. Márpedig mégiscsak itthon képzett szakemberekkel kellene biztosítanunk a társadalmi utánpótlást.

Szorosan ide kapcsolódik a »röghöz kötés«, azaz a hallgatói szerződések kérdése, amelyet most az Alkotmánybíróság döntése után törvényben kívánnak szabályozni. Mennyire jelenthet megoldást egy ilyen intézkedés?

Megértem, hogy ez nem szimpatikus a mostani fiataloknak. Azonban hasonló megoldások korábban is léteztek: amikor én másodéves voltam, édesapám halála után ösztöndíj szerződést voltam kénytelen kötni a Somogy Megyei Tanáccsal, és miután az akkori Pécsi Orvostudományi Egyetemen maradtam, vissza kellett ezt fizetnem. Tehát korábban is voltak hasonló konstrukciók, más kérdés, hogy nem ilyen nagyságrendben. Az az alapelv megítélésem szerint egyáltalán nem irreális, hogy a társadalom által a szakemberek képzésére fordított források a társadalom számára hasznosuljanak. Abban már egyáltalán nem vagyok biztos, hogy pont a hallgatói szerződések jelentik erre a megoldást, ez tipikusan az a kérdés, ahol társadalmi egyeztetés lenne szükséges. Az Európai Unión belül szerintem az is megoldás lehetne, hogy a magyar diplomásokat foglalkoztató állam fizesse ki a képzési költséget, hiszen a nálunk megszerzett tudás náluk hasznosul.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38682


65 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


AQkinek van lehetősége pucoljon ebből az országból.

Válaszok:
Vhailor | 2012. július 12. 14:41

A röghöz kötés mögötti gondolat nyilván valós igényeket tükröz. De, és tényleg itt a nagy de: úgy kell valakinek vállalnia a mo-i munkát, hogy egyáltalán nem biztosított a munkalehetőség, sőt. Nyilván vannak "favorit" szakmák, de azért nem mehet mindenki orvosnak meg rendőrnek...


Mi is hazajöttünk, pedig maradhattunk volna. Nem is tervezzük, hogy visszamenjünk.
Itthon akarjuk felnevelni a gyerekeinket.

Válaszok:
csi szi | 2012. július 12. 13:22

A kint végzettek hazatérését rengeteg tényező befolyásolja. Ha sikerült kinn beilleszkedni, jó állást találni, egzisztenciát teremteni, karriert építeni, lakást, házat venni, családot alapítani... egyre kisebb lesz az esélye annak, hogy érdemes legyen a semmire hazajönni. Főleg azért, mert nagy eséllyel addigra az előmenetelt jelentő státuszok rendre be vannak töltve.
A kint párt választó, vegyes házasságot kötő fiataloknál (főleg, ha a házastárs családja befogadó és segítőkész), még egy okkal több lesz, hogy ne települjenek haza.

Válaszok:
bini | 2012. július 12. 14:32

Értem én hogy kurva jó a mesés nyugat, biztosan az. De legalább ne propagáljuk, csak szívunk vele.


"Tudjátok aki embernek gyenge, az magyar hitvány."

Ezért simán csak leköpnélek.


Ja de ti nyilván a fideszirodán vagy közgépnél dolgoztok, legalábbis a ballibsik szerint nem lehet erre más magyarázat.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 12. 17:40

dédapám mesterévei alatt végigjárta Európát, akkor ő most nem volt igazi magyar mert elindult?

Én is elindultam és ha ilyen hozzászólásokat olvasok, akkor az az érzésem, hogy ne is menjünk már haza. Tényleg az lenne a jó az országnak?


A tendencia az lesz, lehet visszaáramlás, de már akkor, ha biztosított az egzisztenciális háttér. Adott esetben ez a nyugdíjaséveket is jelentheti, de egy biztos, az adózás lényegi része és a szakértelem visszaforgatása nem itt fog megvalósulni. Ez csak azon esetben lesz másként, ha megváltozik a helyzet és a gondolkodás az országban. De akik mostanában mennek ki és sikeresen beilleszkednek, őket már ez sem fogja nagyon meghatni.


Jobban örülnék neki, ha inkább azok húznának el innen, akik nem ide valók.


Nem igazán.

De miért lenne "gyenge", "hitvány" valaki, mert külföldön próbál szerencsét?

Jobb, mintha itthon meresztené a seggét és tartaná a markát.


Amit Te felvázoltál az az ut ami sok esetben egyáltalán megakadályozza azt, ha akarna se tudjon hazatérni, mivel annyira elkötelezte magát a hitelei és egyébb kötelezettsége miatt, hogy szinte nyugdíjas koráig kell ott dolgoznia hogy nullára kijöjjőn.
Máskülönben bármilyen csillógónak tünik valami keserü kenyér az, mert bármilyen karriert exisztenciát teremt idegen marad minden ellenkező híreszteléssel ellentétbe.

Az életkörülmények és a munkalehetőségek úgyanolyan bizonytalan, mint itthon. A munkanélküliség demoklesz kardja ott lóg még a zsenik feje fölött is, mert ha egy cégnek nehezen megy Ő az elsők között lesz akinek utilaput kötnek a talpára és, ha lekötötte magát a továbbállás már nem egyszerü.

Az eurozónában válság van és egyre mélyül s nem lehet tudni hová fút ki, főleg akkor mikor már gazdasági növekedési potenciálja kisebb, mint a fejletlenebb keletközép europai országokban, mivel ott az infrastrukturális és teknologiai beruházások már el lettek végezve, így ezen területen a munkalehetőségek is beszükültek. A szolgáltató és kereskedelem meg egyre szükebb, mivel a belső kereslet már évek óta nem látványosan, de csökkennek. A munkanélküliség folyamatosan nő ami a lehetőségeket is szükiti.

Ezért én inkább arra teszek, hogy ha valaki kimegy és életvitelszerüen ott él egy pár évet nagyon sok tapasztalattal inkább hazatér, mint életét idegenben élje le, mely ha bevaljuk ha nem mentálisan is rombolja az embereket.


Az egyes évfolyamok 30-35%-a most is állami térítéssel tanulhat tovább. Azaz másképpen fogalmazva, a tehetségesebb / szeorgalmasabb egyharmad az új rendszerben is ingyen tanul. A hülyébbeknek meg fizetniük kell.

Mi ezzel a baj?

A nem támogatott szakokon pedig van ugyan képzési költség, de finanszírozási lehetőség is. A külföldi alternatíva pedig szintén nem ingyenes, ha a megélhetési és utazási költségeket is figyelembe vesszük.

Szóval, nyugi, nem kell a hangulatkeltés.


Jó, de ha itthon az vár rá, hogy felkopik az álla, vagy kilátástalan a jövője és van lehetősége, akkor miért maradna?

Nekem is van sok ismerősöm, hülyék lesznek majd hazajönni.


Stílustalan tahóktól csak ilyen gorombaságok elvárhatóak, mint amit általában te kommentelsz.


az ilyen barmok miatt akarnak elmenni a fiatalok,mint amilyen te vagy!

Neked mindegy,hogy vörös vagy sárga a zászló,csak valakinek a seggét lehessen nyalni!


szóval nem vesztettél egy feltalálót sem, egy nobel dijast sem, senkit...kár hoyg itthon szinte egy se maradt...


milliómosok adják el házaikat Bicskén és lépnek le


Érdekes nézni milyen élvezettel vezetik elő a "meneküljönakitud" teóriát néhányan? Jó ez nektek? Élvezitek?

Egyébként csak a tények kedvéért szeretném megjegyezni, hogy arányaiban Magyarországról és Csehországból mentek el a legkevesebben. A románok és lengyelek nagy bajban vannak.
Szóval minden dramatizálás ellenére nincsen tömeges kivándorlás.
Egyébként nem is lesz, márcsak azért sem, mert Nyugaton párhuzamosan minden romlik.

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. július 13. 00:00
OmegaMale | 2012. július 13. 08:59

Igen. Anno a gyerekem is hazajött külföldről, pedig jól beszéli a nyelvet és jó állása volt. Csak annyival indokolta a hazajövetelét, hogy "magyar vagyok".

Föl-földobott kő, földedre hullva,
Kicsi országom, újra meg újra
Hazajön a fiad.

Messze tornyokat látogat sorba,
Szédül, elbusong s lehull a porba,
Amelyből vétetett.


Hazajönnek a fiatalok is. A világ országainak felében éreztetik velük, hogy ők ott csak jött-mentek. nem könnyű végleg beilleszkedni. érdekes néhány évig Bécs, Berlin, Párizs, London, de végleg ott élni már nem jó.


A magyarok nagy része német-szláv-bolgár-görög-latin stb. bevándorlók ivadéka. Az ő őseik még a nacionalizmus kitalálása előtt érkeztek Magyarországra, így őket nem nevezték még hazaáruló, sehonnai bitang embernek. De mégiscsak ugyanezt tették: kiszakadtak családjukból, kultúrkörükből, elhagyták velük közös nyelvet beszélő "nemzettársaikat".

Felesleges valamiféle erkölcstelen cselekedetként ezt megbélyegezni: ha valaki más országban szeretne letelepedni - és unokáik már valószínűleg nem lesznek magyarok többé - akkor tegye ezt meg. Ez magánügy.


Milyen jellegű állást találtál itthon? Érdekelne!


Jó tipp volt. :)
Már kaptam itt erre máskor hasonló választ.


Az szimpatikus állás! :)


Sajnos tényleg mennek.
Akárkivel elegyedik szóba az ember, szinte mindenki készül. Fiatal, középkorú, mindegy.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 13. 08:03

Készülnek, vagy mennek?
Az ismeretségi körömben is van, aki két éve "nem bírja tovább, ő megy, jövő hónapban, de legkésőbb két hónap múlva". Két éve, folyamatosan. Két év múlva is itt lesz.
Arról nem is beszélve, hogy az induláshoz tájékozottság, nyelvtudás és pénz is kellene.
Nem eszik azt olyan forrón.

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. július 13. 14:21

Viszont aki ezt beveszi, és megfelelő nyelvtudás, tájékozottság és pénz nélkül belevág, az kegyetlen helyzetbe kerülhet. Lelkiismeretlenség másokat ilyesmire rábeszélni.


"...Magyarországról és Csehországból mentek el a legkevesebben. A románok és lengyelek nagy bajban vannak."

Azt még tegyük hozzá, hogy Romániában pár éve (most nem tudom, mi az állás) gyakorlatilag nem kellett az IT-területen végzettek után adózni, ami a keresetkben is keményen mutatkozott. Ennek ellenére A Románián kívül üzemelő multik dugig vannak a román bevándorlókkal, ingázókkal... A román állam kiképzete Őket ingyen és cserébe egy nagy büdös lófaszt kaptak a hálás román ex-diákoktól (ha az adott területen előnyt jelentett pár év gyakorlat, egye fene, 1-2 évet lehúztak egy román léányvállalatnál a CV kedvéért, az ottani cég természetesen egy kanyit adót sem fizetett be odahaza utánuk)...

Ennyit arról, hogy a kivándorlási kedv összefügg-e azzal, hogy idehaza kínálnak-e AKÁRMEKKORA előnyt, kedvezményt... A román példa nem egyyedi, a balkáni mentalitás része ez a magatartás. A szomszéd fűje mindig zöldebb, az ország van értem, a problémák megoldása helyett inkább otthagyom a szemétkupacot és kezdek elölről egy másikat, máshol.

Sőt, mondok mást: eddig senkit nem korlátoztak úgy a választásban, mint ahogy állítólag most. Kérdezem én: meglátszanak a múlt lehetőségei a múltban végzettek és jelenleg (feltehetőleg) dolgozók gazdadsági-társadalmi teljesítményén????

Akik elmennek, azok el akarnak menni és SEMMI nincs, amivel itt lehet tartani őket!!! Aki idehaza képzeli a jövőjét, az megtalálja a boldogulás módját. So simple.


Én nem azt mondom, hogy aki megy, az jól teszi.
Sőt, nagyon elkeserít, hogy az itthonboldogulás lehetősége már sokakban fel sem merül.Inkább nekivágnak az ismeretlennek,
ahogy említed: nyelvtudás, komoly előzetes felkészülés nélkül.
De az is tény, hogy a szomszédtól elkezdve a munkatárson át az ismerősig mindenkinek mehetnéke van, és szűkebb-tágabb környezetünkből rengetegen élnek már külföldön.


Én meg azt mondom, a pénz nem minden.
Ha csak az lebegne a szemem előtt, talán már nem is lelném örömömet benne.


Bár abban igazat adok, hogy már sokszor én is azt érzem, itt se nekem, a gyerekeimnek meg pláne nem lesz jövője.
Borsod már lassan olyan, mint egy gettó.


Tudom én, hogy ebben az ország mentálisan igen nagy bajban van.
Ahol tudják, fúrják egymást az emberek, nincs összefogás, jóindulat a másik iránt. Tényleg nem egy inspiráló környezet, elismerem.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó