Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 10. 08:38

A Tárki tavaly készült, de most publikált felmérése szerint a lakosság túlbecsüli a magyarországi cigány, zsidó, kínai, arab és afrikai emberek, valamint a Magyarországon élő határon túli magyarok arányát.

A Tárki által 2011 áprilisa és júniusa között végzett – a közvélemény-kutató honlapjára most felkerült – kérdőíves országos, reprezentatív kutatásból kiderül, hogy egy átlagos felnőtt szerint Magyarország lakosságának körülbelül hetede-ötöde roma, 10-12 százaléka zsidó, illetve ugyanennyi határon túli magyar, 6 százaléka kínai, 2-2 százaléka arab, illetve afrikai. A válaszadók mindegyik csoportot jelentős mértékben túlbecsülik. A különböző tudományos becslések szerint ugyanis összesen körülbelül 15 százalék az említettek tényleges aránya.

Mint ismertették, a válaszadóknak maguktól kellett megbecsülniük, hogy vajon a 10 milliós lakosság hány százalékát alkotják a fenti csoportok tagjai. Ennek következtében extrém magas arányokat vélelmező válaszok is születtek. Ha a kérdésre adott első, őszinte és nyers válaszokat vennék alapul a lakosság társadalomképének megrajzolásához, akkor azt a megállapítást tehetnék: az emberek tulajdonképpen kisebbségben látják a „vizsgált csoporttagsággal nem rendelkezőket” Magyarország lakosságán belül. Rámutattak, az első felindulásból született, és extrém módon magas arányokat mutató válaszok azonban kevésbé a válaszadó tényleges észlelésén alapulnak, inkább a válaszadó azon véleményét fejezik ki, hogy az adott csoportba tartozókból szerinte „túl sok” van az országban.

A kutatásnál nem vették figyelembe a nagyon valószerűtlen értékeket, így ezek a szélsőséges vélemények nem torzítják a vélemények átlagát. Azonban még ezzel a módosítással is arra jutottak, hogy a válaszadók összességében úgy érzékelik: a „többségi társadalom tagjai” valójában alig-alig vannak többségben Magyarországon. A felmérés szerint a megkérdezettek között sorrendben leginkább a cigány, a zsidó és a határon túli magyarok magyarországi arányának becslésében mutatkozik nagyobb fokú szóródás. Az említett három csoport esetében jelentősebb mértékű azoknak a válaszadóknak a hányada, akik szerint a 10 százalékot is meghaladják ezen csoportok Magyarországon belüli arányai.

A kínaiak, az arabok és az afrikaiak részesedésének megbecslésében már nagyobb egyetértés látható a lakosságon belül: 10-ből 7 megkérdezett véli úgy, hogy ez utóbbi három csoport tagjai a magyarországi népesség legfeljebb 10 százalékát teszik ki. A Tárki mérése szerint az egyes pártok szimpatizánsai között egyedül a határon túli magyarok arányának megbecslésében található különbség: a Jobbik-szavazók valamivel alacsonyabbra becsülik ennek a csoportnak az arányát a többi párt szavazóihoz képest. Leginkább a válaszadók társadalmi-gazdasági helyzetétől függ, hogy magasabbra vagy alacsonyabbra becsüli valaki az egyes csoportok lakosságon belüli arányát. A magasabb iskolai végzettségűek és a jobb anyagi helyzetűek, ha kevéssel is, de jellemzően szignifikánsan alacsonyabb százalékot tippeltek az említett csoportok arányára, mint a kevésbé iskolázott, kevésbé jó anyagi helyzetű válaszadók — derül ki a felmérésből.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38548


44 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A cigányok arányának túlbecsülését még megértem, mert sok a problémás elem közöttük, ami ezért beszéd- és médiatéma. (A határon túli magyart inkább meg se hallom. Ha magyar és határon belül van akkor csak magyar:D Meg kinek mi a határ:D)

A 6 százaléka kínai, 2 százaléka arab és 2 százaléka afrikai nevetséges és indokolhatatlan. Buták az emberek a valósághoz(a többségük).


Már 2002-ben hivatalosan 10%-ot számoltak cigányokból, de akkor még nem volt napi több különböző cigány nő minimum 5, de volt, hogy 11! ivadékkal mászkáltak utcán, buszmegállóban, stb., és ezen ivadékok közül a legnagyobb jó ha volt 8 éves, de cigivel a szájukban "fasszopózzák", meg lökdösik (verik) egymást, meg bicskával fenyegetik a játszótéren szülő/felnőtt felügyelete nélkül játszó kisiskolás diákokat, hogy elvegyék a zsebpénzüket, némelyeket napi szinten, melyből már számos rendőrségi/gyámhatósági ügy volt/van/(lesz-e?). A rendőrök itt már nem mernek arra a környékre járni. Amikor a gyámhatóság legutóbb javítóba vitt egyet, három rendőrautó kíséretében mentek érte a házukhoz.
És ez csak a cigány.
Nem beszélve az elmúlt években rohamosan megnőtt zsidaj érdeklődésről, a rengeteg fegyveres őrökkel védett lakótelepekről, a sok csak zsidajoknak iskolákról, ...

Válaszok:
1ambrus1 | 2012. július 10. 10:20

2002-ben hivatalosan mit mértek? 2001-ben volt "hivatalos" népszámlálás, ekkor még a 2 százalékot sem érte el a cigányok aránya. Ennél biztosan többen éltek akkor is Magyarországon, a kutatások szerint 6-7 százalék lehetett (ugyanis a népszámlálás önbevalláson alapszik). 2011-re az arányuk valószínűleg elérte, inkább meghaladta a 8 százalékot.

Milyen fegyveresek által őrzött lakótelepekről beszélsz? Hol? Kérlek, említs néhány példát.


A Magyarokon élősködnek, talán ezért született ez az eredmény...


Szerintem változtass nevet, javaslom, legyél te is Vona (Vona Orsi, mit szólsz?), a hozzászólásod alapján ez illik jobban hozzád. Ebből a névből még bajod lehet, ha a testvérek megtudják.

Válaszok:
Prof-Donda | 2012. július 10. 10:57

Az arabok, kínaiak száma elenyésző, tudtommal betartják törvényeinket, dolgoznak, nem élősködnek, nem veszélyesek a társadalomra, integrálódásra hajlamosak. Számos arab orvosunk is van.


de a hiba soha nem a fejekben van, á dehogy


tipikus egyenválasz, élhetetlen lúzer vagyok, aki semmire se vitte az életben de ezzel nem akarok szembenézni inkább okolom a cigányokat, zsidókat


az a pár száz hülyegyerek lenne a magyar többség?álmodozz csak


Nagy valószínűséggel még 2011-ben sincs 10 százalék a cigányok aránya, nemhogy a 70-es években. Még Hevesben, Borsodban sem biztos, hogy elérte a 10 százalékot a cigányok aránya a hetvenes években.


Tel-avivból csak több ezer izraeli magyarul nem tudó fiatal érkezett a rendszerváltosztatáskor (állítólag)a VII-kerbe, és azóta szaporodtak ,nem beszélve a rengeteg romániai romáról akik szintén szaporodtak mint a nyúl !


talán mert hamis kép él a melegekről az emberek fejében
mindenkinek vannak meleg ismerősei csk nem tudja róla mert ugyanúgy él mint ő.
különben is balkán rulz, én már nem lepődök meg semmin


hihetetlen egy fasszopó vagy öregem ott az amcsi népszavánál!

Válaszok:
1ambrus1 | 2012. július 10. 11:36

Nem értetted meg a lényegét úgy érzem. Nagyon sokan okkal félnek vagy tartanak tőlük. Lásd West Balkán tragédia. A cikk is említi hogy a unszimpátia(vagy utálat) csak az extrém módon túlbecsülésben játszhat szerepet. Persze lehet tévednek.


A félcigányok hova sorolandók? Mert azokból is jónéhány.


Borsodban élek.
Annál a népszavazásnál ahol rákérdeztek a nemzetiségre ( 2002? ) a munkatársam aki vette föl az adatokat, mondta bizalmasan, hogy itt a környéken, ahol tele voltunk, vagyunk cigánnyal, egy cigány család van, a cigány önkormányzat tagja.
Kérdésem mit-mivel vetett össze a Tárki?
Honnan vette 2011-es nyilvántartás nélkül a valós adatokat?
Meg kell nézni egy általános iskolát és a szülészetet és látni, hogy mi a helyzet.
Ahogy a "betiltott" filmben említik a jégheggyel már összeütköztünk.
Ha nem integrálódnak, nekünk végünk.

Válaszok:
1ambrus1 | 2012. július 10. 11:41

Dondatestvér, Budapestről írok, semmi közöm a Népszavához, honnan veszed, jól érzed magad?


Népszámlálás volt, nem szavazás, és 2001-ben volt. És igen önbevallással ment, ezért volt hivatalosan 2 százalék a cigányok aránya, de ezért írtam, hogy kutatás alapján ennél jóval nagyobb, 6-7 százalék lehetett országosan 2001-ben, Borsodban és Hevesben inkább 15-16 százalék lehetett az arány. És igen, ez azt jelenti, hogy 2001-ben egy átlagos borsodi általánosban 30-40 százalék közötti lehetett a cigányok aránya, és az újszülöttek között meg közelebb a 40-hez. Persze ez kistérségenként nagyon eltérő lehet, valószínű, hogy Ózdon nagyobb, Miskolcon kisebb az arány.

Válaszok:
Kosza | 2012. július 10. 12:06

Akkor biztos örültek volna a Jobbik Meleg Tagozat feliratnak a hét végén, kár, hogy a rendőrök nem engedték, ugye?


@1ambrus1-nek: Lakótelepek: Törökbálint, Táborfalva, Budapest, Biatorbágy, meg még a jó ég tudja hol.

2001-ben 450-500 ezer (ha jól emlékszem) körül ismerték el magukat más kisebbségek, melynek túlnyomó része cigány, de közvéleményekből/statisztikákból (nem egyből, sokból) már rég rájöttek, hogy nagy részük nem X-elte be a "Nemzetisége: cigány" mezőt, legalább a fele (ma már ez rasszizmus/diszkriminináció, meg minden, amit ez a szemét balliberális poszt- és neovörös mszp/dk/lmp-s bagázs itt összehord), és javítok: ...Hivatalos becslések szerint... 8-10% már megvolt, mára már tuti, hogy 10%+! Tízezreket zavarnak vissza Kanadából, Franciaországból, ...
Ja, és csak higgadtan, nehogy a 120x200cm lenin, kohn béla és ben gurion arcfestmények leessenek a falról, és a dávid-csillagos asztalidíszre is vigyázni tessék.


Köszönöm! Népszámlálásra gondoltam.
... és ózdi vagyok


Íme a jogvédők, és egyes médiumok túlhabzott nyomulásának "eredménye". A túl nagy lárma, és az orrvérzésig nyomatott témák ellenszenvet keltenek.


1970-ben 2-300 ezer cigánnyal számoltak a hivatalos statisztikák. A kommunistáknak mi okuk lett volna meghamisítani a számokat? És akkoriban szinte egyáltalán nem vették figyelembe az emberi jogokat, és tudni akarták hány cigány él Magyarországon, mert akkor egy kulturálisan asszimilálandó csoportként tekintettek rájuk, fel akarták mérni, mekkora tömeggel van dolguk, jellemzően, rövid idő alatt megoldhatónak vélték a helyzetet. Nem nagyon sikerült.

Ezért írtam kutatásokról, és nem népszámlálásról, mert a kutatásnál a kérdőív kitöltője a megadott szempontok alapján besorolhatja a válaszadót cigánynak, még ha ő nem is tartotta magát annak. A kutatások sem erősítik meg az általad írtakat, igaz, ez így most leírva neked hit kérdése is lehet, elismerem.

Van bizonytalansága a kérdezőbiztosi besorolásnak is, hiszen ha egy cigány származású embert, ha középosztályi, alsóközéposztályi körülmények közt él, ha nem vallotta magát cigánynak, a kérdezőbiztosok kisebb valószínűséggel sorolnak a cigányok közé, mint a falusi nagyon szegény cigányokat. Viszont a deprivált csoportba tartozó nem cigányok közül is besorolhatnak a cigányok közé válaszadókat.

Ismerve a kutatások módszertanát, az eredményeket, a becsléseket elfogadhatónak tartom. Ennek alapján nagyon kicsi a valószínűsége, hogy 10 százalékot elérné a cigányok aránya. 7-9 százalék közötti becsléseket olvastam eddig. Ettől nem lesz könnyebb a helyzet, és eddig nem is volt igazán jelentős előrelépés egy kormányzat idején sem, a jelenlegi tevékenysége pedig legjobb esetben helyben járás, de inkább káros ezen a területen.


Bocsánat, az előző hozzászólást neked címeztem volna.


Kovács László mondta 2002-ben.

Bár később tőlem mondhatta más is.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó