A történészklub és Mr. Hyde

2012. július 6. 11:00

Tóta W. Árpád
hvg.hu

A magyar jobboldalnak még mindig nincs mondanivalója a háború utáni kultúráról. Nekik marad a sértett iddogálás a sarokban, aztán a tétova visszatapogatózás a régi szép időkhöz.

„Valamivel korábban a kormány, amely a múlttal egyáltalán nem foglalkozik, arra kapott felhatalmazást a frakciótól, hogy a Kossuth teret 1944-es állapotába állítsa vissza, ami viszont nyilván nem a múlttal való foglalkozás, hanem a jövő, csak éppen a jövőben a Kossuth tér véletlenül pont úgy fog kinézni, mint 1944-ben. Mégpedig azért fog úgy kinézni, és azért néz ki úgy egyre több minden, mert a magyar jobboldalnak még mindig nincs mondanivalója a háború utáni kultúráról. Nekik marad a sértett iddogálás a sarokban, aztán a tétova visszatapogatózás a régi szép időkhöz, amikor még magyar volt a magyarnak magyarja, mindenki hitt Istenben, és így elég volt a papokat lefizetni.

Egy nappal azután, hogy tisztázta kormányát a történészklubság vádja alól, Navracsics Tibor kiállítást nyitott meg a Balassi Intézetben. (...)

A Balassi Intézetben egyébként nyolcvan fényképet mutattak be a magyar kultúrdiplomácia történetéről. Ha valami, akkor ez az elemi erejű kisugárzás biztosan elfeledteti azt a kínos, ám világra szóló félreértést, hogy a magyar állami vezetés nácikat és protonácikat babusgatna. Olyat csak akkor tesz, amikor éppen nem történészklub. Amikor az, akkor pontosan látja, mekkora hülyeséget csinált az éjjel részegen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38421