Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 6. 15:41

Az író gazdag termését el kell választani a gyenge jellemű férfiú politikai múltjától

„A világhírű angol vígjátékíró 1940 után, a náci rádiópropaganda szolgálatában, Németországból gúnyolta Hitler ellen küzdő honfitársait. Az erdélyi próza mestere ugyanakkor (bizonyára a visszacsatolt részek magyar fennhatóságának véglegesítésében reménykedve) a nyilaspuccsot követően is megtartotta parlamenti mandátumát, a soproni nyilasújságban dicsőítette a németeket, majd Nyugatra távozott. Sem az Amerikában letelepedett Wodehouse, sem a Spanyolországba emigrált Nyirő nem tért vissza hazájába. Az angol író haló poraiban sem. Wodehouse esetében 1945 után felmerült a vádemelés lehetősége, különösen A. A. Milne szorgalmazta, hogy vonják felelősségre, amiért kollaborált az ellenséggel. Nyirőt Rajk László kérte ki 1947-ben a szövetséges hatalmaktól, hogy háborús bűnösként bíróság elé állítsa, de kérelmét elhárították.(...)

Nyirő Józseftől nem olvastam sokat. Novellafüzére, a Jézusfaragó ember kvalitásait becsülöm, az idealizált székely góbé története, az Uz Bence számomra túlcifrázott, nem éri el Tamási Áron regényeinek színvonalát. Nyirő a spanyolországi emigrációja alatt égető honvágytól szenvedett. Kijár neki, hogy porai a szülőföldjében hantoltassanak el? Igen. Ám politikai kérdés, hogy e szertartás miként ünneplendő.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38438


Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nézd meg jobban! Nem lenvászonba van kötve? :)

Válaszok:
Gregorius | 2012. július 6. 23:09

Szerintem is volt lenvászon kötésű és talán az "Erdélyi Szépmíves Céh" adta ki, de több egyszerübb kiállítású sorozat is megjelent akkoriban. Az "Elszántak" 1943-s Révai kiadása például sima keménypapírtáblás.


Állandó a harc az élővilágban, egyik faj irtja a másikat.E harcot folytatja a politika, a vesztesek az áldozatok, inkább ártatlanok, mint a győztesek, kiknek bűnei nincsenek számon kérve.
Méltatlan és visszatetsző bűnösnek nyilvánítani olyanokat, kik elrabolt hazájukért fegyvert mertek fogni.
Mondják, éltek még a magyarok, kiket szerbek, tótok sírba temettek - nem keresik őket, csak egy halott író hamvait kergetik.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó