Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 6. 15:41

Az író gazdag termését el kell választani a gyenge jellemű férfiú politikai múltjától

„A világhírű angol vígjátékíró 1940 után, a náci rádiópropaganda szolgálatában, Németországból gúnyolta Hitler ellen küzdő honfitársait. Az erdélyi próza mestere ugyanakkor (bizonyára a visszacsatolt részek magyar fennhatóságának véglegesítésében reménykedve) a nyilaspuccsot követően is megtartotta parlamenti mandátumát, a soproni nyilasújságban dicsőítette a németeket, majd Nyugatra távozott. Sem az Amerikában letelepedett Wodehouse, sem a Spanyolországba emigrált Nyirő nem tért vissza hazájába. Az angol író haló poraiban sem. Wodehouse esetében 1945 után felmerült a vádemelés lehetősége, különösen A. A. Milne szorgalmazta, hogy vonják felelősségre, amiért kollaborált az ellenséggel. Nyirőt Rajk László kérte ki 1947-ben a szövetséges hatalmaktól, hogy háborús bűnösként bíróság elé állítsa, de kérelmét elhárították.(...)

Nyirő Józseftől nem olvastam sokat. Novellafüzére, a Jézusfaragó ember kvalitásait becsülöm, az idealizált székely góbé története, az Uz Bence számomra túlcifrázott, nem éri el Tamási Áron regényeinek színvonalát. Nyirő a spanyolországi emigrációja alatt égető honvágytól szenvedett. Kijár neki, hogy porai a szülőföldjében hantoltassanak el? Igen. Ám politikai kérdés, hogy e szertartás miként ünneplendő.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38438


81 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"hamarosan a berlini Adlon luxushotelben találta magát, és szép javadalmazás ellenében megkezdte a brit társadalmat gúnyoló rádióadásait."

Ez nem igaz. A nacik internaltak ot es az internalas idejerol irt trefas irasokat.

"1939 és 1945 között együtt dolgozott William Joyce-szal, a betiltott Brit Fasiszta Unió Németországba menekült tagjával, aki a birodalmi rádió hullámhosszain Hitlert dicsőítette."

Ez azert nagyon eros csusztatas. Ot humoros es politikamentes irast irt, ezeket sugarozta a nemet radio. Az "egyutt dolgozott" itt azt jelenti, hogy ugyanaz a radio sugarozta a humoros irasait, ahol Lord Haw Haw nyomta a haborus propagandat. Raadasul az adasok az USA-nak voltak szanva, amivel Nemetorszag akkor nem is allt haboruban.

Miert kell hazudni? Nyiro egyszeruen nem eri meg.


Azért Wodehouset - mint kommersz írót - azért ne hasonlítsuk Nyírőhöz!Az első szórakoztató és unaloműző , a másik viszont mély tartalmakat elgondolkodtatóan író ! Ég és föld a kettő ! Egyébként kedvencem mindkettő !!


Nekem is megvan az összes Wodehouse. Valahogy többet olvasom , mint Nyírőt ! Ha lazaságra vágyom , akkor Wodehouse ! Nyírő is jó , de hangulat kell hozzá . Nekem megvan a halinába kötött Isten igájában első kiadása ! No , ha így megy tovább az irodalmi megítélése , egy vagyont fog érni !

Válaszok:
trendo | 2012. július 6. 20:16

Nem ez a kérdés. hanem hogy rendezett-e az angol parlament elnöke díszes temetést Wodehouse-nak? Vagy állítottak-e neki szobrot, vagy bármely más módon az embert (és nem az írót) megpróbálták-e példaképnek beállítani?

Válaszok:
drkovax | 2012. július 6. 16:37

Elolvastam a wikipédián ! annyira náci volt hogy 1975-ben lovaggá ütötték Angliában !! Akkor most hogy is van ez ??


Betiltotta-e és száműzte-e korábban Woodhouse-t egy brit diktatúra ?


Ha ott volt! Szerintem eltemették szűk körben és baromira nem kötik az orrodra, hogy le ne öntsd festékkel :)


"azok szetrepultek a szabadba"

És ezzel nekem mi bajom lenne?
Egész romantikus dolog, ha az ember hamvait nem egy urnában őrizgetik, hanem egy neki kedves helyen szétszórják :)
Vissza kerül az élet körforgásba. Nekem ez rendben lenne.

Az a te bajod, hogy ilyen aberrált fantáziád van.


Szégyentelen nihilista bunkó.


Hát igen, szét kell tudni választani az írót, az alkotót, és az embert. Én például - ahogy egy másik poszt alá már írtam - szeretem Ady, és Oscar Wilde műveit, noha mint embereket valószínűleg nem szerettem volna, és életvitelükkel nem értek egyet. No erre képtelenek a mi osztályharcban megrekedt balosaink, és a bosszúszomjas elődök belpesti leszármazottai, akiknek elég belengetni a "fasiszta", "náci", és "nyilas" szavakat, és máris öklelenek, mint a bika, amikor vörös posztót lát. Szegények.


Igazán jó párhuzamot talált Matyi bá: gyakorlatilag egy eleme sem stimmel. Meg egyébként is, vége a választásnak, Szász Jenő kiszopott, Nyírő már senkit sem érdekel. Sztem a románoknak is jobb dolguk van most ennél.


Nem róluk van szó, hanem a viccesen Dunába lökdöső piktorról.


Nézd meg jobban! Nem lenvászonba van kötve? :)

Válaszok:
Gregorius | 2012. július 6. 23:09

Nem én mondtam, hanem a Kék Piktor, akinek pemzlije van. ;-)


Mi van, ha liberális, vagy liboobolusáros? :)


agy libsi, vagy Dunába lökdöső. ;-)


Szerintem is volt lenvászon kötésű és talán az "Erdélyi Szépmíves Céh" adta ki, de több egyszerübb kiállítású sorozat is megjelent akkoriban. Az "Elszántak" 1943-s Révai kiadása például sima keménypapírtáblás.


Állandó a harc az élővilágban, egyik faj irtja a másikat.E harcot folytatja a politika, a vesztesek az áldozatok, inkább ártatlanok, mint a győztesek, kiknek bűnei nincsenek számon kérve.
Méltatlan és visszatetsző bűnösnek nyilvánítani olyanokat, kik elrabolt hazájukért fegyvert mertek fogni.
Mondják, éltek még a magyarok, kiket szerbek, tótok sírba temettek - nem keresik őket, csak egy halott író hamvait kergetik.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó