Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 6. 15:41

Az író gazdag termését el kell választani a gyenge jellemű férfiú politikai múltjától

„A világhírű angol vígjátékíró 1940 után, a náci rádiópropaganda szolgálatában, Németországból gúnyolta Hitler ellen küzdő honfitársait. Az erdélyi próza mestere ugyanakkor (bizonyára a visszacsatolt részek magyar fennhatóságának véglegesítésében reménykedve) a nyilaspuccsot követően is megtartotta parlamenti mandátumát, a soproni nyilasújságban dicsőítette a németeket, majd Nyugatra távozott. Sem az Amerikában letelepedett Wodehouse, sem a Spanyolországba emigrált Nyirő nem tért vissza hazájába. Az angol író haló poraiban sem. Wodehouse esetében 1945 után felmerült a vádemelés lehetősége, különösen A. A. Milne szorgalmazta, hogy vonják felelősségre, amiért kollaborált az ellenséggel. Nyirőt Rajk László kérte ki 1947-ben a szövetséges hatalmaktól, hogy háborús bűnösként bíróság elé állítsa, de kérelmét elhárították.(...)

Nyirő Józseftől nem olvastam sokat. Novellafüzére, a Jézusfaragó ember kvalitásait becsülöm, az idealizált székely góbé története, az Uz Bence számomra túlcifrázott, nem éri el Tamási Áron regényeinek színvonalát. Nyirő a spanyolországi emigrációja alatt égető honvágytól szenvedett. Kijár neki, hogy porai a szülőföldjében hantoltassanak el? Igen. Ám politikai kérdés, hogy e szertartás miként ünneplendő.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38438


81 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintIgazi tiszteletre méltó írás a hajdani BBC magyarjainak megfelelően!


Hogy kerül a csizma az asztalra?


"hamarosan a berlini Adlon luxushotelben találta magát, és szép javadalmazás ellenében megkezdte a brit társadalmat gúnyoló rádióadásait."

Ez nem igaz. A nacik internaltak ot es az internalas idejerol irt trefas irasokat.

"1939 és 1945 között együtt dolgozott William Joyce-szal, a betiltott Brit Fasiszta Unió Németországba menekült tagjával, aki a birodalmi rádió hullámhosszain Hitlert dicsőítette."

Ez azert nagyon eros csusztatas. Ot humoros es politikamentes irast irt, ezeket sugarozta a nemet radio. Az "egyutt dolgozott" itt azt jelenti, hogy ugyanaz a radio sugarozta a humoros irasait, ahol Lord Haw Haw nyomta a haborus propagandat. Raadasul az adasok az USA-nak voltak szanva, amivel Nemetorszag akkor nem is allt haboruban.

Miert kell hazudni? Nyiro egyszeruen nem eri meg.


Azért Wodehouset - mint kommersz írót - azért ne hasonlítsuk Nyírőhöz!Az első szórakoztató és unaloműző , a másik viszont mély tartalmakat elgondolkodtatóan író ! Ég és föld a kettő ! Egyébként kedvencem mindkettő !!


Nekem is megvan az összes Wodehouse. Valahogy többet olvasom , mint Nyírőt ! Ha lazaságra vágyom , akkor Wodehouse ! Nyírő is jó , de hangulat kell hozzá . Nekem megvan a halinába kötött Isten igájában első kiadása ! No , ha így megy tovább az irodalmi megítélése , egy vagyont fog érni !

Válaszok:
trendo | 2012. július 6. 20:16

Nem ez a kérdés. hanem hogy rendezett-e az angol parlament elnöke díszes temetést Wodehouse-nak? Vagy állítottak-e neki szobrot, vagy bármely más módon az embert (és nem az írót) megpróbálták-e példaképnek beállítani?

Válaszok:
drkovax | 2012. július 6. 16:37

Elolvastam a wikipédián ! annyira náci volt hogy 1975-ben lovaggá ütötték Angliában !! Akkor most hogy is van ez ??


Betiltotta-e és száműzte-e korábban Woodhouse-t egy brit diktatúra ?


Ha ott volt! Szerintem eltemették szűk körben és baromira nem kötik az orrodra, hogy le ne öntsd festékkel :)


"azok szetrepultek a szabadba"

És ezzel nekem mi bajom lenne?
Egész romantikus dolog, ha az ember hamvait nem egy urnában őrizgetik, hanem egy neki kedves helyen szétszórják :)
Vissza kerül az élet körforgásba. Nekem ez rendben lenne.

Az a te bajod, hogy ilyen aberrált fantáziád van.


Szégyentelen nihilista bunkó.

Válaszok:
zakar zoltán | 2012. július 6. 17:57

Hát igen, szét kell tudni választani az írót, az alkotót, és az embert. Én például - ahogy egy másik poszt alá már írtam - szeretem Ady, és Oscar Wilde műveit, noha mint embereket valószínűleg nem szerettem volna, és életvitelükkel nem értek egyet. No erre képtelenek a mi osztályharcban megrekedt balosaink, és a bosszúszomjas elődök belpesti leszármazottai, akiknek elég belengetni a "fasiszta", "náci", és "nyilas" szavakat, és máris öklelenek, mint a bika, amikor vörös posztót lát. Szegények.


Hegedűs Géza ítélete sincs kőbe vésve. Mivel a szocializmusban ő nagyon megbecsült ember volt ( gondolom nem csak származása okán), Hegedűs nemigen kritizálhatja Nyírőt.


Nem kell feltétlenül" rokonnak" lenni ahhoz,hogy valakit tiszteljünk.Faji alapon sohasem válogattam.54-55 éve MTK drukker vagyok,Szerb Antal,Radnóti Miklós,Déry Tibor(bár Aczél-görcs...)...Wass,Márai,Nyírő...ugyanolyan jók,csak más-más módon.Nekem a belterjes liberállal van bajom=a kirekesztő toleranciával,a pökhendi liberáltakonnyal,mely azt hiszi,hogy ő szülte ISTENT,s közben egy igazi parasztnak,egy igazi értelmiségjnek,egy igazi munkásnak a nyomába se léphet.Öntelt,buta horda.Kik azt sem tudják,miről beszélnek---CSAK ROMBOLNAK MINDENÜTT.Néha MÁR CSAK MAKOGNAK,s azt hiszik,hogy az beszéd!!!Charles Darwin legyen a logopédusuk!!!!!!!!!!!

Válaszok:
zakar zoltán | 2012. július 6. 17:50

+Éljen Garami József mester edző és NEVELŐ TANÁR!!!

Válaszok:
zakar zoltán | 2012. július 6. 17:53

mester edző(szándékoltan van így írva)


:DDDDDDDDDDD


:DDDDDDDDDDD


Te nyomorék torzó, te, pofád az van, ha egyebed sincs :DDDDDDD


Igazán jó párhuzamot talált Matyi bá: gyakorlatilag egy eleme sem stimmel. Meg egyébként is, vége a választásnak, Szász Jenő kiszopott, Nyírő már senkit sem érdekel. Sztem a románoknak is jobb dolguk van most ennél.


Nem, nem szophatsz le, Zoli bácsi, hiába nézel azzal a bornyú szemeddel :D


Nem róluk van szó, hanem a viccesen Dunába lökdöső piktorról.


Nézd meg jobban! Nem lenvászonba van kötve? :)

Válaszok:
Gregorius | 2012. július 6. 23:09

Énszerintem mindkettő zseni volt, de Dalít jobban csípom.

Nem tudom, mi volt a világnézete, de egy spanyolnak minden oka megvolt gyűlölni a kommunistákat. A kommunisták árulták el a Köztársaságot a polgárháborúban, ők játszották fasiszta kézre Spanyolországot.

Válaszok:
Ouroboros | 2012. július 6. 21:11

Nem én mondtam, hanem a Kék Piktor, akinek pemzlije van. ;-)


Mi van, ha liberális, vagy liboobolusáros? :)


agy libsi, vagy Dunába lökdöső. ;-)


Bezzeg Dalí is úgy néz ki, mint egy bajszos Mr Bean, amint Viktor faszára kémlel.

Komoly fiziognómiai érvelések zajlanak, kérem.


„Nem tudom, mi volt a világnézete”

Ó, megnéztem, a sötét oldalon állt. Kár.

De neki megbocsátjuk.


Utálhatod, nyomi, nekem se a szívem csücske, de zseni volt, baszki, ezen nem tudsz változtatni.


Himmler meg gyöngéden szerette az angóranyuszikat.


Szerintem is volt lenvászon kötésű és talán az "Erdélyi Szépmíves Céh" adta ki, de több egyszerübb kiállítású sorozat is megjelent akkoriban. Az "Elszántak" 1943-s Révai kiadása például sima keménypapírtáblás.


Állandó a harc az élővilágban, egyik faj irtja a másikat.E harcot folytatja a politika, a vesztesek az áldozatok, inkább ártatlanok, mint a győztesek, kiknek bűnei nincsenek számon kérve.
Méltatlan és visszatetsző bűnösnek nyilvánítani olyanokat, kik elrabolt hazájukért fegyvert mertek fogni.
Mondják, éltek még a magyarok, kiket szerbek, tótok sírba temettek - nem keresik őket, csak egy halott író hamvait kergetik.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó