Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 5. 17:27

Az kormány stratégiája, hogy először előállnak egy lehetetlen gazdaságpolitikai elképzeléssel, aztán ami megvalósul, az jóval enyhébb. Az eredmény: az állampolgár szinte örül.

„Ismert lélektani jelenség, hogy az emberek a jó és a rossz dolgokat többnyire valamilyen viszonyítási ponthoz képest értékelik: például ha valami nagyon jóra számítunk és kevésbé jó történik velünk, csalódottak vagyunk, másfelől, ha a várt rosszhoz képest kisebb rossz történik, megkönnyebbülést, sőt elégedettséget érzünk. Ez utóbbi jelenséget velem együtt sokan átérezhették az elmúlt két évben, amikor a kormány kétéves gazdaságpolitikájának különböző vargabetűivel szembesültek. (...) 

Most itt van a kormány legújabb tízpontos javaslata a munkáltatókat terhelő bérköltségek csökkentéséről. Két évvel ezelőtt (de már korábban is) a közgazdász-társadalom zöme az ilyen jellegű intézkedésekben látta a gazdasági válságból történő kilábalás egyik legfontosabb eszközét. Nem azért, mert önmagában munkahelyteremtő hatású lenne, hanem mert a válság idején mindennemű költségcsökkentés növeli a vállalatok számára a túlélés lehetőségét, és ezen keresztül  közvetve  a munkahelyek megtartásának esélyét. E helyett a kormány annak idején az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése mellett döntött. Mára lényegében pártállástól függetlenül szakmai konszenzus van a tekintetben, hogy ez elhibázott lépés volt, amely nem javította, valójában inkább rontotta a válságkezelés esélyeit. Így aztán a kormány által most előterjesztett intézkedéscsomagot akár a jó irányba tett lépésként is üdvözölhetnénk. Akkor most örüljünk?

A viszonyítás okozta lélektani hatást leszámítva azonban sok örömre megint nincs okunk. Ez az a csomag, amelyet az angol too little, too late-nek nevez, vagyis az intézkedés túl kevés és túl későn jön ahhoz, hogy érdemi eredményt hozzon a válságkezelésben. Ráadásul immáron értelmes fedezet sincs a tervezett 300 milliárdos bevételkiesés ellentételezésére.”

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38396


33 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Befognád a hazug pofádat, te szt-ügynök? Mikor ismeritek el, hogy hernyók vagytok, Matolcsy meg egy zseni?"

Majd ha Mo-n a gazdasagi novekedes mondjuk az EU atlag +5% lesz, tartosan, 10 even keresztul. Igy megfelel?

Jelen pillanatban Gorogorszag utan a 2. legnagyobb recesszio var Mo-ra, igy ez meg egy kicsit varat magara.


"Ez utóbbi jelenséget velem együtt sokan átérezhették az elmúlt két évben, amikor a kormány ..."

Előtte nem? Ezt az ősrégi trükköt nem kellene szinte kizárólag a mostaniak nyakába varrni. Felcsuti mivel töltötte itt az utóbbi 20-30 évét, hogy csak most nyiladozik annyira a szeme, hogy tollat (libát) ragadjon? Persze nem vagyok annyira naiv, hogy ne tudjam mit művelt ez a bankember. Annyi nyelvvizsgával, diplomával, korábbi vezető állással vajon miért játssza meg valaki ennyire intenzíven a hülyét?


Leggyorsabb növekedésre a lengyel gazdaságban számít a Világbank, a tavalyi 4,3% után idén is csak 2,9%-ra lassulhat a növekedés, jövőre pedig 3,2% lehet. A visegrádi országok közül Magyarország számíthat egyedül recesszióra az idei év átlagában: a szlovák gazdaság idén várhatóan 2,1%-kal bővül, a cseh gazdaság stagnál a Világbank szerint, míg a magyar gazdaság 0,4%-kal visszaesik.

A Világbank előrejelzéséhez képest más szervezetek még pesszimistábbak. Az EBRD -1%, az OECD -1,5%-os visszaesést vár, az MNB tegnap megjelent előrejelzése szerint -0,8%-ot.


Te meg az atlagfideszeshez kepest is nagyon buta, es nagyon eroszakos vagy. :)))


Van kalapja, nincs kalapja?


felcsuti az alcsuti zorbi felett van.


Napszúrást kaptál, ennyire hülye vagy, esetleg fizetnek érte? Utóbbi esetben megbocsátható.


"az állampolgár szinte örül"

Amikor három éve még a 13. havi nyugdíjelvonás és ezer megszorítás után a szocik úgy tapsoltatták meg kitartó nyugdíjasaikkal a kormányt, hogy azok nem veszik el az ingyenes utazást tőlük.. na akkor az a nyugger szinte örült..)


Ez a Felcsuti igazán nagy szakember, erre tanították Moszkvában az IMO-ban (Insztitut Mezsdunarodnüh Otnosenyij - szocialista diplomataképző kádergyerekeknek). Mióta kirakták a bankjából (már kínos volt), a tudományos szocializmus legújabb eredményeit terjeszti.


A mai rendszer abban különbözik a kommunizmustól, hogy párttikárok helyet banktitkárok közvetítik a központ akaratát és pénzét.

Válaszok:
mzperix | 2012. július 5. 23:34

két t, de nem múlt idő


Na jó, nem vernek agyon azért, mert rosszat szólok. (Melyik környéken?)
Tulajdonképpen, ha pozitívan állunk hozzá, ez azért nem kevés.


Érzelmektől mentesen a kép ilyen:
Matolcsi egy .asz. Mindenki tudja, mindenki érzi.Ha máshol nem, akkor a saját pénztárcáján, és a saját életkedvén, mert ebben a csodálatos országban többé nem lehet tervezni. K.rva nagy szívás a mostani megszorító intézkedés, de lesz ez még rosszabb is, mondjuk ha még egyszer 3000 milliárdot pazarlunk el, a nagy büdös arrogáns, és önbizalommal teli semmiért.
Ha Orbán Viktor az egész ország gazdaságát erre a Matolcsira bízta, akkor Ö egy tripla .asz, mert hogy ha nincs annyi esze, hogy megítélje, hogy talán mégsem jó, akkor még ott vannak a tanácsadók, meg az ellenzék szakértői, meg a nemzetközi szakértők, meg mittudomén, számtalan fórum. De mindenki egybehangzóan mondja, hogy ez egy tehetségtelen ember... Akkor mi olyan nehéz abban, hogy eltávolítsa?
A kib.szott verejtékünk van ebben a két évben. Elszállt a nyugdijalap, elszálltak a külföldi befektetők, mert O.V. úgy viselkedik, és úgy nyilatkozik, mint egy afrikai diktátor.
Sebaj, de itt van nekünk Matolcsi újabb ötlete!

Szerintem meneküljön, ki merre lát, és ha van pénze eltűnni innen, akkor ez az évszázad befektetése lehet a családnak!


Ebben a Tündérország stratégiában az a zseniális, hogy hosszú ideje semmi nem változott, de ezt nem veszi észre senki.
A 2012. évi költségvetési vitában Illetékes Szaktárs 1,5 %. -os gazdasági fejlődést tervezett be, majd az ellenzék szokásos kétkedésére nyilatkozott, hogy a recesszió veszélye fel sem merül.
A 2013. évi költségvetési vitában Illetékes Szaktárs 1,6 %. -os növekedést dobott be, amit felturbózott 2 %. -ra.
Senkinek nem tünt fel a csodálatos hasonlóság? Mindenki mondja a magáét, közben a valós tények senkit nem érdekelnek ?


Komcsi munkásőr, semmi több. Annyit is ér a véleménye.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó