Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 5. 17:27

Az kormány stratégiája, hogy először előállnak egy lehetetlen gazdaságpolitikai elképzeléssel, aztán ami megvalósul, az jóval enyhébb. Az eredmény: az állampolgár szinte örül.

„Ismert lélektani jelenség, hogy az emberek a jó és a rossz dolgokat többnyire valamilyen viszonyítási ponthoz képest értékelik: például ha valami nagyon jóra számítunk és kevésbé jó történik velünk, csalódottak vagyunk, másfelől, ha a várt rosszhoz képest kisebb rossz történik, megkönnyebbülést, sőt elégedettséget érzünk. Ez utóbbi jelenséget velem együtt sokan átérezhették az elmúlt két évben, amikor a kormány kétéves gazdaságpolitikájának különböző vargabetűivel szembesültek. (...) 

Most itt van a kormány legújabb tízpontos javaslata a munkáltatókat terhelő bérköltségek csökkentéséről. Két évvel ezelőtt (de már korábban is) a közgazdász-társadalom zöme az ilyen jellegű intézkedésekben látta a gazdasági válságból történő kilábalás egyik legfontosabb eszközét. Nem azért, mert önmagában munkahelyteremtő hatású lenne, hanem mert a válság idején mindennemű költségcsökkentés növeli a vállalatok számára a túlélés lehetőségét, és ezen keresztül  közvetve  a munkahelyek megtartásának esélyét. E helyett a kormány annak idején az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése mellett döntött. Mára lényegében pártállástól függetlenül szakmai konszenzus van a tekintetben, hogy ez elhibázott lépés volt, amely nem javította, valójában inkább rontotta a válságkezelés esélyeit. Így aztán a kormány által most előterjesztett intézkedéscsomagot akár a jó irányba tett lépésként is üdvözölhetnénk. Akkor most örüljünk?

A viszonyítás okozta lélektani hatást leszámítva azonban sok örömre megint nincs okunk. Ez az a csomag, amelyet az angol too little, too late-nek nevez, vagyis az intézkedés túl kevés és túl későn jön ahhoz, hogy érdemi eredményt hozzon a válságkezelésben. Ráadásul immáron értelmes fedezet sincs a tervezett 300 milliárdos bevételkiesés ellentételezésére.”

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38396


Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Befognád a hazug pofádat, te szt-ügynök? Mikor ismeritek el, hogy hernyók vagytok, Matolcsy meg egy zseni?"

Majd ha Mo-n a gazdasagi novekedes mondjuk az EU atlag +5% lesz, tartosan, 10 even keresztul. Igy megfelel?

Jelen pillanatban Gorogorszag utan a 2. legnagyobb recesszio var Mo-ra, igy ez meg egy kicsit varat magara.


"Ez utóbbi jelenséget velem együtt sokan átérezhették az elmúlt két évben, amikor a kormány ..."

Előtte nem? Ezt az ősrégi trükköt nem kellene szinte kizárólag a mostaniak nyakába varrni. Felcsuti mivel töltötte itt az utóbbi 20-30 évét, hogy csak most nyiladozik annyira a szeme, hogy tollat (libát) ragadjon? Persze nem vagyok annyira naiv, hogy ne tudjam mit művelt ez a bankember. Annyi nyelvvizsgával, diplomával, korábbi vezető állással vajon miért játssza meg valaki ennyire intenzíven a hülyét?


Leggyorsabb növekedésre a lengyel gazdaságban számít a Világbank, a tavalyi 4,3% után idén is csak 2,9%-ra lassulhat a növekedés, jövőre pedig 3,2% lehet. A visegrádi országok közül Magyarország számíthat egyedül recesszióra az idei év átlagában: a szlovák gazdaság idén várhatóan 2,1%-kal bővül, a cseh gazdaság stagnál a Világbank szerint, míg a magyar gazdaság 0,4%-kal visszaesik.

A Világbank előrejelzéséhez képest más szervezetek még pesszimistábbak. Az EBRD -1%, az OECD -1,5%-os visszaesést vár, az MNB tegnap megjelent előrejelzése szerint -0,8%-ot.


Te meg az atlagfideszeshez kepest is nagyon buta, es nagyon eroszakos vagy. :)))


Van kalapja, nincs kalapja?


"az állampolgár szinte örül"

Amikor három éve még a 13. havi nyugdíjelvonás és ezer megszorítás után a szocik úgy tapsoltatták meg kitartó nyugdíjasaikkal a kormányt, hogy azok nem veszik el az ingyenes utazást tőlük.. na akkor az a nyugger szinte örült..)Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó