Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. július 5. 15:55

Az új koncepció egyenes út Ócsára. Devizafalva mellé felépülhet a Forintos lakótelep.

A kormány meg... az meg már egy másik kormány lesz. Most a Fidesz élvezi minden előnyét (átmeneti népszerűség az új lakáshitelesek körében, adó- és illetékbefizetések növekedése a lakásvásárlások miatt, bankok lecsitítása az öt év garantált bevétellel), 2014-ben lehet majd kampányolni is vele, a robbanás pedig leghamarabb 2017-ben következik be.

Az, hogy megint sikerült egy olyan konstrukciót találni, a végtörlesztés után újra, ami azokat támogatja, akik nem szorulnak rá, csupán a történet egyik fele. De megint lesz majd jó pár szerencsétlen, aki hisz az állam és a bankok propagandájának, és ötévnyi látszólagos nyugalom érdekében beleugrik a szerződésbe, az azt követő 15 évvel nem számolva. (...)

És amíg ez így megy, addig nem lehet kikeveredni a zsákutcából. Pedig azt kéne megkérdezni, hogy az állam a lakhatást, az életkezdést, a megfelelő körülmények között történő családalapítást akarja-e támogatni, vagy egyes személyek tulajdonszerzését (jellemzően olyanokét, akik enélkül is tudnának lakást, házat venni)? Miért arra költünk közpénzt, hogy ingatlanvagyonhoz juttassunk egyes embereket, és miért nem egy rendes állami bérlakás-programra? Miért vesszük meg mindenkinek külön-külön, újra és újra a lakást, ahelyett, hogy bérlakásokban cserélődne a forgalom? Életkezdő garzon fiatal pároknak, pár év múlva továbblépnek a két és félszobásba, a helyükre meg jön az egyetemen most végzett, újabb fiatal. Nagymami és nagypapi egyedül maradtak, kiröpültek a gyerekek, átköltöznek a másfél szobásba. Már nem kell közel legyen az óvoda, ámde a szomszédban van a szakrendelő, és akadálymentesített a környék. Az állam garantálja a bérlői jogokat, nincs zsebbe kifizetett lakbér, elsüllyesztett kaució.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38390


145 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Miért arra költünk közpénzt, hogy ingatlanvagyonhoz juttassunk egyes embereket, és miért nem egy rendes állami bérlakás-programra?"

Én a magam részéről csak azt tudom mondani, hogy semmi nem nyújt akkora biztonságérzetet mint egy saját otthon, ami az enyém, a családomé, és ahonnan soha senki ki nem tehet.

Válaszok:
Oblomov | 2012. július 5. 16:38
Viktus | 2012. július 5. 17:50

Ha nem lenne ilyen "korrekten" Fidesz-ellenes még talán megfontolandónak tartanám ,amit a szövegben javaslatként értelmezhetek.
A bérlakásépítés szerintem is a lakáspiac mobilizációt szolgálná, szerintem is igaz, hogy a különböző életszakaszokban más és más igénye van ugyanannak az embernek.
Ez eddig igaz, DE nem tudom lenyelni azt, hogy a szocik cinikus ország-rombolása következményeként a receptet kereső fideszt találják meg bűnbakként.
Lehet, hogy kell finomítani a módszeren, de a bölcsek kövével sajnos senki nem rendelkezik automatikusan. Ki időt nyer életet nyer, így gondolkodik a fidesz a probléma átmeneti elodázásával, De ezt nem lehet alapból rosszándékúnak minősíteni.

Válaszok:
Sebaj Tóbiás | 2012. július 6. 09:54

Gondoltam én, hogy nem lesz elég a "saját" kitétel. A tehermentest is oda kellett volna biggyeszteni, hisz a blogot többnyire gyengébben bútorozattak olvassák.
:)

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. július 5. 16:45

Most novemberben jár le a 10 év, akkor fogjuk az utolsó törlesztőrészletet kifizetni.
Szerencsére nem nyújtózkodtunk tovább mint ameddig a takarónk ért, így nem volt gond a havi törlesztés.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 17:55

Ceglédi úr Ön közgazdaságtanból megbukott, de pórvizsgára még mehet.

1.) A pénzkérdés.hu - http://penzkerdes.blog.hu/2012.. - semmi olyant nem tartalmaz, amit Ön belemagyaráz.
2.) A forinthitel nem azonos a devizaalapú forinthitellel. A most induló hitelkonstrukció egyéb feltételét nem ismerjük.
3.) Az építőipar beindulását segíti elő, ezzel munkahelyet hoz létre, növeli a fizetőképes keresletet, a költségvetés bevételét.
4.) Amennyiben ismerné az 1970-1980 évek lakáshitelezést, az akkori jövedelmeket és a részletfizetéseket, ezek egymáshoz viszonyított arányát, akkor másként fogalmazna.
5.) A mostani kamattámogatás nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a családok támogatását a szociális rászorultság figyelembevételével egyéb formában ne támogassa.
6.) Javasolnám, hogy egy következő cikkében a szociális állami, önkormányzati bérlakásokkal foglalkozzon. Előtte azonban a jelenleginél szíveskedjen körültekintőbben tájékozódni.


Okostojás; akkora terhet vállaljon mindenki, amit tud finanszírozni.
Mert néhányan igencsak rázták a rongyot.

Válaszok:
julianus | 2012. július 5. 17:10

Kedves Rita, szerintem csak részben van igazad. A devizaalapú forint lakásvásárlási hitelek törlesztő részletét befolyásolja az árfolyam, melynek alakulását senki sem tudta bekalkulálni. Akiknek ráhatása volt, vagy előre jelezhették volna hallgattak és most a hitelfelvevőket kárhoztatják. A forinthitelnél ilyen nincs.

A másik amit ugyan részben kalkulálhatott volna, de amikor azt hallotta "a költségvetés jól van, mindenki bennünket irigyel" meg volt nyugodva, hogy holnap is lesz munkahelye, jövedelme és fizetni tudja a törlesztést.

A bérlakásról annyit, hogy Magyarországon a lakosság másként viszonyul a bérlakáshoz - vidéken ez nem jöhet számításba - mint a fejlett országokban, ezek nagyvárosaiban. A földrajzi és elhelyezkedési körülmények is mások. Az utóbbi időben tapasztalható, hogy a városokból egyre többen költöznek ki falura.
Ettől függetlenül egyet tudok érteni a nagyvárosokban a bérlakások építésével, részben átmeneti lakásként, részben szociális bérlakásként.

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. július 5. 17:24
Viktus | 2012. július 5. 18:02

Öt év múlva lehet, hogy a bőrünk alatt is pénz lesz.

Válaszok:
mzperix | 2012. július 5. 17:19
Buzzword | 2012. július 5. 17:54
Viktus | 2012. július 5. 17:57

És ha a vesszőt rossz helyre teszem, megvesszőznek.


Kedves julianus; elismerem hogy igazad van, de sokan igen nagy hibát követtek el, amikor meggondolatlanul eladósították magukat évtizedekre, mert nem mérték fel reálisan a helyzetüket.
Magam is ismerek olyan házaspárt, akik önerő nélkül vettek meg egy olyan ingatlant, ami akkor igencsak drágának számított, sokkal szerényebbek voltak a lehetőségeik, ráadásul ezekhez a lehetőségekhez is bőven volt kínálat.
Most ott tartanak, hogy Írországba készülnek kimenni dolgozni, a nagymamára hagyva a gyerekeket, mert aki ennyire kiszolgáltatott, annak ugye nincs sok választása.
A bank tartja a markát.
És tudom, hogy a bérlakás is megoldás lehet, de számomra a biztos pont az egy saját otthon. Ami persze eléggé röghöz kötötté is teszi az embert, de az már egy másik téma.:)

Válaszok:
julianus | 2012. július 5. 17:35

Együgyű hozzászóló vagyok.

http://www.monetative.de/?page..

Válaszok:
mzperix | 2012. július 5. 17:39

Az, hogy nincs, attól még lehet. A körültekintő tájékozódásban pedig az is benne foglaltatik amit te írsz, de ennél sokkal több. A teljesség igénye nélkül; munkahely lehetősége, közelsége, jövedelmi viszony - figyelembe véve a hosszabb távút is - földrajzi elhelyezkedés, üzemeltetés költsége, fenntartás szervezete, körülményei, költségvetés helyzete. Beleértve az államit és önkormányzatit is.

Kiegészítve az eddig hozzászólásomat, a kamattámogatás helyett a tőketámogatást tartanám jobbnak, mivel a hitel a kamatokat növeli. A fogyasztási hitelt annuitással számolják, a törlesztés idejére. Ez azt jelenti, hogy minden törlesztés ugyanannyi. A törlesztő részletekből először a - jelent esetben 20 év viszonylatában - előszór a tárgyidőszakra jutó kamat kerül jóváírásra és kisebb mértékben a tőke. tehát a tőke csökkenése lassul. Ezért van az, hogyha a teljes futamidőre kiszámított a kamatköltséget - figyelembe véve a kamatlábat - akár a felvett hitel összegét is elérheti, vagy meghaladja. A kamat a bank profitja, a tőketámogatás pedig a lakásvásárló profitja, röviden köznapiasan így fogalmaznám meg..


Nem kétlem, hogy olyanok is vannak, akiről te írsz, de nem ez a jellemző. Léteznek különböző statisztikák, nekem is van nagyon sok ismerősöm, s van némi rálátásom a történésekre. Meggyőződésem, hogy a tömeges problémát az okozta, amiről írtam.
A bérlakásról az előző hozzászólásomban írtam kiegészítést, s a támogatást is másként képzelném el.
Azt is elfogadhatónak tartanám támogatásként, ha az ÁFA teljes egészében visszaigényelhető lenne a kamattámogatás nélkül.
Ma egy olyan beszélgetés voltam a hallgatója, ahol szóba kerültek a lakásépítési kivitelezési költségei. A kivitelezők, építők olyan technológiákat dolgoznak ki, amely olcsóbbá teszi az építést. Kíváncsian várom a gyakorlatban.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 17:47

"A kereskedelmi bankok által történő pénzteremtés egyszerű módon megszüntethető: A banki ügyfelek meglévő folyószámláit ki kell emelni a bankok mérlegéből és különálló, jogilag az ügyfeleket megillető pénzszámlákként kell azokat vezetni."

Ez tulajdonképpen egy újabb rendszer vagy módszerváltást jelentene, attól függően, hogy hogyan is lenne meghatározva a "banki ügyfelek meglévő folyószámlái"?

A rendszer önmagában jobb, de hogyan is lenne az átmenet? Halászléből nem lehet akváriumot csinálni.

Mivel nincs versenytárs, a mai torz pénzügyi rendszer fog menni erőből, amíg össze nem omlik.
Öt év a horizonton túl van.


Én meg ezeknek a technológiáknak a műszaki tartalmára lennék kíváncsi. Milyen technológia volt a téma?

Válaszok:
julianus | 2012. július 5. 18:09

Ez szép, ha neked telik rá ... nem azon az áron, hogy közösen dobjuk össze pár embernek ezt a biztonságérzetet.

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. július 5. 17:57

Van még a jelenlegi rendszer javított változata, ahol a jegybank közvetlenül pénzeli a gazdaságot, de emellett megmarad a kereskedelmi banki pénzteremtés.
Ennek talán van esélye.

http://mmtwiki.org/wiki/Introd..


A bőrünk alatt is? Akkora infláció csak nem lesz?


Remélem nem kedvezményes forint hitel volt amit közösen szponzoráltunk? :P

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. július 5. 18:00

Sőt, akár 2-3 nap múlva is, mert húzzák a lottókat. Csak jó kell ikszelned.


Nyugi, ezt biztosan nem ti dobtátok össze..)


Ó kedves Viktus; ha te tudnád, mennyi mindent szponzorálsz anélkül, hogy bárki megkérdezte volna: Viktus, beleegyezel-e?:)

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 18:20

Mondjuk ez város vezetéstől függ. Felénk a Fidesz első dicséretes dolga volt a választások után kitelepíteni a cigányokat, akik már hosszú évek óta nem fizették a lakbért ill. rezsi tartozásuk is volt. Pár hétig ment a sódert meg párnak érdekes módon repülőjegyre futotta százezrekből Kanadába menni, de elég sok lakás felszabadult.
Sajnos a legtöbb elég lepusztult állapotban kerül vissza, mert még a kábeleket is kitépték a falból távozás előtt ...

Mindenféleképpen szükség lenne bérlakásprogramokra, amelyben megfizethető módon élhetnének fiatalok, ha komolyan gondolják, hogy a középosztály is szaporodjon, mert a semmire értelmes ember nem vállal gyereket.

Válaszok:
bigyomail | 2012. július 5. 18:05

És további 10-20 év múlva veheted fel a következő hitelt a szükséges felújításokra, ami után újabb 5-10 évig kirakhatnak...

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 18:07

Többen költöztek ki falvakba míg nem kezdett el felfele száguldani az üzemanyag ... falvakban most is régi parasztházak a városi telek árak alatt mennek.

Válaszok:
julianus | 2012. július 5. 18:18

Nem kell bérlakásprogram. Ha van igény bérlakásra, akkor lesz olyan is, aki azt felépíti és bérbe adja. De amíg mindenki inkább megveszi a társasházi lakást, addig erre nincs igény. A piacgazdaságban ez a szép. Amire van igény, arra mindig lesz vállalkozó is és nem kell az adófizetők pénzét feleslegesen költeni.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 18:25

Ezt az érvelést sosem értettem meg. Rendszeresen, jól karbantartott ház felújítására nem kell hitelt felvenni. Annak az állapotával tisztában vagyok, fel tudok a nagyobb munkékra készülni. Mert ha mégsem, a hitelt sem tudom törleszteni.

Válaszok:
bigyomail | 2012. július 5. 18:20

Kedves Muttimi, nem vagyok az építészetben jártas, engem csak a finanszírozási rész érdekelt. Többet között emlegették a könnyű szerkezetet, Németországban bevezetett üvegkavics tartalmú anyagokat és az ehhez hasonlókat. A kivitelezés technológiája sem új, legfeljebb Magyarországon még nem gyakori. Nagyobb elemenként, vagy előre elkészített zsalutáblák közé viszik be az építőanyagot. Ahogy a videón mutatták, szinte teljes egészében gépesített, a szerkezeti falak elkészítése. Szerintük a négyzetméter ára 200 Ft-on belül taksálható.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 18:18
Viktus | 2012. július 5. 18:30

Á, akkor gondolom már miről volt szó! Sokat olvasgattam mostanában a témában, és érdekelt. Elsősorban az anyaghasználat és energetika összefüggései, de általában is érdekel a téma. Köszönöm, kedves Julianus!

Válaszok:
julianus | 2012. július 5. 18:20

Azt nem tudom, hogy többen, vagy kevesebben. Azt viszont tudom - a város 10 km-es körzetében - jelenleg is folyamatosan vannak a városból kiköltözők. Ezek egy része régebbi lakható házakat vesz meg, majd átalakítja, felújítja, majd újat épít.
Az pedig számolás kérdése, hogy a benzin árát mivel tudja kompenzálni.


Ezt szívesebben, mint a borsodi gyerekgyártást v. a nyugdíjas ingyen utaztatást. :P


Majd jobban figyelek és amennyiben bővebb információm lesz továbbítom feléd. A barátságért nem jár köszönet.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 18:23

Amit írsz az igaz. Csakhogy ez azokra vonatkozik, akik megengedhetnek maguknak saját tulajdonú lakást. Ám ez az egész történet nem róluk szól. Ez azokról szól, akik olyan luxust engedtek meg maguknak, amit nem tett volna lehetővé az anyagi helyzetük. Nekik viszont a karbantartásra, felújításra sem telik.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 18:24

Akkor erre most mit mondjak? :)
Szebbé tetted a napomat!

Válaszok:
julianus | 2012. július 5. 18:26

Akkor hitelt sem fognak felvenni a felújításra. El sem jutnak odáig.

Válaszok:
bigyomail | 2012. július 5. 18:31

Az a baj az téves elképzelésed, mert az veszi figyelembe, hogy itt a piacgazdaság olyan, mint nyugaton, ahol az emberek inkább bérelnek sok esetben, mint maguknak vesznek.
Nálunk éppen a lakásbérlő is lakáshitelt fizet sokszorta csak nem magának, hanem másnak. Ráadásul piaci alapon, ahol vidéken is elkérnének min. 60 ezreket + rezsi egy lakásért felénk miközben mondjuk a Boschban keresnek az emberek 100 körül nem lehet piaci alapokról beszélni.
Nálunk pl. a Fideszes önkormányzat okos volt kidobálta a nemfizető-bűnöző cigányokat. A lakásokat felújította, majd fecskeprogram keretében kiadta dolgozó fiatal családoknak, hogy össze tudjanak szedni pénzt a jövőre.

Válaszok:
bigyomail | 2012. július 5. 18:33

Na, ja. Ilyen a barátság. A csendes eső már úton van, remélem annak is fogsz örülni. :)

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 18:29

Az ránk férne! Várjuk! :)


A könnyű szerkezetes gyorsan megvan v.mivel olcsóbb csak kevésbé tartós, mint mondjuk a téglaházak.
Amit alatta írsz az lényegében egyfajta "panel program". Szintén bizonytalan mennyire lesz tartós.
Egyfajta állami bérlakás programban szerintem maradni kellene a téglánál az száz év múlva is épület lesz a városokban. Nem pedig mondjuk már 20 év múlva lehet filozofálni miből legyen felújítva.

Másrészről a támogatott hiteleket kellene meghagyni, mert a magyar korfából kiindulva itt egy-két évtizeden belül lakások-házak százezrei várnak majd tulajdonosra.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 18:41

Értem én, csak másról beszélünk. Te azokról, akik megtehetik, hogy saját lakásuk legyen, én meg azokról, akikről ez az egész történet szól, azokról, akik nem engedhetnék meg maguknak, még is vettek.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 18:34
Muttimi | 2012. július 5. 18:35

Ha nálunk sem szólna bele az állam jobban a piac működésébe, mint nyugaton, akkor nálunk sem lenne ez gond. De ha nincs pénzem bérlakásra, akkor tuti, hogy sajátra sem lesz. A drága bérlakásnak nem a saját, hanem az olcsó bérlakás az alternatívája.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 18:37

Még mindig téves az érvelés. Ők, azért vették meg a saját lakást, mert annyikból kijöttek, mint amiből bérelni lehetett. Bizony az egyszerűen hülye, aki másét fizeti, mikor fizethetné a sajátját is.

Az más kérdés, hogy közbejöttek a válságos évek munkahelyek elvesztése, de a bérlakásból is kivágnak, ha nem fizeted a bérletit.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 18:37
bigyomail | 2012. július 5. 18:39
julianus | 2012. július 5. 18:40

De én is róluk beszélek. Szerintem ők már el sem jutnak odáig, hogy a felújítás legyen a gondjuk. Vagy elveszítik az otthonukat, vagy feladják és eladják, vagy kifizetik, de felújítani már végképp nem lesz erejük. Semmilyen értelemben.


Erről beszéltem olcsó bérlakást pedig az állam tud biztosítani, mert a piac nem fog. Magyarországon az ingatlanfejlesztők nem gondolkoznak mondjuk 3-4-5 évtizedes ne adj Isten évszázados befektetésekkel, hanem minél előbb akarják a befektetett pénzüket-haszonnal kivenni.
Ebben a kérdéskörben ebben az országban csak állami segítséggel lehet elmozdulni, és bővíteni az önkormányzatok lakásállományát.

Válaszok:
bigyomail | 2012. július 5. 18:41

Szerintem is így van.


Tehát összességében nem engedhették meg maguknak mégsem.
Az a rossz gondolkodás, hogy "inkább magamnak fizetem". Az, aki az anyagi határáig elmegy egy törlesztéssel, csak azért, mert eleve elmenne az albérlettel is, rosszul gondolkodik, mert elveszik annak a lehetősége, hogy szűkösebb időkben olcsóbb lakásba költözhessen, akár egyik napról a másikra. Márpedig aki nem elég tehetős, hogy jelentős tartalékokat halmozzon fel, annak kellene legyen annyi esze, hogy ezt a lehetőséget fenntartsa magának. A saját lakás a gazdagok luxusa és nem más.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 18:54

Látod Viktus, tudsz te jól és racionálisan is érvelni, ha nem színről, hanem témáról van szó. :) Ezt a jelet csak azért tettem, hogy kedvedbe járjak. ;-)


Nem feltétlenül. A jól megépített könnyűszerkezetes élettartama a tulajéval összemérhető. Bár az igazán jó drága is, ugyanakkor a másodlagos piaca nagyon szűk.
Inkább az a baja, hogy jó a szigetelése, de kicsi a tömege, ezért kicsi a hőkapacitása. Gyorsan hűl, gyorsan melegszik.


Miért ne biztosítana a piac? Ahol az állam megjelenik, ott a végén minden két-háromszor annyiba kerül, mint egyébként. Ha van rá igény, akkor építenek a befektetők olcsó, kisméretű bérlakásokat. Az állam sem tudná olcsóbban megépíteni, és kiadni sem, csak úgy, ha a rendesen dolgozó adófizetőkkel fizettetné meg - már megint és ismét - mások olyan szintű jólétét, amiért azok soha nem dolgoztak meg.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 18:57

Erről nem is beszélve. Én 100 évet olvastam a teljes szerkezetre, szerintem a többi anyag limitálja. A rönkházaknál sokkal hosszabbra emlékszem.
Köszi!


Nem kellett elmenni a határokig ... lazán találtak az emberek olyan pénzügyi csomagokat, amelyekben ugyanannyira kihozták a törlesztőt, mintha magán bérlakásban másnak fizették volna a törlesztőjét.
Tartalékokat felhalmoztak csak azt még a legkomolyabb banki guruk sem jósolták meg, hogy a chf ennyire elrepül 15-20% árfolyammozgást kalkuláltak be max. még a közgazdászok is.


"A saját lakás a gazdagok luxusa és nem más."

Ez Magyarország viszonylatában egyszerűen dőreség, mint már mondtam.
Itt a bérekhez képest mesébe illő bérleti díjakat kérnek. Nincs is olyan bérlakás építő ingatlanfejlesztő, mint nyugaton, ahol cégek generációk óta foglalkoznak ilyesmivel nem pedig hirtelen szakadt a nyakukba a vagyon lásd. Demján úr. Így olyanokba fektetnek ami rövid távon megtérül. Na meg nem is beszélve azokról, akik a zavaros kilencvenes években illegális jövedelmeiket ingatlanba fektették ... lehetne elszámoltatni nyugodtan. Szabadulna még fel ingatlan országos szinten bőven.

Azt állítani, hogy mondjuk egy napi 8-10 órát dolgozó embernek meg csövesnek kellene lennie, hogy is mondjam gusztustalan.
Németországban pl. egy Boschban dolgozó férfi, akinek a felesége nővér lazán kicsengeti a lakbért mellette nyugodtan elél autót is tarthat, és megy nyaralni is.
Felénk Heves megyében ugyanez a kombináció csakis önkormányzati bérlakás esetében működik. Egyéb rációban dönthet, hogy a nővéri fizetést a magán bérlakásra költik v. bank hitelre, és sajátba laknak. Hülye, aki másra költi. Főleg, ha bukta van a magán bérlő ugyanúgy kipenderít secpec sőt gyorsabban, mint a bank ... a kegyetlen bankokkal azért mostanság akár két évig is lehet huzavonázni, és közben is, ha fizetőképes az ügyfél megújítják a hitelét.


Csak ez nem igaz lásd. önkormányzati bérlakások.

"Útjára indította az új városvezetés a fészekrakó programot, amellyel a hatvani fiatalokat és nem utolsó sorban a családalapítást támogatja.


Már elkezdték az első lakások felújítását, amelyet a fészekrakó program keretében igényelhetnek kedvező áron olyan fiatalok, akik 35. életévet még nem töltötték be, és családot szeretnének alapítani a közeljövőben, vagy már gyermeket nevelnek. - Azt szeretnénk elérni, hogy minél több fiatal telepedjen le Hatvanban, ezért fontos, hogy támogassuk őket az életkezdésben, hogy minél több gyermek legyen iskoláinkban, óvodáinkban – nyilatkozta Szabó Zsolt (Fidesz) polgármester az MTV Miskolci Regionális Híradójának."

Nem háromszorosába, hanem harmadannyiba sem kerül így.
Elmegy rosszabb helyre is a pénz. Szomorú, hogy sajnálod a jövő építésétől.


Az igen csak az meg igen drága lesz :P nem hinném az olcsó-könnyűszerkezetes házakat azokból építenék.


Én nem tudom egyszer bérelt itt egy ilyen csapat lőrincin raktárt anno aztán bedőltek a fa anyagból még mindig van, de én abba nem költöznék bele ami abból készült :D:P


Albérlet vagy saját lakás kölcsönből?

Vélemények és ellenvélemények.

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_t..

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 19:27

Az igaz viszont ismerős Dunántúlon Erdélyből hozatott rönköket nagyon pofás kis házat építettek az más kérdés az sem volt túl olcsó.


Szerintem a könnyűszerkezetes épületek nemcsak fenyőből készülnek, és olcsóbbak. Tudtommal nem fenyőből készül minden könnyűszerkezetes ház, vagy csak részben - fő váza - fenyőből.


Mindjárt a Kira88-nál bezártam, mikor érvként az hozza fel:

"-nem fenyeget a BAR lista, a kilakoltatás stb. "

Nem tud fizetni tuti nem lakoltatják ki a bérlakásából :D ez igen ... ez ám az ütős érv.

Egyébként jó lenne az albérlet, ha megfelelő piac lenne a hazai viszonyokhoz mérten, mert így ebben a jelenlegi formában egy tragikomédia.
Mikor okosok azzal érvelnek, ha nincs munka borsodba, miért nem költöznek Győrbe ... csak azt nem veszik figyelembe amit Győrben keresne, és kifizetné az albérletet ugyanott nyomorogna, mintha otthon marad borsodban.

Az volt már a baj az elmúlt nyolc évben is, hogy a szocpolra meg az akkori kamu fészekrakó programjukra nem kellett volna egy vasat sem költeni aminek egy részét ügyvédek-helyi cigány főnökök tették zsebre ... értelmes önkormányzati programokat kellett volna finanszírozni bérlakás építésre.

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 19:33
julianus | 2012. július 5. 20:17

Amerika teljesen más. Itt van egy példa: http://www.ronkhaz.hu/ar.html egy száz négyzetméteres ház ugyanott van sőt drágábbra jön ki, mintha felénk itt vidéken családi-rokoni rásegítéssel felrántanának egy házat, akkor pedig már jobb a tégla.


A szocpol alapból nem hüleség, az önrészt növeli (szerintem Julianus erre is gondolhatott), más kérdés, hogy visszaéltek vele. A csalás lehetőségét kell szűkíteni, nem kiönteni a fürdővizzel a - bevállalt - gyereket. :)
Az elejében meg tökéletesen igazad van.


Én írtam rönkházról, azzal összefüggésben, hogy azoknál több száz éves élettartamot írtak, a könnyűszerkezeteseknél pedig rövidebbre emlékszem és azt gondoltam, hogy a fa mellett felhasznált anyagok okozzák a különbséget. (Erről egyébként érdekel a véleményed.)


Az a sima kirakós sem olcsóbb http://www.anico-keszhazak.hu/..

Kulcsrakész ház 200.000 Ft/m2 -től 235.000 Ft/m2 -ig felszereltségi igényektől függően

Eh, és ebben az alap nincs benne "Igény esetén az alapot is elkészítjük bruttó 18.000Ft/m2-től áron (sík terep, normál talaj esetén). Nyers pince irányára: bruttó 65.000 Ft-től."

Ez itt ebben a formában nem versenyképes. Nem is nagyon épülnek ilyenek. Ez annak jó max., akinek nincsenek ismerősei-rokonai, és mindenért a-tól z-ig csengetnie kell.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 19:47

Bár még annak se nagyon ...


Tudják a tutit. És meg is mondják.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 20:01

Pedig most a cikk írója sok jó dolgot ír. Felénk lényegében a Fidesz megvalósította amiről beszél :D

Válaszok:
Muttimi | 2012. július 5. 20:07

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 65 ember ellen emelt vádat a 2006 és 2009 között szociálpolitikai támogatásokkal épült lakásokhoz kapcsolódó, Tiszabőn és más településeken történt nagyszabású csalássorozat ügyében.

http://index.hu/belfold/2012/0..

régen ez volt a trend ... csak országos szinten az így lenyúlt milliárdokból már lehetett volna anno rendes bérlakásokat építeni

Válaszok:
julianus | 2012. július 5. 20:23

Sokáig rendszeresen olvastam a hvg-t, fenn van a padláson egy csomó régi szám. Múltkor fent pakoltunk, belenéztünk egy pár régebbi példányba. Tök jól megmagyaráztak bármit, meg kicsit később annak ellenkezőjétis, simán.
Tulajdonképpen szórakoztató elfoglaltság volt, nem is dobtuk ki a lapokat, később is jó lesz az. :)


Pedig érdemes mindet elolvasni. Én megtettem és a többség nem azzal ért egyet, amit egy-két fórumozó itt igeként hint. Az is látszik a többség racionálisan gondolkodik.
Az albérlet szerintem csak szükség megoldás lehet, ha nincs más lehetőség. Ezt támasztja alá az általad hozott példa is. Azokban az országokban ahol a bérlakások tömegesen vannak, nemcsak szociális igényt elégítenek ki, vagy mert másra nem futja. Nagyon sok akit a munkahelye a városhoz köt, a saját tulajdonú lakás drága, ezért vidéken van háza és a hét végét vidéken tölti.

A számításaim szerint, ha a saját lakás hitele eléri, vagy meghaladja a bekerülési költség 50 %-kát, akkor könnyen bajok keletkezhetnek a fizetéssel. A 70-80-as években az OTP a bekerülési költségnek maximum a 40-50 %-kát hitelezte meg.

Visszaélés egy másik téma, probléma. Szerintem a fő probléma a bankok hitelezési gyakorlata, a támogatás visszaszorítása, megszüntetése. Továbbra is a kamattámogatás helyett a tőketámogatást tartom, mert ez nem a bank profitját növeli. Végezetül én úgy fogom fel, minden ami elkészül érték, s a magántulajdon is nemzeti érték.

A bérlakás építésről leírtam a véleményem, amely szerintem nem ellentétes a tiéddel.


Ez a példa csak azt bizonyítja, hogy nem volt megfelelő az ellenőrzés, vagy a jogszabályi háttér. Ennek eredte lehet hanyagság, de lehet korrupció is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akkor ne legyen ne legyen támogatás. Vigyáz a konklúzióval, mert megint kezdesz elmenni az egyedi esetek általánosításával. :) (Csak a kedvedért!)

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 21:36

Gyártók tájékoztatójában és szakvéleményekben olvastam, az építés technológiáját ennyire nem figyeltem, de a felhasznált anyagokat és a rétegrendet igen.
És igen, hasonló volt. A szigetelő anyaga és a külső putz változatos volt, homokbeton habarcsra nem emlékszem.
És arra tippeltem, hogy az élettartamot valószínűleg a szigetelőanyag limitálhatja (bomlik vagy megroskad), mert a faanyagról jó előkészítés esetén sokkal hosszabbat olvastam. De egy emberéletre így is bőven jó. Csak a második-harmadik száz év kérdéses. :)


Köszi, ezt nem tudtam.
Szerintem Magyarországon kevéssé ismerik igazán, azért terjed lassan. Külföldön laktam ilyenben, teljesen jó volt.


Ez csak egyedi eset lett volna ... felénk odaáig elmentek anno, hogy felépítettek egy házat szerkezetkészre pénz megvolt
elbontották anyagból a következőt összedobták a cigányok :D


Itt neccesebb pl. a víz, mint a földrengés ... a téglaház azt is jobban bírja meg a tűzkárt is.


Miért kellene? ízlések, és pofonok. Van itt is a környéken egy-két darab, akik gyorsan akartak beköltözni egy házikóba azoknak. Túl sok nem készült.


Ilyenekkel sosem kalkuláltam.
Úgy lettem nevelve, hogy szolgáltatónak nem tartozhatunk.:)


Abból? Valószínűleg gázszámlát.


Elég humánus az elesett ellenséget ott hagyják, majd aknavetőznek, ha eltemetnék :P

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 23:42

Na eggyel arrébb :P


Azért egyszer egy ilyen műszakot végignézhetnél, mennyi fáradságos munkát takar. Legalábbis ami az ilyen önkormányzati tedd ide-tedd oda munkát illeti.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 5. 23:53
Viktus | 2012. július 5. 23:55

Ne merüljünk el a végletekben ... nincs az a rendszer amiben mindenkinek tényleg lakás is jut. A közmunka arról szól a kajára való meglegyen. Az más kérdés, hogy Magyarországon nem lehet v. nehéz aztán kitörni arról a szintről, de itt nem ez a téma.


:D Kérlek ne viccelj. :D


Ma már a közmunkásokkal olyat végeztetnek, mint fű kaszálás , amiért régebben külsős cégnek fizetett az önkormányzat, ahol a napi ötezer forint megvolt a népeknek.
Az más kérdés a szocik idején tényleg csak az alja nép bohóckodott, de azért ma már más.

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. július 5. 23:58

Régen is leginkább a segély volt mögötte-mellette-előtte ... inkább a 4 óra közmunka mellett oktatás-képzés kellene mondjuk másik négy órába, mert ez hosszú távon még ebben a 47.000 formában is tarthatatlan lesz. Már most sorban állnak még ezért is ...


26 éves voltam, mikor megvettük a házunkat.
Akkor nem érdekelt semmi, csak örültünk hogy sikerült . Persze fiatal házasként ott volt a félelem is, hogy fogjuk-e bírni anyagilag az önálló életet, de szerencsére összejött.
Aztán persze az élet hozhat majd mást is.


Nálunk még most se nagyon más.


Többször elolvasva arra utalhatott ami a szocik idején volt vidéken a közmunka, akkor tényleg annyiból állt, hogy egy cigány csapat feküdt az árokparton, és egy bogarászott egy gereblyével pl.

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. július 6. 00:00

A másik tíz meg nézte.:)


Nehezen tudom így elsőre elképzelni.
Klasszikus kasza nincs azoknak a népeknek otthon nem használnak olyat esetleg husáng, halál a magyarokra bot meg szamurájkard az reálisabban elképzelhető.


Saját jogon.
3 év kőkemény spórolás, kis szülői segítség, és egy kevéske banki hitel.


Jól értettem az elmúlt időszak alapján vidéki - keleti ... ott simán vehetsz még kisvárosban is 26 évesen házikót aztán saját erőből idővel rendbe teszed.


Na igen az baj, hogy ez viszi az állam pénzét, és most is a 47 ezer alapvetően nem azért van szerintem , mert a fidesz mennyire gonosz - attól függetlenül, hogy a kommunikációjuk a téma körben szar - hanem nincsen elég pénz rá emberek tízezreit foglalkoztatni közmunkában ami nem hoz pénzt meg annyira már nincs is szükség.

Ez is pillanatnyi tűzoltás kb. hiába pumpálsz bele több pénzt amit kiosztasz az megint nem sokat javít a helyzeten, mert hiába lesz profi virág locsoló a közmunkás a munkaerő piacon azokra viszonylag csekély a kereslet. Ezen okból mondom ez mellé az átmeneti megoldás mellé kellene v.mi szakmai képzés az etnikum esetében felnőtt oktatás, mert másképpen esélytelenek lesznek v.ha is elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Még takarítani sem vesznek fel embert, ha nincs meg a nyolc általánosa.


A munkanélkülieknek eleve kisebb hányada regisztrált a munkanélküli lejárta után a munkanélküli hivatal gyakorlatilag semmire sem jó. Lehetne is ritkítani ott is a csókos állásokat, mert ez ebben a formában vicc ilyen semmire nem jó kamu beszélgetéseket tartanak, hogyan keres munkát stb. blabla olyanok, akik évtizedek óta nem csináltak olyasmit. Inkább rendes képzési támogatás kellene, de arra meg az év első pár hónapja után nem szokott lenni keret.
A hivatalban a csapat jól elvan a légkondiban, de az egész rendszerük elmaradott sz*r. Egyszer voltam olyan botor, és bejelentettem ott munkaerő igényt, de nem voltak képesek helyben prezentálni regisztrált munkanélkülieket, hanem kirakták egy országos rendszerbe aztán az ország minden tájáról hívogattak rögtön folyamatosan, hogy rögtön be kellett mennem visszamondani ezt a fajta produkciót. Inkább helyi lapokban hirdetni.


Neki van munkája a férjének is gondolom másképpen nehéz lett volna rendbe tennie ...

Egyébként a rendszerváltásnak még volt egy nagy bűne a lakhatás szempontjából a bérlakások eltékozlása mellett.

Az pedig a munkásszállók rendszerének szétverése. A szocializmusban sokkal nagyobb volt a mobilitás. Dunántúli építkezésre elmentek a az ország másik feléből is, mert mindenfele voltak munkásszállók gondoskodtak az emberek elhelyezéséről. Hétvégére meg hazamentek a saját falujukba-házukba.


Oké, de mért gondolkodjak én egy adott közösköltséges pesti garzonban, mikor én anno a saját életemhez viszonyítva terveztem meg a jövőt?
Különben is; mi félnivalóm lenne?
A múltkor közölted, hogy engem mint vidékit , te, mint fővárosi tartasz el.
Emlékszel?
Úgyhogy csak melózzál szorgalmasan, mert kinéztem magamnak egy cuki kis rucit ..:))

Jó éjt mindenkinek.


Hiába van termelő munkahely olyan emberekkel nem tudnak nagy mennyiségben mit kezdeni, akinek még az általános iskolai alap képzettségük sincs meg, vagy pedig nem értenek semmi olyanhoz ami kellene a munkaerőpiacon.


Az LMP zöld energia programja semmi más, mint álmodozás. A zöld energia a nyugati hippik egyik találmánya, amely minden nyugati országban is veszteséges, de mivel a nép unatkozik ez is a cirkusz része, hogy építgetnek szép nagy szélerőműveket sorban aztán a közösből megy rá a kompenzáció.

Az pláne jó ötlet lenne ... a sok hasznosíthatatlan hulladékot ide tegyék le aztán itt szennyezzenek. A hulladék nagy része még mindig hasznosíthatatlan gazdaságosság szempontjából ergo az is plusz pénzbe kerülne.

A képzetlen munkaerőt egyedül a mezőgazdaság tudná felszívni ill. az arra épülő ipar még a gépesítések ellenére is. Németországban pl. még ma is pl. kézzel szednek epret bajoroknál kelet-eu vendégmunkások.


Jah csak a szemétnek legkisebb hányada az alumínium ráadásul, ahol szelektíven gyűjtik azt hülyék lennének ide küldeni.

Még szétszelektálod meg biztosítod közép-eu szeméthegyek eltüntetését itthon igen nagyot buknál a mutatványon.

Más produkció volt egy MÉH vállalat, ahol nem a szemetet, hanem nyersanyagot gyűjtöttek be célirányosan lásd. fém-papír hulladékok.
Nem a város szemetét hordták oda.

Válaszok:
NeMá | 2012. július 6. 02:05

Magyar országon menő vállalkozások vannak, akik
hulladék hasznosítók. Nagyon profin tudják milyen számítógép alkatrészt hogyan kell szét trancsírozni, hifi, hűtő stb.

Az a helyzet, hogy már egy feldolgozott alapanyagban benne van az az energia ami két dömper földből egy evőkanálnyi hasznos tartalomért bele kellett ölni..

Egyre jobban megéri a szarokat feldolgozni, mint bányát üzemeltetni.

Válaszok:
Viktus | 2012. július 6. 09:29

"Az, hogy megint sikerült egy olyan konstrukciót találni, a végtörlesztés után újra, ami azokat támogatja, akik nem szorulnak rá, csupán a történet egyik fele."

Zoli te istenverte Einstein, szerinted akik *rászorulnak* a segítségre, azok hitelképesek? Nyilvánvaló, hogy nem, hiszen akkor nem lennének rászorulók... Miért segítenének megint azoknak, akik maguktól életképtelenek? Vagy azokon, akik azt tanulták az élettől, hogy mindig többet kell költeni, mint amire fussa, vagy éppen azt, hogy nem kell annyit se teljesíteni az életben, hogy az életben alapvető célokat az egyén ÖNÁLLÓAN képes legyen elérni... ?

Aki jól keres, annak azért adnak szívesebben segítséget, mert Ő magától is megkeresheti a pénzt arra, ami kell neki az életben. De ameddig Ő gyűjt, vagy adózik a pénzéből, addig a tanult tehetetlenek éhenhalnak, mert Ők ugye nem számítanak fizetőképes keresletnek a piacon, így miattuk nem éri meg termelni, vállalkozni stb.
Viszont aki jól keres, az tud költeni (pont ez lenne a Patás meg a Kancsal Nagy Terve, hogy keress többet, adózz kevesebbet, a maradékot költsd el) és tud gyereket vállalni, vagyis tudja működtetni a piacot, ITT ÉS MOST képes adózni és GPD-t termelni, nem majd valamikor egyszer a talán soha el következő jövőben...
Egy minimálbéresnek mit akarsz adni bakker? Adókedvezményt? Hisz nincs miből adni neki, ha egyszer képtelenek (sokan ÖNSZÁNTUKBÓL) többet keresni. Adjunk nekik ingyenpénzt, meg ingyenhitelt? Remek ötlet, magukat se tudják eltartani, majd pont a gazdaságot fogják, nem ?!

"De megint lesz majd jó pár szerencsétlen, aki hisz az állam és a bankok propagandájának,"

Hú de összeadtad a kettőt zsenikém, holnap meg azért fogsz nyáladzani, hogy mekkora sutyerákok ezek a banksanyargató unortodoxok...


Látom nem sikerült felfogni ... nem elektronikai szemétről volt szó, hanem közép-európa szemetéről, amelynek elhanyagolható hányada elektronikai hulladék a többsége egyszerű háztartási szemét, gumi stb. szar ...


Pedig lehet. Ha te is, aki gondolom nem vagy szakértő (bocs ha mégis) látod a megoldást, mégpedig a célirányosan tervezett , mobilitást, munkavállalást elősegítő bérlakásépítést, akkor azt hiszem a nemzet kétharmad intelligenciájától is elvárható lenne hogy ne ugyanazt a szart csomagolja más színű papírba.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó