Öt év múlva megint lakáshiteleseket mentünk

2012. július 5. 15:55

Ceglédi Zoltán
hvg.hu

Az új koncepció egyenes út Ócsára. Devizafalva mellé felépülhet a Forintos lakótelep.

A kormány meg... az meg már egy másik kormány lesz. Most a Fidesz élvezi minden előnyét (átmeneti népszerűség az új lakáshitelesek körében, adó- és illetékbefizetések növekedése a lakásvásárlások miatt, bankok lecsitítása az öt év garantált bevétellel), 2014-ben lehet majd kampányolni is vele, a robbanás pedig leghamarabb 2017-ben következik be.

Az, hogy megint sikerült egy olyan konstrukciót találni, a végtörlesztés után újra, ami azokat támogatja, akik nem szorulnak rá, csupán a történet egyik fele. De megint lesz majd jó pár szerencsétlen, aki hisz az állam és a bankok propagandájának, és ötévnyi látszólagos nyugalom érdekében beleugrik a szerződésbe, az azt követő 15 évvel nem számolva. (...)

És amíg ez így megy, addig nem lehet kikeveredni a zsákutcából. Pedig azt kéne megkérdezni, hogy az állam a lakhatást, az életkezdést, a megfelelő körülmények között történő családalapítást akarja-e támogatni, vagy egyes személyek tulajdonszerzését (jellemzően olyanokét, akik enélkül is tudnának lakást, házat venni)? Miért arra költünk közpénzt, hogy ingatlanvagyonhoz juttassunk egyes embereket, és miért nem egy rendes állami bérlakás-programra? Miért vesszük meg mindenkinek külön-külön, újra és újra a lakást, ahelyett, hogy bérlakásokban cserélődne a forgalom? Életkezdő garzon fiatal pároknak, pár év múlva továbblépnek a két és félszobásba, a helyükre meg jön az egyetemen most végzett, újabb fiatal. Nagymami és nagypapi egyedül maradtak, kiröpültek a gyerekek, átköltöznek a másfél szobásba. Már nem kell közel legyen az óvoda, ámde a szomszédban van a szakrendelő, és akadálymentesített a környék. Az állam garantálja a bérlői jogokat, nincs zsebbe kifizetett lakbér, elsüllyesztett kaució.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38390