Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 26. 17:02

Az ír igazságügyi miniszternek és a jogérvényesülésért felelős EU biztosnak is levelet írt Navracsics Tibor az ír gázoló kiadatása érdekében. A férfit a magyar bíróság távollétében három év szabadságvesztésre ítélte, ám az ír Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében nem adható ki Magyarországnak.

Több mint tíz éve Leányfalun két kisgyermeket gázolt halálra Francis Ciarán Tobin, aki aztán az óvadék letétele után távozott Magyarországról és az ír Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében nem adható ki, hogy a kiszabott három év börtönbüntetést letöltse. A döntést azzal indokolták, hogy Tobin távozása nem minősült szökésnek, mivel letette az óvadékot, így az európai elfogatóparancs alapján nem lehet ellene eljárni.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ír kollégájának és Viviane Reding alapjogokért és jogérvényesülésért felelős EU biztosnak is levelet írt, melyben hangsúlyozza: ha egy uniós tagállam nem képes átadni állampolgárát börtönbüntetés letöltése céljából, vagy nem tudja maga elítélni, és a saját jogrendszere megakadályozza, hogy más büntetőjogi lépést tegyen a külföldön elkövetett bűncselekmény ügyében, ennek az a következménye, hogy az elítélt megmenekül súlyos tettének mindenfajta büntetőjogi következményétől. A miniszter arra kérte az EU biztost, hogy vizsgáljon meg minden körülményt az ügyben, és fontoljon meg minden lehetséges eszközt, hogy hatékony lépéseket tehessenek az uniós jog keretei között, és így a jövőben ne fordulhasson elő ilyen eset.

 

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/38023


7 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


VisszaÍR majd Európa:
az eset, bár meghatja,
ma a magyart jogszerűen
bármelyik nép IRthatja!


Erik, a narancs = a kanca se ír, na!


Ennek az eredményére nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, bár előre borítékolható és nagyon meg lennék lepve, ha nem elutasító válasz érkezne.


Navracsics annál az EU-nál rinyál, amelyet itthon lesz@rnak?Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó