Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 18. 07:39

A mai nyolcvanasok végigdolgozták életük nagyobb részét, felépítették az országot, gyereket neveltek, átélték ’56-ot, a Kádár-rendszert és most haszonlesőkké váltak?

„Az a 4,2 százalékos emelés, amire a kormány ígéretet tett, az nem a 19 ezer forintos Medgyessy-bónusz, nem a 13. havi kegydíj, hanem néhány ezer forint csupán. Annyi, amennyiért egy jó étteremben csak az előételt és a levest lehetne esetleg kifizetni, de egy nyugdíjasnak ez a pénz is fontos. Azok, akik habozás nélkül megvonnák a nyugdíjemelést, nincsenek tisztában az öregkorral. A betegségek, a gyógyszerek, a kórház, a nehézkes létfenntartás, vagy az egyedüllét minden hátránya a nyugdíjas évek gyakori kísérője. Azok a télen napfényt, nyáron tengert ígérő utazási irodák nem a 28 ezres magyar nyugdíjminimumra építenek, hanem a nálunk gazdagabb országok rózsás arcú, nett nyugdíjasaira, akinek az átlagnyugdíja 300 ezer forint körül kezdődik. És a nyugdíjasoknak nincs olyan sok idejük kivárni, amíg befagyasztott nyugdíjakat majdan »kiolvasztják«.

A mai nyolcvanasok végigdolgozták életük nagyobb részét, felépítették az országot, gyereket neveltek, átélték ’56-ot, a Kádár-rendszert és most haszonlesőkké váltak? Sajnos elfelejtették őket értesíteni arról, hogy a rendszerváltással egyben bezárt a szocializmus nevű édességbolt az összes borítékon kívüli juttatásával, az olcsó gázzal és telefonnal, filléres ruházkodással vagy a minimális lakbérekkel. Innentől a nyugdíjukból piaci árakon méltóztassanak megélni. Arról sem kaptak papírt, hogy a nyugdíjalapjukat elnyelték a szocializmus nagyberuházásai, és abban az időben az öngondoskodás még ismeretlen fogalom. Szomorú tény, hogy az a befizetett járulék, amelyet évtizedekig levontak a dolgozó béréből, egyszerűen eltűnt. Jellemző az MSZP-re, micsoda vad körtáncba kezdett a svéd nyugdíjmodell hallatán. Az átláthatóság és az öngondoskodás példája, ami a jelenlegi akadozó nyugdíjrendszerből alapvetően hiányzik.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37710


Összesen 218 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


頂禮膜拜,或外出我國!

Adózz, vagy menj el az országunkból!

AZ ADÓ-ÉS VÁMMENTES BUDAPESTI KÍNAI KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI ÖVEZET MEGSZÜNTETÉSE MIKOR VÁRHATÓ?
(fletó és Viktor is válaszolhat)
http://www.monoricenter.hu


Az egyszerűen undorító amit a nyugdíjasokkal csinálnak nálunk. Az a közhangulat ami velük szemben kialakult. Tudom, hogy ebben a politikának oroszlánrésze van azzal, hogy vagy mint bűnbak állítja be őket a fiatalok előtt, miattuk nincs munkahely, magasak az adók, tart a hőhullám a héten stb. Vagy azzal, hogy hülyeségeket ígérve nekik, kihasználva a szellemi szint a korral járó romlását megszerzik maguknak szavazó rétegként (MSZP), aztán persze ezeket az ígéreteket nem tartják be. És valóban albán szintű nyugdíjakból kellene tudniuk fizetni a nyugat-európait meghaladó rezsi díjakat, élelmiszer árakat. Nekem a szüleim diplomásként végigdolgozták az életüket, fizették rendesen (más lehetőségük nem is volt) a nyugdíj és EÜ járulékot, mégis ha nem tudnék nekik most anyagi segítséget adni minden hónapban akkor képtelenek lennének megélni a nyugdíjukból.


Azért valami haladás mégis csak van: régen megették a nagyapát.

Válaszok:
Hunor N. | 2012. június 18. 08:33

Na gondoltam, hogy erre a cikkre megjelensz és szokásod szerint okádsz egy jót. Már kérdeztem, hogy Te lombikban fogantál, nőtél fel? Neked nincsenek szüleid, nagyszüleid? Mi köze a nyugdíjasoknak ahhoz, hogy tehetségtelen tehetetlen faszkalap vagy aki képtelen eltartani magát és a családját? Másoknak miért sikerül ez?


És ez nem vicc. Az ukránok (Sztálin idejéből) tudnának erről mesélni.


Ebben a szép új világban MINDENKI befolyásolható.
Legalábbis ez lenne a rendszer lényege: ne gondolkozz! Gürizz és vegyél/vásárolj/ (amit a reklám diktál)!
Az a "lényeg", hogy milyen cuccod van, semmi más.
Mivel az idősebb korosztálynál ezt a szemléleletet már nehezebb eladni, nekik marad a parlamenti közvetítés.
Így aztán, választások előtt, mindig nagyon fontosak lesznek.
Akik pedig most sajnálják a pár ezer Ft-ot a nyugdíjasoktól, sokan már meg sem érik a majd a nyugdíjas kort. (67 év már a lengyeleknél, németeknél. Lesz az még hamarosan 70 is!)

Válaszok:
Julismama2 | 2012. június 18. 08:53

"Mivel az idősebb korosztálynál ezt a szemléleletet már nehezebb eladni, nekik marad a parlamenti közvetítés."

Sajnos nem elég nyugdíjas nézi a parlamenti közvetítést. Ha ezt tenné, nem lehetne mindenféle rémhírrel ijesztgetni.


Tudod, a munkaerőpiacon mindenki annyi bevételre számíthat, amennyi eladni valója van.

Nálunk alapvetően mindenki rosszul van fizetve, de arról már mindenki maga tehet, hogy milyen szintű képzettséget szerzett.


Azért jó lenne látni, hogy amikor a manyup kifizeti az első nyugdíjakat, mit szólnak az érintettek. Ha majd elmagyarázzák nekik, hogy hát a piac, meg az árfolyamok kiszámíthatatlansága...

A fiam tíz évi befizetés után kapott ötvenezer forint hozamot az Allianznál. Akkor az újabb negyven év mennyit hozott volna?


Természetesen nincsenek baloldaliak, akárhová nézünk, a jobboldaliakon kívül csak sehová sem húzó józan függetlenek vannak. Akiknek teljesen objektív módon a baloldali duma jobban tetszik.


" hát azért mondjuk a 200, vagy afölötti nyugdíjakat csak meg kéne nézni"

Szerinted hány százaléka ez az összes nyugdíjasnak? 1%? 2%? Ez megint az a gumicsont amit a politikusok elénk szoktak vetni, ha éppen valamilyen politikai érdekük ezt diktálja. Ráadásul ezek fele megérdemelten kap ekkora nyugdíjat, mert ennyi járulékot fizetett amíg aktív volt. Persze vannak a Biszku Béla félék is néhányan.De erről meg ne polemizáljon a parlament, hanem hozza meg végre (22 év után) azt a törvényt, hogy a pártállami érdemekkel szerzett (magas tisztséget betöltött vezetők) nyugdíja a minimál nyugdíjjal legyen egyenlő és még örüljenek, hogy nem börtönnel jutalmazzák (pedig megérdemelnék) őket. De ezzel a néhány száz vagy ezer emberrel az összes nyugdíjas ellen hangolni a társadalmat undorító és óhatatlanul eszembe juttatja a mondást: divide et impera. Ráadásul az egyik legocsmányabb emberi tulajdonságra építenek, az irigységre, a tehetségtelen emberek könnyen kiváltható ellenszenvére. Lásd nyuggerisztán fórumtársunk szokásos epeömléseit.


"az átlagbér többszörösét elérő fizummal"

A lófaszt keresel Te ennyit. Süt az írásaidból a tehetetlenséged miatti nyomorod másra hárítása. Nehogy már Te legyél felelős a saját sorsodért. Mindig találnod kell valakit/egy réteget akire átháríthatod a saját hibáidat.
Annak, hogy van-e (egyébként ez a 25% erősen eltúlzott adat, a Ratkó korszakban szülőkorú korosztályról beszélsz) gyereke a nyugdíjasnak mi köze a nyugdíjához? A befizetett járulékával szolgálta meg (fizette ki előre) a nyugdíját. Az, hogy a komcsik eltapsolták a befizetéseiket nem az ő hibájuk. Mint ahogy az sem, hogy a megmaradt pici nyugdíjvagyont (néhány üdülő, székházak tulajdonjoga stb) lenyúlták, elprivatizálták 1990 után.


Ott tevedsz, hogy nem a nyugdijasok kapnak tobbet mint erdemelnek, hanem a berbol es fizetesbol elok kapnak SOKKAL kevesebbet mint amennyit kellene.

Hogy van az hogy nyugaton ugyanazert a munkaert a tokes 1500 eurot ad, Magyarorszagon meg 400at?

A nyugati bereket kellene kiharcolni, es abbol aztan majd gond nelkul elo lehet teremteni a jarulekokat a mostani nyugdijakra.

Ennek pedig egy modja van: hogy a fiatalok es kepzettek elvandorolnak nyugatra. Aztan hiany lesz beloluk, es a kozgazdasag alaptorvenye ertelmeben amibol hiany van, annak bizony felmegy az ara (jelen esetben a munkaber).

Ez egy termeszetes gazdasagi folyamat, nem agalni kell ellene turorudival meg hasonlo agitproppal, hanem afele hatni hogy minel gyorsabban talalja meg az egyensulyt ez a folyamat.

Annak, aki csak tur osszeszoritott foggal otthon, soha nem lesz nyugati bere, csak ha tesz is erte.


"a zömük életében szart se csinált, szart se dolgozott"

akkor megis mibe rokkant bele az a generacio ha "szart se dolgozott"?
Miert van nalunk a legtobb rokkant aranyaiban? Talan mert olyan rozsasak voltak a korulmenyeik?

Barom...

Persze jossz majd az alrokkant dumaddal: egy lofaszt alrokkant, legalabb haromszor atrostaltak mar oket, mindig azt remeltek hogy majd jol megfenyitik a sok alrokkantat, aztan soha semmi nem lett belole, mert kiderult a felulvizsgalatok soran, hogy NEM CSALNAK.


"maga fia negyven év múlva egy fillér állami nyugdíjat kapni nem fog"

Kissé optimista vagy ezzel a negyven évvel. Én már úgy készülök, hogy nem lesz nyugdíjam. Pedig "csak" 15-20 évem van addig (meglátjuk időközben hova emelik a nyugdíjkorhatárt). De ezzel tisztában lehet ma mindenki, gondoskodjon előre az öregkoráról, amennyire a lehetőségei engedik. Persze ennek a másik lába az, hogy akkor mi a faxért vonnak le a jövedelmemből TB járulékot? Mert egyébként "ingyenes" EÜ ellátásunk sem lesz. Bár szerintem ez már most sincs, sőt soha nem is volt(paraszolvencia, a kórházba naponta bevitt étel, gyógyszer stb. A statisztikák szerint hetente négy kilót fogynak azok a betegek akik csak a kórházi ellátásra számíthatnak)


hat az egyensuly nyilvan valahol a ketto kozott lesz, mert ennek hatasara nyugaton tulkinalat lesz, a munkaero ara lemegy, es mivel minimalberre torveny van, igy a munkanelkuliseg fog emelkedni, tehat nem vegtelen az a felvevopiac sem...

szoval az 1500 es 400bol majd kijon valami ezer koruli, nekunk jobb, nekik szivas...


ez igaz lehetett 90 korul, aztoa viszont parszor mar felulvizsgaltak a rokkantnyugdijasokat.
A mostani volt talan a harmadik, de legalabb a masodik, szoval az alrokkantak mar reg kiestek a rendszerbol.


"A minimálbért meghaladó nyugdíjak adókötelesek legyenek, csakúgy, mint a munkajövedelmek.
Nincs más út...vagy jön a nyugdíjcsökkentés."

a ketto kozott szerinted mi a kulonbseg? elarulom: az egvilagon semmi, a nyugdij "adoztatasa" nem mas mint a csokkentese.


De ebből nem az következik, hogy alulfizetettek az aktívak? Miért a nyugdíjak összegét tartjuk magasnak? Nekem van egy lakásom a belvárosban is (részben pont a nyugdíjas éveim fedezetére) 65 m^2, távfűtéses. A legmagasabb fűtési számla 56000 forint volt a télen, ehhez jött még a 20000-es közös költség, villanyra-gázra-UPC-re kb 13000 havonta. Ebben a házban is (mint a legtöbb belvárosi házban) viszonylag magas a nyugdíjasok aránya, sokan már egyedül. Gondolj bele, hogy egy 100-120 ezres nyugdíjból hogyan tud valaki megélni ilyen rezsiszámla mellett, plusz a havi gyógyszer költsége.
Persze az átlagbérből élők sincsenek rózsás helyzetben, ha még devizaelszámolású lakáshitelük is van akkor szinte reménytelen, hogy megéljenek. De a megoldás nem a nyugdíjak elvonása, hanem a termelés, a munkahelyek számának, a béreknek a jelentős növelése. Ehhez vissza kell állítani a privatizálásnál megszüntetett (versenyképes) termelő kapacitásainkat. Például a cukorkvóta megállapításakor még öt cukorgyárunk maradhatott. A privatizálás után négyet egyből bezártak. Ezzel a cukorrépa termelőket is ellehetetlenítve. Meg kell akadályozni az ország GDP-jének kisöprését az országból, helyzetbe kell hozni a hazai mezőgazdasági termelőket (bármit is ugat erre az EU, próbálnál meg Dániában termőföldet venni mint nem dán állampolgár, vagy nézd meg a francia gazdák támogatását, a francia piacra próbálj meg bevinni olyan terméket amit az ottani gazdák is meg tudnak termelni).


Igen, köszönöm.
A svédeknél arra is van lehetőség, hogy fél-munkaidőben készüljél átállni a nyugdíjas évekre.


Ehhez egy apró statisztikai adat. A magyarok (már akinek van munkája) éves szinten 300 órával dolgoznak többet mint a franciák. Ez kb másfél havi rendes napi nyolcórás munkaidő. Ehhez képest a 30%-át kapják érte fizetésként mint a francia szakik. És ennek fedezetét részben az itteni (Suez) tulajdonú vízműcégek extra profitjának kisöpréséből fedezik a franciák. Lassan fel kellene ébrednünk, hogy az egész EU csak arról szól, hogy elvonják a megtermelt jövedelmeket a fejletlenebb régiókból a fejlettek felé. Ennek legátlátszóbb módszere az eladósítása mind az államoknak mind a lakosságuknak. A Görögöket is ezzel szopatták meg és döntötték romba a gazdaságukat. De a futóbolond is nagy lépéseket tett 2004-től, hogy mi is vastagon szívó ágra kerüljünk. Például a devizaelszámolású hitelek engedésével. Az mégiscsak agyrém, hogy 5-10 évnyi törlesztés után még mindig több pénzzel tartozzanak ezek a szerencsétlenek mint amennyit annak idején felvettek. És ha elbukják a lakásukat akkor a kényszer értékesítés után még mindig évtizedekig adósai maradnak a banknak mert a lakás eladási ára csak a töredékére elég az adósságuknak. Miért hagyta a Gyurcsány kormányzat, hogy ilyen szerződéseket erőltessenek rá a lakosságra. Amerikában ha a bank elviszi a házad akkor az adósságod le van tudva. A bank felelőssége, hogy csak akkora hitelt adjon a házra ami annak kényszer értékesítése esetén fedezi a kölcsön fennmaradó részét. Ha elszámolta magát és nem fedezi akkor a bank szív. De nem hagyják egy életre lehetetlen helyzetbe hozni az adóst.


eddig oke, csak ne hivjuk adoztatasnak azt ami lenyegeben csokkentes. A krumplileves legyen krumplileves ugyebar...

Miutan a jarulekot a brutto fizetesbol vontak, igy a nyugdijjaradek az MAR leadozott egyszer, "adoztatni" akkor lenne jogos, ha a nettobol vontak volna szazalekot annakidejen.

Jaradekmaximum letezik es letezett, tehat valoban leteznie kell nyugdijmaximumnak is - viszont mivel a nyugdij a jaradek alapjan van kiszamolva, igy az sem tud bizonyos osszegnel magasabb lenni.

Bigyomailnek van igaza abban, hogy a millio atlathatatlan ado helyett legyen egyszeru, atlathato (es kemenyen szamonkert) adozas a vallalkozasok szamara, es mindjart nem kell egy otfos cegnek is kulon konyvelot foglalkoztatni, ergo tobb jut a tobbiek berere.

Meg szemleletvaltasra is szukseg van. Ugyanaz aki szentsegel, hogy milyen alacsony a bere, nem hajlando a szolgaltatast, a munkaerot megfizetni. A fodrasz nyirja meg egy ezresert, es meg az is milyen sok erte, a taxis is vigye el egy-ketezer forintert ahova akarja, es meg igy is a veret szivja...

nyugaton valoban magasabbak a berek, de meg is latszik: a szerelo 10-20ezer forint alatt a valagat se fogja megemelni hogy kijojjon megnezni a gondodat, a hajadat 3-4ezer alatt nem fogjak megigazitani sem, es sorolhatnam. Az elelmiszer valoban ugyanannyiba kerul, neha meg olcsobb is, de a szolgaltatasert ARANYAIBAN is joval tobbet kell fizetni - pont mert munkaero!


" nyakában 140-160 ezerből, hogy tud egy gyerekeknél többet vállalni?"

Sehogy. Én legalább is nem vállalnék. Ez meg is látszik az ország etnikai összetételének nagyarányú romlásán. Ami megoldhatatlan helyzetbe fogja hozni az országot 2-3 évtizeden belül. Ez már nem tudjuk megúszni. Én a gyerekeimet el is küldtem (inkább úgy fogalmaznék, ogy bátorítottam őket erre, bármennyire szar is ez nekem meg a feleségemnek) külföldre élni. Remélem nem jut eszükbe visszajönni már soha. Az egyik szükséges (de messze nem elégséges) lépés ennek megoldására a szociális segély a családi pótlék megszüntetése. Ehelyett adójóváírás, akár a befizetendő adónál nagyobb összeg visszafizetése is lenne egy járható út. GYES-t, GYED-et csak az kaphatna ahol a másik fele a szülőnek adózik, persze lenne egy türelmi időszak, ha esetleg munkanélkülivé válna a dolgozó társ. De mindenképpen meg kellene szüntetni a megélhetési szülői munkakört.


igen, es pont ez az ami ordogi kor...

hogy egyreszt keves a penz es mindenki ugyeskedik, meg fusizik, masreszt mivel mindenki ugyeskedik es fusizik ezert a penz sose lesz tobb...


Az elsikkasztott rendszerváltás, a rabló-privatizáció, az elkúrt 20 év után még mindig kádározni, több mint szánalmas!


Ha csak azon múlna, hogy kinek mit hiszek el, akkor az még elmenne. De eszembe jut egy idős amerikában élt, de már meghalt ismerősöm, akivel a rendszerváltás idején sokat beszélgettem.

Akkor voltak az első bankbotrányok, és én elmondtam neki, mint afféle nyeretlen kétéves, hogy ez milyen felháborító. Azt válaszolta, hogy miért nem nézték meg a károsultak, hogy hová teszik a pénzüket, majd elmondta, hogy neki Amerikában háromszor úszott el a nyugdíjtakarékossága, és mehetett a sóhivatalba panaszkodni. Aztán hozzátette, maguk akarták, miért nem volt jó maguknak az előző rendszer.

Erről már nem szálltam vitába vele, de a történet megmaradt bennem.


Szerinted az állam mégis kitől szedi be az eltartásodra költött pénzt?

A gyermekeidtől.

Azt pedig felejtsd el, hogy te fizettél nyugdíjjárulékot, azt már kifizették az előző generáció luxusnyugdíjához(, igen luxusnyugdíj, ehhez a gazdasághoz Ferivel szólva szlovák nyugdíjak kellenek, mert többit nem bír el).

Ahogy én még csak gondolni sem merek arra, hogy akármikor, akármilyen kicsi nyugdíjat kapjak. Fizetni fogom a járulékot, és egy nagy bikacsököt kapok cserébe.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó