Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 18. 07:39

A mai nyolcvanasok végigdolgozták életük nagyobb részét, felépítették az országot, gyereket neveltek, átélték ’56-ot, a Kádár-rendszert és most haszonlesőkké váltak?

„Az a 4,2 százalékos emelés, amire a kormány ígéretet tett, az nem a 19 ezer forintos Medgyessy-bónusz, nem a 13. havi kegydíj, hanem néhány ezer forint csupán. Annyi, amennyiért egy jó étteremben csak az előételt és a levest lehetne esetleg kifizetni, de egy nyugdíjasnak ez a pénz is fontos. Azok, akik habozás nélkül megvonnák a nyugdíjemelést, nincsenek tisztában az öregkorral. A betegségek, a gyógyszerek, a kórház, a nehézkes létfenntartás, vagy az egyedüllét minden hátránya a nyugdíjas évek gyakori kísérője. Azok a télen napfényt, nyáron tengert ígérő utazási irodák nem a 28 ezres magyar nyugdíjminimumra építenek, hanem a nálunk gazdagabb országok rózsás arcú, nett nyugdíjasaira, akinek az átlagnyugdíja 300 ezer forint körül kezdődik. És a nyugdíjasoknak nincs olyan sok idejük kivárni, amíg befagyasztott nyugdíjakat majdan »kiolvasztják«.

A mai nyolcvanasok végigdolgozták életük nagyobb részét, felépítették az országot, gyereket neveltek, átélték ’56-ot, a Kádár-rendszert és most haszonlesőkké váltak? Sajnos elfelejtették őket értesíteni arról, hogy a rendszerváltással egyben bezárt a szocializmus nevű édességbolt az összes borítékon kívüli juttatásával, az olcsó gázzal és telefonnal, filléres ruházkodással vagy a minimális lakbérekkel. Innentől a nyugdíjukból piaci árakon méltóztassanak megélni. Arról sem kaptak papírt, hogy a nyugdíjalapjukat elnyelték a szocializmus nagyberuházásai, és abban az időben az öngondoskodás még ismeretlen fogalom. Szomorú tény, hogy az a befizetett járulék, amelyet évtizedekig levontak a dolgozó béréből, egyszerűen eltűnt. Jellemző az MSZP-re, micsoda vad körtáncba kezdett a svéd nyugdíjmodell hallatán. Az átláthatóság és az öngondoskodás példája, ami a jelenlegi akadozó nyugdíjrendszerből alapvetően hiányzik.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37710


218 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Hm...
Nem is ezzel van baj.
A befolyásoló erejükkel és befolyásolhatóságukkal.

Válaszok:
marko11 | 2012. június 18. 08:44

頂禮膜拜,或外出我國!

Adózz, vagy menj el az országunkból!

AZ ADÓ-ÉS VÁMMENTES BUDAPESTI KÍNAI KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI ÖVEZET MEGSZÜNTETÉSE MIKOR VÁRHATÓ?
(fletó és Viktor is válaszolhat)
http://www.monoricenter.hu


A kórházak elfekvő részlegébe is kötelezővé kellene tenni a látogatást érettségi előtt. Egyesek ilyen témákban nem tudják, hogy miről fröcsögnek.


Bucusnyuszus, képzeld el, bármilyen hihetetlen, vannak olyanok ebben az országban, akik bár kidolgozzák a belüket, a fizetésük még csak meg sem közelíti az átlagnyugdíjat. Vannak családok (különösen a kisgyermekesek) ahol az egy főre jutó jövedelem az átlagnyugdíjnak szintúgy a töredéke.

És amikor mindenkitől áldozatot vár a kúrmány, adóemelés itt, adóemelés ott, akkor vajon hogy lehet az, hogy ismét a drága jó szent tehenek maradnak ki a buliból?

Szégyen ez az ország.

Válaszok:
heep | 2012. június 18. 08:18
Kvasztics Fedor | 2012. június 18. 09:02

Tulajdonképpen nem ez a baj a szüleimmel. Hanem az, hogy nem nyílt meg az a másik, Tisztesség-Megbecsülés-Támogatás bolt, amit megérdemelnének. Azt azok zárták be, emezt ezek nem nyitották ki. A szüleink meg 80 évesen is ugyanazt csinálják, mint annak idején. Fogukat összeszorítva spórolnak.


Az egyszerűen undorító amit a nyugdíjasokkal csinálnak nálunk. Az a közhangulat ami velük szemben kialakult. Tudom, hogy ebben a politikának oroszlánrésze van azzal, hogy vagy mint bűnbak állítja be őket a fiatalok előtt, miattuk nincs munkahely, magasak az adók, tart a hőhullám a héten stb. Vagy azzal, hogy hülyeségeket ígérve nekik, kihasználva a szellemi szint a korral járó romlását megszerzik maguknak szavazó rétegként (MSZP), aztán persze ezeket az ígéreteket nem tartják be. És valóban albán szintű nyugdíjakból kellene tudniuk fizetni a nyugat-európait meghaladó rezsi díjakat, élelmiszer árakat. Nekem a szüleim diplomásként végigdolgozták az életüket, fizették rendesen (más lehetőségük nem is volt) a nyugdíj és EÜ járulékot, mégis ha nem tudnék nekik most anyagi segítséget adni minden hónapban akkor képtelenek lennének megélni a nyugdíjukból.


Azért valami haladás mégis csak van: régen megették a nagyapát.

Válaszok:
Hunor N. | 2012. június 18. 08:33

Egy mai kisnyugdijas nem megy jobb etterembe, söt egyaltalan nem megy etterembe.Telen nehez a lakasfutest is fianszirozni. Sok-sok eves ruhait hasznalja es sajnos legtöbbnyire nem telik a fogorvosra sem, a prioritas a napi gyogyszer. Sajnos ez a többseg, es nem azok, akik nyugdijaskent luxusutazasokra mennek (mert persze ez a reteg is letezik)


Na gondoltam, hogy erre a cikkre megjelensz és szokásod szerint okádsz egy jót. Már kérdeztem, hogy Te lombikban fogantál, nőtél fel? Neked nincsenek szüleid, nagyszüleid? Mi köze a nyugdíjasoknak ahhoz, hogy tehetségtelen tehetetlen faszkalap vagy aki képtelen eltartani magát és a családját? Másoknak miért sikerül ez?

Válaszok:
Nyuggerisztan | 2012. június 18. 09:13
konof | 2012. június 21. 09:56

És ez nem vicc. Az ukránok (Sztálin idejéből) tudnának erről mesélni.


A kisnyugdíjasok nem véletlenül kisnyugdíjasok.
Akármennyire is nehéz a nyugdíjasoknak, de az mégsem járja, hogy amíg sok aktív kereső évekig egy fillér fizetésemelést sem kap, addig a nyugdíjasoknak van inflációkövetés. és ügye az is furcsa, hogy 2 átlagnyugdíjjal rendelkező nyugdíjas házaspár egy főre jutója szépen meghaladja egy 2 átlagkeresettel rendelkező 2 gyerekes család egy főre jutó jövedelmét. Pedig ez utóbbinak nagyobb és megkerülhetetlen kiadásai vannak.

Válaszok:
66erika@tolna.net | 2012. június 18. 21:23

Ebben a szép új világban MINDENKI befolyásolható.
Legalábbis ez lenne a rendszer lényege: ne gondolkozz! Gürizz és vegyél/vásárolj/ (amit a reklám diktál)!
Az a "lényeg", hogy milyen cuccod van, semmi más.
Mivel az idősebb korosztálynál ezt a szemléleletet már nehezebb eladni, nekik marad a parlamenti közvetítés.
Így aztán, választások előtt, mindig nagyon fontosak lesznek.
Akik pedig most sajnálják a pár ezer Ft-ot a nyugdíjasoktól, sokan már meg sem érik a majd a nyugdíjas kort. (67 év már a lengyeleknél, németeknél. Lesz az még hamarosan 70 is!)

Válaszok:
malabar | 2012. június 18. 08:52
Julismama2 | 2012. június 18. 08:53

A svedeknel is 67 a nyugdijkorhatar...de el lehet menni 65-evnel, akkor nem vonnak le pontokat a nyugdijbol.( Ha valaki ennel korabban megy nyugdijba, sokat veszit pontokban a rendelkezesek miatt.)

Válaszok:
marko11 | 2012. június 18. 10:28

"Mivel az idősebb korosztálynál ezt a szemléleletet már nehezebb eladni, nekik marad a parlamenti közvetítés."

Sajnos nem elég nyugdíjas nézi a parlamenti közvetítést. Ha ezt tenné, nem lehetne mindenféle rémhírrel ijesztgetni.


Most magam ellen is beszelek: termeszetesen az ingyen utazast idöbehatarolashoz kellene kötni (pl a tömegközlekedesi eszközökön ingyen 8:30-15:00 -ig es ingyen szombat-vasarnap termeszetesen) A tavolsagi közlekedesben (vonat, busz) a nyugdijasnak egy leszallitott aru jegyet kellene vennie, es nem teljesen ingyenes utazast biztositani.

Válaszok:
Vhailor | 2012. június 18. 08:59

Tudod, a munkaerőpiacon mindenki annyi bevételre számíthat, amennyi eladni valója van.

Nálunk alapvetően mindenki rosszul van fizetve, de arról már mindenki maga tehet, hogy milyen szintű képzettséget szerzett.

Válaszok:
Nyuggerisztan | 2012. június 18. 09:15
konof | 2012. június 21. 10:36

Nos ha valóban orvos és nem csak "orvosnak"becézett aktatólógató akkor egy kicsit körül nézhetne és a fidioták mögé is láthatna!!
Azt tudja "véletlenül",hogy mit is lopott el a "maszop"??Vagy arról van némi sejtése"persze ha nem elvakult fidiota növendék",hogy mi történik és milyen lopások vannak most??Az is tudja,hogy a Vezír akit olyan nagyra becsülne orvosi kezelésre jár Bécs mellé??No nem a vakbelét gyógyítják!
Nos ha esetleg nem tudná azért nincs semmilyen megállapodás,mert a diktatórikus államnak az Eu és az IMF nem ad támogatást.Vagy ezt a fidiota gyűlésen nem mondják??Nos lehet kiabálni ki és mit tett tönkre!
De a tévedés elkerülése végett nem vagyok MSZP tag vagy támogató.Én "csak" simán szeretnék élni ebben az Országban.
Nos ha véletlenül felkeltettem a kíváncsiságát akkor próbálja meg eldobni a diplomáját és DOLGOZNI!!

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2012. június 18. 09:12

Azért jó lenne látni, hogy amikor a manyup kifizeti az első nyugdíjakat, mit szólnak az érintettek. Ha majd elmagyarázzák nekik, hogy hát a piac, meg az árfolyamok kiszámíthatatlansága...

A fiam tíz évi befizetés után kapott ötvenezer forint hozamot az Allianznál. Akkor az újabb negyven év mennyit hozott volna?


ez nem cáfolja, amit mondtam, mert 2 felnőtt 2 gyerek esetén 4-gyel kell osztani a zsét; hopp így máris kisebb lesz az egyfőre jutó...


ez nem cáfolja, amit mondtam, mert 2 felnőtt 2 gyerek esetén 4-gyel kell osztani a zsét; hopp így máris kisebb lesz az egyfőre jutó...


Természetesen nincsenek baloldaliak, akárhová nézünk, a jobboldaliakon kívül csak sehová sem húzó józan függetlenek vannak. Akiknek teljesen objektív módon a baloldali duma jobban tetszik.


Ezzel egyetértek, csak némileg javítanék: 1998 óta kötelezték az adófizetőket a magánnyugdíj-pénztári tagságra, merthogy törvény írta elő adott korosztályra vonatkozólag, a többinek csak részben volt kötelező, ill. választható. Az önkéntes mnyp tagság ma is létezik, azt nem beszüntették, csak ellehetetlenítették. Merthogy, ma is azzal vagdalkoznak, gondoskodjon mindenki magáról, és nagyvonalúan ki is számolták a mai nemzedéknek, ha havi 40-50 ezret ebbe beletesz, gondja nem lesz. Csak kérdem én, aki él minimálbérből, és hitele van (kinek nincs ma? az szerencsés!), netán segélyes, mert döglött régióban lakik, ahol nincs munka, azaz, van mondjuk 80 ezer bevétele, családja, de a kötelező kiadása több, mint 100 ezer, vagy éppen 22800 Ft-ból él, az hol tesz félre havi 40-50 ezret?

Szerintem egyébként sem a nyugdíjas, sem a segélyes nem tekinthető élősködőnek, mivel az ellátása törvénybe fektetett jog. Az állam pedig, mint olyan, köteles gondoskodni az állampolgárairól, ilyen módon. Élősködő inkább az, aki az adóforintokból van kifizetve az adózók érdekében tett munkásságáért, és közben mást sem csinál, csak az eltartójától elvon, hogy neki több jusson. Mondom ezt hovatartozás nélkül, mert teljesen mindegy, ilyen szempontból melyik oldalon vizsgálódunk. Kutyából ugyanis nem válik víz, és a vérből sem lesz szalonna.


Jellegzetes tünetet produkáltál cica, amikor az érvek kifogytak akkor jön a személyeskedés. Mókusfülem, először is nem engem érint igazából ez a dolog, az átlagbér többszörösét elérő fizummal, hanem azokat akikről írtam.

Mesélj már arról, hogy lehet az, hogy miközben a mai nyuggerek alig 15%-a dolgozott le 40 évet, 25%uknak még gyereke sincs, na szóval ezek megkapják a 80%-os helyettesítési rátát, miközben egy mai fiatal, aki a fizuja 33%-át a nyuggerekre fordítja, majd 70 évesen jó esetben kap 30.000 forintot?

Nem arról van szó, hogy lobikban nőttem fel, pusztán arról, hogy a mai nyuggerek zöme sokkal többet kap, mint amit megérdemelne. Ezt a többletet pedig a fiatalok totális kizsigerelésével érik el, ami ahhoz is vezet, hogy a jelenlegi 20as, 30as korosztály öregkorában nyomorogni fog.

Ez nem generációk közti szolidaritás, ez szimpla fosztogatás.

Válaszok:
Vhailor | 2012. június 18. 09:33
heep | 2012. június 18. 09:35
Csigorin | 2012. június 18. 09:36

De arról már nem, hogy a fizetése 33%-át lenyúlják a nyuggerek eltartására.


A mai negyveneseknek már nyugdíja sem lesz.


" hát azért mondjuk a 200, vagy afölötti nyugdíjakat csak meg kéne nézni"

Szerinted hány százaléka ez az összes nyugdíjasnak? 1%? 2%? Ez megint az a gumicsont amit a politikusok elénk szoktak vetni, ha éppen valamilyen politikai érdekük ezt diktálja. Ráadásul ezek fele megérdemelten kap ekkora nyugdíjat, mert ennyi járulékot fizetett amíg aktív volt. Persze vannak a Biszku Béla félék is néhányan.De erről meg ne polemizáljon a parlament, hanem hozza meg végre (22 év után) azt a törvényt, hogy a pártállami érdemekkel szerzett (magas tisztséget betöltött vezetők) nyugdíja a minimál nyugdíjjal legyen egyenlő és még örüljenek, hogy nem börtönnel jutalmazzák (pedig megérdemelnék) őket. De ezzel a néhány száz vagy ezer emberrel az összes nyugdíjas ellen hangolni a társadalmat undorító és óhatatlanul eszembe juttatja a mondást: divide et impera. Ráadásul az egyik legocsmányabb emberi tulajdonságra építenek, az irigységre, a tehetségtelen emberek könnyen kiváltható ellenszenvére. Lásd nyuggerisztán fórumtársunk szokásos epeömléseit.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 09:44

Ők csak követték a szocikat mindenben lásd. nyugdíjasoknak való nyalifali-aktívak szorítása-korrupció ...


"A mai nyolcvanasok végigdolgozták életük nagyobb részét, felépítették az országot, gyereket neveltek, átélték ’56-ot, a Kádár-rendszert és most haszonlesőkké váltak?"

A nyolcvanasok éppen nem kapnak túl nagy nyugdíjakat, hacsak nem jó kommunisták voltak. Ágika megint jön a demagóg kisnyugdíjas dumával miközben már régen nem ez a helyzet azokkal akik az elmúlt másfél évtizedben vonultak nyugdíjba.

Megrázó képsorok Bandi és Lenke közértjéből: Bőhm karajcsontot kér karaj helyett, és nem a (nem létező) kutyájának, hanem saját magának. Egy asszonynak nem telik tejre és zsemlére, így a boltban kénytelen összelopni a "lakomát". Egy másik asszony nem tud kifizetni 32 Ft-ot, csak 22 van nála.
http://youtu.be/xDBaNZSP05k

Válaszok:
Nyuggerisztan | 2012. június 18. 09:32

Jaja kénytelenek ezért fel-alá utazni az országban , fürdőkben áztatni magukat a milliókat párnában tartani otthon ... :D


Egyébként az a durva ebben, hogy a nyuggereket úgy állítják be, mintha mind 80 éves öreg papper lenne 50 ledolgozott évvel, 6 gyerekkel, ja és persze az is fontos, hogy a saját két kezével építette a hidakat 45 után.

Röhej.

A jelenlegi nyugdíjasokkal pont az a baj, hogy a zömük életében szart se csinált, szart se dolgozott. Könyörgöm, alig 15%-uknak van meg a 40 évük! Tele az ország olyanokkal akik 50 évesen elhúztak nyugdíjba, aztán most lógatják a lábukat. De azt is kérdezhetném, hogy mi a faszt épített fel a 40 éves rendőrnyugger?

Válaszok:
Csigorin | 2012. június 18. 09:39

Demokráciában a nagyobb kutya baszik elv érvényesül :)

Több a nyugger mint a fiatal, egyszerűbb őket lefizetni és aztán a fiatalokat/aktívakat kifosztani, hogy legyen miből nyugdíjat emelni.

Közben pedig politikusaink és oligarcháink párttól függetlenül dörzsölik a zsebüket és jókat röhögnek a cirkuszon.


A generációk közötti szolidaritással kapcsolatosan az alábbi észrevételt tenném:

Az átlagnyugdíj ma 90eFt körül van.

Ha ma elmegy egy tanárnő nyugdíjba, ennél többet kap, mondjuk 35 év tanítás után.
Ha 20 éve ment nyugdíjba UGYANILYEN tanárnő, akkor a nyugdíja az átlagot sem éri el.

Ez általánosan igaz: aki most megy nyugdíjba, annak a nyudíja több, mint 20 évvel idősebb kollégájának - leszámítva azt az anomáliát, amit az új törvények hoztak, azaz aki két éve ment nyugdíjba, az esetleg többet kap, mint aki holnap megy, UGYANAKKORA alapbér után.

Tessék mondani, ez nem generációs ellentét? Hol óbégatnak azok, akiknek "jó" nyugdíjuk van, a bruttó keresetük 75%-a?

Én nagyon szívesen elfelejtem a generációs ellentéteket, ha a nyugdíjasok MAGUK KÖZÖTT rendezik ezt a kérdést.

Hogy egy 20 éve nyugdíjba ment mérnök ugyanannyi nyugdíjat kapjon ugyanakkora szolgálati idő után, mint a ma nyugdíjba menő társa.

Legelöször ezt a kérdést kell rendezni. Akkor a belső arányosság rendben lesz.

Azután kell mondjuk egy 150 ezer forint körüli összegben maximálni a kifizetéseket. Mert ha a járadéknak volt maximuma az elmúlt években, akkor a járuléknak is legyen.


"az átlagbér többszörösét elérő fizummal"

A lófaszt keresel Te ennyit. Süt az írásaidból a tehetetlenséged miatti nyomorod másra hárítása. Nehogy már Te legyél felelős a saját sorsodért. Mindig találnod kell valakit/egy réteget akire átháríthatod a saját hibáidat.
Annak, hogy van-e (egyébként ez a 25% erősen eltúlzott adat, a Ratkó korszakban szülőkorú korosztályról beszélsz) gyereke a nyugdíjasnak mi köze a nyugdíjához? A befizetett járulékával szolgálta meg (fizette ki előre) a nyugdíját. Az, hogy a komcsik eltapsolták a befizetéseiket nem az ő hibájuk. Mint ahogy az sem, hogy a megmaradt pici nyugdíjvagyont (néhány üdülő, székházak tulajdonjoga stb) lenyúlták, elprivatizálták 1990 után.


Ott tevedsz, hogy nem a nyugdijasok kapnak tobbet mint erdemelnek, hanem a berbol es fizetesbol elok kapnak SOKKAL kevesebbet mint amennyit kellene.

Hogy van az hogy nyugaton ugyanazert a munkaert a tokes 1500 eurot ad, Magyarorszagon meg 400at?

A nyugati bereket kellene kiharcolni, es abbol aztan majd gond nelkul elo lehet teremteni a jarulekokat a mostani nyugdijakra.

Ennek pedig egy modja van: hogy a fiatalok es kepzettek elvandorolnak nyugatra. Aztan hiany lesz beloluk, es a kozgazdasag alaptorvenye ertelmeben amibol hiany van, annak bizony felmegy az ara (jelen esetben a munkaber).

Ez egy termeszetes gazdasagi folyamat, nem agalni kell ellene turorudival meg hasonlo agitproppal, hanem afele hatni hogy minel gyorsabban talalja meg az egyensulyt ez a folyamat.

Annak, aki csak tur osszeszoritott foggal otthon, soha nem lesz nyugati bere, csak ha tesz is erte.

Válaszok:
DFK | 2012. június 18. 09:44

"a zömük életében szart se csinált, szart se dolgozott"

akkor megis mibe rokkant bele az a generacio ha "szart se dolgozott"?
Miert van nalunk a legtobb rokkant aranyaiban? Talan mert olyan rozsasak voltak a korulmenyeik?

Barom...

Persze jossz majd az alrokkant dumaddal: egy lofaszt alrokkant, legalabb haromszor atrostaltak mar oket, mindig azt remeltek hogy majd jol megfenyitik a sok alrokkantat, aztan soha semmi nem lett belole, mert kiderult a felulvizsgalatok soran, hogy NEM CSALNAK.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 09:48

A probléma abból adódhatott nála is, mint nálam, hogy a harmincasok hosszútávú portfólióban voltak ergo, mikor államosított a kormány zárták a pozíciókat így az adott árfolyamokon írták át a részvényeket is, amelyek magyar részvények voltak, és a kormányzati gazdaságpolitika okán nem nagyon szárnyaltak éppen lásd. tcom részvények vs. különadó :P

Persze az egyértelmű minden gondolkozni képes ember számára, hogy már a mai ötvenesek nyugdíjba vonulásakor, ha marad is a 65 év a nyugdíjaik tényleg csirkefarhátas időket hozzák vissza a mai negyvenes-harmincas korosztálynak pedig annyi sem lesz, mert szépen kitolják a korhatárt majd ne is éljék meg. A tanulatlan cigány gyerekek nem termelnek majd nyugdíjat a 8-9%-ra felvett hitelkamatok sem lesz miből kicsengetni.


"maga fia negyven év múlva egy fillér állami nyugdíjat kapni nem fog"

Kissé optimista vagy ezzel a negyven évvel. Én már úgy készülök, hogy nem lesz nyugdíjam. Pedig "csak" 15-20 évem van addig (meglátjuk időközben hova emelik a nyugdíjkorhatárt). De ezzel tisztában lehet ma mindenki, gondoskodjon előre az öregkoráról, amennyire a lehetőségei engedik. Persze ennek a másik lába az, hogy akkor mi a faxért vonnak le a jövedelmemből TB járulékot? Mert egyébként "ingyenes" EÜ ellátásunk sem lesz. Bár szerintem ez már most sincs, sőt soha nem is volt(paraszolvencia, a kórházba naponta bevitt étel, gyógyszer stb. A statisztikák szerint hetente négy kilót fogynak azok a betegek akik csak a kórházi ellátásra számíthatnak)


A globalizáció valósága meg éppen azt fogja eredményezni, hogy előbb-utóbb nyugaton is 400 eurót fognak fizetni, hogy a termék versenyképes maradjon.

Válaszok:
Csigorin | 2012. június 18. 09:51

Én csak a rokonságban-ismerősök közt szétnézve már a nyugdíjasok mind száz feletti nyugdíjat kapnak a környező gyárakban meg száz alatti fizetésekért dolgoznak három műszakban amiből gyereket kellene nevelniük ... a lehet más merre menni is lehet koncepció, de akkor mi lesz a magyar vidékkel?

Válaszok:
heep | 2012. június 18. 10:13

Elárulom neked a rendszerváltás után feleslegessé vált a sok jó elvtárs csak a néphadseregnél meg vonzáskörzeténél "dolgozott" 3-400 ezer ember ... mit gondolsz mit kezdtek velük? szépen lepapírozták, hogy mehetnek rokkant nyugdíjba, majd az mára rendes nyugdíj lett.
Így tovább mindenféle komcsi hivatalokban-üzemekben ... ez volt a békés rendszerváltás ára.

Válaszok:
Csigorin | 2012. június 18. 10:00

hat az egyensuly nyilvan valahol a ketto kozott lesz, mert ennek hatasara nyugaton tulkinalat lesz, a munkaero ara lemegy, es mivel minimalberre torveny van, igy a munkanelkuliseg fog emelkedni, tehat nem vegtelen az a felvevopiac sem...

szoval az 1500 es 400bol majd kijon valami ezer koruli, nekunk jobb, nekik szivas...


ez igaz lehetett 90 korul, aztoa viszont parszor mar felulvizsgaltak a rokkantnyugdijasokat.
A mostani volt talan a harmadik, de legalabb a masodik, szoval az alrokkantak mar reg kiestek a rendszerbol.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 10:05

Mit kell itt magyarázkodni? A Fidesz a 1,5-2 millió adófizető választópolgár helyett a 3 millió nyugdíjas választópolgárnak kedvez. Látható a költségvetésben is, hogy míg mindenhol elvonások, reálbércsökkenés és újabb adók vannak, addig a nyugdíjak tovább nőnek.
Nem mondom, hogy a nyugdíjasoknak sok a pénzük és azt sem, hogy nem érdemlik meg a pénzüket. Csakhogy a Fidesz nem az érdemeiket ismeri el, hanem szavazatokat vásárol az adófizetők pénzén.
Ehhez olvashatjuk fenti a gyengécske magyarázkodást.


Te élsz álomvilágban ... nyomorgó nyugdíjas van most is aki ténylegesen ledolgozta az életét viszont azok máig maguknak termelnek mindent a kertben ill. piacra járnak. Ez a mszp demagógia nagyon sz*r szöveg kár, hogy a fidesz is ezen a vonalon nyomul. Már régen differenciáltan kellene kezelni ezt a kérdést. Nyugdíj maximum meg legalább annyit fizetni az utazásért, mint a diákoknak.


Nem vizsgálta senki mára már sima öregségi nyugdíjasok, és fellelhetők a DK-MSZP rendezvényein ill. a békemenetben :D melyiknek mi lett mára a hobbija.


Így van csak az a pillanatnyilag regnáló hatalmat sosem szokta érdekelni a jövőre nem gondolnak.


"A minimálbért meghaladó nyugdíjak adókötelesek legyenek, csakúgy, mint a munkajövedelmek.
Nincs más út...vagy jön a nyugdíjcsökkentés."

a ketto kozott szerinted mi a kulonbseg? elarulom: az egvilagon semmi, a nyugdij "adoztatasa" nem mas mint a csokkentese.


De ebből nem az következik, hogy alulfizetettek az aktívak? Miért a nyugdíjak összegét tartjuk magasnak? Nekem van egy lakásom a belvárosban is (részben pont a nyugdíjas éveim fedezetére) 65 m^2, távfűtéses. A legmagasabb fűtési számla 56000 forint volt a télen, ehhez jött még a 20000-es közös költség, villanyra-gázra-UPC-re kb 13000 havonta. Ebben a házban is (mint a legtöbb belvárosi házban) viszonylag magas a nyugdíjasok aránya, sokan már egyedül. Gondolj bele, hogy egy 100-120 ezres nyugdíjból hogyan tud valaki megélni ilyen rezsiszámla mellett, plusz a havi gyógyszer költsége.
Persze az átlagbérből élők sincsenek rózsás helyzetben, ha még devizaelszámolású lakáshitelük is van akkor szinte reménytelen, hogy megéljenek. De a megoldás nem a nyugdíjak elvonása, hanem a termelés, a munkahelyek számának, a béreknek a jelentős növelése. Ehhez vissza kell állítani a privatizálásnál megszüntetett (versenyképes) termelő kapacitásainkat. Például a cukorkvóta megállapításakor még öt cukorgyárunk maradhatott. A privatizálás után négyet egyből bezártak. Ezzel a cukorrépa termelőket is ellehetetlenítve. Meg kell akadályozni az ország GDP-jének kisöprését az országból, helyzetbe kell hozni a hazai mezőgazdasági termelőket (bármit is ugat erre az EU, próbálnál meg Dániában termőföldet venni mint nem dán állampolgár, vagy nézd meg a francia gazdák támogatását, a francia piacra próbálj meg bevinni olyan terméket amit az ottani gazdák is meg tudnak termelni).

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 10:21
Viktus | 2012. június 18. 10:36

"De ebből nem az következik, hogy alulfizetettek az aktívak?"

Pontosan.
A magyar munkavállalók termelékenysége az uniós átlag kb. 60%-a, a munkabér pedig kb. egynegyede.
Nálunk valójában nem a bérjövedelmeket terhelő járulék mértéke magas, hanem a bázis alacsony.

Ha csk MEKGÖZELÍTENÉNK a termelékenységhez viszonyított arányos munkabért, kisebb járulékmértékek mellett is folyhatna be több járulék, és lenne pénz egészségügyre is, nyugdíjakra is, másra is, és még az aktívak is meg tudnának élni.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 10:29
heep | 2012. június 18. 10:41

Igen, köszönöm.
A svédeknél arra is van lehetőség, hogy fél-munkaidőben készüljél átállni a nyugdíjas évekre.

Válaszok:
malabar | 2012. június 18. 10:49

Az, hogy mennyi bért tudunk adni, az sok mindentől függ és nem csak a termelékenységtől és a béreket terhelő adóktól.
Persze számít, hogy a termelékenység az átlag 60%-a, csakhogy az átlag felettiekkel is versenyezni kell, azokhoz képest pedig még 60% sincs a termelékenység. A béreket terhelő 50%-os állami elvonás ugyan magas, de nem elviselhetetlenül.
Ám a vállalkozások termelékenységét, nyereségességét, amiből végső soron a bér is származtatható, már jelentős mértékű túlszabályozás, a versenyt jelentősen korlátozó állami bürokrácia, tőkehiány (pl.: nincs hitel) és a gazdaságot szabályozó törvények bizonytalansága (ad-hoc szabályozás, visszamenőleges törvények, stb.), valamint a cégeket terhelő részben magas de elsősorban millió, átláthatatlan adó is nagyon negatívan befolyásolja.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 10:34
Viktus | 2012. június 18. 10:41

Ez igaz, ettől függetlenül azonban tény.
Sokan hivatkoznak ezekre az indokokra azonban a valóság az, hogy ezek az indokok ekkora mértékű különbséget nem indokolnak.
Persze ha arra keresünk kifogást, miért NEM lehet másként, arra nagyon jó.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 11:02

" Gondolj bele, hogy egy 100-120 ezres nyugdíjból hogyan tud valaki megélni ilyen rezsiszámla mellett, plusz a havi gyógyszer költsége. "

Belegondoltam aztán tovább is gondoltam egy család egy vidéki kockaházban nagyobb rezsi számlával sőt v.milyen hitellel a nyakában 140-160 ezerből, hogy tud egy gyerekeknél többet vállalni? ha egyáltalán azt az egy gyereket bemeri vállalni ...

Persze értem én, de a realitás pillanatnyilag az, hogy a magyar gazdaság leszálló ágban van az aktív rétegek széles tömegeinél elvonás van még a minimálbér emelésből is csökkenés lett.
Vissza kellene állítani persze, de hol a szándék? ezer milliárdokat égetett már el ez a kormány is aztán a magyar gazdaság hangyányit, ha előmozdult, mert egyedül a Rábával kapcsolatban kezdődött v.mi értelmes. A földeket haveroknak osztják le a pénzt szintén ... miközben minden szépen lassan összeomlóban.
Szocik megnyírták a termelő réteget most meg megadják emezek a kegyelemdöfést.

Sajnos amíg az ország a jelenlegi nyugdíjakat sem tudja kigazdálkodni abból kellene osztogatni ami van, mert a 8-9%-ra kibocsátott állampapírokat nemhogy mi meg a gyerekeink, de még a dédunokáink is nyögni fogják ...

Válaszok:
heep | 2012. június 18. 10:58

Magyarország tekintetében sokat számít az elvonás mértéke is, mert mellé nem párosul semmi. Az állam, ha becsületes vagyok nem véd meg kiszorulok a jelenlegi un. "piacról" a legtöbb területen ugyanis szimpla árverseny van csak. Az állam pedig semmi mást nem csinál, hanem inkasszózik-foglal, de az nem érdekli, hogy 2012-ben mégis, hogy lehetne gazdaságosan termelni 2008-as árakon ... akkor megy egyedül a piaci duma, hogy majd az szabályoz.
Az viszont, úgy szabályoz, hogy aki nem csal az megdöglik, és minél kevésbé csalsz annál hamarabb esel ki a játékból.
A hitel csak egy problémakör, de sok cég eddig is lényegében a hitelekből csak elodázta a bukást, mert több megrendelés nincs-áremelés nincs ...
Kevés olyan ágazat van, ahol ténylegesen nincsen ott a sok zsivány.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 11:13

Ehhez egy apró statisztikai adat. A magyarok (már akinek van munkája) éves szinten 300 órával dolgoznak többet mint a franciák. Ez kb másfél havi rendes napi nyolcórás munkaidő. Ehhez képest a 30%-át kapják érte fizetésként mint a francia szakik. És ennek fedezetét részben az itteni (Suez) tulajdonú vízműcégek extra profitjának kisöpréséből fedezik a franciák. Lassan fel kellene ébrednünk, hogy az egész EU csak arról szól, hogy elvonják a megtermelt jövedelmeket a fejletlenebb régiókból a fejlettek felé. Ennek legátlátszóbb módszere az eladósítása mind az államoknak mind a lakosságuknak. A Görögöket is ezzel szopatták meg és döntötték romba a gazdaságukat. De a futóbolond is nagy lépéseket tett 2004-től, hogy mi is vastagon szívó ágra kerüljünk. Például a devizaelszámolású hitelek engedésével. Az mégiscsak agyrém, hogy 5-10 évnyi törlesztés után még mindig több pénzzel tartozzanak ezek a szerencsétlenek mint amennyit annak idején felvettek. És ha elbukják a lakásukat akkor a kényszer értékesítés után még mindig évtizedekig adósai maradnak a banknak mert a lakás eladási ára csak a töredékére elég az adósságuknak. Miért hagyta a Gyurcsány kormányzat, hogy ilyen szerződéseket erőltessenek rá a lakosságra. Amerikában ha a bank elviszi a házad akkor az adósságod le van tudva. A bank felelőssége, hogy csak akkora hitelt adjon a házra ami annak kényszer értékesítése esetén fedezi a kölcsön fennmaradó részét. Ha elszámolta magát és nem fedezi akkor a bank szív. De nem hagyják egy életre lehetetlen helyzetbe hozni az adóst.


eddig oke, csak ne hivjuk adoztatasnak azt ami lenyegeben csokkentes. A krumplileves legyen krumplileves ugyebar...

Miutan a jarulekot a brutto fizetesbol vontak, igy a nyugdijjaradek az MAR leadozott egyszer, "adoztatni" akkor lenne jogos, ha a nettobol vontak volna szazalekot annakidejen.

Jaradekmaximum letezik es letezett, tehat valoban leteznie kell nyugdijmaximumnak is - viszont mivel a nyugdij a jaradek alapjan van kiszamolva, igy az sem tud bizonyos osszegnel magasabb lenni.

Bigyomailnek van igaza abban, hogy a millio atlathatatlan ado helyett legyen egyszeru, atlathato (es kemenyen szamonkert) adozas a vallalkozasok szamara, es mindjart nem kell egy otfos cegnek is kulon konyvelot foglalkoztatni, ergo tobb jut a tobbiek berere.

Meg szemleletvaltasra is szukseg van. Ugyanaz aki szentsegel, hogy milyen alacsony a bere, nem hajlando a szolgaltatast, a munkaerot megfizetni. A fodrasz nyirja meg egy ezresert, es meg az is milyen sok erte, a taxis is vigye el egy-ketezer forintert ahova akarja, es meg igy is a veret szivja...

nyugaton valoban magasabbak a berek, de meg is latszik: a szerelo 10-20ezer forint alatt a valagat se fogja megemelni hogy kijojjon megnezni a gondodat, a hajadat 3-4ezer alatt nem fogjak megigazitani sem, es sorolhatnam. Az elelmiszer valoban ugyanannyiba kerul, neha meg olcsobb is, de a szolgaltatasert ARANYAIBAN is joval tobbet kell fizetni - pont mert munkaero!

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 10:58
Muttimi | 2012. június 18. 11:01

igen, termeszetesen, de ez a csökkenes erösen meg fog latszani a nyugdijadon!
Ezen kivul, Sv-o-ban a nyugdijat is adoztatjak, mivel ugy foghato fel, mint egy kesöbb kifizetett munkaber. A redszer bevezetesekor felbruttositottak a nyugdijakat, igy kezdtek a nyugdij megadoztatasat (ca 30 % a nygdijas ado is)


olyan lett az ország, amilyenre a mai nyugdíjasok csinálták. kádár, gyurcsány, horn, orbán....egyik sem egyedül árult el mindent és mindenkit, hazudott és lopott, ezt velük együtt csinálták a többiek. 40 évig a taggyülésre, közben és utána pedi a misére futott mindenki....ne mondjátok, hogy nem így volt, 60 éve ismerlek benneteket! kívülröl-belülröl. lassan be kéne látni, hogy csak tisztességes munkából lehet megélni. lopásból, áfa-csalásból, hazaárulásból csak meg lehet gazdagodni...egy népnek mindig olyan a kormánya amilyet érdemel. ti ilyet érdemeltek 60 év lopás, csalás és másramutogatás után. attól, hogy a kisz-titkárok templomba járnak, attól még kisz-titkárok maradnak, ök annak születtek. ezt ne feledjétek a következö választáskor, külömben a nyugdíjatok gyógyszerre sem lesz elég

Válaszok:
marko11 | 2012. június 18. 11:51

Utazz egyszer a Dunától keletre vidékre ... 100 ezer körüli fizetésért már pezsgőt durrantanak az emberek.


Ja, de nyugaton, ha a szerelő azt mondja 10-20 ezer a szolgáltatása számlásan legálisan zokszó nélkül fizetik itt meg mindjárt nem lehetne-e okosban, ha nem akkor inkább ott az ismerős Béla ő fele annyiért megcsinálja fusiban ...

Válaszok:
Csigorin | 2012. június 18. 11:06

" nyakában 140-160 ezerből, hogy tud egy gyerekeknél többet vállalni?"

Sehogy. Én legalább is nem vállalnék. Ez meg is látszik az ország etnikai összetételének nagyarányú romlásán. Ami megoldhatatlan helyzetbe fogja hozni az országot 2-3 évtizeden belül. Ez már nem tudjuk megúszni. Én a gyerekeimet el is küldtem (inkább úgy fogalmaznék, ogy bátorítottam őket erre, bármennyire szar is ez nekem meg a feleségemnek) külföldre élni. Remélem nem jut eszükbe visszajönni már soha. Az egyik szükséges (de messze nem elégséges) lépés ennek megoldására a szociális segély a családi pótlék megszüntetése. Ehelyett adójóváírás, akár a befizetendő adónál nagyobb összeg visszafizetése is lenne egy járható út. GYES-t, GYED-et csak az kaphatna ahol a másik fele a szülőnek adózik, persze lenne egy türelmi időszak, ha esetleg munkanélkülivé válna a dolgozó társ. De mindenképpen meg kellene szüntetni a megélhetési szülői munkakört.


Nem kell arányaiban többet fizetni, tapasztalatból tudom.
És azért KÉPES az ottani többet fizetni a fodrásznál, mert több a jövedelme.
Ez nem csupán szándék, képesség kérdése is.

"es mindjart nem kell egy otfos cegnek is kulon konyvelot foglalkoztatni, ergo tobb jut a tobbiek berere."

Ennyire nem dolgozik drágán egy könyvelő. :) Valós tétel, de erre nem magyarázat. Ráadásul külföldön is szoktak a cégek könyvelőkhöz, adótanácsadókhoz és ügyvédhez fordulni, ezeknek a szollgáltatásoknak az ára - a fodrásszal ellentétben - ott TÉNYLEG arányaiban is sokkal több.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 11:02

szolgáltatás, természetesen - elnézést....


Nézd én a saját vállalkozásomban nem tudok nagyobb bért adni, főleg a fenti okokból. Nevezhetjük ezt kifogásnak is, csak attól még nem változik meg a dolog.
A termékemet és is annyiért tudom eladni, mint bárki más. Ugyan drágább vagyok valamivel, mint a konkurencia többsége, de nem jelentősen. A bevétel így adott. Ebből kifizetem az adókat, béreket, félre teszek a későbbi beruházások finanszírozására (manapság többet, hiszen, míg eddig hitelből is tudtam előfinanszírozni, ma már ez nem megy) és ami marad, az nem olyan jelentős, hogy abból nyugati béreket lehetne adni.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 11:08

igen, es pont ez az ami ordogi kor...

hogy egyreszt keves a penz es mindenki ugyeskedik, meg fusizik, masreszt mivel mindenki ugyeskedik es fusizik ezert a penz sose lesz tobb...

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:15

Nem tudom, milyen terméked van, és milyen piacra dolgozol (nem is tartozik rám).
A dolog a külföldi tulajdonú munkáltatóknál bicsaklik meg (erről írtam a múltkor ha emlékszel, külföldi és magyar tulajdonú vállalkozásokról, ahol a magyar NEM az állami tulajdon szinonímája - ezt most szögezzük le, és nem lesz félreértés.)
Idejön és kedvezményt kap, ezáltal versenyelőnyhöz jut.
A termelékenység náluk még csak nem is az a bizonyos 60%, a technológia adott, a magyar melós többet is hajlandó dolgozni mint a hazai (tapasztalat, hogy kint lazábbak!!), de a bér annyi, amennyi. Ha csak megközelítené a bér azt, ami a termelékenység alapján várható lenne (megközelítené, tehát még mindig olcsóbb!), a magyar melós többet keresne, többet fogyasztana, maradna pénze fodrászra, kalácsra, és közvetlenül vagy közvetve a te termékedre is.
És akkor nálad is több jutna munkabérre.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 11:22
Viktus | 2012. június 18. 11:31

"akkor megy egyedül a piaci duma, hogy majd az szabályoz."

Ha hagynák a piacot, akkor szabályozna is. Például - és most direkt az előző kormányok sarát hozom, bár a mostanitól is lehetne - bevezették a magán betegszállítást, de olyan szabályozással, ami kivette a piaci versenyt a rendszerből. Minden betegszállító kapott egy területet és szabott árakat az OEP-től. Így persze nincs verseny, ergo nincs jobb, minőségibb, olcsóbb szolgáltatás, hiszen az adott területen monopolhelyzetbe lett hozva a vállalkozás ráadásul olyan árakat kapott, ami nem a piac, hanem az állam határozott meg. Az eredmény látszik is a rendszeren. Mert a magántulajdonon alapuló gazdaság nem tud működni a piaci verseny nélkül, ugyanis azt - bármilyen furán is hangzik - az önérdek szabályozza, ami csak akkor működik, ha az állam nem, vagy csak kis mértékben szól bele a folyamatokba.

A hitel viszont nagyon fontos. Abból lehet beszerezni új gépet, ami majd később növelheti a termelést és a bevételt, de abból lehet finanszírozni egy komolyabb projektet is, hiszen például nekem ma kell megvennem az alapanyagot, amit majd később feldolgozás után, kellő haszonnal kifizet a megrendelő. Ha azonban nem tudom előfinanszírozni az alapanyagot, akkor nem lesz bevétel, így munka sem, nemhogy nekem, de az embereimnek sem. Régebben nálunk is voltak olyan nagyobb megrendelések, ahol az előző évi komplett bevételem sem lett volna elég csak az alapanyag és a szükséges gépek beszerzésének finanszírozásához, holott a bevétel később fedezte a gép és az alapanyag árát és korrekt nyereséget hozott. Ezekből nőtt a cég folyamatosan. Ma pont erre a növekedési potenciálra nem lehet ráhajtani hitel hiányában. Persze aki arra vett fel hitelt, hogy bért tudjon fizetni, aztán meg majd csak lesz valami, az tényleg nagyot bukott, de az jól is van, hiszen nem normális dolog ezt csinálni.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:18

Kormányzati szándéknak kellene csak lenni egyszer rb*szni az asztalra, és felszámolni a mutyi világot.
Itt a kétharmad nagyszerű lehetőséget adott volna ehhez, ha ott is a plebs is nem éppen a következmények nélküli országból húzna hasznot.

Már a két év alatt régen le kellett volna zavarni a tömegközlekedés reformját ami még most is csiga tempóban halad, és nem valószínű eljutnak a megvalósításig, hogy ténylegesen olcsóbb legyen a fenntarthatóság.
Az olcsóbb állam elképzelés megint hiába volt meg lásd. Navracsics tervei egyszerűen megbuktak a plebs érdekérvényesítésén, és ahogy kinéz mire meglesz a nagy államreform drágábban fog működni, mint előtte. Maradnak a mindenféle önkormányzatok melléjük még pluszban lehet fizetni a járásokat-kormányhivatalokat ...
Az állami beruházások tekintetében a verseny megint erősen megkérdőjelezhető korrupció gyanús.

Szépen első lépésnek tényleges kiadáscsökkentést kellett volna végrehajtani aztán lehet hozzányúlni az adórendszerhez az SZJA helyett a járulékterhelést csökkenteni olyan mértékre amit ténylegesen képesek kigazdálkodni a munkáltatók. Mellette pedig radikális adószigort aki zsiványkodik helyből börtön mérlegelés nélkül.
Ma lényegében az állam szemet huny az egész mutyiországon. Az állam is tudja nem lehet megélni 47 ezerből azok bizony v.mit csinálnak mellette, ahogyan még a minimálbérből sem ...

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 11:19

A betegszállítás nem jó példa szintén ott ugyanaz a helyzet amiről beszéltem nem a szolgáltatások versenyeznek ár/érték arányban, hanem kizárólag árverseny volt előtte is ...
A piac a legtöbb területen nem szabályoz itt semmit, mert a megrendelőt nem érdekli milyen gép viszi a beteget v. az árút csak vigye el. Nem érdekli az adott sofőr be van-e egyáltalán jelentve stb. csak az érdekli ki mennyiért vállalja a munkát.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 11:26

Ne viccelj már... Mindenre nem képes az állam. Amíg nem vágja rá MINDENKI az ajtót arra, aki megkérdezi hogy számlával vagy anélkül tecccik érteni, ez így marad.
NEKÜNK kellene változtatni és megérteni, hogy aki nem fizet be valamilyen adót, az mindenkit megrövidít.

Nem kell mindig mástól várni a megoldást, nekünk kell változtatni.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:22

Ha nem lennének itt a multik, akkor nekem sem lenne 100 munkavállalóm, mert nem lenne kinek beszállítani. Persze, ezt megcsinálhattuk volna (mármint a multik gyárait) magyar tőkéből, csakhogy az nincs és nem is volt. Nincsenek magyar tőkések, nincs magyar tőke, így egy komolyabb beruházáshoz, gyárépítéshez nyugati tőke kell, ami meg nyugati tulajdonnal jár értelem szerűen.
A termelékenységről hosszan regélhetnék, de nem akarok senkit megbántani.
Ennél nagyobb bért meg a jelenlegi körülmények között nem lehet adni. Már így is a növekedés és a K+F rovására megy.

A béremelés meg kicsit a tyúk, vagy a tojás helyzete. Szerintem előbb kell a termelékenységet növelni és abból lenne plusz pénz, így béremelés és nem fordítva. Mert bért emelni a semmire, csak a termelékenységet, versenyképességet és ezzel a bevételeket korlátozza.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 11:27

Nem képes minek van? az lenne a feladata, hogy törvényeket hozzon, és a törvényeket mindenkire vonatkozóan betartassa.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 11:24

Biztosan nem arra van, hogy MINDENT megoldjon más helyett...
Ennyire nem lehetsz paternalista.
Időnként érdemes feltenni a kérdést: mit tettem mostanában ÉN azért, hogy jobb legyen?

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 11:32
Viktus | 2012. június 18. 11:33

Szabályozásra szükség van. A fenti példánál maradva például a minimum szolgáltatási színvonal meghatározásánál. És nem az ár és a terület meghatározásánál, ami viszont megtörtént. Tehát nem a szabályozással, mint olyannal van a baj, hanem azzal, hogy az állam szinte mindig ott szabályoz, ahol nem kellene és ott nem, ahol viszont kellene.


A multiknál ott van a különbség. Amit leítam az nem csak a leírás sorrendje, hanem logikai sorrend is.
Btw. nem értem az első mondatodat. Nem az a bajom hogy vannak, hanem hogy így működik a dolog, és mi ezt zokszó nélkül elfogadjuk, szinte még hálásak is vagyunk.
Tulajdonképpen pár napja is erről beszélgettünk.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 11:38

Ez megint részben demagógia. A szolgáltató szektorban persze pl. a TESCO betelepülése az adott területen sok kisboltot agyonvágott, de pl. egy Mercedes, Audi, Opel, Samsung, Bosch termelését egy magyar cég sem tudná pótolni. Ők még rengeteg beszállítónak adnak munkát. Az más kérdés a mutyi világhoz sok multi is alkalmazkodott szintén, és nem érdekli pl. a koreait semmi más csak az árverseny.

A nagyobb probléma, hogy a magyar évszázados tapasztalatokkal rendelkező feldolgozóipart hagyták elpusztítani, és nem is mutatkozik tényleges szándék a feltámasztására. Az én városomban pl. volt egy cukor meg egy konzervgyár évtizedekig ott dolgozott a környék jelentős része közvetve v. közvetlenül. Mára a konzervgyár pang a cukorgyárat pedig már elbontották.
Az ide települt pár multin kívül meg a döglődő szolgáltató szektoron túl nincs munka.

Persze az szép elképzelés, hogy nagyobb fizetést kapna a munkás többet fizetne a fodrásznak stb., de ez bizony állami szabályozás-engedmények nélkül lehetetlen. Nem fog a Bosch fizetni 200 ezret egy munkásnak, amíg mellé az államnak is ennyiket kell befizetni. Így tovább az egyéb cégeket nézve ugyanaz a szitu.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 11:45

"Időnként érdemes feltenni a kérdést: mit tettem mostanában ÉN azért, hogy jobb legyen?"

Rátapintottál a lényegre! Csakhogy nálunk mindenki mástól, elsősorban az államtól várja a helyzet javulását, holott az állam önmagában erre alkalmatlan, hiszen nem is erre való.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:38

Jó ezzel eljutunk a segíts magadon az Isten is megsegít ősi mondáshoz csak az édeskevés. Bizony évszázados beidegződéseket csak felülről lehet megváltoztatni élhető törvényékkel, és vas szigorral.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 11:51

Ne legyél már te is ilyen idealista kommunista a szó eredeti értelmében.
Az ember az bizony olyan fajta, hogy nem tesz fel ilyen kérdéseket, hanem amit tud elvesz magának a szuper ego-ból adódóan.
A kommunizmus is ott volt alapjaiban bukás, hogy szépen megálmodták, hogy majd mindenkinek elég lenne a szükségleteit kielégíteni csak az egy nap alatt bukta lenne.

Itt is álmodozás, hogy majd magától az évtizedek óta zsiványkodó, majd felkel reggel, és azt mondja na ma már csak számlásan fogok dolgozni ...

Az állam bizony alkalmas rá nézd ebből a szempontból az USA-t ott nincs olyan adóterhelés viszont ami van adó szigorúan behajtják mindenkin társadalmi helyzetétől függetlenül híres politikust-sportolót-színészt is zokszó nélkül sittre vágnak adócsalásért. Nálunk meg a politikai elit háttérbázisát képezik a legnagyobb zsiványok, és így lefele ...

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 11:42

Ha nincs multi, akkor nincs Audi. Ha nincs Audi, akkor több ezer beszállítónak nincs munkája. Audi gyárat pedig nem tud más csinálni, mint ők. (és nem a dolog "audisága", hanem az autógyár hatalmas bekerülési költsége miatt).

Ha ezen változtatni akarunk, akkor olyan törvényeket hozunk, hogy a magyar vállalkozók meg tudjanak gazdagodni, méghozzá legálisan. Ehhez azonban kellene 15-20 év. Ám valahol el kell kezdeni, ha eddig nem tettük. Ha meg már van magyar tőke, akkor nem kell, hogy a külföldiek építsenek például feldolgozóipart a mezőgazdaságra alapozva, hanem lenne arra magyar tőke. De előbb el kellene érni, hogy legyen magyar tőke. Amíg az nincs, addig viszont igenis a multikra vagyunk kénytelenek támaszkodni. És amíg egy multinak mindegy, hogy Komárom melyik oldalán húzza fel a gyárat, addig bizony kedvezményekkel tudjuk csak idecsábítani.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:39
Muttimi | 2012. június 18. 11:48

Nem csak a bekerülési költség, hanem pl. az autógyártásban kell bizonyos tapasztalatot szerezni. Kínának hiába van tengernyi pénze nem képes egy Audi szintű gépjárművet létrehozni.

Nekünk a buszgyártásban volt tapasztalat amit lehetett volna fejleszteni, és nem hagyni a mérnököket szanaszét menni a világba máshol gyártani buszt.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 11:49

Az "idealista kommunista" éppen az, aki úgy gondolja, hogy mindent az államnak kell megoldania, és ő gondolja azt, hogy az állam erre alkalmas is...

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:50

Akkor még egyszer leírom: Nem az a bajom hogy vannak, hanem hogy így működik a dolog, és mi ezt zokszó nélkül elfogadjuk, szinte még hálásak is vagyunk.
Ez nem demagógia volt, csak nem értetted meg.
A második bekezdéssel alapvetően egyeértek.
Tudod, hogyan történt? Az Unióban a cukorkvótát a cukorgyár kapja, nem a répatermelő. A külföldi tulajdonos nem is gyárat vett tulajdonképpen, hanem már előre, belépésünk előtt megvette a majdani kvótánkat. Ezért nincs már ott gyár, az nem is kellett neki. (Csak halkan teszem hozzá: ez a fajta privatizáőció 94-98 között élte fénykorát.)

A Boscht nem érdekli mennyi megy az államnak. Összbérköltséget néz. Most megnéztem a kedvedért, hogy pl Ausztriában (mert osztrákot találtam, amelyik egyszerű és könnyen áttekinthető, a németek bonyolultabbak), mennyi marad egy 2000 eurós fizetésből és mekkora a bérköltség.
A cég nettóban 1409-et fizet ki, az összbérköltség 3060 euró. (És 14 alkalommal évente!!!)
Ez egy Ha érdekel, érdemes játszani rajta:
http://www.rechtsfreund.at/ber..

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:54
bigyomail | 2012. június 18. 12:01

Még egyszer leírom, mert hihetetlennek tartom, hogy olyan szép nagy céged van hogy száz embernek adsz munkát, de ez a mondat nem bír nálad átmenni:

Nem az a bajom hogy vannak multik, hanem hogy így működik a dolog, és mi ezt zokszó nélkül elfogadjuk, szinte még hálásak is vagyunk.


Amit a buszgyártásról írsz, az valahol igaz, de nincs olyan opció, hogy "nem kellett volna hagyni". Kinek? Kiknek?
A tulajdonosok és a vezetők sorozatos hibás döntései miatt a gyár tönkrement. Ha van rá piaci igény, akkor lesz helyette más (Nabi, Credo, stb). Ez a piac lényege. Ők majd kifutnak és valószínűleg a végén csak egy vagy kettő marad belőlük, akik sokkal hatékonyabb üzemekben sokkal jobb minőséget tudnak előállítani, mint arra az állami mamutból átnevezett Rt a vízfejével és a múltból örökölt szocialista nagyvállalati gondolkodásmódjával valaha is képes lett volna. A tulajdonosok hibája épp abból adódott, hogy nem változtattak a múlt örökségén.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:51

Na az amcsik komcsik mik ki nem derülnek itt ...

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 12:03

RAMBO http://szolo.blog.hu 2012. június 18. 09:35
„Hogy egy 20 éve nyugdíjba ment mérnök ugyanannyi nyugdíjat kapjon ugyanakkora szolgálati idő után, mint a ma nyugdíjba menő társa.”
Ezt nem pontosan értettem, de ha azt írod, amire gondolok, egyetértek.
Azonos munkaviszonyban töltött idő,
azonos végzettség, azonos nyugdíj.
Azt úgysem lehet kiszűrni, hogy valaki egy állami cégnél dolgozott beosztottként, vagy csókosoknak kreált állásban lébecolt kiemelt jövedelemért.


Octavian 2012. június 18. 09:43
„35 év munkaviszony után a kurvaanyjába menjen, ne nyugdíjba!”

Tegyük fel, hogy megszerezte 23 évesen a diplomáját, szült két gyereket, akikkel otthon „lógatta a lábát” összesen 4 évig, dolgozott 35 évet>>>>tehát 62 évesen miért is ne járna neki a nyugdíj, Te nagyon intelligens?!
Azért, mert a hozzád hasonló hülyegyerekek felőrölték az idegeit a 35 évnyi munkaviszonya alatt?!

hawken 2012. június 18. 10:01
„A minimálbért meghaladó nyugdíjak adókötelesek legyenek, csakúgy, mint a munkajövedelmek.”
Ez egy támogatható ötletnek tűnik. Hozzátenném, hogy a minimálbér háromszorosa meg legyen a plafon.


Ebben - attól tartok - nem fogunk egyetérteni.

Vagy úgy gondolod, hogy továbbra is részt veszünk ebben a kis játékben (ki vág nagyobbat a fán, amin ülünk), és szidjuk az államot hogy nem küldi a csőszt?

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 11:53

Az elsikkasztott rendszerváltás, a rabló-privatizáció, az elkúrt 20 év után még mindig kádározni, több mint szánalmas!


Tetszik neked nem tetszik az államnak a privatizáció során nem elkótyavetyélni kellett volna, hanem megfelelő befektetőt találni. A Volvo volt is itt anno látogatóban mielőtt Lengyelországban felhúztak egy szép nagy buszgyárat ...


Felső beavatkozás nélkül lehet álmodozni, hogy bármi is változni fog.
Adózni a világon sehol senki sem szeret az amcsi színész is hiába kap dollármilliókat a semmiért mégis inkább új ferrarit akar venni, ha nem száll rá az adóhivatal. Ilyen az ember ...


Persze az osztrákot jó nézni meg a németet, de ha nem kap mégis v.mi engedményt, akkor mi a fracnak települne ide? maradhatna ott is. Az a baj.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:01

A helyes kérdés: mennyivel olcsóbb?

Amit írtál, részigazság. Minden ellenkező híreszteléssel szemben vannak itt nagyon jól képzett szakemberek, akik többet és jobban hajlandóak dolgozni, mint nyugati társaik.

Ezért IS jönnek ide. Persze nem olyan bolondok, hogy ezt nagyon reklámozzák.

Azért azon is el lehetne gondolkozni: normális dolog az, hogy szinte egyetlen erősségünknek az olcsóságot tartjuk? El tudod képzelni állásinterjún, hogy a miért pont önt típusú kérdésre valaki azta a választ adja, hogy mert olcsóbban is elvállalje, mint az előző jelölt?


Választ lásd a kérdésed alatt.

Csak tudnám miért képzel azt itt mindenki, hogy adót meg járulékot csak itt szed az állam...

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:02
bigyomail | 2012. június 18. 12:07

Wesley Snipes filmszínész csütörtökön bevonult egy pennsylvaniai közepes biztonsági fokozatú börtönbe, hogy megkezdje hároméves szabadságvesztése letöltését.

A Penge-filmek sztárját 2008-ban ítélték el, mert 1999 és 2001 között nem adott le adóbevallást,és így 15 millió dollárral károsította meg az államot. Snipes fellebbezett a döntés ellen, de a bíróság nem volt hajlandó újratárgyalni az ügyet.

Snipes azzal védekezett, hogy a tanácsadójára hallgatva nem fizette be azt az adót, amit az adott évek alatt megkeresett, 40 millió dolláros jövedelme után kellett volna bevallania.

http://index.hu/kultur/cinemat..

Itthon max. ejnye-bejnye lenne :D

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:04

Abban egyet értünk, hogy nem jó, ahogy működik a dolog, de nincs nagyon alternatíva.
Ha nem csábítod ide a multit, akkor nem jön. Ha nem jön, akkor nincs beruházás, mert nincs helyette magyar tőke.

Az osztrák 13-14 havi bérhez azért tegyük hozzá, hogy az elég régi hagyomány náluk, viszont arra kisebb is az adó, mint a normál bérre.

A cukorgyára egy ronda történet, de túl kellene azon lépni, mert ugyan rugózhatunk rajta napestig, de az a vonat már elment. Példának jó, hogy hogyan lehet agyatlanul elrontani egy privatizációt, de ennyi. Tanuljunk belőle és legközelebb okosabban, átgondoltabban privatizáljunk.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:09
Viktus | 2012. június 18. 12:11

Nem mondta senki csak itt szed csak, ha v.mivel versenyezni akarunk v.mivel mégis ide kell csalni azokat a cégeket.
Ők pedig önszántukból nem fognak engedni hiába álmodozol róla, hogy milyen aránytalanságok vannak.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:05

Hol írtam én ilyet?

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:08

Nem. Itt is bűncselekmény. Azt tényleg nem tudom, milyen arányban tesz feljelentést a nav.

De a büntetőjog végső eszköz. Ez azt jelenti, hogy szükséges, de kell más is.
Én a MÁSról beszéltem.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:07

Elolvastad at amire utaltam? Volt ott más is. Nem ámodozok róla, elég sok vállalkozót ismerek. És igen, külföldieket is.


És akkor ki épít gyárat?


Nem az adó és járulékszedéssel van a gond, hanem kisebb részben a mértékével, nagyobb részben a módjával és átláthatatlanságával.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:10
Muttimi | 2012. június 18. 12:11

Nincs MÁS az csak idealisztikus álmodozás. A hazai színészeink is élnek, mint hal a vízben persze arányaiban nem úgy, mint pl. az USA-ban, de jóval az átlag felett. Most pedig páran, ahogyan jelentkeznek befele nyugdíjra mind csodálkozik, hogy minimál nyugdíjat számolnak ki nekik aztán sírják tele a sajtót.

Önként, és dalolva az életbe nem fognak itt emberek tömegei adózni ...

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:13
bigyomail | 2012. június 18. 12:16

Az USA állam képes beszedni az adót, akkor csak komcsi lehet, mert szerinted, ha az állam képes erre az komcsi szokás, mert én arról beszéltem.


Kérdés, mikor lépünk túl rajta. A tanulságok levonása előtt, vagy utána. Mert az a tapasztalatom, hogy ahogyan felmerül a téma, azonnal van valaki, aki szerint túl kell rajta lépni. :)

De igen, van alternatíva. Jó lenne, ha ezt minél többen felismernék. Először a jelenséget, azután a cselekvés irányát, véül pedig azt, hogy igen, képesek is vagyunk rá.


Nem az adó mértéke nagy, hanem a bázis alacsony.
Az átláthatatlansággal egyetértek.


Nem az adó mértéke nagy, hanem a bázis alacsony.
Az átláthatatlansággal egyetértek.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:15

Legközelebb? mit is? :P Már nem nagyon van mit eladni ...

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 12:22

Ha ezt előre eldöntjük, tényleg az.:)

Én nem szeretném magam ilyen tehetetlennek érezni. Ha így állnék hozzá a világhoz, nem is értem volna el azt, amit elértem.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:21

Az a baj eleve az adóterhelés közvetve úgy van kiszámolva, hogy zsiványkodnak a népek, és v.mi maradjon az államnak itt mindent betartva becsületesen nem nagyon lehet működni. Még a multiknak sem, akiknek van pénz csak mivel a büntetési tételek hasonlóak a milliárdos cégnél meg a kkv-nál is itt a multi pl. inkább lazán kipengeti azt a pár milliós büntetést.

Mellette most megjelent az un. fogyasztási adó jellegű elmozdulás viszont ez megint csak azokba rúg bele egy nagyot, akik megpróbálnának becsületesen dolgozni, mert azt a kicsit ami megmarad az elvonások után is derekasan megadóztatja az állam.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:20

"Önként, és dalolva az életbe nem fognak itt emberek tömegei adózni ..."

Sehol a világon.
Ám, ha egyszerű adózni és nem mész tőle csődbe, valamint látod az értelmét, akkor inkább fizetsz. Nem azért, mert megvilágosodsz, hanem megnézed, hogy a befizetés költsége (adómérték), a befizetésbe fektetett munka (bürokrácia mértéke és a szabályok egyszerűsége), milyen arányban áll az elkerülés büntetésével, vagy a büntetés elkerülésének valószínűségével.
Ha azt látod, hogy a be nem fizetett adóból tudsz fizetni egy olyan ügyvédet, aki eléri, hogy max felfüggesztettet kapjál és még marad is valami, akkor nem fizetsz.
Ha azt látod, hogy olyan bonyolult a rendszer, hogy még akkor is "adót csalsz", ha nem akarsz a szabályok átláthatatlansága miatt és azért, mert a NAV-osok úgy is találnak hibát a bevallásodban, ha te egyébként minden tőled telhetőt megtettél, akkor akár már direkt is csalhatsz, mert így is úgy is "csalsz", hát legalább legyen belőle hasznod is.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:18

Dehogy! Vannak olyan multik is, magyar tulajdonú cégek is, ahol nagyjából annyit lehet keresni, mint ugyanabban a szektorban Nyugat-Európában. Milyen érdekes, hogy mégis itt működnek...

Az állásinterjút a hozzáállásra és az érv"rendszer"re hoztam (amennyiben 1 azaz egy darab érv rendszert alkothat).

Egyébként ebben alapvetően egyetértünk.


Így van. A nyugodt alvásnak van egy ára, amit az ember hajlandó megfizetni. Francnak kell a baj alapon.


Akkor szerinted a tyúk vagy a tojás volt előbb?

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:24

Csak mondok egy példát neked a mai magyar világról. A múlt héten itt volt a telephelyemen egy nyugati alkatrész ellátó cég képviselője, hogy nem-e tőlük venném a alkatrészeket a kamionokhoz a magyar ellátó helyett. Igazán semmi másra nem hivatkozott csak az volt a fő mondanivalója, hogy ő a nagyváradi telephelyről áfa mentesen tud kínálni Magyarországra alkatrészt.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:24

Nekem lennének ötleteim...


És kinek kellene fizetni az áfát? :)

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:27

Éppen arról beszéltem itt évszázados társadalmi beidegződésekről beszélünk ami önként, és dalolva nem fog megváltozni. A magyart a történelem folyamán bizony keményen sápolták, ahol tudták, és a magyar mindig azt nézte, hogyan tud kibújni az alól. Mit lehet ügyeskedni, hogy több maradjon.
Ez alulról az életbe nem fog megváltozni, mert hiába találják ki páran, hogy ők aztán perfekt becsületesek akarnak lenni, ha secpec kifinganak a "piacon".

Olyan adóreformot kellene az államnak létrehoznia megfelelő behajtási szigorral, amely alapot teremt a változásra.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:34

Ha csak azon múlna, hogy kinek mit hiszek el, akkor az még elmenne. De eszembe jut egy idős amerikában élt, de már meghalt ismerősöm, akivel a rendszerváltás idején sokat beszélgettem.

Akkor voltak az első bankbotrányok, és én elmondtam neki, mint afféle nyeretlen kétéves, hogy ez milyen felháborító. Azt válaszolta, hogy miért nem nézték meg a károsultak, hogy hová teszik a pénzüket, majd elmondta, hogy neki Amerikában háromszor úszott el a nyugdíjtakarékossága, és mehetett a sóhivatalba panaszkodni. Aztán hozzátette, maguk akarták, miért nem volt jó maguknak az előző rendszer.

Erről már nem szálltam vitába vele, de a történet megmaradt bennem.


Arra nem tértek ki meg nem is kezdtem firtatni, mert az engem nem érdekel. Nekem jó a bejövő áfás számla, mert az általam fizetendő áfát csökkenti.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:29

Pedig pont az informatika az egyik ilyen szektor, amire gondoltam.
Kár, hogy itthon nem találta meg a jó céget.
A "kint többet keres" érv igen relatív voltáról pedig egyszer már beszélgettünk.

Mindemellett a legjobbakat kívánom a fiadnak.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:33

Erről van szó.
Ez az érv nekem nagyon sikamlósnak tűnik. Inkább nem is gondolom tovább...

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:35

Hagyd már ezt a konszenzust!
Volt az oviban egy undok Ödönke. Azt mondta az óvónéni, hogy játszani kell vele. Ő meg nem akart játszani velünk, csak ha azt csináltuk, amit ő akart. Aztán szaladt az óvónénihez, hogy nem játszunk vele....


Az a baj ezzel, hogy találhat itthon is jó céget csak nem a lakóhelyén, mert nálunk pl. a mérnökök a multinál hasonlóan alacsony béreket kapnak 120-150-200 körül. Viszont a fiatal, ha elhatározza magát, hogy a gyökereit elhagyva elköltözik, akkor miért költözne Magyarországon belül kétszer annyiért, amikor Németországban nyolcszor annyit kap. Abból aztán ugyanannyiszor vidáman látogathatja szüleit, mint amennyi ideje itt lenne kevesebb pénzből.
Ez a baj.

Ráadásul ez még jobb szakterület, hogy itthon is találhatna jobb állást.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:37

És emellett felfogni, hogy magunk alatt vágjuk a fát. Hogy olyan, hogy absztrakt állam, valójában nincs. MI vagyunk, így együtt mindannyian. Ha nem csináljuk rendesen, mi szívunk, senki más.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:37

Egyébként valószínűleg unión belüli számla mozgással oldják meg Nagyváradról látják el Magyarországot így már tudnak kavarni a román-magyar viszonylatban.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:39

Mert nem biztos, hogy annyival többet ér az ittani fizu. Erről külön lehetne beszélgetni, nagyon érdekes téma. Tudom miről beszélek, költöztem már másik országba (és még tovább másikba), és országon belül is.
Most úgy érzem, a helyemen vagyok. Egyébként ez a hely itthon van.

Másik: miért kell ebbe beletörődni? Szerintem nem kell.


Mondom ez álom. A tizenharmadik havik bevezetésénél ki gondolkozott, hogy miből lesz rá? nem volt közös érdek.
A 300 forintok miatt lázadás ment, ahogyan most a 2 forintok miatt is a mobiladóban ... ennyit arról a széles tömegek mit értenek meg.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:42

Akkor tulajdonképpen helyben is vagyunk. Tehát az érv valójában inkább nem is érv. (Nálam ellenérv.)

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:41

Nálad igen meg nálam is az volt mivel számlásan dolgozom, de a zsivány konkurencia olyan vidáman rábólint, mint a huzat.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:46

A tömegek némely csoportja azt sem értették meg, hogy a NEM a 300 forintról volt szó. Ők szavaztak a vizitdíj mellett. Végső soron a tutiüzlet magánbiztosítósdiról volt szó.
Szerintem alábecsülöd az embereket.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:47

De itt most Ödönkével kellene konszenzust kialakítani.
Én a tiszta helyzeteket szeretem. Legyen egyértelmű hogy ki jogosult döntést hozni, és viselje ő a felelősséget.
Az a gáz, amikor a farka csóválja alattomosan a kutyát.


Most kaptál tőlem egy pluszt.
Milyen jó lenne, ha a konkurencia is megértené.
Ráadásul ezen nem is nehéz elcsúszni.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 12:48

Magánbiztosító más kérdéskör volt.


2. kérdés:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

Ez semmi másról nem szólt csak a közteherviselésről az eü. rendszer finanszírozása érdekében. Az más kérdéskör, hogy puhány volt, mert a hálapénzes zsivány világ felszámolására a béremelésekhez nagyobb összeget kellett volna megállapítani.

Nem becsülöm alá a legfőbb lázadás azért volt, ahogy ma is Matolcsy minden tevékenysége körül a népeknél a 2 forint a mobilra csapta ki a biztosítékot leginkább.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:49

Na igen, de ez rajtam nem segít, mert a csőd szélén lavírozok míg a konkurencia az adó helyett vett magának szép új autókat.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 12:52

"35 év munkaviszony után a kurvaanyjába menjen, ne nyugdíjba!"

Ez a legmocskosabb polulizmus, amit hallottam. 20 éve 60 éves kor volt a nyugdíjkorhatár. Ha valaki 25 évesen kezdett melózni, mint tanár, vagy bármilyen más, egyetemet végzett ember, (plusz férfiaknál mondjuk az egyetem előtt befigyelt másfél-két év katonaság) annak nem tud kijönni 35 évnél sokkal több szolgálati idő. (Ez olyan matek-dolog, tudod.)

40 éves szolgálati idő csak a fizikai munkásoknál volt lehetséges. Ők meg azért vannak 20% alatt, mert a munkától annyira elhasználódott a szervezetük, hogy már nem élnek. (Érdemes lenne rákukkantanod egy foglalkozási ágak szerinti várható élettartam táblázatra. Nem a három műszakban dolgozó olvasztárok, bányászok, szövőnők vezetik, valamiért.)

De "amúgy" (kevésbé ocsmányul) egyetértek a nyugdíjkorhatár emelésével.


Valójában ez egy folyamat volt.
A vizitdíj volt az eleje, ott kellett megállítani és megmutatni, hogy társadalmi ellenállás van ezzel szemben. Mire sorra került volna a többi, a folyamatban levő határidők miatt a fejünkre nőtt volna az egész.


Ezen elég könnyű megcsúszni. Nem te leszel, aki megcsúszik.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 13:51

De lemondott. Szépen kisétált a teremből, egyenesen az óvónénihez. Úgyhogy annyira nem mondhatja.
Amúgy stimmel.:)


Nem csúszkálnak semmit önámítás. Mondom te v.mi álomvilágban jól elvagy. A NAV a szaros kis cipészek, utcai zenészek után szaladgál csak. Egy szint felett már nyugodtan zsiványkodhatnak.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 13:56

Az én szakmámban éppen nem álomvilágban él az ember.
Meglepődnél. :)
Kettőnk között itt úgy látom az a különbség, hogy én nem törődöm bele abba, hogy csak ilyen lehet a világ. Ezért is írom le. Ha egy olvasó elgondolkodik rajta, már megérte.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 14:09

Érdekes ez a cikk Seszták Ágnestől, már csak azért is mert köpönyeget fordított.Egyébként nem kellene általánosítani, sem a nyugdíjasokat, sem az aktív koruakat.Én nyugdíjasként amig meg nem műtöttek (2009.- ben szív,2011-ben gerinc) bruttó 72000.-Ft ért dolgoztam,kiegészítve 64000.-Ft-os nyugdíjamat,hogy a gyógyszereimet, havi 17000.-Ft ki tudjam fizetni, meg a rezsit, meg enni is kell. Fiatal ismerőseim kiröhögtek, és azt mondták, hogy ennyiért ők fel sem kelnek. Akkor hol itt az igazság? Aki dolgozni akar talál munkát, hogy nem mindjárt 300000.- Ft fizetéssel kínálják meg? Arról hogy a vállakozó nem fizeti meg a dolgozót a mindenkori kormányok tehetnek. Nincs kivétel. De egyik kormány sem verte úgy át az embereket mint Orbánék. Az ő zsebük dagad , a korosztályokat meg egymásnek ugrasztja. Oszd meg és uralkodj.


Ja, kikérem magamnak, hogy 42 évi munkaviszony után bárki is élősködőnek nevezzen, főleg az olyanok akik csak gyűlölködni, meg fröcsögni tudnak, mást okolva sját tehetetlenségükért.Az egész problémát testközelből élem meg , mert nekem is van 2 fiam,( hálistennek dolgoznak) tudom mennyit küzködnek.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 14:10

Te éppen beletörődsz az a baj, és idealisztikus álmodozások felé fordulsz az helyett, hogy elvárnád az államtól, hogy megfelelő törvényeket hozzon amiket betart.
Mivel nagyon kevesen várják ezt el jól elvan az ország évtizedek óta itt a szarban.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:18

Mennyi pénzt gyűjtöttél nyugdíjra a 42 év alatt, mennyit fizettél nyugdíjbiztosításra és mennyit tettél be a bankba kamatra?


Érdekes amit írsz. Ennyi ment át abból amit írtam?
Nagy kár.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 14:22

Egyszer azt olvastam tőled, milyen kár, hogy Bajnait nem támogatta a fidesz, csak gátolta.(Kár, hogy nem emlékszem a cikkre, itt volt a mandin.)
Most meg azt írod, hogy a fidesz miért nem keresi a konszenzust.
Nekem kicsit féloldalasnak tűnik... Tudom, todom, neked nincs pártod, nem találsz, így kb. pártatlan is vagy....

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 14:27

Te elvileg nem törődsz bele, de mégis csodát vársz kb. az emberek maguktól megvilágosodnak kb. , mint a hívők a templomban, hogy az ÚR majd megvilágítja az emberek elméjét is nem lesznek bűnök ...
Külső kényszer nélkül az ember nem változik, ha lehet a zavarosban halászni, mert ott nagyobb a fogás akkor ott fog, aki meg a tó másik részén van, mert ott szabadna az előbb-utóbb éhen hal. Ez a baj. Halőr kellene bizony, aki szabályozza felülről a horgászatot, hogy a tóból jusson minden horgásznak, vagy másnak tudjon elmenni az ember bérbe horgászni ...

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:28

Az a vicc a szocikat kifejezetten utáltam, de az elmúlt tíz évben a libás kormányzása idején volt még a legjobb helyzet ...

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:31

bigyomail

Te mit kotorászol a más zsebébe ? Ha csak azt kapnám vissza amit befizettem, nem kellene az állami kegydíj.És te hogy állsz ezekkel a dolgokkal.Képzeld 86-tól még adófizető állampolgár is voltam, és én legalább szültem 2 gyereket, hogy a felosztó kirovó rendszerben legyen aki megtermeli a nyugdíjunkat.Mert a mostani kormány ,Matolcsy szerint ez a jövő. Te hogy állsz ezzel a kérdéssel ? Van utánpótlás, vagy cak zsigerből utálod a nyugdíjasokat. Schmitt Páltól nem kérdezed mennyit smúzolt össze, miden renszert kiszolgálva, most meg 1,5 milliós fizetést kap élte végéig? Az nem bosszant?

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 14:40

Én meg azt tapasztaltam, hogy akkorra érett be a káosz.
Annyi elkeseredett vállalkozót sem azelőtt, sem azóta nem láttam.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 14:33
bigyomail | 2012. június 18. 14:42

Nézzél szét most ... azok megnyúzták a vállalkozókat, de arra vigyáztak legyen későbbiekben is kit nyúzni. Most meg egyszerűen leölik a birkát.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:41

Van utánpótlás. És ugyan Matolcsy elvtárs államosította a nyugdíjpénztárat, van nyugdíjbiztosítás is máshol, hogy ne az utánpótlásra terheljem az én eltartásom költségeit. Pont azért, mert én azon az elven vagyok, hogy magamnak kell gondoskodni magamról és nem az államnak.


Minden nap körülnézek. Ezek szerint nem ugyanott van dolgunk.

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 14:52

Hát én vállalkozó vagyok és akkoriban jobb volt vállalkozónak lenni, mint ma. Persze sokan, köztük én is, el voltunk keseredve, de fene sem gondolta volna akkor, amikor alattuk megindultak a mutatók felfelé, hogy a folyamat elakad és az ellenkezőjébe fordul.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:49

386 élősködő, fejétől bűzlik a hal.


bigyomail

Hogy a kérdésedre válaszoljak,1997.-től önkéntes magánnyugdíj pénztári tag voltam nyugdíjazásomig. Hála istennek ezt nem tudták Fideszék ellopni.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 14:53

Elhiszem neked, de én nem így látom.
Bajban vannak azok, akik devizahitelt vettek fel, vagy más hosszútávú kötelezettséget vállaltak jellemzően 2008. előtt. A legtöbben akik gondban vannak, korábbról hozzák a problémákat. Meg olyan is van, aki mentálisan kezdi elveszíteni a tartalékait. Olyanról kevesebbről tudok, akinek mostanában keletkeznek a komoly problémái.
Aki ilyen terhet nem cipel abból az időből, ha nem is fényesen, de elvan. Ők realisták, és kibekkelnek, várják hogy jobb legyen, és arra készülnek.
Olyan is van aki csodát várt, de ez irreális volt. Ők a csalódottak.


Lehet Simicskáéknak, de a magyar vállalkozóknak jobb volt. A terhelés szempontjából, árfolyamok, hitelek szempontjából ...

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:54

A mázlista....
Látod, ez az a pont, ahol elnézésedet kell kérjem.


Azt válaszolnám neked is, amit bigyomailnek írtam picit fentebb.


Nem a deviza hitel a gond, mert az bizony kedvezőbb volt még a válság utáni emelkedő tendenciával is, mint a forint hitel, hanem a kiszámíthatatlan új Matolcsy féle koncepció, amely lejtőre lökte az árfolyamokat-ország kockázatot na az volt cumi.
Ráadásul az nem csak a devizahiteleket emelte, hanem minden mást magával vonzott lásd. alkatrészek, üzemanyag-amit mellette még emeltek is szépen a jövedékivel nem volt elég Gyurinak amit Bajnai rádobott ... nekem nettó cumi amit a Fidesz hozott, és sok más ismerősnek is.
Az építőiparban tevékenykedő ismerősök mind nyakig kakiban régen is a nagy melókat cimborák kapták, de ma már általános az a gyakorlat.
A szolgáltató szektorban tevékenykedő ismerősök is kakiban, mert az egykulcsos vidéken kicsinálta a vásárlóerőt, hogy az mellett csökkentek az átlag keresetek.
A szállítmányozásban is kakiba vagyunk.


bigyomail

Hála istennek én sem a gyermekeimtől várom az eltartásomat, és az államtól sem várnám, de mégis csak az állam használta fel az én befizetett járulékomat. Vagy ezért nem jár semmi?Amiért nem jár semmi az az adó.Te ezek-után hiába is vársz az államtól bármit is nem lessz miből. Bár ahogy olvasom elég mimóza lelkű lehetsz,mert a helyedben ajárulékom után járó juttatásról csak nem mondanék le olyan könnyen pláne ha sok éve fizetem.

Válaszok:
bigyomail | 2012. június 18. 15:20
TaTa86 | 2012. június 18. 15:45

Jelenleg már nem jár semmi az állam számára történt befizetésekért cserébe. Eddig járt, ebben igazad van. Mára ez megváltozott, mert módosították a vonatkozó törvényeket, hogy az államnak ne kelljen a járulékért cserébe nyugdíjat fizetni.
Ezt találtam, ami röviden összefoglalja a helyzetet:
http://www.danyikronika.hu/nod..

Válaszok:
Viktus | 2012. június 18. 15:23

Ez sajnos egy következmény lásd. http://www.csaladesegeszseg.hu.. az más kérdés, hogy lehetne másképpen is csinálni.


A szovjet tempó az államilag biztosított ingyenes szolgáltatás.
Amúgy meg mindenki fizessen minden szolgáltatásért, ha nincs rá pénze, de szüksége van rá, akkor meg kapjon ennek ellentételezéseként segélyt egy másik csatornán keresztül. Ez meg a szociális szempontokat is figyelembe vevő demokratikus piacgazdasághoz illő tempó.
Ne tessék keverni a szezont a fazonnal!


Szerinted az állam mégis kitől szedi be az eltartásodra költött pénzt?

A gyermekeidtől.

Azt pedig felejtsd el, hogy te fizettél nyugdíjjárulékot, azt már kifizették az előző generáció luxusnyugdíjához(, igen luxusnyugdíj, ehhez a gazdasághoz Ferivel szólva szlovák nyugdíjak kellenek, mert többit nem bír el).

Ahogy én még csak gondolni sem merek arra, hogy akármikor, akármilyen kicsi nyugdíjat kapjak. Fizetni fogom a járulékot, és egy nagy bikacsököt kapok cserébe.


Ott voltak ősszel jó pár ezren a negyvenes nyugdíjasok nem láttalak pofozkodni köztük :P végül ugyanúgy maradt a pénzük csak átnevezték a 'gyereket'.


különbséget kéne tenni a "htb"majd özvegyinyugdíjas között/köztük van aki a Tescoban ebédel,mert évtizedek óta nyugdíjas és azt mindig emelik/és a között akik esetleg 40évig járulékot fízettek,ráadásul akik mindig "inaktivak"voltak az elvárásaik az egekben,gyogyszerköltségben a fiatalabb korosztály is érintett,csak más formában pl:fogamzásgátlók,gyereknek gyogyszer
szerintem az ország szorult helyzetben lehet,hacsak Németországban 40000-en mentek ki(hol van akik Angliába és az USA,Svédországba mentek ki?)az ő adójuk hiányozhat abból a költségvetésből-s nem hibáztatom őket


"tehetségtelen tehetetlen faszkalap vagy aki képtelen eltartani magát és a családját? Másoknak miért sikerül ez?" Bár a címzet nem én vagyok,de közhlöm Önnel,hogy nagyon sok "faszkalap" él itt,aki a magához hasonló nagypofájuak keresetéhez képest jóval többet tesznek be a közösbe,a sokkal kevesebb pénzecskéjükből! Aki így veri a mellét fingja sincs a mindennapi gondokról!!! Kussolhatnál a magadfajta köcsögökkel egyetemben.


Nálunk alapvetően mindenki rosszul van fizetve, de arról már mindenki maga tehet, hogy milyen szintű képzettséget szerzett. Ezt a véleményt alkoholos mámorában eszelte ki? Speciel én híradástechnikai szakmunkás iskolát végeztem. 15 évesen KÉNYTELEN voltam elmenni dolgozni,szükség volt a keresetemre otthon. Most 48 évesen 33 éves munkaviszonyom van mint közalkalmazott.(akiket annyira irigyelnek)Sok 70 évesnek van összesen ennyi!! az adó ide-oda tologatásával "leküzdöttem magam" 73.000 nettóra.A minimálbéresek majd ennyit kapnak. A felelősség nagy a pénz kicsi. Sok érettségizettel,meg diplomással Dunát lehet rekeszteni Igenis kitörölheti a papírjaival.... Sok "csak" szakmunkás a fél kezét a fenekébe teszi akkor is többet tud,és tesz le az asztalra mint a rohadtokosvagyokcsaknemdolgozomsehol emberkék. Imádom a következő megjegyzéseket. Ledolgoztam 30 évet,és 70-80 évesen csak 50ezer a nyugdíj.. Aha.Oszt mit csinált kedves a többi időben?(más ennyiért döglik bele a melóba. Még ennyit sem adnék) Gyereket neveltem.(mi is bakker és?)Ingyen utazás minden tömegközlekedésin,nem fizet iskolába,oviba,és nem fizet hatszáz féle adót meg hozzájárulást!Nekünk nem követi az inflációt a fizetésünk.Nem adnak visszamenőleg ennyit-meg annyit.Nincs 13-ai fizetés.Nincs cafeteria csak mielőtt valaki ezzel jönne.
Arról nem beszélve,hajnalban,délután a busz utasainak fele sietős nyugdíjasokkal van tele.A BKV.meg rohadt nagylelkű,mert velünk fizetteti ki ezt is.S mikor majd elalszol a buszon hazafelé pikírt megjegyzéseket tesznek rád,vagy a fiatalabbakra mert nem adod át a helyed az már egyenesen dühítő!


szerintem megkéne húznni egy vonalat egy átlag nyugdijat és lenne ,csak nyugdijas nem volna baj mert van gazdag nyugdíjas megeg szegény nugdíjas mert az öreg komcsi az irodájában nem kopott el mert nem dolgozott csak ott volt meg még ott is van a fityeszes unokája révén 500000 nyugdíjával tudja segíten a fityeszes gyereket lopni tanítani de vagyok én aki végig dolgozta az életét tönkre ment egészséggel 41 éves munkaviszonnyal 59000 ft ból nem lehet megélni én úgy érzem hogy levonták tőlem ennek a pénznek a többszörösét meg leis nyelték amíg nem lessz rend addig nem szavazok se komcsira se fityeszre szerintem el kéne venni öreg komcsi nyugdijának felét megkéne határozni egy átlag nyugdíjat ne legyenek 27000 ft nyugdíj kapjon mindenki annyit hogy ne keljen éhezni nyugdij elött öt nappal szóval rendet kéne tenni anyugdijak körül isBejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó