Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 18. 12:46

Három év alatt harminc százalékkal kevesebb államilag támogatott mesterszakost vennének fel az egyetemekre, miközben a bölcsészek számát ezerrel csökkentenék - írja az eduline. Az államilag támogatott jogászképzést teljesen megszüntetnék, növekedhet ugyanakkor a felsőoktatási szakképzési helyek száma.

Az emberi erőforrások minisztériuma legutóbbi, eduline birtokába került tervezete szerint három év alatt harmadával csökkenne az ösztöndíjas mesterképzésesek száma: a jelenlegi 19300-ról 13900-ra. Ezzel párhuzamosan jól járnának a pedagógusképzést indító intézmények, a felszabaduló helyek egy részét ugyanis ide csoportosítanák át. Az eduline-nak nyilatkozó rektorok elmondása szerint azonban ezek a számok szinte napról-napra változnak.

Hasonlóan bizonytalan a helyzet az alapszakos bölcsészek keretszámával: a legújabb verzió szerint 2700 helyett csak 1700 állami ösztöndíjas hely lenne.  A korábbi hírekkel megegyezően a mostani terv szerint is teljesen megszűnhet az államilag támogatott jogászképzés 2013-tól. A felsőoktatási szakképzéseken ezzel egyidejűleg növelik a keretszámokat: 2015-ben ezekre a képzésekre már 6500 jelentkezőt vehetnek fel.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37734


140 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Egy ideje gondolkodom már rajta: egy bölcsész BSc-s mihez ért?


"Mi az ördögnek annyi filozófus?" (Horn Gyula)

Csak most a jobboldal tapsol.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 13:52
luga | 2012. június 18. 14:16

Nem lehet hogy ez oldalfüggetlen?

Válaszok:
Az évek meg a rutin | 2012. június 18. 14:00

A politikusok értelmiség- és tudásellenessége mindig oldalfüggetlen, csak a Fidesztől talán többet vártunk.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:36

nem vagyok a bölcsészek ellensége, de ha a jogász-közgazdász képzést kivéreztetik, a műszaki képzésekkel is mostohák miért pont a bölcsészekkel bánnak kesztyűs kézzel??? ők fognak hozzájárulni a zország gazdasági fölemelkedéséhez?

Válaszok:
Az évek meg a rutin | 2012. június 18. 14:17

Milyen jól jönne még néhány Heller Ágnes!

Válaszok:
Az évek meg a rutin | 2012. június 18. 14:18

Pont az a lényeg, hogy ezeket a képzési területeket egymásnak ugrasszák. Jól képzett műszakiakra ugyanúgy szükség van, mint jogászra vagy bölcsészre. Amelyik ország beruház a tudásba, mint pl. Finnország, az felemelkedik. Amelyik nem, az megy a levesbe.


Elmés válaszod megmutatta a probléma lényegét. Magasabb szintű, államilag támogatott felsőoktatást!


Mintha lett volna egy szociális népszavazás, ahol az emberek a Fidesz teljes támogatásával elutasították volna a tandíjat. Csak nem hazudtak a választások előtt, mert mást ígértek, mint amit csinálnak? Jaj, mindig elfelejtem, hogy az a Gyurcsány volt.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:37

Akkor még egyszer: egy szimpla bölcsész, amelyik mondjuk tanárszakot sem végez és kutató sem lesz belőle, mihez ért?
Ha az állam finanszíroz felsőoktatást (ami szerintem helyes), akkor azt a közjó érdekében tegye.
Ne csapja be se a társadalmat (hány friss diplomás van), se az egyént (tanultam, tanultam, mégsem megyek vele semmire).
Ez nem csak luxus, hülyeség is.

Válaszok:
Az évek meg a rutin | 2012. június 18. 14:45

Miért, van általános tandíj?
Jaj, mindig elfelejtem: muszáj összemosni, hátha az marad meg.

Válaszok:
smith | 2012. június 18. 14:54

Ebben teljesen igazad van. De a bolognai rendszer ostobaságaira nem az államilag finanszírozott felsőoktatás leépítése a helyes válasz. Ráadásul tőlünk nyugatabbra az általános bölcsészképzés is egy kicsit másként néz ki, mint itt.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:52

Én a bolognai rendszert be sem vezettem volna.
És a teljes felsőoktatásra vonatkozóan sem általánosítottam volna. (Miszerint az államilag finanszírozott felsőoktatást építik le.)
Mert nem felel meg a valóságnak.

Válaszok:
Az évek meg a rutin | 2012. június 18. 15:03

Ja értem, tehát ha egy szakon (pl. jogászképzés) teljesen megszünik az államilag támogatott férőhelyek száma, akkor az nem a tandíj bevezetése. Hiába, játék a szavakkal, meg a trükkök százai, jaj, bocs, az megint a Gyurcsány.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 14:58

Tudod mi az általános tandíj?
Ezek szerint nem.
Azt annyira szeretem, amikor azzal jön valaki, hogy ez játék a szavakkal....
Mindd kicsi, melyik szót nem értetted meg?

Válaszok:
smith | 2012. június 18. 15:05

Mit sorvasztanak el ami olyan, hogy nem lehet tandíjat szedni, kedves trespass? Amúgy - különösen ebben a témában - csak ebben a hangnemben megy? Nagyon gáz....


Ezeknek az intézkedéseknek a pszichológiája a legdurvább. Hiába maradnak meg az ösztöndíjas helyek, pl. az államilag támogatott jogászképzés tervezett teljes megszüntetése annyit tesz, hogy egy kis faluból érkező, törekvő fiatal be sem meri adni a felvételit, mert ha lemarad a pontokban, az állam nem áll mögé a képzési finanszírozásban.

A diákhitelt meg ne emlegessük, eladósítás felsőfokon.


Ha én jogász akarok lenni, akkor mit érdekel engem, ha mondjuk a kommunikációs szakon van ingyenes képzés. Az én szemszögemből bevezették a tandíjat, mit érdekel engem, hogy minek kereszteli el a kormány.

Válaszok:
luga | 2012. június 18. 15:31
Muttimi | 2012. június 18. 17:00

A fizető állam szempontjából meg nem mindegy. A jogászokkal Dunát lehetne rekeszteni, de mérnökökből meg hiány van.


A bölcsészek egy része rendszerint tanárként helyezkedik el. Ennyi erővel tanulhatnak egyből tanárnak és foglalkozhatnak hobbiból, a saját pénzükön bölcsészettel.

Jogászokból meg minek újat képezni, ha a 80 éveseket sem szabad nyugdíjazni ??? XD

A magyarok egy része nem érti, hogy a diplomás nem attól értékes, hogy diplomája van, hanem azért van diplomája, mert olyasmit tanul/tud/művel, AMI értékes.

Aki pedig azért akar tanulni, hogy később dolgozhasson, mutassa meg milyen komolyan gondolja azzal, hogy egyből a saját pénzén tanul (-> vagy diákhitelen). Annak érdemes finanszírozni a költségeit, aki azt a saját és az ország hasznára válva vissza is fizeti.

Egy csomó hasznos, tehetséges, itthon dolgozni akaró, motivált ember fog tandíjat fizetni a felsőoktatásban résztvevők jelentős része miatt, akinek csak egy cetlije van az anyukájától, hogy fiam, itt a bevásárlócetli az élethez: diploma, munka, nő/pasi, család, lakás, gyerek stb.


És komolyan gondolod, hogy ebben a hangnemben szívesen társalog veled az ember?
Lehet hogy ki vagy akadva, de más így is képes megtartani a jó modort.
Úgy én is szívesen beszélgetek veled.


A közösség fizeti. Neki nem mindegy. Bár én személy szerint hagytam volna meg - 100 főnél nagyobb - keretet, de alapvetően az iránnyal egyetértek.
A kezdő jogászok a szakmában nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni, ha az elején nincs valakinek óriási szerencséje, sosem talál vissza a szakmába. És bizony akik jogászdiplomával nagyon alap adminisztratív állásokban vannak, sokan nagyon bánják öt év nem kevés tanulását, amikor mást tanulva könnyebben, többet érhettek volna el.
Ezt tényleg nem kellene közpénzen finanszírozni.


Jó, akkor most már válaszolok:
A diplomások kezdő fizetését NEM nyomják a minimálbér alá, az csak a szakképzetlenekre vonatkozik. Ez két külön kategória.
Az oktatás színvonala a jobb helyeken jobb mint Nyugat-Európa legtöbb helyén. A kutatói mobilitás a nyolcvanas évek óta töretlen, már a hallgatói is az. Számtalan együttműködés van az itthoni és nyugati kutatóműhelyek között, és a magyar diplomások és szakképzettek is el tudnak helyezkedni külföldön, HA hasznsítható a tudásuk. A bölcsész BSc sajnos nem ilyen, de a nem tanárszakos MSc sem. (Kivéve a kutatókat.) Tehát a színvonal - kivételekkel - sokkal jobb, mint ahogyan itthon sokan gondolják.
A gond az, hogy rengeteg jogászt képeztek, minden második kisvárosban ontja a futottak még kategóriás fősuli a "közgazdászokat" és a kommunikációszakos nemtomkiket.
Ezt nem lett volna szabad hagyni így elburjánzani.
Ezt bizony vissza kell alakítani.


"hanem olyat tanítumk, amit kell és olyan mennyiségben ami kell."

Ezért növelték pl. az orvos-fogorvos kereteket. Meg TTK-s szakokét és műszakisokat.

A BTK-s szerintem is sokkal többet ér, mint a kommunikáció, de CSAK akkor, ha tesz is hozzá valamit. Teszem azt egy tanárszakot.
Még így is nagyon behatárotak a lehetőségek.

Szerintem a diákokat és a szüleiket is becsapta ez a struktúra, ami volt. Beletették a munkát, tanulást, sok-sok költséget, és a végén nem sokat kaptak. Pedig úgy tűnt, azt sugallta, nem így lesz.


Jogon és orvosi karon egyáltalán nincs bolognai rendszer.
Az utolsó bekezdéssel egyetértek egy kitétellel: ha szakmát, hasznosítható szaktudást, jogosítványt ad. (A jogosítvány itt valamilyen tevékenység végzésére vonatkozik.)
Többek között ezért nem támogatom egyáltalán a bolognai rendszert.
Enélkül NEM ÉR SEMMIT.
Az általad felsorolt készségeket húsz éve még a középiskolákban is ki lehetett fejleszteni. Pont akkor oktattam egyetemen, amikor zuhanni kezdett a színvonal.

Válaszok:
Muttimi | 2012. június 18. 18:50

Folyt: akkor törölték el a felvételi vizsgákat és duzzasztották fel a létszámot. Ez kapitális hiba volt.
A másik hiba a bolognai rendszerben van: ahhoz hogy valaki pl. jó biológus legyen, komoly alapozás szükséges. Matematika, fizika,kémia stb. Azután jönnének arra építve a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható ismeretek. A bolognai rendszer a feje tetejére állította ezt. Alap nélkül nem lehet építkezni, utólag alapozást pótolva nem lehet ugyanarra a szintre jutni.


Na igen. A hangsúly a színvonalason van. Szerintem kb. az összes olyan felsőoktatási intézményben (szakon) le kellene húzni a rolót, ami a gengszterváltást követően indult. (A két egyházi egyetemnek pedig egy fillér állami támogatást se! Ha az egyházaknak egyetem kell, tartsák fenn, de ne az államon élősködjenek.)

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 19:18

Ja, és valaki megírhatná nekem: ha az állam tudja (elvileg tudnia kell), hogy hány középiskolai tanárt (=bölcsész, TTK-s) foglalkoztat, és azt is tudja, hogy pl. 2017-ben kb. hány középiskolai tanár megy nyugdíjba, akkor miért nem ehhez igazítja a felsőoktatási keretszámokat?

Válaszok:
Trükkök Százai... | 2012. június 18. 19:26

Íróasztal felett terveznek, nemigen érintkeznek a társadalommal. Ettől még nyálazhatnának statisztikákat, de sokkal valószínűbb, hogy izomból megy ez is. De ez csak tipp.
Hahó! :)

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 19:34
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 19:44

...És mennyi pénzt felvesznek ezért az izmozásért... Pedig ezt a titkot Mari néni a piacról is elárulná nekik... Amúgy szió!


Amúgy mi a helyzet a Nagy Budapesten?

Válaszok:
Trükkök Százai... | 2012. június 18. 19:48
peninsulavaldes | 2012. június 18. 19:58

Hát ezt meg honnan?...:)
Áh, kánikula van.
Stratégiákon dolgozom, elkelne egy kis jogi segítség.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 19:58

Ez az egész Budapest egy nagy kemping:D

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 20:01

Nem tudom. Gondolom, említetted. Én még mindig a déli végeken keresem a kenyerem...

Válaszok:
Trükkök Százai... | 2012. június 18. 20:23

Hát... a kisebb kempingeket valahogy jobban szeretem.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 20:06

nekem kempingszerű. ott mászkálnak az emberek a gangon, ablak nyitva, énekelsz, fekszel az ágyon, és nézed a plafont. ekkora kemping a világon nincs:)

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 20:13

A ttk-s kevés. Főleg a kémia és fizika szakos. De lassan már a matektanár is. Ezek nehéz szakok, nem népszerűek. Meg ha már pl. kémia, egy vegyész sokkal jobban is keres.
Elbocsátani meg nem nagyon kell, mert annyira sok a nyugdíjkorhatárhoz közel álló, hogy pár éven belül magától csökken a létszám.


Ahelyett, hogy a munkaerőpiac lenne az... Akkora tragédia, ha nem költik el az összes rendelkezésre álló pénzt? Ha marad, adják oda az alapfokú vagy a középiskolai oktatásnak. Növelni akarják a TTK-sok és a mérnökök számát, miközben - pénz hiányában - egyik-másik általános iskolában nem tudják a fizika-kémiaoktatás keretében bemutatandó kísérleteket elvégezni! A természettudományos tehetséget 12-13 évesen fel lehet ismerni. És az érdeklődést a tárgyak iránt a játékkal lehet igazán felébreszteni. (Szerintem legalábbis.)


Ez ez egyetlen eleme az oktatási reformnak, amivel egyetértek, bár a pedagógusképzés sztem veszett ügy a kezdőbérek miatt.
A korábbi bölcsészképzés könnyű pénzszerzés volt az egyetemeknek, lévén nem kell több mint egy terem és ugyanannyi a fejkvóta, mint egy orvosnak/kémikusnak. A tanárnak meg vizsgaidőszak előtt hányingere van amikor ránéz a 400 fős évfolyamra.
A tandíjjal viszont nem értek egyet, mert nincs hozzá megfelelő pályaorientáció. Míg a BTKt végzett magyar/történelemtanárokból válogatni lehet a jobbnál jobbak között, addig a matek-fizika-kémia-biológia tanárok azok közül kerülnek ki, akik nem bírják még a BSc-t sem, viszont át kell engedni, mert hiányképzés van. Aztán ez fog kiállni makogni az osztály elé...
(tudom, korrepetáltam 3-ad éves mat-fiz tanárt olyanból, ami nekem gimnáziumi anyag volt 4 évvel azelőtt)
Ha majd a termtudos tárgyakat is olyanok tanítják, mint a magyart/történelmet, nem lesz hiány mérnökből, de most hiába növelték meg a helyek számát, nem tudták föltölteni még minimumpontszámmal sem...


(Azért én jobban szeretek a Mecsekben szalonnázni... Persze, a szigetközi kenyérsütés se smafu.)

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 20:14

az jó, szalonnázni a Mecsekben. A Mecsek szép nagyon:)

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 20:19

Na ugye, hogy ugye? Mondjuk, az egész ország gyönyörű. Pest viszont - néhány részét leszámítva - olyan, mintha 30 éve megállt volna az idő... Nagyon sok pénz kellene ahhoz, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kellene... Pedig frankón vetekedhetne Párizzsal.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 20:59

Nekem friss a dolog, északon nyomtam sokáig előtte. Azelőtt meg délen. Mégazelőtt meg keleten. A nyugat majd most jön.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 20:31
peninsulavaldes | 2012. június 18. 20:57

:)
Na ja.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 21:09

na az Alföld, főleg ahol puszta, és semmi nincs az nem szép..annyira.


Mekkora egy bunkó vagy Te, Öregem!

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 21:09

Elég beteges.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 21:11

Mit tettél, hogy így rádkattant?

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 21:14

megvonja a vállát, széttárja a kezét.


Nem Nyuszi! Rólad egy cikk sem volt a Heti Válaszban. Sem a múlt héten, sem pedig azelőtt.


olyan vagy mint egy bosszúálló óvódás akinek elvették a búgócsigáját. és most mindent megtesz, hogy szétbarmolja a másik homokvárát.
ezt lehet csinálni az idők végezetéig.


Sose fórumoztam a HV-n... Itt viszont már akkor felütöttem a fejem, amikor te még sehol se voltál... De tudom, ez neked részletkérdés.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 21:29

nem kell vele foglalkozni. van, van, mint a nátha.


Jöhetsz Te is Robikám, végre jól éreznéd magad egyszer!

Válaszok:
Trükkök Százai... | 2012. június 18. 22:12

hagyd! barátunk mindent onnan számít. olyan ez mint az iszlámoknál Mohamed futása. Ők onnan számolnak.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 21:30
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 21:31

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 21:33

Ez milyen nyelven van, Bobbi?
Magyarország a magyaroké, nemdebár?
Tudod egyáltalán, mi az a Mecsek? Nem az, ahol szotyit köpködsz, mazsola.


Csak aztán nehogy valaki tényleg elveszítse a türelmét, aztán utána nézzen, ki az a baromállat, aki @nyugi néven tolja a száján a szart. Mert akkor megtanulod, mi a magyarok istene! :))


Ritka sunyi kis gané.
Nyilván családi örökség.
Kinek mi van a zsákjában.


Á, szénné égeti magát folyton.
Mondjuk ettől még érik a verés. :D

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 22:08

Te csak kezdjél nyugodtan aggódni.
:)


Na tessék.
Az avarsétát bojkottálni tetszik, de ezt a pattanásos pulykatojást meg... na szépen vagyunk.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:17
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:20

Csak, hogy vele is történjen valami jó. (Attól tartok, őt nem szereti senki, és - veled meg a Vakonddal ellentétben - valahogy mindig megsajnálom.)

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 22:20
Trükkök Százai... | 2012. június 18. 22:22

Egyébként a viccet félretéve szívesen megismernélek, ha nem lenne köztünk a fél ország, kb. 8 év meg plusz két fő.

Válaszok:
Trükkök Százai... | 2012. június 18. 22:21

A fél ország nem akadály, a másik kettőt nem igazán értem...

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:28

Majd veszek új gumikat a tolószékéhez.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:29

:) Néhány Topo-val történt beszélgetésed alapján 35+ felettinek saccollak, ami azt jelenti, hogy kölyök vagyok hozzád képest. A plusz két fő a párod meg az enyém.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 22:31
Trükkök Százai... | 2012. június 18. 23:02

Most gonosz voltál! Lehet, hogy mégsem vagy annyival idősebb.


igen, 35 felett az emberek matuzsálemek. :)))
egyébként tényleg nem akarok okoskodni, de barátként találkoznátok. azzal meg nem lenne szerintem gond:)

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:32

Topo szerintem 40 felett van. Mondjuk vénnek véletlenül sem mondanám.


Persze.:) Csak hülyéskedünk.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 22:35

mi persze, az, hogy 35 felett az emberek vének?:)

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:36

Nem.:) Az, hogy barátként találkoznánk. (Vagy inkább haverként. A barátságot szűken értelmezi az ember.)

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 22:39

a haverság és barátság közt alig van különbség:)

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:41

De!!! Azért egy pici akad! ;)

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 22:42

na igen, havernak nem sírnád el éjszaka közepén a bánatod:)

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:45

Úgy-úgy. Pl.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 22:46

a havert esernyővel kergeted, pl.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 22:50

Basszus! Most látom, hogy nyertek az olaszok.


Na ilyet nem csináltam még! :) De a haverokkal sörözni megyek meg koncertre ökörködni, a barátokkal meg cukrászdába, múzeumba, színházba, strandra, túrázni...

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 22:52

A kor nagyjából rendben van, de annyi kell is.
Legutóbb még függetlennek füllentetted magad, te kis te! :)
Én meg... nem véletlenül tűntem el.
Na ennyit erről.
Attól még barátkozni lehet, nemdebár.

Válaszok:
Paprikáskrumpli | 2012. június 18. 23:13

(Max. egyedül élőnek, de ez nem volt füllentés...)De persze. Egyébként is bírlak.

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. június 18. 23:24

Milyen érdekes, hogy egy politikai fórumon, nicknevek mögött is egymásra találnak a rokon lelkek..:)

Jó barátkozást!:)

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 23:28

Igen, ez nagyon szép dolog. amikor a rokonlelkek találkoznak:)

Válaszok:
Rita Kamélia | 2012. június 18. 23:32

Na igen.:)
Szerinted @tendon mire célzott ezzel a keresztényrovattal?

Válaszok:
peninsulavaldes | 2012. június 18. 23:35

igen:))
nem tudom, mire célzott.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó