A bölcsészkarokat sem kíméli a Emmi

2012. június 18. 12:46

Három év alatt harminc százalékkal kevesebb államilag támogatott mesterszakost vennének fel az egyetemekre, miközben a bölcsészek számát ezerrel csökkentenék - írja az eduline. Az államilag támogatott jogászképzést teljesen megszüntetnék, növekedhet ugyanakkor a felsőoktatási szakképzési helyek száma.

Az emberi erőforrások minisztériuma legutóbbi, eduline birtokába került tervezete szerint három év alatt harmadával csökkenne az ösztöndíjas mesterképzésesek száma: a jelenlegi 19300-ról 13900-ra. Ezzel párhuzamosan jól járnának a pedagógusképzést indító intézmények, a felszabaduló helyek egy részét ugyanis ide csoportosítanák át. Az eduline-nak nyilatkozó rektorok elmondása szerint azonban ezek a számok szinte napról-napra változnak.

Hasonlóan bizonytalan a helyzet az alapszakos bölcsészek keretszámával: a legújabb verzió szerint 2700 helyett csak 1700 állami ösztöndíjas hely lenne.  A korábbi hírekkel megegyezően a mostani terv szerint is teljesen megszűnhet az államilag támogatott jogászképzés 2013-tól. A felsőoktatási szakképzéseken ezzel egyidejűleg növelik a keretszámokat: 2015-ben ezekre a képzésekre már 6500 jelentkezőt vehetnek fel.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37734