Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 10. 14:56

A közéletben egyik végletből a másikba esünk, az „aranyközép” a kivétel, sok a rögtönzés, a bizonytalan mozdulat, miközben valójában egy helyben állunk.

Hol, hová tart ma Magyarország, Ady kompországa vagy Kodály hídországa vagyunk? Nem vagyunk kompország, mert habár névleg kikötöttünk, valójában mozdulatlanul állunk. Világkép, pillérek, iránytű az előző ciklusokhoz képest kétségtelenül létezik, koherens, átfogó, kiszámítható koncepciók, stratégiák azonban kevésbé. Nem vagyunk hídország sem, mert a roskadozó gazdasági-társadalmi pilléreinkre nem lehet hidat építeni, rendezetlen közös ügyeink, vitáink pedig szétfeszítik e pilléreket.

Hintaország vagyunk, mert a közéletben egyik végletből a másikba esünk, az »aranyközép« a kivétel, sok a rögtönzés, a bizonytalan mozdulat, miközben valójában egy helyben állunk. Habár a felszínen húsz éve sikerült leráznunk magunkról a keleti láncokat, az Európai Unió és a NATO tagjai lettünk, továbbra sem találjuk igazán a helyünket. Sem Magyarország, sem annak magát jobboldalinak valló politikai közössége. Az elmúlt húsz évben voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, kompország kikötött, lehorgonyzott valami mellett. Baloldalon sokan azt hitték, ez maga a cél, ez maga a Kánaán. Mindeközben a politikai spektrum másik végletében sokan egyre nagyobb meggyőződéssel vallják, hogy az országot az integrációval sokadszorra becsapták, elárulták. És a jobboldal meghatározó ereje, amelyet tíz éve egyszerűen csak Fidesznek keresztelhetünk? - Nos, e két véglet között azóta is vitatkozik magával, keresi helyét, mondandóját, céljait. 

Miért? Mert a magyar politika racionalitása és a néppárti jelleg következményeként oly sok mindenkinek meg szeretne felelni. Mindezek közepette csak hosszútávú nemzetstratégiát nehéz építeni. Politikai narratívánk meghatározó dichotómiái továbbra is a népi-urbánus, kuruc-labanc, kozmopolita-nemzeti ellentétek. Mindeközben Nyugaton sokan még mindig nem értik, hogy Trianon máig velünk élő öröksége, a rendszerváltoztatás után kontraszelektív módon általuk támogatott politikák (a "washingtoni konszenzus", a nyugati európai PC-doktríner erőltetése, a kettős mérce alkalmazása) hazánkban nem a politikai-gazdasági konszenzus építést és a konszolidációt segíti elő, hanem az árkokat mélyíti kifelé és befelé egyaránt. De talán nem is volt rá a Fidesz részéről valódi szándék, erőfeszítés, stratégia, hogy ezen megpróbáljunk változtatni. Mert nem csak ők nem értenek minket, magyarokat, magyar jobboldalt, mi is talán egyre kevésbé értjük a körülöttünk lévő világot.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37453


22 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon is jól értjük a világot, csak nem értünk egyet azzal, ami felé halad. Nem értünk egyet a kiváltságok bővülésével, a kettős mércével, a kétsebességes Európával, a nihilista szellemmel a kommerrcializálódással, a nemzettudat elnyomásával és még sorolhatnám.


jav. kommercializálódással


Szerzőnk helyesen látja, hogy a "kompország" kikötését a társadalom egyik része örömmel, másik hányada pedig újabb becsapásként élte és éli meg.
Vitatom azonban, hogy a "baloldal" a Kánaán-látó és a "jobboldal" pedig az ország becsapásaként tekint az integrációra.
A "vesztesen" és a "nyertesek" közötti törésvonal ugyanis nem köthető politikai oldalakhoz, az ugyanis a társadalom egészére jellemző.

Más kérdés, hogy a "vesztesnek" láttató és "kurucos" mentalitást elsősorban a mai napi jobboldalt megtestesítő és a Jobbikkal e tekintetben versenyt futó Fidesz képviseli, ami önmagában súlyos hiba és ellentétes a sikeres, modern és européer konzervatív pártok politikájával.

Mindaddig, amíg a Fidesz képtelen meghaladni a nemzetieskedő-populista-(gazdaság-és társadalompolitikájában egyaránt) "unortodox" ötleteléseitől, hazánk "kompországi" jövője egyre valószínűbb.


Nem akarok elmenni, a gyermekeim sem .Ez az ország a hazánk(lehet röhögni), itt akarunk tisztességgel megélni. A primadonna pddig épp eléggé elk..ta, még az unokám is nyögni fogja. (Más kérdés, hogy a mostaniak is tehetnének többet.)


Sajnálom őket, mert akármennyit szereznek, honvágyuk lesz. Sok ismerősömtől hallom ezt.


Ady Endre:
Ismeretlen Korvin-kódex margójára
(részlet)

Sírás és panaszkodás

http://magyar-irodalom.elte.hu..


"...az »aranyközép« a kivétel, sok a rögtönzés, a bizonytalan mozdulat,..."

Az inga nagyokat leng, hol erre, hol arra...


Aki a realitásokat figyelmen kívül hagyja, arra elkerülhetetlenül bukás vár. Gratulálok a szerzőnek!!!


Lehet, valakiben fölmerült, megállítja az ingát az egyik szélső helyzetében. :)

Én úgy gondolom, az ingának normál helyzetében középen kéne állnia.
Ha tombol a vihar, kicsiket lengeni, aztán lecsillapodni.

De általában, politikusaink pontosan lesz@arják, mit is gondolok én. :)
Ez van.


"Világkép, pillérek, iránytű az előző ciklusokhoz képest kétségtelenül létezik"

Létezik, méghozzá milyen! Jobbklikkhez képest OK a cikk, de ez a miafasz kategória. Mindegy, hogy milyen csak irány legyen, meg világkép?!Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó